Skip to content

Staročeská kuchařka: Ničily luštěniny rozum?

„Kterak to, že po všech porážkách se Francie vždy zase vzchopila?… Francouzská kuchyně je dobrá,“ vychvaluje historik Zikmund Winter (1846–1912) v úvodu své kuchařky Kuchyně a stůl našich předků, vydané roku 1892, Francouze.

„Takové myšlenky poskakovaly mně v mysli, když jsem se odhodlal psáti o staročeské kuchyni,“ dodává. Přemýšlí, zda české kuchařské umění obstojí třeba v porovnání s francouzským, a nakonec vysloví názor, že česká kuchyně je „již dávno hotová, povahy a rázu ustáleného, tenkráte už za meze tohoto slavného království pověstná.“

Zikmund Winter má ve své kuchařce spoustu receptů z hrachu. FOTO: Jan Vilímek/Creative Commons/Public domain

Oblíbená jídla z hrachu

„Česká země nerodí než hrách veleslavný se slaninou – pozdě dbáti na Pythagoru, “ směje se ale Čechům humanista Konrad Celtes (1459–1508). Odvolává se na řeckého matematika Pythagora, který prý tvrdil, že hrách ničí rozum.

Winterovou kuchařkou z receptů sesbíraných v archivech se ale jídla z hrachu vinou jako červená nit. Konzumace téhle luštěniny nemá na duševní schopnosti Čechů vliv, naopak chudším vrstvám poskytuje výživnou stravu.

Konrad Celtes se Čechlm směje. FOTO: Wilhelm Dachauer/Creative Commons/Public domain

Strakatá kaše

V knize se objevují různé způsoby přípravy hrachu. Oblíbený je „pohanský“, tedy pečený i smažený. Pod tímto názvem se dostává i do německých kuchařek. Němečtí historici si myslí, že tato úprava hrachu přišla do Evropy z Orientu během křižáckých válek.

Další lahůdkou je hrách „třený s cukrem“. Uvařený do měkka se protlačí skrz síto, uhněte se s cukrem a řeckým vínem. Ze vzniklé kaše se válejí kuličky, které se smaží na sádle. Hrachová kaše zase bývá pěkně strakatá, což znamená, že obsahuje spoustu různých přísad: „Usmaž hrách, ztluč v moždíři, přičiň k tomu malvazí (sladké víno), švestky, květ bezový, růže, pepř, zázvor, skořici, prach z jader višňových, to zavař, omasť.“

Foto: pixabay, Creative Commons, Úvodní fotografie: pixabay
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Čistá a ekologická domácnost, co má styl
iluxus.cz

Čistá a ekologická...

Eko drogerie je fenomén, nad kterým prostě nemůžete zavírat...
Starý autobus zamířil mlhou do minulosti
skutecnepribehy.cz

Starý autobus zamířil mlhou...

Nedokážu si vysvětlit, jak jsem...
Tajemství houbových šamanů
enigmaplus.cz

Tajemství houbových šamanů

Při představě houbového šamana si možná...
Americká rodina se nejspíš nastěhovala do domu plného démonů
enigmaplus.cz

Americká rodina se nejspíš...

Když se v listopadu 2011 Latoya...
Proč se Plodková tolik vyhýbá svatbě?
nasehvezdy.cz

Proč se Plodková tolik...

Jsou spolu už mnoho...
Záhada jehněčí lebky pod lidskou tváří: Pozůstatek dávného magického rituálu?
epochalnisvet.cz

Záhada jehněčí lebky pod lidskou...

Bezmála půl století si ruští archeologové...
Kvůli čemu mají doma dusno?
nasehvezdy.cz

Kvůli čemu mají doma dusno?

Současná nelehká situace...
Vertikální relaxace v koupelně
rezidenceonline.cz

Vertikální relaxace v koupelně

Tropický déšť jemně masíruje unavené tělo, smysly...
Švýcarsko: Země lanovek a železnic
epochanacestach.cz

Švýcarsko: Země lanovek a...

Švýcarsko je stát...
Trápí vás bromodóza?
panidomu.cz

Trápí vás bromodóza?

Nejde o nic jiného než o výrazný zápach nohou....
Chřest s holandskou omáčkou a výtečným steakem
tisicereceptu.cz

Chřest s holandskou omáčkou a...

Opravdový luxus pro sváteční příležitosti!...
Kanaďanka se probudila vedle meteoritu
21stoleti.cz

Kanaďanka se probudila...

„Nikdy v životě jsem se tak nebála,“ řekla Ruth...