Skip to content
reklama
reklama

Ohrožená tradice: Přijde korkový špunt o místo na slunci?

Doba se mění a s ní i věci, které měly zdánlivě neotřesitelnou pozici. Ještě nedávno by fajnšmekři nesáhli po láhvi s vínem, která by nebyla utěsněna klasickou zátkou z korku. Dnes ji stále více vinařů mění za šroub z kovu, který si nemohou vynachválit.

A to i u velmi drahých vín!

Korková zátka je tradice. Každý milovník vína zbožňuje charakteristický zvuk, který korek vydává při vytažení z hrdla láhve, ono známé efektní lupnutí. Má také dlouhou historii. Jeho vlastnosti oceňují už ve starověku.

Tehdejší chytré hlavy objevují, že když se z korkového dubu odstraní kůra, vytvoří se nová, mnohem kvalitnější. A pak najdou pro korek široké využití, od staveb přes rybolov až k výrobě obuvi nebo včelařství.

Pokouší se s ním dokonce léčit, například plešatost. Korek zmizí z běžného používání s pádem římské říše. Ale od 17. století si ho oblíbí francouzští vinaři, kteří tímto materiálem začnou utěsňovat láhve s vínem.

Tuto metodu od nich přeberou výrobci vína v dalších zemích a vítězné, několik set let trvající tažení korku napříč světem je zahájeno.

blank
Bez charakteristického zvukového efektu při vytažení korkové zátky si mnozí lidé neumí otevření láhve s vínem představit.

Korek má konkurenci

Doba jde však dále a pokrok nelze zastavit. Modernizace se nevyhýbá ani vinařství. Už v poslední dekádě 20. století se objevují vinné láhve se šroubovacím uzávěrem. Nejprve jsou používány pro levná a méně kvalitní vína a s despektem na ně pohlížejí nejenom milovníci a znalci tohoto lahodného moku, ale i samotní vinaři.

Korek je zkrátka pečeť kvality, a hotovo! Po mnoha letech výzkumů a zkoušení nových uzávěrů v praxi je ale jasné, že starý dobrý korek má velkou konkurenci a že šroubovací uzávěry mají řadu pozitiv. Mnozí přední výrobci vín jim dnes dávají přednost před korkovou zátkou a to dokonce i pro své nejlepší produkty.

Mají k tomu několik dobrých důvodů.

blank
Tradiční korkové uzávěry zcela jistě z láhví s vínem docela nezmizí, kvalita korku se prý navíc v posledních letech zlepšila.

Iniciativní Novozélanďané

Ve skutečnosti má totiž kov řadu skvělých vlastností. Je třeba dobrou prevencí proti zkažení vín, které také není ohroženo infekcí mikroorganismy z korkové zátky, nejčastěji plísněmi. Navíc nezískává pachuť, kterou může korek způsobovat a odpadá také jeho drolení.

Je rovněž příjemnější pro koncové zákazníky, protože láhev lze snadno otevřít a opětovně uzavřít a je vhodný i pro snadnější přepravu a skladování. V dnešní době je tak například více než 90 procent novozélandských vín uzavřeno šroubovacím uzávěrem a už v roce 2001 vyvinuli tamní producenti vína iniciativu, týkající se jejich používání.

Každé víno chce své

Rovněž i v sousedním Rakousku je jimi uzavřeno až 75 procent láhví s vínem. Výrobci přitom experimentují také s typy, které značnou měrou napodobují vlastnosti korku. I když má šroubovací uzávěr řadu nesporných výhod, není vhodný pro úplně všechna vína.

Zatímco skvěle funguje u bílých a růžových vín, u červených se na to musí jít opatrně. Například u těch s vysokou kyselostí je korek podle odborníků ideální, protože jeho poréznost jim umožní získat kyslík, což jim postupně dodává lepší chuť i vlastnosti.

blank
Mnozí vinaři dnes upřednostňují kovové šroubovací uzávěry.

Vyhněte se plastu

Ani do budoucna nemůžeme očekávat, že například vína z Bordeaux budou někdy mít šroubovací uzávěr,“ vysvětluje světově proslulá americká sommeliérka Elizabeth Schneiderová. Jakkoliv jsou dnes i velmi kvalitní vína opatřena šroubovacími uzávěry a soumrak korku také nenastává, existuje jeden typ uzávěru, kterému bychom se měli obloukem vyhnout.

Jde o plast. „Tato příšernost neudělá pro víno nic dobrého, je jednoduše hrozná,“ nebere si servítky Elizabeth Schneiderová a doporučuje, aby zákazníci takto uzavřené láhve ve vlastním zájmu nekupovali.

Foto: www.hausjournal.net, www.foleyfoodandwinesociety.com, www.nprillinois.org, www.theglobeandmail.com,
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Zajímavosti
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Téměř 13 % osob trpí kloubními obtížemi
epochalnisvet.cz

Téměř 13 % osob trpí...

Podle Ústavu zdravotnických...
Reminiscence zlaté jazzové éry
rezidenceonline.cz

Reminiscence zlaté jazzové éry

V blízkosti slavného kasina,...
Bylinková marináda na ryby
tisicereceptu.cz

Bylinková marináda na ryby

Na grilu by neměly chybět ani ryby – a ty si...
Proč stále tají svého partnera?
nasehvezdy.cz

Proč stále tají svého...

Krásná herečka Petra...
Provalilo se na Tomeše, že si užívá s jinou?
nasehvezdy.cz

Provalilo se na Tomeše, že si...

Krize je prý zažehnána,...
Několik názvů – jedna nemoc
21stoleti.cz

Několik názvů – jedna nemoc

Jednou jste dole a jednou nahoře, toto známé přísloví...
Uroboros: Alchymický had věčnosti
enigmaplus.cz

Uroboros: Alchymický had...

Hájem plným stromů a květin se prochází...
Japonské vlny Seigaiha na hodinkách Perrelet
iluxus.cz

Japonské vlny Seigaiha na...

Kultovní řada Turbine společnosti Perrelet...
Přišel si pro mou kamarádku ďábel?
skutecnepribehy.cz

Přišel si pro mou kamarádku...

Znaly jsme se od dětství. Bára...
Kdo si hraje, nezlobí… ale může strašit
enigmaplus.cz

Kdo si hraje, nezlobí… ale...

Imaginárního kamaráda má spousta dětí, ale jen...
Kudy chodí Krakonoš?
epochanacestach.cz

Kudy chodí Krakonoš?

Poměrně pohodlná je...
Patinu hravě zvládnete…
panidomu.cz

Patinu hravě zvládnete…

Nádech starodávna, připomínky dávných časů, punc...