Domů     Osvěžující zmrzlina: Od císařského luxusu k lidové pochoutce
Osvěžující zmrzlina: Od císařského luxusu k lidové pochoutce

Historie této dobroty začíná ve starověké Asii. Chladivé osvěžení znají Peršané, Indové i Číňané a dále do Evropy se rozšíří především díky italským podnikavcům. Veřejně dostupné širokým masám ho udělá Švýcar.

A nebýt Thomase Jeffersona, v USA by nejspíš poznali vanilkovou zmrzlinu mnohem později!

V horkých letních dnech je zmrzlina spolehlivou vzpruhou. Je dostupná téměř kdekoliv, kde na ni dostaneme chuť. Ale i když to naši předkové měli těžší, o chutné ochlazení se také dokázali postarat.

Traduje se, že zmrzlinu do Itálie kdysi přiveze z Číny Marco Polo (1254–1324), Francii s ní seznámí královna Kateřina Medicejská (1519–1589) a v Americe ji jako první představí Thomas Jefferson (1743–1826). Ale jsou to mýty!

Panovníkovi ledaři

Ledové nápoje a dezerty existují už dlouhou dobu před naším letopočtem. Takzvané ledovny jsou známé již ve starověkých civilizacích, například v Mezopotámii.

Jde tehdy o hluboké jámy nebo podzemní místnosti, které jsou dobře izolované a chráněné před teplem. Led se přiváží z vyšších, chladnějších oblastí. Například římský císař Nero (37–67 n. l.) si prý rád vychutnával ledové občerstvení s medem.

Ale nejstarší důkaz o výrobě zmrzliny pochází z Číny z období dynastie Tchang (618–907). Buvolí, kravské a kozí mléko se zahřeje a nechá kvasit.

Tento „jogurt“ se poté smíchá s moukou na zahuštění a přidá se kafr, přírodní aromatická látka ze dřeva stromu kafrovníku.

Může to znít zvláštně, protože kafr si spojujeme spíše s mastmi pro úlevu při bolestech svalů a kloubů, ale tehdy má za úkol dodat směsi chuť. Ta se před podáváním vychladí a starověká zmrzlina je na světě.

Na panovnickém dvoře prý v dobách největší slávy dynastie Tchang pracuje skoro stovka mužů, kteří se starají o výrobu zmrzliny a zásoby ledu.

Dnes si můžeme vybírat z velkého množství příchutí, ale nejoblíbenějšími zůstávají vanilková, čokoládová a jahodová.(Foto: Jan Vašek / Pixabay)
Dnes si můžeme vybírat z velkého množství příchutí, ale nejoblíbenějšími zůstávají vanilková, čokoládová a jahodová.(Foto: Jan Vašek / Pixabay)

Jen pro vyvolené

Při raných metodách mražení a chlazení potravin se využívá procesu, který nastane smícháním soli s ledem. Díky tomu se sníží bod tuhnutí a tak není obtížné dosáhnout teplot pod bodem mrazu.

Kdo a kdy přesně tento proces objevil, není známo, ale předpokládá se, že to mohli být právě Číňané.

Existují záznamy o metodách chlazení ve starověké Indii ze 4. století a první technické popisy výroby ledu pochází od arabských vědců, jako byl Abú Bakr Mohammed ibn Zakaríja ar-Rází (865–925) nebo Ibn Síná, na západě zvaný Avicenna (980–1037).

Do Evropy se dostane počátkem 16. století, ale spíše jako zábavný trik chemiků. K uchování jídla se nepoužívá až do 60. let 17. století, kdy se v Neapoli, Florencii, Paříži a Španělsku objevují zmrzliny na bázi vody (sorbety).

Zmrzlina si zvolna začíná razit vítěznou cestu starým kontinentem.

Existují záznamy o tom, že se podává o svátku svatého Jiřího na hradě Windsor v roce 1671. Jde tehdy o tak vzácné a exotické jídlo, že pouze hosté u stolu krále Karla II. Stuarta (1630–1685) „měli jeden talíř jahod a jeden talíř ledové smetany“. Všichni ostatní hosté mohli jen přihlížet a žasnout.

Na zmrzlině si s radostí pochutnávají lidé všeho věku.(Foto: Mircea Iancu / Pixabay)
Na zmrzlině si s radostí pochutnávají lidé všeho věku.(Foto: Mircea Iancu / Pixabay)

Zmrzlinoví králové

V roce 1686 si sicilský průkopník Francesco Procopio dei Coltelli (1651–1727) otevře v Paříži kavárnu i s nabídkou zmrzliny a produkt se stane tak populární, že během následujících desetiletí se ve francouzské metropoli objeví mnoho podobných podniků.

Výroba zmrzliny z vaječných žloutků začíná ve Francii okolo poloviny 18. století. Jiný italský podnikatel jménem Domenico Negri zase založí podnik v Londýně na Berkeley Square, který se také velmi proslaví svými zmrzlinami.

V roce 1789 Frederick Nutt, který se vyučil v Negriho zařízení, vydává knihu obsahující 31 různých receptů na zmrzliny, některé s čerstvým ovocem, jiné s džemy a další s použitím ovocných sirupů.

