Skip to content
reklama

Proč řecký básník Archestratos nesnášel sicilské kuchaře?

blank

Kolem roku 350 př. n. l. odplouvá ze Sicílie loď, která míří na jih Itálie. Na její palubě sedí básník Archestratos. Nevydává se ovšem ani za krásami světa, ani obchodem. Má jediný cíl: najít, co je kde dobrého k jídlu a jak to nejlépe uvařit.

Kromě poetické duše má i mlsný jazyk, který ho z Itálie později zavede až do Řecka a Malé Asie. Z dobrého jídla má takovou radost, že o něm píše báseň „Dobré bydlo.“ Zamiluje si hlavně ryby. Z 62 částí dochovaných částí jeho kuchařky psané v hexametrech (nerýmované verše o šesti stopách) je 48 věnovaných právě jim!

Dává přednost jednoduché přípravě ryb hlavně na oleji a s citronem: „Všechno musí být co nejčerstvější a co nejlepší kvality.“

blank
Ryby patří ve starověkém Řecku k oblíbeným jídlům. FOTO: pinterest

Stačí sůl a olej

V receptu na přípravu žraloka například píše: „Ve městě Torone (v Řecku, na poloostrově Chalkidiki) si musíte zakoupit řízky ze žraločího břicha a posypat je kmínem a nedávat příliš mnoho soli. Nebudete přidávat nic jiného než zelený olivový olej, můj milý.

“ Nevynechá ale ani recepty na pečení jiných druhů masa, třeba zajíce. „Přineste pečené maso, které bude pro všechny, zatímco pijí, maso bude teplé, prostě jenom posypané solí.“ popisuje začátek jedné hostiny.

Bohatým omáčkám a používání aromatických bylin na okořenění je podle něho lepší se vyhnout, tím se dá doplnit jenom ryba menší kvality.

blank
Na Archestratově talíři se často objevoval Cípal hlavatý. FOTO: Izuzuki/Creative Commons/CC BY-SA 3.0

Jak zničit rybu

Radí i jak připravit Cípala hlavatého, tehdy velmi oblíbenou rybu, která dnes žije hlavně v Jaderském moři: „Kupte tu nejkvalitnější, to znamená z Mílétu (v Anatolii v Turecku). Opečte ji ve žhavém uhlí obalenou ve fíkových listech, potom posolte.“

Dodává: „Hlavně k tomu nepustťe žádného Sicilana nebo italského Řeka, když rybu připravujete, protože ti nevědí, jak se dělá prvotřídní ryba, jen ji umí nadobro zničit, když na ni cpou všechen ten sýr a ocet a bujón okořeněný mužákem (rostlina podobná fenyklu).

“ Sicilských kuchařů si vůbec necení.

Foto: Creative Commons, pinterest, Úvodní fotografie: Metropolitan Museum of Art/Creative Commons/ CC0
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Zajímavosti
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Ložnice v hávu přírody
rezidenceonline.cz

Ložnice v hávu přírody

Návrat k přírodě je trendem poslední doby a...
Zradila jsem muže svého života!
skutecnepribehy.cz

Zradila jsem muže svého...

Seznámili jsme se na diskotéce. Tehdy mi...
Certina zahalila své DS Action Diver do černé barvy
iluxus.cz

Certina zahalila své DS...

Hodinky DS Action Diver od značky Certina se...
Tajemství katastrofy R101: Byla gigantická vzducholoď prokletá?
enigmaplus.cz

Tajemství katastrofy R101:...

Obrovská britská vzducholoď R101 je ve své době...
Skončila znovu Simona Lewandowská sama a hledá nového milence?
nasehvezdy.cz

Skončila znovu Simona...

Říkalo se, že SIMONA...
Vysavač na okna je skvělý pomocník
panidomu.cz

Vysavač na okna je skvělý...

Asi není mnoho lidí, kteří by řekli, že mytí...
Netradiční sex – aneb Se succubou v posteli
enigmaplus.cz

Netradiční sex – aneb...

Succubus a incubus jsou označení pro jednu z nejděsivějších...
Nový lék účinný v boji proti nádorům na mozku
21stoleti.cz

Nový lék účinný v boji proti...

Glioblastomy jsou nejčastější a nejagresivnější primární...
Smetanové brambory se sýrem
tisicereceptu.cz

Smetanové brambory se sýrem

Potřebujete uvařit snadný oběd do jedné hodiny?...
Podařilo se známému páru dokonale utajit rozvod?
nasehvezdy.cz

Podařilo se známému páru...

Vypadá to, že manželství...
Prsten z Atlantidy: Jediný pozůstatek bájné civilizace?
epochalnisvet.cz

Prsten z Atlantidy: Jediný...

V roce 1860 objeví francouzský egyptolog Marquis...
RODINNÝ BEZVA FEST.
epochanacestach.cz

RODINNÝ BEZVA FEST.

I letos se můžete těšit na rodinný...

Předplatné časopisu

Chcete znát odpověďi? EPOCHA je pro Vás jasnou volbou. Již 17 let pro vás mícháme koktejl toho nejzajímavějšího, co se kolem nás děje!

Zvolte variantu

Epocha