Skip to content

Pokrmy v dobách nedostatku: Po Napoleonských válkách se jedly hmyzí delikatesy

Úrodnější léta se střídají s méně úrodnými. „Roku 1817, před sto lety, po neúrodě let tehdejších v celé střední Evropě, překvapil všechny vrstvy obyvatelstva hrozivý nedostatek obilí se svými průvodci, nedostatkem mouky a chleba, hladem,“ líčí historik Čeněk Zíbrt období po Napoleonských válkách.

Čeněk Zíbrt (1864–1932) sesbírá z naší i cizí literatury recepty dokazující, že „člověk vedle obilí, chleba, při nedostatku polní úrody, má v přírodě ještě jiné výživné látky, které buď vůbec nezná, nebo které zná, ale nevšímá si jich z nezvyku nebo zošklivuje si je.

“ Není-li dost obilí, doporučuje mouku připravit z vodnice, pejřových kořínků, brambor, březového dřeva nebo z lišejníků.

Čeněk Zíbrt zjistí tipy z čeho udělat mouku, když není dostatek obilí. FOTO: Neznámý autor/Creative Commons/Public domain

Polévka z jetele a sedmikrásek

Po ruce má i recept na jídlo pro chudé, které nasytí zemědělce i v nuzných dobách: „Vezmi dvě libry rejže, jahel, nebo hrachu, libru bramborů, libru tykve, půldruhé libry mrkve a též tolik bílé řepy, dvě libry chleba, 28 liber vody a 12 lotů sádla neb másla.

Z toho připravený pokrm vystačí na dva dni k výživě dospělých osob.“ Ze všeho se vyrobí kaše, která vydrží 4-5 dní a případně se dá i rozředit. Vaří se i polévky z různých bylin, třeba z červených jetelových hlaviček, pampelišek, sedmikrásek a dalších bylin, „o kterých se ví, že žádné hořké aneb škodné šťávy nemají.“

Žáby se stanou vítaným zpestřením jídelníčku, chutnějším než kuřata. FOTO: Kabóca at Hungarian Wikipedia/Creative Commons/CC BY-SA 2.5

Chroust jako mandle

Lidé jedí všechno, co se hýbe: „Žáby na způsob kuřátek vařené a s omáčkou zadělávané jsou výborné jídlo. Mnozí jedí raději bílé, něžné záživné maso žabí, než kuřátka“. Chutná je prý i veveřice nebo ježek a syslí pečínka se směle vyrovná králičí.

„Trhají motýly a čmeláky, aby si pochutnali na jejich žaludcích, že prý obsahují med,“ tvrdí dokonce Zíbrt. Není to ale jediná hmyzí delikatesa. „Zvláštní pochoutku tvoří chrousti, a sice jejich předohrudí, kteréž chutě na Slovácku i v Čechách na pastvě pojídají.

Odtrhne se hlava a tělo a prsa zbylá chutnají prý jako mandle…“

Foto: pixabay, Creative Commons, Úvodní fotografie: pixabay
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Lifestyle
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Bratří Pansiniovi – jde o případ teleportace?
enigmaplus.cz

Bratří Pansiniovi – jde o...

Jeden italský rybář hrůzou vytřeští...
Promarnila svou životní šanci?
nasehvezdy.cz

Promarnila svou životní šanci?

Na muže měla vždycky...
Taneční hodiny
skutecnepribehy.cz

Taneční hodiny

Z balkonu jsem pozorovala...
Zámek Plumlov: Stavba, která rozkmotřila otce se synem
epochanacestach.cz

Zámek Plumlov: Stavba, která...

Velké ambice měli stavitelé...
Nová realita: Soukromým letadlem na dovolenou za ceny business class
iluxus.cz

Nová realita: Soukromým...

Pronájem soukromého letadla od české...
Najde si vášnivého milence?
nasehvezdy.cz

Najde si vášnivého milence?

Slovenská herečka Soňa...
Tajemný modrý oheň na palubě ponorky Hunley
enigmaplus.cz

Tajemný modrý oheň na...

Součástí příběhu o potopení konfederační...
Proč je tak náročné shodit nadbytečné kilogramy? Viníkem je i evoluce
21stoleti.cz

Proč je tak náročné shodit...

Nadváha a obezita jsou globálním problémem,...
Jak fascinující může být pracovní místo
rezidenceonline.cz

Jak fascinující může být...

Ippolito Fleitz Group má za sebou řadu...
Incident z Alenconu: Přistálo na kopci UFO?
epochalnisvet.cz

Incident z Alenconu:...

Americký Roswell, brazilská Varginha nebo britský...
Noční můry: Když vás probudí ledový pot…
panidomu.cz

Noční můry: Když vás probudí...

…pak vám mozek připravil sen jako z hororu....
Lasagne s červenou čočkou a žampiony
tisicereceptu.cz

Lasagne s červenou čočkou a...

Rychlý lehký pokrm, který zvládnete...