Příchutě zahrnují zázvor, čokoládu a jedna má dokonce příchuť sýra parmezánu. A tak i zbytek Evropy začne postupně srovnávat krok se Středomořím, kde je zmrzlina dostupnou lahůdkou i pro obyčejné lidi už v polovině 18. století.

A neodolají jí ani některá zvířata!(Foto: Andy M. / Pixabay)
A neodolají jí ani některá zvířata!(Foto: Andy M. / Pixabay)

Pochoutka pro každého

V Anglii se podobně levnou záležitostí stane asi o 100 let později, když švýcarský emigrant Carlo Gatti (1817–1878) v roce 1851 postaví první stánek nedaleko londýnského nádraží Charing Cross.

Porci zmrzliny prodává za 1 penny a může si ji tak dovolit téměř každý. Dříve je totiž zmrzlina drahou pochoutkou jen pro majetnější vrstvy. Sám díky této obchodní strategii nesmírně zbohatne. Kdo udělá jako první podobný krok na druhé straně oceánu není známo.

V USA cukráři prodávají zmrzlinu ve svých obchodech v New Yorku a dalších městech už během koloniální éry.

Mezi její milovníky patří Benjamin Franklin (1706–1790), George Washington (1732–1799) i Thomas Jefferson, kteří ji nejenom s chutí konzumují, ale také podávají na banketech.

Záznamy vedené jistým obchodníkem z New Yorku ukazují, že George Washington utratil v létě roku 1790 přibližně 200 dolarů za zmrzlinu. Thomas Jefferson zase pomůže k popularitě vanilkové zmrzlině! Z Francie do USA přiveze recept na její výrobu.

Zmrzlinový pohár je prý americký vynález z konce 19. století. O prvenství se ale dodnes diskutuje.(Foto: RitaE / Pixabay)
Zmrzlinový pohár je prý americký vynález z konce 19. století. O prvenství se ale dodnes diskutuje.(Foto: RitaE / Pixabay)

Večeře na Den díkůvzdání

Už v 19. století se objeví malé ruční mrazáky na zmrzlinu v Evropě i v Americe. V Anglii u zrodu tohoto užitečného zařízení stojí Agnes Marshallová (1852–1905), která také vydá celou řadu knih o zmrzlině.

První zmínka o jedlých kornoutech je právě v jedné z nich. V receptu z roku 1888 se uvádí, že jsou vyrobeny z těsta s přídavkem mandlí. Když se zdokonalí metody chlazení, zmrzlina zažije obrovský celosvětový boom.

Už není zapotřebí velkého množství ledu a je možné zmrzlinové produkty také přepravovat a skladovat. A prodejci začnou soutěžit i v tom, kdo vymyslí nejoriginálnější příchuť.

První příčku žebříčku by dnes mohl obsadit například americký produkt s názvem Večeře na Den díkůvzdání, kdy je základem vanilková zmrzlina s přídavkem žloutků, zelených fazolek a brambor, přelitá cukrovou polevou s topingem z chilli omáčky.

Další zajímavostí je třeba skandinávská zmrzlina s příchutí jehličí z vánočního stromku, produkt s přídavkem syrových ovčích vnitřností v regionu Adana v Turecku anebo japonský výrobek s chutí hráškové kaše a ryby.

Víte, že…

… největší zmrzlina měří 3 metry na výšku a vyrobili ji v roce 2015 v Norsku? Kornout vážil cca 96 kg, čokoládová výstelka 60 kg, džem 40 kg a zmrzliny se do něj vešlo téměř 1100 litrů.

Zajímavosti o zmrzlině:

Průměrný počet líznutí nutných ke snědení kopečku zmrzliny je 50.

Celosvětově nejvíce zmrzliny se konzumuje během července.

Na světě se sní ročně v průměru 2,8 kg na člověka.

Nejvíce zmrzliny snědené za 30 sekund je 568 gramů. Tento rekord drží od 24. září 2023 Andre Ortolf z Německa.

