Některá koření a suroviny ze starého Říma už dnes neseženete. Vybrali jsme ale pro vás několik receptů, které můžete vyzkoušet i dnes.
Polévka na žaludek
Co potřebujete: celer s natí, pórek, rybí nebo hovězí vývar, med, pepř
Bílou část pórku a celer i s natí vaříte v hrnci, dokud se část vody (asi 1/3) nevypaří. Potom přisypete pepř (nejlépe čerstvě umletý), přilijete rybí nebo hovězí vývar a nakapete trochu tekutého medu. Když se vše dobře provaří, můžete servírovat.
Jak nadívat kuře
Co potřebujete: vařené kroupy, vařené vepřové maso a mozeček, vejce, libeček, zázvor, piniová semínka (je možné nahradit oříšky), celý pepř, olej
![](https://rfapi.digicon.cz/img/logo/rf-hobby.cz.small.jpg)
Ve větší míse dobře prohnětete uvařené kroupy, na drobno nasekané vařené vepřové maso a mozeček. Přidáte vejce, nasekaný libeček, nastrouhaný zázvor a několik zrnek pepře a piniové oříšky. Přilijete trochu oleje.
Vzniklou nádivkou plníte vykuchané kuře, ale necháte v něm trochu místa, protože směs během pečení nabude.
![Hostiny v římských domech bývaly bohaté. FOTO: flickr](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2023/05/2-14.jpg)
Omáčka k vařenému vepřovému masu s datlemi
Co potřebujete: vepřové maso, malé cibulky, petržel, datle, ocet, olej
Ve slané vodě uvaříte maso. Na oleji osmažíte malé cibulky a přidáte k nim nasekanou petržel a datle. Přilijete kapku octa a vývar z masa. Omáčkou poléváte nakrájené maso.
Omeleta z kopřiv
Co potřebujete: celé kopřivy, vejce, olej
Opláchnuté kopřivy rozsekáte na kaši, přidáte olej (v originálním receptu se přidává i trochu rybí omáčky, ale bez ní se asi obejdete). Kaši povaříte v hrnci a necháte vychladnout. Rozšlehané vejce vlijete na vymaštěnou pánev a přidáte k ní kopřivovou kaši. Omeletu obrátíte a dosmažíte pod pokličkou.
![Recepty ze starověkého Říma se můžete inspirovat i dnes - chléb. FOTO: Carole Raddato from FRANKFURT, Germany/Creative Commons/CC BY-SA 2.0](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2023/05/3-13-768x509.jpg)
Pečený chleba s medem
Co potřebujete: starší chléb nebo veku, mléko, olej, med
Mezi doma vyráběné římské sladkosti patřil smažený chléb s medem. Používal se zřejmě starší chléb, dnes by se ale pro přípravu si hodila spíš starší bílá veka. Oloupete kůrku chleba nebo veky a střídku nakrájíte na kostky.
Navlhčíte v mléce a osmahnete na oleji. Hotové polijete medem.