Domů     Proč se máme bát rakoviny tlustého střeva?
Proč se máme bát rakoviny tlustého střeva?
27.3.2019

Celosvětově jde o 3. nejčastěji se vyskytující typ zhoubného nádoru, hned po karcinomu plic a po rakovině prsu u žen, a zároveň 2. nejčastější příčinu úmrtí na rakovinu. Přitom při včasném odhalení je až 90 % nádorů tlustého střeva léčitelných. Kdy byste měli zpozornět?

Zatímco ještě před několika lety patřila Česká republika k zemím s největším výskytem rakoviny konečníku a tlustého střeva, loni klesla mezi evropskými zeměmi na 6. příčku ve výskytu a na 11. v počtu úmrtí na tyto karcinomy.

Lékaři si tento úspěch zdůvodňují zavedením bezplatného screeningu pro všechny občany nad 50 let. Včasné odhalení totiž hraje při léčbě klíčovou roli.

Zatímco při brzkém odhalení je šance na přežití (dalších 5 let života) 90 %, u pokročilých nálezů je to jen 13 %. Přesto není důvod jásat, ročně postihne kolorektální karcinom (rakovina tlustého střeva a konečníku) přes 8000 Čechů.

Zdravé střevo je základ

Střevo je největším orgánem v těle a zároveň nejdelším úsekem trávicí trubice. Kdyby se rozložilo do plochy, mělo by rozlohu fotbalového hřiště. Dělí se na tenké a tlusté střevo.

Zatímco hlavním úkolem tenkého střeva je vstřebávání živin z potravy, u tlustého střeva je to vylučování nepotřebných zplodin z těla. Tlusté střevo měří asi 1,5 metru a v průměru má 5–7 cm. Jeho nejdelší částí je tračník.

V něm dochází ke vstřebávání zbylých vitaminů, minerálů a vody z potravy. Slepé střevo je zase důležitým orgánem imunity.

Rakovina tlustého střeva vzniká kvůli mutacím v genech.
Rakovina tlustého střeva vzniká kvůli mutacím v genech.

Proč rakovina vzniká?

Důvody vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku jsou dnes už velmi dobře prozkoumány. Kvůli mutacím v genech, které jsou zodpovědné za růst a dělení buněk ve střevě, dojde k tomu, že se buňky začnou dělit zcela nekoordinovaně.

Pokud jim v tom není včas zabráněno, vznikne kolorektální karcinom. K rozvinutí onemocnění mohou přispět zánětlivá onemocnění střev (Crohnova choroba a ulcerózní kolitida) i polypy (nezhoubné výrůstky), které se s věkem na stěnách střev objevují. Na počátku vzniku nádoru stojí v 80 % případů právě polyp.

Pivo jako rizikový faktor

Svoji roli při vzniku nádoru ovšem sehrává také dědičnost. Pokud se u rodičů vyskytl zhoubný nádor tlustého střeva, má k němu jejich potomek až 20% předpoklad. Významným faktorem je rovněž věk.

Karcinom se většinou objevuje po 50. roce života, v poslední době však postihuje i mladší jedince. Bez zajímavosti není ani fakt, že zatímco ve světě častěji postihuje ženy, u nás jím více trpí muži. Na vině je dle lékařů zřejmě zvýšená konzumace piva.

I strava může k rozvoji onemocnění přispět, zvlášť když obsahuje hodně masa a málo ovoce a zeleniny. Nepříznivě se projevuje i kouření a konzumace alkoholu.

Jak nemoc varuje

Zdravý člověk vyměšuje jednou denně a jeho stolice má žlutohnědou až hnědočernou barvu, měkkou konzistenci a tvar válečku. V záchodové míse plave a neulpívá na jejích stěnách.

Jakékoliv delší vychýlení z této pravidelnosti by mělo být varovným signálem a důvodem k návštěvě lékaře. Zejména průjmy, zácpy či tenká (tzv. stužkovitá) stolice, ale také časté bolesti a křeče v břiše, pocity plnosti a nadmutí.

Významným důvodem ke zpozornění je krev ve stolici, byť může být rovněž příznakem hemoroidů či trhlin v oblasti konečníku, a nucení ke stolici s pocitem neúplného vyprázdnění.

Dalšími příznaky jsou pak pocity na zvracení (či zvracení), extrémní únava a bezdůvodný úbytek váhy.

Nemoc varuje především bolestmi břicha, zácpou nebo průjmem.
Nemoc varuje především bolestmi břicha, zácpou nebo průjmem.

Nebezpečné okultní krvácení

Velké nebezpečí představuje zejména okultní (skryté) krvácení do stolice, jež není okem zjistitelné. Může být totiž příznakem kolorektálního karcinomu.