Foto: Pixabay Titulka (Foto: Silvia / Pixabay)
Související články
Zajímavosti
Rozsviťte Vánoce!
Vánoce jsou krásné svátky, mají však jednu nevýhodu. U nás na severní polokouli jsou právě v době, kdy je většinu dne tma! Jak je udělat jasnější a rozzářenější, když nám nepomůže slunce? Odpověď je jasná! Zimní slunovrat znamená, že se den bude konečně prodlužovat! Ovšem jen velmi pozvolna, slunce a světlo je třeba promyšleně lákat […]
Zajímavosti
Jak se zrodila tradice štědrovečerního obdarovávání?
Dávání dárků o Vánocích nevzniká najednou, jde o plynulý přechod z předkřesťanských zvyků, náboženských rituálů a raně novověkých změn moci a etikety. Dnes si představíme, jak tradice vzniká a co si lidé dávají od 16. do 19. století. Už v antice se lidé obdarovávají při zimních slavnostech (Saturnálie, strenae), výměna dárků tu funguje jako zvyk […]
Zajímavosti
Kanibalismus v Číně: Neříkejte mu, že jí snachu…
Co dělat, když je váš příbuzný nemocný? I v Česku vám řekneme, že kde co spraví silný vývar. V Číně má ale tradičně chuť lidského masa. A to i přes to, že je tento druh „léčby“ zakázán oficiálně již od toku 1261. Konkrétně, jako první se na černé listině ukážou játra. Může za to takzvaný ko kan. […]
Zajímavosti
Jahodová marmeláda neexistuje! aneb Věci, které si každý plete
Ať se řekne jedno nebo druhé, většinou si představíme totéž. Jenže to totéž není! Které dvojice běžných věcí si často pleteme? Anebo netušíme, v čem spočívá rozdíl mezi nimi? Vrány nejsou samice od havranů, krokodýlové a aligátoři nejsou bráchové, a pravá marmeláda má jasná pravidla! A pokud někdo obrázkům ve whatsappové zprávě říká emotiony, je […]
reklama
zajímavosti
Opeřený Lewis Hamilton: Jak rychle dokáže letět holub?
Jak rychle jsou holubi s to létat? Píše se 8. května 1965 a přesně 1428 holubů startuje utkat se o titul šampióna v závodech v Croydonu v hrabství Surrey na jihovýchodě Anglie. Dámám ulétají klobouky, letáčky s informacemi zatěžují kameny. Vane silný jihozápadní vítr, který hraje do křídel závodníků. Tento den se zapíše do historie […]
Šťouráte se v nose? Nestyďte se, dělají to skoro všichni
Existuje spousta věcí, které dobré mravy zavrhují. Věci, které, považujeme za nechutné a stydíme se za ně, přestože je dělají téměř všichni. Prsty vyslané na loveckou výpravu do nosních dírek jsou nechutné a nehygienické, neboť jde o ideální způsob šíření choroboplodných zárodků. Na druhou stranu jsou překvapivě běžné. Podle Jamese Jeffersona a Trenta Thompsona z lékařské […]
Mingi: Zabít dítě pro dobro vesnice
Popadnou dítě a odplují s ním doprostřed řeky. Dítě pláče, jeho matka pláče, ale muži nedbají. Zvednou ho a hodí mezi krokodýly. Druhé desetiletí 21. století se přehouplo přes polovinu, přesto v Africe přežívají tradice tak kruté, že se jim civilizovaný člověk téměř zdráhá věřit. Přesto existují. Jednou z nich je Mingi, dodržovaná v Etiopii u 225 […]
Mona Lisa mezi bankovkami: Symbol Ameriky a záhady, které v sobě ukrývá
Pro Američany jde o běžnou součást peněženky, pro milovníky záhad o fascinující objekt. Jednodolarová bankovka na sobě nese řadu symbolů, které už desítky let podněcují otázky i nejrůznější spekulace. Není proto divu, že si vysloužila přezdívku „Mona Lisa mezi bankovkami“. Její podoba z roku 1963 je totiž doslova protkána latinskými hesly, znaky a obrazy, jež […]
historie
Opravdu používali stavitelé egyptských pyramid umělý kámen?
Jak se starým Egypťanům podařilo postavit monumentální stavby, které přečkaly více než čtyři tisíce let? Zatímco převládající výklad hovoří o precizně opracovaných kamenných blocích těžených v lomech, existují i odvážnější teorie. Podle nich mohly být některé části pyramid vytvořeny z umělého materiálu připomínajícího dávný beton. Kde se v tomto příběhu prolíná archeologie s chemií? Kameníci […]
Měly pyramidy symbolizovat schody do nebe?
Byly egyptské pyramidy jen monumentálními hrobkami, nebo měly mnohem hlubší význam? Nejstarší pyramidy vznikají jako promyšlené symboly cesty faraona k bohům. Spojují architekturu, astronomii i víru ve sluneční božstvo a vytvářejí kamenné „schody do nebe“, po nichž má panovník vystoupat k věčnosti. Když si faraon Džoser z 3. dynastie kolem roku 2690 př. n. l. […]
Vánoční skandály: Puritáni zakazují oslavy a chudí kážou bohatým
Vánoce, jak je známe dnes, světýlka, stromeček a klidná rodinná setkání, nejsou jedinou tváří tohoto svátku. Už ve středověku a raném novověku se kolem Vánoc odehrávají spory, zákazy a protesty, které ukazují, jak hluboce může být tento svátek spojován s mocí, náboženstvím i společenskými konflikty.   V 17. století v Anglii vypuká pravděpodobně nejznámější historický […]
Oslava Vánoc podle královny, spisovatele a prezidenta: Žádné divadlo ani komerce
Vánoce u slavných postav minulosti nejsou jen o stromečcích a dárcích, jsou to malé ukázky charakteru: jak královna, spisovatel nebo státník proměňují sváteční rituály v odraz svého vkusu, moci a dobových nálad. Americký prezident George Washington (1732– 1799) slaví sváteční chvíle pragmaticky a s elegancí zakladatele. V Mount Vernon se Vánoce stávají příležitostí, kdy hostí přátele, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz