Tak jako máme my svíčkovou a vepřo-knedlo-zelo, mají také Korejci národní jídla, na která nedají dopustit. Třeba San-nakdži. S tím rozdílem, že nám se vepřo ani svíčková na talíři nekroutí a nesnaží se z něj uprchnout.
San-nakdži jsou v podstatě malé chobotničky nakji (Octopus minor), syrové, ochucené praženými sezamovými semínky a máčené ve slaném sezamovém oleji, to aby lépe klouzaly do krku. To je vše.
I když některé recepty přidávají také kousky mrkve, okurky nebo zázvoru. A nikdy nechybí Soju, místní rýžová pálenka, obdoba japonského saké, kterým se vše zapíjí.
![Na fotografii naštěstí není vidět, jak se to v talíři všechno hýbe, tedy až na okurku, tak je jediná v klidu. (bryan... from Taipei, CC BY-SA 2.0, commons.wikimedia)](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2022/03/1080px-san-nakji-32013691345-768x512.jpg)
Po kouscích nebo v celku
Jídlo, které kuchař nevytahuje z hrnce, ale z akvária, se přitom podává v soft nebo hard variantě. V té první jsou dlouhá mrštná chapadla těsně před naservírováním uříznuta a hlava rozčtvrcena.
![](https://rfapi.digicon.cz/img/logo/rf-hobby.cz.small.jpg)
Přesto se vám porce na talíři kroutí jako klubko hadů, protože nervový systém má dvě třetiny neuronů v nervových vláknech chapadel, což jim umožňuje pohyb a reakci na podněty, aniž by musely čekat na impuls vyslaný z mozku.
Prostě a jasně, chapadla se budou mrskat ještě ve vašem žaludku. Pokud jste ovšem drsňáci odhodlaní jít do extrému, můžete zkusit variantu, kdy je chobotnička servírována celá. A živá.
Takže se samozřejmě brání a v boji o život se chytá všeho na co chapadla dosáhnou. Dostat ji do pusy, bývá občas fuška a dokonce i když ji tam nasoukáte, pokouší se sevřenými rty dostat ven. A jen ti největší machři si ji dokáží elegantně namotat na hůlky.
V obou případech přitom platí, že San-nakdži není tak úplně bezpečné jídlo. Přísavky chapadel stále pracují a pokud není sousto opravdu důkladně rozžvýkáno, mohou se v krku přisát tak šikovně, že se jedlík může udusit.
![Tak vypadá Octopus minor než se dostane na talíř. (CC BY-SA 2.5, commons.wikimedia)](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2022/03/1080px-octopus-minor-by-opencage-768x768.jpg)
Ochránci zvířat se bouří
Na koho však opravdu jdou ze servírování san-nakadži mrákoty, je americká organizace na ochranu zvířat PETA, která pořádá protesty před korejskými restauracemi, pokouší se dosáhnout zákazu prodeje a přípravy tohoto jídla a také přimět úřady, aby restaurace obvinila z týrání zvířat.
„Chobotnice jsou inteligentní zvířata s vysoce vyvinutými mozky, schopnými rychle se učit. Zvířata, která vnímají bolest stejně jako lidé.“ tvrdí zástupci organizace. „San-nakdži je součástí korejské kultury,“ kontruje zástupce jedné z restaurací Sik Gaek.
„Pokud se vám to nelíbí, tak to prostě nejezte. Ale nenařizujte ostatním co mají nebo nemají jíst.“
![Barevnější úprava, která už sebou tolik nemrská. (박家상민. CC BY 4.0, commons.wikimedia)](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2022/03/nakji-bokkeum-768x509.jpg)