Opražená slanina, třeba k vajíčkům, je nejen základ každé anglické snídaně, ale jedna z nejoblíbenějších pochoutek. Oproti tomu mořské řasy na jídelníčku sice sbírají body za to, jak jsou zdravé, nicméně s chutí příliš popularity nezískaly.
Pokud tedy nebudeme počítat japonské sushi. Nemusí to ale trvat dlouho a mořské řasy slaninu nahradí. Pracují na tom vědci z Oregonské státní univerzity, kterým se podařilo vypěstovat cosi málo pravděpodobného – mořskou řasu s chutí slaniny.
Ruducha s volským okem
Svůj objev si již nechali patentovat. Konkrétně jde o kmen červené mořské řasy, tedy ruduchy, druhu Palmaria mollis. Testy prý ukazují, že pokud listy osmažíte či opečete, získá řasa výraznou chuť slaniny.
Protože jde navíc o červenou řasu, mohou mít lidé pocit, že i jako slanina vypadá. Vzhled a chuť ale není to jediné zajímavé. Laboratorní řasa roste totiž rychleji, než její příbuzné v mořích.
Navíc má má vysoký obsah minerálů, vitamínů a antioxidantů a usušená obsahuje skoro 16 procent bílkovin. Vědci jí nyní dokáží vypěstovat okolo 10 kilogramů týdně a připravují její průmyslovou výrobu.