Skip to content

Staročeská kuchařka: Ničily luštěniny rozum?

„Kterak to, že po všech porážkách se Francie vždy zase vzchopila?… Francouzská kuchyně je dobrá,“ vychvaluje historik Zikmund Winter (1846–1912) v úvodu své kuchařky Kuchyně a stůl našich předků, vydané roku 1892, Francouze.

„Takové myšlenky poskakovaly mně v mysli, když jsem se odhodlal psáti o staročeské kuchyni,“ dodává. Přemýšlí, zda české kuchařské umění obstojí třeba v porovnání s francouzským, a nakonec vysloví názor, že česká kuchyně je „již dávno hotová, povahy a rázu ustáleného, tenkráte už za meze tohoto slavného království pověstná.“

Zikmund Winter má ve své kuchařce spoustu receptů z hrachu. FOTO: Jan Vilímek/Creative Commons/Public domain

Oblíbená jídla z hrachu

„Česká země nerodí než hrách veleslavný se slaninou – pozdě dbáti na Pythagoru, “ směje se ale Čechům humanista Konrad Celtes (1459–1508). Odvolává se na řeckého matematika Pythagora, který prý tvrdil, že hrách ničí rozum.

Winterovou kuchařkou z receptů sesbíraných v archivech se ale jídla z hrachu vinou jako červená nit. Konzumace téhle luštěniny nemá na duševní schopnosti Čechů vliv, naopak chudším vrstvám poskytuje výživnou stravu.

Konrad Celtes se Čechlm směje. FOTO: Wilhelm Dachauer/Creative Commons/Public domain

Strakatá kaše

V knize se objevují různé způsoby přípravy hrachu. Oblíbený je „pohanský“, tedy pečený i smažený. Pod tímto názvem se dostává i do německých kuchařek. Němečtí historici si myslí, že tato úprava hrachu přišla do Evropy z Orientu během křižáckých válek.

Další lahůdkou je hrách „třený s cukrem“. Uvařený do měkka se protlačí skrz síto, uhněte se s cukrem a řeckým vínem. Ze vzniklé kaše se válejí kuličky, které se smaží na sádle. Hrachová kaše zase bývá pěkně strakatá, což znamená, že obsahuje spoustu různých přísad: „Usmaž hrách, ztluč v moždíři, přičiň k tomu malvazí (sladké víno), švestky, květ bezový, růže, pepř, zázvor, skořici, prach z jader višňových, to zavař, omasť.“

Foto: pixabay, Creative Commons, Úvodní fotografie: pixabay
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

O co Bára s Denisou spolu stále soupeří?
nasehvezdy.cz

O co Bára s Denisou spolu...

Seriál Slunečná působí jako...
Najde si vášnivého milence?
nasehvezdy.cz

Najde si vášnivého milence?

Slovenská herečka Soňa...
Jak fascinující může být pracovní místo
rezidenceonline.cz

Jak fascinující může být...

Ippolito Fleitz Group má za sebou řadu...
Predátoři a příšery z jezer a řek: Kelpie a Ogopogo
enigmaplus.cz

Predátoři a příšery z jezer...

Hlubiny jezer i řek obývají nejrozličnější...
Jak jsem se vzdala svého bláznivého snu?
skutecnepribehy.cz

Jak jsem se vzdala svého...

Celé dětství jsem toužila...
Cammotte: Legenda řeky Gangy
enigmaplus.cz

Cammotte: Legenda řeky Gangy

Na území posvátné indické sladkovodní řeky Gangy...
Noční můry: Když vás probudí ledový pot…
panidomu.cz

Noční můry: Když vás probudí...

…pak vám mozek připravil sen jako z hororu....
Svatý Jan pod Skalou: Po stopách zbožného poustevníka
epochanacestach.cz

Svatý Jan pod Skalou: Po...

Jedno z nejkrásnějších...
V liberecké zoo mají mladé
epochalnisvet.cz

V liberecké zoo mají mladé

V období jara přichází mláďata na svět jak ve...
Rubens představuje Luční pěnu
iluxus.cz

Rubens představuje Luční pěnu

Základ novinky tvoří luxusní olej lisovaný ze semen...
Lasagne s červenou čočkou a žampiony
tisicereceptu.cz

Lasagne s červenou čočkou a...

Rychlý lehký pokrm, který zvládnete...
Opavští fyzikové objevili superhmotnou černou díru
21stoleti.cz

Opavští fyzikové objevili...

Černé díry patří mezi nejznámější a zároveň nejméně...