Skip to content
reklama

Špatná pověst plodů: Evropané dlouho považovali rajčata za jedovatá

Když se španělský conquistador Hernán Cortés (1485‒1547) po dobytí Tenochtitlánu vrací v roce 1521 zpět do Evropy, na palubě jeho lodi nechybí ani malé žluté plody (předkové dnešních rajčat měli žlutou barvu a velikostí odpovídali dnešním cherry rajčatům).

Někteří historikové se ale domnívají, že je na starý kontinent dopravil už janovský mořeplavec Kryštof Kolumbus (1451‒1506) v roce 1493. Jisté je, že podle nálezů z argentinské Patagonie mají za sebou v té době už velmi dlouhou historii.

Původně byla rajčata žlutá a veliká jako dnešní cherry odrůdy.

Kořist se neujme

Američtí vědci se přiklánějí k názoru, že předchůdci zlatých jablek (pomo d´oro), jak se jim přezdívalo, na planetě Zemi rostli už před asi 52 miliony let. V Evropě se ale kořist ze zámoří příliš neujala, i když Mattioliho herbář se o ní zmínil už v roce 1544.

blank
Španělský dobyvatel Hernán Cortés ukořistí i neznámé plody.

Šíří se mýtus

Rostliny a jejich plody lidé dlouho považují za pouhou dekoraci, která se sice výborně vyjímá třeba i na stole, ale do talíře nepatří. Šíří se totiž mýtus o jejich jedovatosti. Rajská jablka ale za svoji negativní pověst nemohou.

blank
Podle některých teorií rajčata přivezl do Evropy se svojí výpravou už Kryštof Kolumbus.

Za všechno může kyselé pH

Příčinou obav se zřejmě stala skutečnost, že se v 16. století v kuchyních běžně užívalo cínové nádobí s velkým podílem olova. Kyselé pH šťávy z rajských jablek podporovalo uvolňování jedovatého kovu. Až ve 2.

polovině 18. století lidé konečně zjistili, že rajčata jsou v tom úplně nevinně a patří naopak k velkým pochoutkám.

Foto: pixabay.com, Wikimedia Commons
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Odloudí nakonec Petruchová tátu od rodiny?
nasehvezdy.cz

Odloudí nakonec Petruchová...

Moderátorskou dvojici...
Klara Rott The Spa v representativních prostorách hotelu Andaz
iluxus.cz

Klara Rott The Spa v...

Lifestylový hotel Andaz Prague, unikátní místo...
Chystá velkou pomstu! A co na to Bertramka?
nasehvezdy.cz

Chystá velkou pomstu! A co...

Dominika Gottová (47)...
Záhady Bass-straitského trojúhelníku. Je děsivější než ten Bermudský?
enigmaplus.cz

Záhady Bass-straitského...

Pokud je řeč o tajuplných lokalitách, ve kterých často mizí...
Nanotechnologie znali už staří Římané
21stoleti.cz

Nanotechnologie znali už staří...

Máme za to, že nanotechnologie jsou spojeny až s moderní...
Kuchyňské ostrůvky a jejich možnosti
rezidenceonline.cz

Kuchyňské ostrůvky a jejich...

Kuchyňské ostrůvky jsou již běžnou součástí mnoha...
Lásce jsem se přece jen neubránila
skutecnepribehy.cz

Lásce jsem se přece jen...

Vyrůstala jsem mezi kluky, a tak jsem byla sama...
Zapečená bageta à la caprese
tisicereceptu.cz

Zapečená bageta à la caprese

Hledáte inspiraci na rychlou večeři? Pak vsaďte...
Záhadný kněz: Zachránil studentku ze smrtelné nehody?
enigmaplus.cz

Záhadný kněz: Zachránil...

„Bože, za chvíli zemřu,“ letí hlavou devatenáctileté...
Mystické Žluticko a Toužimsko: Zámek Valeč
epochanacestach.cz

Mystické Žluticko a...

Kraj živých vod vítá...
Rosslynská kaple: Ukrývá nejcennější relikvii světa?
epochalnisvet.cz

Rosslynská kaple: Ukrývá...

Skotsko je neuvěřitelně pestrá země s bohatou a...
Recepty ze spíže
panidomu.cz

Recepty ze spíže

Někdy je třeba uvařit z pár ingrediencí,...

Předplatné časopisu

Chcete znát odpověďi? EPOCHA je pro Vás jasnou volbou. Již 17 let pro vás mícháme koktejl toho nejzajímavějšího, co se kolem nás děje!

Zvolte variantu

Epocha