Skip to content

Samička muntžaka chocholatého v Liberci

Liberecká zoologická zahrada se může pochlubit novým přírůstkem. Ve středu 23. října 2019 ze Zoo Rotterdam přicestovala nová samice vzácného asijského „štěkajícího“ jelínka muntžaka chocholatého (Elaphodus cephalophus).

Roční samice byla do Liberce transportována na doporučení koordinátora chovu za účelem posílení místního chovu a zvýšení šance na rozmnožení tohoto ohroženého druhu.

Rarita v zoo

Liberecká zoo je jedinou zahradou v České republice, kde mohou návštěvníci muntžaky chocholaté spatřit. „Získat nové jedince je velice obtížné. Na celém světě je pouze 12 zoologických zahrad, které tento taxon chovají a jeho celoevropská populace čítá pouhých 31 jedinců. Na nové přírůstky je tedy dlouhý čekatelský seznam,“ vysvětluje hlavní zoolog, Luboš Melichar.

Muntžak chocholatý samec

Samička se momentálně aklimatizuje a seznamuje se s novým prostředím ve své vnitřní ubikaci a přilehlém dvorku. Poté, co se sžije s místním párem, bude i ona obývat velký společný výběh s takiny čínskými (Budorcas taxicolor bedfordi). Zvídaví návštěvníci ji ale mohou spatřit již nyní průzory v dřevěném plotu, za kterým se malý dvorek skrývá.

Zoo pod Ještědem

S chovem muntžaků chocholatých začala zoo pod Ještědem před dvěma lety, kdy ze Zoo Heidelberg dovezla tehdy desetiměsíční samičku. O rok později k ní přibyl i samec. Chovem tohoto unikátního druhu nahradila dlouholetý chov muntžaků malých, kteří byli Evropskou komisí klasifikováni jako invazivní druh.

Muntžak chocholatý je malý druh jelínka žijící ve vlhkých lesích v oblasti střední Číny. Jeho charakteristickým znakem je tmavý až 17 cm dlouhý chochol umístěný na temeni hlavy a hrubá tmavá srst (v létě čokoládově hnědá). Rty, špičky uší a spodek pod ocasem jsou bílé barvy. Samci mají typické šavlovité zuby, které jim vylézají z tlamy a pod chocholem schované krátké parohy.

Muntžak chocholatý samice

Štěkající jelínek

Jedná se o plaché zvíře, které upřednostňuje místa s dobrým úkrytem. Snadno se vyleká a v případě nebezpečí samec vydává ostrý zvuk podobný štěkotu, díky čemuž bývá také nazýván štěkajícím jelínkem.

Ve své domovině je ohrožen zejména lovem a ztrátou přirozeného prostředí. V Číně je tento druh zařazen na mnoha místech do seznamu regionálně chráněných druhů. Vzhledem k jeho skrytému způsobu života a malému množství informací je dnes obtížné odhadnout celkový stav populace ve volné přírodě.

Foto: Zoo Liberec
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Příroda
Zobrazit více …