Skip to content
reklama
reklama

Staročeská kuchařka: Ničily luštěniny rozum?

„Kterak to, že po všech porážkách se Francie vždy zase vzchopila?… Francouzská kuchyně je dobrá,“ vychvaluje historik Zikmund Winter (1846–1912) v úvodu své kuchařky Kuchyně a stůl našich předků, vydané roku 1892, Francouze.

„Takové myšlenky poskakovaly mně v mysli, když jsem se odhodlal psáti o staročeské kuchyni,“ dodává. Přemýšlí, zda české kuchařské umění obstojí třeba v porovnání s francouzským, a nakonec vysloví názor, že česká kuchyně je „již dávno hotová, povahy a rázu ustáleného, tenkráte už za meze tohoto slavného království pověstná.“

blank
Zikmund Winter má ve své kuchařce spoustu receptů z hrachu. FOTO: Jan Vilímek/Creative Commons/Public domain

Oblíbená jídla z hrachu

„Česká země nerodí než hrách veleslavný se slaninou – pozdě dbáti na Pythagoru, “ směje se ale Čechům humanista Konrad Celtes (1459–1508). Odvolává se na řeckého matematika Pythagora, který prý tvrdil, že hrách ničí rozum.

Winterovou kuchařkou z receptů sesbíraných v archivech se ale jídla z hrachu vinou jako červená nit. Konzumace téhle luštěniny nemá na duševní schopnosti Čechů vliv, naopak chudším vrstvám poskytuje výživnou stravu.

blank
Konrad Celtes se Čechlm směje. FOTO: Wilhelm Dachauer/Creative Commons/Public domain

Strakatá kaše

V knize se objevují různé způsoby přípravy hrachu. Oblíbený je „pohanský“, tedy pečený i smažený. Pod tímto názvem se dostává i do německých kuchařek. Němečtí historici si myslí, že tato úprava hrachu přišla do Evropy z Orientu během křižáckých válek.

Další lahůdkou je hrách „třený s cukrem“. Uvařený do měkka se protlačí skrz síto, uhněte se s cukrem a řeckým vínem. Ze vzniklé kaše se válejí kuličky, které se smaží na sádle. Hrachová kaše zase bývá pěkně strakatá, což znamená, že obsahuje spoustu různých přísad: „Usmaž hrách, ztluč v moždíři, přičiň k tomu malvazí (sladké víno), švestky, květ bezový, růže, pepř, zázvor, skořici, prach z jader višňových, to zavař, omasť.“

Foto: pixabay, Creative Commons, Úvodní fotografie: pixabay
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Gentlemani nevymřeli, jednoho mám doma!
skutecnepribehy.cz

Gentlemani nevymřeli,...

Dcery mi radily,...
Bude mít brzy třetí dítě s třetím mužem?
nasehvezdy.cz

Bude mít brzy třetí dítě s...

Moderátorka LUCIE BORHYOVÁ...
Obsahovala videohra Taboo: The Sixth Sense děsivý Satanův tarot?
enigmaplus.cz

Obsahovala videohra Taboo: The...

Jedna z nejpodivnějších her všech dob je spíše...
CBD je skvělé i na vlasy
iluxus.cz

CBD je skvělé i na vlasy

Možná to znáte: suchá pokožky hlavy a...
Tají Dykovi sladké tajemství?
nasehvezdy.cz

Tají Dykovi sladké tajemství?

Ze začátku si mnozí mysleli,...
Archeologové v Sakkáře odkryli stovky mumií a jsou na stopě mocnému mágovi Imhotepovi!
epochalnisvet.cz

Archeologové v Sakkáře odkryli...

Slavná egyptská nekropole v Sakkáře vydala...
Rajská omáčka
tisicereceptu.cz

Rajská omáčka

Ať už s hovězím masem, nebo pečenou plněnou paprikou...
Bylinkové recepty pro zdraví: Vítejte v přírodní lékárně!
panidomu.cz

Bylinkové recepty pro zdraví:...

Už naši předkové věděli, že mnohdy nenápadné...
Prokletý Superman: Pronásleduje ho neštěstí i ve 21. století?
enigmaplus.cz

Prokletý Superman: Pronásleduje...

Jak je možné, že jsou některé příběhy či postavy...
Střípek z konference v USA: Experti se obávají dopadů slunečních bouří na satelity
21stoleti.cz

Střípek z konference v USA:...

Během nedávné konference v americkém Utahu...
Reminiscence zlaté jazzové éry
rezidenceonline.cz

Reminiscence zlaté jazzové éry

V blízkosti slavného kasina,...
VALTICKÝ DOTEK HISTORIE: ZVLÁDNETE I NA KOLE
epochanacestach.cz

VALTICKÝ DOTEK HISTORIE:...

Pokud máte rádi...