Domů     Proč nás přepadají různé chutě?
Proč nás přepadají různé chutě?
27.8.2019

Znáte to, vidíte ve vitríně zákusek a nemůžete odolat. Jiný se zase může doslova utlouct třeba po smažených chipsech, nebo třeba čokoládě. Máme na ni takovou chuť, že na to nelze přestat myslet.

Co ale stojí za neodolatelnými chutěmi, kvůli kterým máme tolik výčitek? A můžeme se jim nějak bránit?

Řada z těch, kteří chtějí zhubnout, nebo jen žít zdravěji bojuje s tím, že je přepadají chutě na nezdravé věci.

Proč ale toužíme právě po čokoládě, slaných brambůrcích, nebo porci smaženého masa, když daleko zdravější a potřebnější složení stravy najdeme jinde? Nad tím si láme hlavu také řada odborníků. A jak to vypadá, nemají právě po ruce jednoduché odpovědi.

Ještě před narozením

Náchylnost k určitým druhům jídla můžeme získat ještě dříve, než vůbec přijdeme na svět. Podle studie bostonské univerzity se totiž informace o chuti jídla může v matce přenést na dítě přes určité látky v plodové vodě.

Je tak pravděpodobnější, že nám budou více chutnat podobné věci, jako naší matce. Po narození nás pak ovlivňuje chuť mateřského mléka. Jeho sladká příchuť totiž aktivuje centra odměny v mozku a způsobuje, že dítě cítí lépe a klidněji.

Tuto zkušenost si pak dál přenášíme do dospělosti, zvlášť pokud jsme byli i v dětství odměňováni sladkostmi.

Kvůli sladké chuti mateřského mléka se dítě uklidňuje.
Kvůli sladké chuti mateřského mléka se dítě uklidňuje.

Dědictví po předcích

Naše náchylnost k určitým chutím ale může mít také kořeny sahající mnoho tisíc let před naše narození. Britský psycholog Leigh Gibson se domnívá, že třeba chuť na tučná jídla nám byla naprogramována už v pravěku.

„Když pravěký člověk objevil kus jídla, v mozku se mu začala uvolňovat chemická látka dopamin, díky které si zapamatoval danou situaci, a také látky, které v něm vyvolaly pocit štěstí a radosti,“ vysvětluje Gibson. Tehdy to ale byla otázka přežití, dnes nám způsobuje srdeční choroby a obezitu.

Touha nad slastí

Systém odměny v našem mozku ale není tak jednoduchý, jak si vědci dlouho mysleli. Původně se mělo za to, že pokud uspokojíme naši potřebu, mozek nás odmění dávkou dopaminu a je to. Ve skutečnosti je to složitější.

V mozku máme totiž centra, která spouštějí touhu a také centra zodpovědná za prožívání slasti. Monitorováním nervové činnosti se pak zjistilo, že centra pro touhu jsou daleko větší, než centra pro slast.

Což vysvětluje, proč po něčem dokážeme toužit až k zbláznění a když to dostaneme, nemáme takovou radost, jakou bychom očekávali.

Centra pro touhy jsou silnější než centra pro slast.
Centra pro touhy jsou silnější než centra pro slast.

Otázka duševní pohody

Ne vždy ale naše chutě reagují na předchozí „naprogramování“. Velkou roli v nich totiž hraje i naše psychika a hlavně míra stresu.

Pokud je člověk pod dlouhodobým psychickým tlakem, začne jeho organismus produkovat hormon kortizol, který zvýší hladinu cukru v krvi a potlačí imunitní systém. To vede k tomu, že tělo ukládá více energie a také k častějšímu pocitu hladu.

„Toto je jeden z důvodů, proč lidé ve stresu vyhledávají tučná a sladká jídla,“ tvrdí Gibson.

Mocné bakterie

Důležitou roli v našich chutích hrají i střeva. Obsahují totiž téměř autonomní prostředí naplněné bakteriemi starajícími se o naše trávení. Jejich činnost pak soustavně monitoruje na sto milionů neuronů, které posílají do mozku informace o natráveném jídle.

Tato nekonečná komunikace mezi trávicím systémem a mozkem dokáže také změnit náš názor na to, co nám chutná. Třeba, když bakterie zpracovávají hodně vlákniny, vylučují látku, která do mozku pošle signál o tom, že jsme sytí a spokojení.

Bakterie vysílají informace do mozku o tom, co nám chutná.
Bakterie vysílají informace do mozku o tom, co nám chutná.

Můžeme se ovládnout?

Jedinci se silnou vůlí dokáží vyvolat ve svém mozku podobnou reakci odměny tím, že jídlo, po kterém touží, odmítnou. Něco takového ale vyžaduje dlouhodobý cvik.

Pro ty ostatní se pak londýnské centrum pro biotechnologii snaží vyvinout elektronický čip, který by dokázal monitorovat signály mezi trávicím traktem a mozkem. Pokud by rozpoznal informaci o toužení, zamezil by prostě její cestě do mozku.

Hladový hormon

Další výzkum se zabývá hormonem, který je zodpovědný za pocit hladu. Jmenuje se ghrelin a produkují jej sliznice ve střevech a žaludku. Ghrelin má totiž v lidském těle svého přímého protivníka, který se jmenuje obestatin. Ten naopak pocit hladu tlumí.

Vědci se domnívají, že pokud by bylo možné přesně popsat jejich fungování v lidském těle, bylo by možné jej využít i pro léčbu závislostí, například na nikotinu či alkoholu. Toužení po těchto drogách má totiž podobný průběh v našem mozku, jako toužení po jídle.

Kdyby vědci zjistili, jak hormonem funguje, dala by se tím léčit i závislost.
Kdyby vědci zjistili, jak hormonem funguje, dala by se tím léčit i závislost.

Čokoláda

Proč po ní toužíme?: Míváte-li neodolatelnou chuť na čokoládu, může vám tak tělo dávat najevo, že mu chybí hořčík a železo. O hořčík přichází organismus například při pití alkoholu.

Pokud chcete čokoládu, tak si vyberte takovou, která má vysoký obsah kakaa. Hořčík však lépe doplníte z ořechů, listové zeleniny nebo třeba dýňových semínek.
Pokud chcete čokoládu, tak si vyberte takovou, která má vysoký obsah kakaa. Hořčík však lépe doplníte z ořechů, listové zeleniny nebo třeba dýňových semínek.

Pikantní jídlo

Proč po něm toužíme?: Na ostrý guláš, nebo feferonkovou pizzu můžeme dostat chuť například kvůli tomu, že máme oslabenou funkci jater a žaludku. Ostré jídlo totiž povzbuzuje zažívání.

Čím ho nahradit?: Jen si ho klidně dejte, ale s mírou. Samotné ostré jídlo vám neuškodí, tučné maso v něm obsažené, ale neprospěje.

Chipsy

Proč po nich toužíme?: Slané a křupavé nás může lákat jednak kvůli oslabeným ledvinám a močovým cestám, jednak kvůli potlačenému stresu, který křupání chipsů dokáže uvolnit.

Brambůrky se dají nahradit třeba sušenými brusinkami nebo plátky nakrájené a osolené zeleniny.
Brambůrky se dají nahradit třeba sušenými brusinkami nebo plátky nakrájené a osolené zeleniny.

Tučné maso

Proč po něm toužíme?: Pokud už delší dobu nemůžete z hlavy vyhnat představu krásně propečeného steaku, je možné, že váš organismus trpí nedostatkem železa, nebo také zinku.

Čím ho nahradit?: Pokud zrovna nemáte možnost si pořádný kus masa dát, mohou vám chybějící látky dodat třeba například mořští korýši, čočka či dýňová semínka.

Sladkosti

Proč po nich toužíme?: Pokud se nedokážete odtrhnout od regálu se sladkostmi, je možné, že vaše tělo trpí nedostatkem chromu, který se podílí na odbourávání cukru v organismu.

Velký podíl sacharidů obsahuje i ovoce.
Velký podíl sacharidů obsahuje i ovoce.
Foto: Archiv, Shutterstock
Související články
Zajímavosti
Rekordmani mezi rostlinami: Fascinující nej rostlinné říše
Znáte je? Nejmenší a největší rostliny světa, rostliny s nejdelšími listy, největšími květy či nejdelším jehličím, nebo třeba nejstarší rostlinu, jejíž věk je téměř pět tisíc let?  Představujeme vám rekordmany z říše rostlin, seznamte se. Obrovsky rozmanitý svět rostlin nás obklopuje v každém koutu světa. Rostliny nám i zvířatům poskytují potravu a kyslík, bez kterého […]
Zajímavosti
Užitečný lógr: Hnojí, čistí i předpovídá budoucnost
Než umyjete šálek, zkuste si rozmyslet, jestli by se vám kávová sedlina k něčemu nehodila. Můžete ji použít třeba na zahradě, při úklidu domácnosti, k vylepšení složení betonu nebo péči o pleť. V průmyslu ji testují na všechny možné způsoby a získává body v mnoha výrobních odvětvích. Když si milovníci mleté kávy vypijí svůj šálek, […]
Zajímavosti
Proč všechny cesty vedou do Říma?
Řím už dnes není středem světa, ovšem v době mocné starověké říše to tak trochu bylo. Když vzniklo ono známé úsloví, skutečně vedly všechny cesty právě tam? Jak město Řím, jako centrum bohaté Římské říše, postupně roste, rozrůstá se kolem něj i síť menších i větších cest. Jak jinak než pevných a kvalitních, postavených podle […]
Zajímavosti
Becherovka: Likér s chutí tajemství…
Mnoho světových značek si své výrobní postupy přísně střeží. Nejinak je tomu rovněž i v případě slavné, věhlasné Becherovky Original. Říká se, že její výrobní recepturu prý vždy znají pouze dva zaměstnanci. Ti v přesném poměru míchají směs přibližně dvaceti různých bylin a koření. Celkově se její přímou výrobou údajně zabývá jen dvacet lidí, i […]
reklama
lifestyle
Guru designu Philippe Starck se inspiruje fresnelovou čočkou
Nepozorný zákazník by si mohl myslet, že se jedná o alkohol, jenže Perrier je přesný opak. Na druhou stranu jeden ze zakladatelů tekutinu přirovnává k šampaňskému. K 160. výročí si chutná voda nadělí dárek: Novou exkluzivní limitovanou edici své ikonické zelené lahve. Jejím autorem je legenda francouzského designu Philippe Starck!     Evropou zrovna kráčí […]
Tuberkulóza: Módní guru, zabiják i cestovka
„Má drahá, kořím se vaší alabastrové pleti i útlému pasu. Jste ztělesněním krásy,“ šeptá obdivně mladý muž. „Oh, děkuji,“ zašeptá dívka a vykašle do kapesníčku trochu krve. Má tak rozmanité symptomy, že až do 19. století nikdo netuší, že jde o jednu a tutéž nemoc. To mění svými objevy až francouzský lékař René Laënnec (1781–1826) […]
Fenomén jménem televize: Když se spojily film a rádio…
Televizi zná asi každý z nás. Však v dnešní době sledováním televize tráví svůj volný čas na 40 % Čechů a v průměru u ní stráví kolem čtyř hodin denně! Jaké ale byly její začátky? Kde se vzala a kam směřuje? A jaká jsou televizní nej? Pojďme se společně podívat na jeden z nejrozšířenějších fenoménu dnešní doby. Prvotním nápadem […]
Jak se rychle najíst? Kdy se konzervy a pytlíkové polévky staly levnou náhradou čerstvé stravy?
Vždycky není možné konzumovat čerstvou stravu, Někdy je prostě příliš velký spěch a musíte slupnout něco rychlého, nebo zkrátka není na vaření čas nebo chuť. V takovou chvíli přicházejí na řadu alternativy – instantní jídla nebo konzervy. Kde se vzaly?   Za prvními konzervami s jídlem stál Napoleon I. Bonaparte. Budoucí francouzský císař Napoleon I. Bonaparte (1769–1821) […]
reklama
svět zločinu
Utrpení v drápech Černého pantera
Ztichlým výstavným domem se uprostřed noci tiše plíží maskovaný muž. Přišel unést bohatou dědičku. Náhoda mu přihraje do cesty její dceru, a tak opouští vilu se zcela jinou kořistí, než pro kterou si přišel. Výkupné ale bude požadovat stejně. Do prvních deseti let věku je Donald Nappey jen jeden z tisíců obyčejných anglických kluků. Jenže […]
Vrah Martin Vlasák: Popravil dva lidi kvůli pár tisícovkám
Řidiči taxi je nezvykle horko. Zákazník, kterého veze, mu nahání husí kůži. Než se podívá do zpětného zrcátka, proletí mu hlavou projektil. Na místě umírá, vrah bere jeho vůz a jede za další obětí.  Za dvojnásobnou chladnokrevnou vraždu si Martin Vlasák od soudu odnese doživotní trest. Dodnes sedí ve věznici na Mírově. Patří mezi skoro […]
Gerald Murphy: Sexuální predátor uteče policii a vraždí!
Policisté vtrhnou do domu, kde je omámí štiplavý zápach. Mají pocit, že s případem budou rychle hotoví. Jenže je překvapí pachatel, který v ložnici stojí nad mrtvým dítětem s puškou v ruce a vyhrožuje, že dvě další vedle něj čeká stejný osud. Trvá to dlouhých 37 hodin, pak se ozve osudová rána… Je to přesně […]
Kalifornský podnikatel Christopher Maffei: Snažil se pohnout nebem i zemí
Luxusní jachta vyplouvá z přístaviště, zanechá za sebou slavný most Golden Gate a vydává se na širé moře. Na první pohled to vypadá, že otec se dvěma malými dětmi na palubě si užívají krásný rodinný výlet. Zanedlouho se ale nebe začne hemžit pátracími letouny a moře kolem zaplní hlídkové čluny policie. Čtyřicetiletý kalifornský podnikatel Christopher […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Proč jsem se nechala zlákat na seanci?
nejsemsama.cz
Proč jsem se nechala zlákat na seanci?
Byli jsme mladí a až příliš troufalí. Chtěli jsme si promluvit s duchy našich blízkých. Takovou zkušenost bych ale nikomu nedoporučovala. Tehdy mi bylo třináct let, když mi zemřela babička, kterou jsem měla velice ráda. Neměla jsem moc kamarádek, ráda jsem trávila čas sama. Ráda jsem si četla, malovala a vyšívala, vždy v klidu v tichosti domova. Ven jsem chodila
Do hlubin jeskyně Výpustek: Ukrývá největší krasové jezero u nás?
epochalnisvet.cz
Do hlubin jeskyně Výpustek: Ukrývá největší krasové jezero u nás?
Před badatelem Josefem Urbánkem leží právě dokončená mapa. Zakreslená je na ní také obří vodní plocha. Urbánek totiž ve 20. a 30. letech minulého století postupně prozkoumal záhadnou jeskyni Výpustek. Údajně v ní objevil také přírodní unikát. Po něm se ale úplně slehla zem. Existuje vůbec a může nás k němu mapa přivést?   Rozlehlými prostorami
Vytvořte si svou rustikální nádobu
panidomu.cz
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude
Koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře překonala nový milník
21stoleti.cz
Koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře překonala nový milník
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul
Zámek Vranov nad Dyjí: Rejdiště neklidných duchů?
enigmaplus.cz
Zámek Vranov nad Dyjí: Rejdiště neklidných duchů?
Zámek Vranov nad Dyjí, nacházející se na jihu Moravy nedaleko Vranovské přehrady, se může pochlubit velmi bohatou historií. Už okolo roku 1100 zde totiž údajně stával hrad, zmiňovaný rovněž v Kosmově
Bronislav Poloczek už neměl chuť žít
nasehvezdy.cz
Bronislav Poloczek už neměl chuť žít
Herec Bronislav Poloczek (†72) připomínal medvěda. Postavou i chováním. Dětství a mládí prožil Bronislav Poloczek (†72) ve Slezsku a mluvil stejně dobře polsky jako česky. Původně chtěl studovat př
Vnučka se moc trápila kvůli lásce
skutecnepribehy.cz
Vnučka se moc trápila kvůli lásce
Je jí už třicet, ale máma s ní jedná jako s malou. Zakazuje jí chlapce a hlídá ji na každém kroku. Pořád dělá scény a vnučka chřadne před očima. Moje dcera bývala pěkné kvítko. Už na základce chodila s dvacetiletým a později těch chlapů vystřídala nepočítaně. Když se konečně vdala, ulevilo se mi, ale ne na dlouho. Stala se z ní taková
4 neuskutečněné atentáty 2. světové války: Chtěli Britové zabít Hitlera podle románu?
historyplus.cz
4 neuskutečněné atentáty 2. světové války: Chtěli Britové zabít Hitlera podle románu?
Je to jedinečná šance, jak zlikvidovat prvního muže Třetí říše. Při svých pravidelných vycházkách po Obersalzbergu je totiž téměř nechráněn. Stačí vybrat vhodné stanoviště, zamířit a vystřelit. Pokud by britský odstřelovač přece jenom minul, jeho dva kolegové budou připraveni dokončit práci bazukou…   Usekni hadovi hlavu a vyřadíš celé tělo…Myšlenka s jasným poselstvím, že když
Mistrovský hodinář tvarů: Cartier odhaluje své novinky pro letošní rok
iluxus.cz
Mistrovský hodinář tvarů: Cartier odhaluje své novinky pro letošní rok
Cartier se vždy vyznačoval vytvářením jedinečných forem, od designu přes propracované siluety, které jsou na první pohled okamžitě rozpoznatelné. Hra s tvary, stírání hranic mezi skutečným a imaginárn
Opékané španělské papričky
tisicereceptu.cz
Opékané španělské papričky
Ve Španělsku se konzumují jako předkrm. Vy si je můžete vychutnat třeba jako přílohu k masu. Suroviny 250 g čestvých papriček Pimientos de Padrón hrubozrnná (uzená) sůl kvalitní olivový olej
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Archeopark Modrá: Jak to vypadalo v dobách Velkomoravské říše?
epochanacestach.cz
Archeopark Modrá: Jak to vypadalo v dobách Velkomoravské říše?
Jak to vypadalo v dobách Velkomoravské říše, o tom se můžeme přesvědčit jen kilometr od poutního areálu ve Velehradě, v Archeoskanzenu Modrá. Představuje opevněné sídliště z dob Velké Moravy vybudované na základě skutečných archeologických nálezů přímo ze zdejší lokality. Prostor je členěn do několika tematických celků. Fortifikační část se věnuje typům dobových opevnění od hradeb ze dřeva a