Skip to content

Ohrožená tradice: Přijde korkový špunt o místo na slunci?

Doba se mění a s ní i věci, které měly zdánlivě neotřesitelnou pozici. Ještě nedávno by fajnšmekři nesáhli po láhvi s vínem, která by nebyla utěsněna klasickou zátkou z korku. Dnes ji stále více vinařů mění za šroub z kovu, který si nemohou vynachválit.

A to i u velmi drahých vín!

Korková zátka je tradice. Každý milovník vína zbožňuje charakteristický zvuk, který korek vydává při vytažení z hrdla láhve, ono známé efektní lupnutí. Má také dlouhou historii. Jeho vlastnosti oceňují už ve starověku.

Tehdejší chytré hlavy objevují, že když se z korkového dubu odstraní kůra, vytvoří se nová, mnohem kvalitnější. A pak najdou pro korek široké využití, od staveb přes rybolov až k výrobě obuvi nebo včelařství.

Pokouší se s ním dokonce léčit, například plešatost. Korek zmizí z běžného používání s pádem římské říše. Ale od 17. století si ho oblíbí francouzští vinaři, kteří tímto materiálem začnou utěsňovat láhve s vínem.

Tuto metodu od nich přeberou výrobci vína v dalších zemích a vítězné, několik set let trvající tažení korku napříč světem je zahájeno.

Bez charakteristického zvukového efektu při vytažení korkové zátky si mnozí lidé neumí otevření láhve s vínem představit.

Korek má konkurenci

Doba jde však dále a pokrok nelze zastavit. Modernizace se nevyhýbá ani vinařství. Už v poslední dekádě 20. století se objevují vinné láhve se šroubovacím uzávěrem. Nejprve jsou používány pro levná a méně kvalitní vína a s despektem na ně pohlížejí nejenom milovníci a znalci tohoto lahodného moku, ale i samotní vinaři.

Korek je zkrátka pečeť kvality, a hotovo! Po mnoha letech výzkumů a zkoušení nových uzávěrů v praxi je ale jasné, že starý dobrý korek má velkou konkurenci a že šroubovací uzávěry mají řadu pozitiv. Mnozí přední výrobci vín jim dnes dávají přednost před korkovou zátkou a to dokonce i pro své nejlepší produkty.

Mají k tomu několik dobrých důvodů.

Tradiční korkové uzávěry zcela jistě z láhví s vínem docela nezmizí, kvalita korku se prý navíc v posledních letech zlepšila.

Iniciativní Novozélanďané

Ve skutečnosti má totiž kov řadu skvělých vlastností. Je třeba dobrou prevencí proti zkažení vín, které také není ohroženo infekcí mikroorganismy z korkové zátky, nejčastěji plísněmi. Navíc nezískává pachuť, kterou může korek způsobovat a odpadá také jeho drolení.

Je rovněž příjemnější pro koncové zákazníky, protože láhev lze snadno otevřít a opětovně uzavřít a je vhodný i pro snadnější přepravu a skladování. V dnešní době je tak například více než 90 procent novozélandských vín uzavřeno šroubovacím uzávěrem a už v roce 2001 vyvinuli tamní producenti vína iniciativu, týkající se jejich používání.

Každé víno chce své

Rovněž i v sousedním Rakousku je jimi uzavřeno až 75 procent láhví s vínem. Výrobci přitom experimentují také s typy, které značnou měrou napodobují vlastnosti korku. I když má šroubovací uzávěr řadu nesporných výhod, není vhodný pro úplně všechna vína.

Zatímco skvěle funguje u bílých a růžových vín, u červených se na to musí jít opatrně. Například u těch s vysokou kyselostí je korek podle odborníků ideální, protože jeho poréznost jim umožní získat kyslík, což jim postupně dodává lepší chuť i vlastnosti.

Mnozí vinaři dnes upřednostňují kovové šroubovací uzávěry.

Vyhněte se plastu

Ani do budoucna nemůžeme očekávat, že například vína z Bordeaux budou někdy mít šroubovací uzávěr,“ vysvětluje světově proslulá americká sommeliérka Elizabeth Schneiderová. Jakkoliv jsou dnes i velmi kvalitní vína opatřena šroubovacími uzávěry a soumrak korku také nenastává, existuje jeden typ uzávěru, kterému bychom se měli obloukem vyhnout.

Jde o plast. „Tato příšernost neudělá pro víno nic dobrého, je jednoduše hrozná,“ nebere si servítky Elizabeth Schneiderová a doporučuje, aby zákazníci takto uzavřené láhve ve vlastním zájmu nekupovali.

Foto: www.hausjournal.net, www.foleyfoodandwinesociety.com, www.nprillinois.org, www.theglobeandmail.com,
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Zajímavosti
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Salát s jablky
tisicereceptu.cz

Salát s jablky

Suroviny na 4–6 porcí 400 g těstovin sůl a...
Z ošklivého káčátka se labuť nestala
skutecnepribehy.cz

Z ošklivého káčátka se...

V pubertě jsem často zírala...
Virtuplex pomáhá rodinám s vážně nemocnými dětmi
epochalnisvet.cz

Virtuplex pomáhá rodinám s...

I virtuální realita může pomoci dobré věci....
Legenda jménem Sacher
panidomu.cz

Legenda jménem Sacher

Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu...
Pohřebiště Chauchilla: Záhada vlasatých lebek
enigmaplus.cz

Pohřebiště Chauchilla:...

Město Nazca v Peru je především...
Nejkrásnější skanzeny: Nechte se přenést zpátky v čase
epochanacestach.cz

Nejkrásnější skanzeny: Nechte...

Jsou oblíbeným cílem pro...
Probudit se uprostřed vánoční pohádky ukryté v luxusním apartmá
iluxus.cz

Probudit se uprostřed vánoční...

Advent je jedním z nejkouzelnějších období celého roku...
VŠCHT vstoupila do světa horolezců. Na světě je nový standard pro jištění i první akreditovaná laboratoř
21stoleti.cz

VŠCHT vstoupila do světa horolezců....

Technopark Kralupy Vysoké školy...
Nenaplněná touha ničí její manželství
nasehvezdy.cz

Nenaplněná touha ničí její...

Eva Decastelo (42) v sobě...
Jeho posedlost stojí rodinu nemalé peníze!
nasehvezdy.cz

Jeho posedlost stojí rodinu...

Po letech společného...
Rodinné lázně doma
rezidenceonline.cz

Rodinné lázně doma

Domácí wellness centrum je sen, který lze snadno...
Děsivá místa: Koncentrák pro kojence
enigmaplus.cz

Děsivá místa: Koncentrák...

Děsivá místa nemusí být jen protkaná záhadnými...