Vzhledem k tomu, že je tento 2. nejčastějším nádorem, na který umírají čeští muži, a 3. nejčastějším u žen, mají všichni občané České republiky nad 50 let věku nárok na screening okultního krvácení jednou za rok zdarma.

Pacient obdrží tři psaníčka z tuhého papíru se dvěma okénky. Na ně po 3 dny umisťuje vzorky své stolice. Pokud je v ní zjištěna přítomnost krve, je postižený odeslán na specializované pracoviště.

Pravdu odhalí kolonoskopie

Vyšetření tlustého střeva se v dnešní době nejčastěji provádí tak zvanou kolonoskopii.  Při ní je do konečníku pacienta vsunuta ohebná trubice, která přesně a úplně zobrazuje vnitřek střeva.

Díky tomu je možné odhalit změny na jeho sliznici, signalizující zánět nebo nádor. Přístroj rovněž umožňuje odběr vzorků tkáně či přímé odstranění drobných nezhoubných nádorů (polypů), které by mohly časem vést k rakovinnému bujení.

Provedena mohou být i další vyšetření, třeba částečná kolonoskopie či manuální vyšetření konečníku.

Léčba je chirurgická

Pokud se prokáže přítomnost karcinomu, přistupuje se k jeho odstranění. Menší polypy a nádory je možné odstranit při kolonoskopii, případně laparoskopicky. Při laparoskopii se provedou pouze 2–3 menší řezy, kterými se do břicha zavedou nástroje a kamera.

Po tomto málo invazivním zákroku se pacient rychle zotaví. Při větším rozsahu onemocnění však musí být provedena klasická operace, při které dojde k odstranění postiženého úseku střeva.

Karcinom se většinou odstraňuje chirurgicky.
Karcinom se většinou odstraňuje chirurgicky.

Život „bez“ střeva

Většina karcinomů vzniká spíše v levé části tlustého střeva (postihuje sestupný tračník, esovitou kličku či konečník), může se však rozvinout i v jeho pravé části (slepé střevo, vzestupný a přímý tračník).

Pak se provádí levo- či pravostranná hemikolektomie. Při ní je odstraněna postižená polovina střeva. Lékaři poté na sebe napojí jeho zdravé úseky. Někdy je nutné dočasně udělat tzv.

boční vývod, kdy stolice pacienta odchází ven z těla novým otvorem do plastikového sáčku. Chirurgická léčba bývá doprovázena chemoterapií a ozařováním pro zamezení návratu nádoru.

Preventivní opatření

Je možné snížit riziko propuknutí rakoviny tlustého střeva? Ano, velmi významnou roli totiž při jejím rozvoji hraje životní styl.

Zdravá strava s dostatkem vlákniny (ovoce, zeleniny, celozrnné výrobky), omezení konzumace živočišných tuků (červené maso, uzeniny) a dostatek pohybu mohou vznik rakoviny ovlivnit z 60 až 80 %. Důležité je také omezit kouření a konzumaci alkoholu.

Vzhledem k tomu, že včasné odhalení nádoru je klíčové pro jeho úspěšnou léčbu, měl by si každý provádět samovyšetření (test, hledání příznaků) a v případě pochybností vyrazit k lékaři.

Foto: Shutterstock.com, wikimedia.org
Související články
Věda a technika
Tuberkulóza: Módní guru, zabiják i cestovka
„Má drahá, kořím se vaší alabastrové pleti i útlému pasu. Jste ztělesněním krásy,“ šeptá obdivně mladý muž. „Oh, děkuji,“ zašeptá dívka a vykašle do kapesníčku trochu krve. Má tak rozmanité symptomy, že až do 19. století nikdo netuší, že jde o jednu a tutéž nemoc. To mění svými objevy až francouzský lékař René Laënnec (1781–1826) […]
Věda a technika
Chudák malý Albert: Experiment mu způsobí strach i ze Santa Clause!
Chvíli nesrozumitelně žvatlá, pak se převalí a jeho pozornost zaměstná sněhobílá laboratorní myš. Instinktivně po ní natáhne ruce, když místnost naplní hlasitý zvuk kladiva a kovové tyče. Dítě se leká a okamžitě propuká v pláč, jenže to je jen začátek! Vědci potvrzují své hypotézy všemožnými pokusy. Zatímco ruský psycholog Ivan Petrovič Pavlov (1849-1936) moří psy, jeho […]
Věda a technika
Proč máme škytavku?
„Škyt! Zase na mě někdo myslí!“ známou průpovídkou si lidé odůvodňují škytavku už v 17. století a říkáme to dodnes. I když dávno tušíme, že pravá příčina nejspíš bude jiná… Nádech, výdech. Dva základní a k životu nezbytné pohyby provádíme bez ustání celý cen, aniž bychom to vnímali. Přesněji nevnímáme je, dokud hladký průběh nekončeného […]
Věda a technika
Kdo dosedne na Měsíc? Je tu velký souboj dvou miliardářů
Po dekádách útlumu, kdy se kosmické bádání zaměřovalo na vysílání sond a na zkoumání orbity nebo nejbližších planet, jsme se dostali do éry nových vesmírných závodů. Tentokrát však mezi sebou kromě velmocí soupeří také soukromé firmy. Která bude mít navrch? Zatímco ještě pár let nazpátek se nejčastěji skloňovalo jméno amerického podnikatele Elona Muska (⃰1971) a […]
reklama
věda a technika
Skutečně existuje jarní únava?
Dny jsou konečně delší, slunce začíná pěkně hřát, tráva se zelená, ptáci zpívají… a vy byste nejraději ani nevylézali z postele! Přepadla vás hrozná lenost! Anebo je to trochu jinak? Jarní únava může někdy působit jako hloupá výmluva. Zkrátka se vám nechce nic dělat. Pokud ale z pocitu vyčerpání máte závratě, nejste schopni se na […]
Dav a jeho psychologie: Má svou kolektivní mysl?
Člověk je tvor společenský a potřebuje se sdružovat do skupin, v nichž mizí pocity duševní prázdnoty a samoty. A je naprosto nepodstatné, jestli se jedná například o demonstraci, posezení s přáteli či společné sportování. Anglický filozof a fyziolog Wilfred Trotter ve své knize „Instinkty stáda během míru a války“ píše, že člověk je přístupnější hlasu […]
Zrádný jet lag: Co se při něm děje a jak mu předejít?
Že je vůně dálek opojná? Vaše tělo by asi úplně nesouhlasilo. Časová pásma totiž dokáží v jeho biorytmu udělat pořádný guláš. A to pak místo vysněné dovolené řešíte klížící se víčka, hlavu jako střep a stávkující žaludek. Tzv. jet lag neboli pásmová nemoc sice není nic, co by mělo cestovatele ohrožovat na životě, na druhou […]
Zvíře nebo rostlina? Plž, co krade chloroplasty
Co takhle dát si zelené smoothie? Pozvání by určitě neodmítl zadožábrý plž Elysia chlorotica, který překvapí vědce svou unikátní schopností: Chloroplasty totiž nestráví, ale nechá si je. A dokáže je používat. Tenhle maličký tvoreček tak může až 10 měsíců fungovat doslova na solární pohon!   V angličtině si vyslouží přezdívku „mořský slimák na solární pohon“. […]
reklama
lifestyle
Becherovka: Likér s chutí tajemství…
Mnoho světových značek si své výrobní postupy přísně střeží. Nejinak je tomu rovněž i v případě slavné, věhlasné Becherovky Original. Říká se, že její výrobní recepturu prý vždy znají pouze dva zaměstnanci. Ti v přesném poměru míchají směs přibližně dvaceti různých bylin a koření. Celkově se její přímou výrobou údajně zabývá jen dvacet lidí, i […]
Fenomén jménem televize: Když se spojily film a rádio…
Televizi zná asi každý z nás. Však v dnešní době sledováním televize tráví svůj volný čas na 40 % Čechů a v průměru u ní stráví kolem čtyř hodin denně! Jaké ale byly její začátky? Kde se vzala a kam směřuje? A jaká jsou televizní nej? Pojďme se společně podívat na jeden z nejrozšířenějších fenoménu dnešní doby. Prvotním nápadem […]
Jak se rychle najíst? Kdy se konzervy a pytlíkové polévky staly levnou náhradou čerstvé stravy?
Vždycky není možné konzumovat čerstvou stravu, Někdy je prostě příliš velký spěch a musíte slupnout něco rychlého, nebo zkrátka není na vaření čas nebo chuť. V takovou chvíli přicházejí na řadu alternativy – instantní jídla nebo konzervy. Kde se vzaly?   Za prvními konzervami s jídlem stál Napoleon I. Bonaparte. Budoucí francouzský císař Napoleon I. Bonaparte (1769–1821) […]
5x nejstarší jídla světa: Ládovali se prdelačkou už bojovníci starověké Sparty?
Banda mužů usedne po tvrdé práci k ohni. Z torny vytáhnou chleba. Je starý – a tvrdý tak, že se ani nedá užvýkat. Nevadí! Proto je tu acquacotta. A bude to právě tento pokrm, kterému vděčíme za pohádkovou sekerkovou polévku.     Pekelně ostrá kaše harrisa Na pultech obchodů můžete někdy vidět harissu či harísu […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Knihovna ve virtuální realitě je skutečná
21stoleti.cz
Knihovna ve virtuální realitě je skutečná
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen
První pivovary u nás vyrůstaly v klášterech
historyplus.cz
První pivovary u nás vyrůstaly v klášterech
Znavený mnich se opile olízne. Trochu přebral, jenže tahle várka piva se opravdu povedla. Tíží ho výčitky svědomí, na paměti má varovná slova biskupa. Zítra ale všechno dožene. Modlitbám se bude věnovat s ještě větší intenzitou než jindy.   Zpracování chmele na zlatavý mok se jako první u nás ujímají kláštery. „Protože měly vlastní výrobu piva,
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
O lásku svých rodičů jsem musela bojovat
skutecnepribehy.cz
O lásku svých rodičů jsem musela bojovat
Naši začali mluvit o rozvodu. Byla jsem rozmazlený jedináček a představa, že by se mi najednou zhroutil domov, byla pro mě zničující. Když mi naši opatrně naznačili, že se budou rozvádět, zhroutil se mi svět. Pocit jistoty splaskl jako propíchnutý balonek. Ještě nikdy v životě jsem se necítila tak mizerně. Nevěřila jsem svým uším. Nevěřila jsem, že to
Mapinguari: Je nestvůra s tlamou na břiše jen mýtus?
epochalnisvet.cz
Mapinguari: Je nestvůra s tlamou na břiše jen mýtus?
Fascinující amazonská džungle nemusí skrývat jen dosud neznámé rostliny a „běžná“ zvířata. Možná se v ní potlouká tvor, se kterým byste se rozhodně setkat nechtěli. Podle některých popisů připomíná Bigfoota a i když jde podle všeho o legendu, reálný předobraz toto monstrum zřejmě opravdu má!   Pohybuje se prý pomalu a nenápadně a většinou zůstává
Nepečený dort s malinami
tisicereceptu.cz
Nepečený dort s malinami
Tvaroh můžete nakombinovat s ricottou nebo také řeckým jogurtem. Ovoce použijte podle sezony nebo podle toho, jaké máte u vás doma rádi. Ingredience Na 1 kulatou formu 300 g kakaových sušenek
DS PENSKE představuje nový „kabát“ své formule pro E-Prix v Monaku
iluxus.cz
DS PENSKE představuje nový „kabát“ své formule pro E-Prix v Monaku
Světový šampionát ABB FIA Formula E se jako obvykle zastaví v Monaku. A pro tento sedmý ročník slavného závodu se společnosti DS Automobiles a PENSKE AUTOSPORT rozhodly oslavit prestiž a půvab proslul
Vepřová žebírka glazovaná pivem
nejsemsama.cz
Vepřová žebírka glazovaná pivem
Žebra můžete podlévat jak černým pivem, tak světlým ležákem. Ingredience na 6 porcí: 500 ml černého piva 2 kg vepřových žeber 1 lžíce sójové omáčky 1 lžička uzené papriky 1 lžíce olivového oleje sůl barevný pepř Postup: Vepřová žebra omyjte, osušte a rozdělte na větší díly tak, aby se vám porce vešly do pekáče. Připravte si směs, kterou budete
Roštejn: Hrad rozkvetlý jako růže
epochanacestach.cz
Roštejn: Hrad rozkvetlý jako růže
Je to už sedm století, co na skalnatém kopci v Javořických vrších vzniklo lovecké sídlo pánů z Hradce. O své přežití do dnešních časů musel sice bojovat, ale ten boj vyhrál a patří mezi perly celého kraje. Podle pověsti si pán zdejšího kraje zatoužil vystavět na skále hrad, ale nedostávalo se mu peněz. Upsal proti duši ďáblu,
5 tipů, jak ukázat krásu dřeva
panidomu.cz
5 tipů, jak ukázat krásu dřeva
Dřevo je nesmírně příjemný a oblíbený materiál, přitom jeho krásu někdy zbytečně zakrýváme. Zde je pět inspirací, jak ji naopak co nejvíce ukázat. Ze starých dřevěných rámů se dá vytvořit jednoduchá konstrukce, která se báječně hodí jako opora pro kytice ze suchých rostlin. Suché traviny (a právě tak suché květy) v ní dokonce vypadají lépe
Skončila Nesvačilová se zlomeným srdcem?
nasehvezdy.cz
Skončila Nesvačilová se zlomeným srdcem?
Chvíli se zdálo, že je Denisa Nesvačilová (32) znovu šťastná. Jenže bohužel má asi opět srdce na cáry. Románek s pohledným kolegou podle všeho nevyšel. Měl se k ní chovat jako princezně, zahrnovat
Pozor na noční pohled z okna!
enigmaplus.cz
Pozor na noční pohled z okna!
Odedávna existuje celá řada lidových pověr. Ty skutečně nejděsivější z nich se pak většinou týkaly temné části dne, tedy noci. Lidé pevně věřili, že za tmy se nemá vycházet z domu a není ani dobré dív