Když se španělský conquistador Hernán Cortés (1485‒1547) po dobytí Tenochtitlánu vrací v roce 1521 zpět do Evropy, na palubě jeho lodi nechybí ani malé žluté plody (předkové dnešních rajčat měli žlutou barvu a velikostí odpovídali dnešním cherry rajčatům).
Někteří historikové se ale domnívají, že je na starý kontinent dopravil už janovský mořeplavec Kryštof Kolumbus (1451‒1506) v roce 1493. Jisté je, že podle nálezů z argentinské Patagonie mají za sebou v té době už velmi dlouhou historii.
![Původně byla rajčata žlutá a veliká jako dnešní cherry odrůdy.](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2021/02/tomato-cocktail-4344555-1920-768x576.jpg)
Kořist se neujme
Američtí vědci se přiklánějí k názoru, že předchůdci zlatých jablek (pomo d´oro), jak se jim přezdívalo, na planetě Zemi rostli už před asi 52 miliony let. V Evropě se ale kořist ze zámoří příliš neujala, i když Mattioliho herbář se o ní zmínil už v roce 1544.
![Španělský dobyvatel Hernán Cortés ukořistí i neznámé plody.](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2021/02/338px-retrato-de-hernan-cortes.jpg)
Šíří se mýtus
Rostliny a jejich plody lidé dlouho považují za pouhou dekoraci, která se sice výborně vyjímá třeba i na stole, ale do talíře nepatří. Šíří se totiž mýtus o jejich jedovatosti. Rajská jablka ale za svoji negativní pověst nemohou.
![Podle některých teorií rajčata přivezl do Evropy se svojí výpravou už Kryštof Kolumbus.](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2021/02/columbus-taking-possession-768x581.jpg)
Za všechno může kyselé pH
Příčinou obav se zřejmě stala skutečnost, že se v 16. století v kuchyních běžně užívalo cínové nádobí s velkým podílem olova. Kyselé pH šťávy z rajských jablek podporovalo uvolňování jedovatého kovu.
![](https://rfapi.digicon.cz/img/logo/rf-hobby.cz.small.jpg)
Až ve 2. polovině 18. století lidé konečně zjistili, že rajčata jsou v tom úplně nevinně a patří naopak k velkým pochoutkám.