Skip to content

(Ne)milované kuchyňské náčiní: Je libo zlepšovák, paní domácí?

Pohrozit nezbednému capartovi vařečkou, pusu mu zacpat talířem toastů a sobě nalít pořádný šálek kávy. V kuchyni hospodyňky plavou jako ryby ve vodě, s každým dalším zlepšovákem se mění v „superženy“, zatímco dřív si musí vystačit jen s holýma rukama.

Ďáblův nástroj ve zlatě (11. století)

Malý trojzubec, který si ze všech jídel nejvíc notuje se saláty, to je vidlička. V minulosti má ale pověst nástroje políbeného ďáblem. Jak jinak si vysvětlit, že byzantská princezna po jejím použití z ničeho nic těžce onemocní?

Však na ní všichni poddaní koukají s neskrývaným šokem a opovržením. Nic na tom nezmění ani to, že je vidlička ze zlata. Do příborníků se proto sune šnečím tempem. Napodruhé a bez kacířských předsudků to s ní risknou v 16.

století Italové, když ji využívají k napichování ovoce či špaget. Do Evropy ji popostrčí Kateřina Medicejská (1519‒1589), která ji na francouzském dvoře vynáší do nebes. Pak už bez ní šlechta nedá ani ránu.

I když je ze zlata, je vidlička dlouhá léta považována za ďáblův nástroj.

Podusíme a uvidíme… (1679)

Sezvat bandu strávníků na pořádný dlabanec a přitom jim o svém novém vynálezu vymluvit díru do hlavy. Takovou strategii zvolí i Denis Papin (1647–1713), když chce prorazit se svým obřím tlakovým monstrem, pro které se později vžije název „papiňák“. Celou dobu touží geniální fyzik zkrotit páru, až jí nakonec procpe hospodyňkám do kuchyně. Jsme v Londýně roku 1679, když si Britská společnost pochutnává na kvalitně podušeném mase, rozplývajícím se na jazyku.

Boule za ušima má i Sir Christopher Wren (1632–1723), kterého nadšení z tlakového vaření semele natolik, že místo projektování raději ve volných chvílích sepisuje recepty a potraviny, kterým by úprava s vyšším tlakem mohla dodat na chuti.

Když ale o dva roky později vychází o Papinově objevu první pojednání, označí ho autoři za „novou digestor čili přístroj ke změkčení kostí“. Už tehdy ale zvládá zkrátit vaření francouzských lahůdek o polovinu, masu zase umožní díky vysokým teplotám (až 130°C) zachovat chuťové vlastnosti.

A jako bonus sežehne všechny bakterie „na prach“.

Zatímco Papin vymyslí hrnec, Christopher Wren uvažuje nad pokrmy, kterým by pára slušela.

Chlebové solárium (1909)

Balancovat s drátěným roštem nad ohněm ve snaze opéct si krajíček chleba stojí naše předky nejeden spálený krajíc a doživotně poznamenané prsty. Teprve když se roku 1893 do všeho vloží Alan MacMasters (1865–1927), švihák s nagelovanou patkou a skotským přízvukem, nastává obrat.

Stvoří totiž elektrický opékač toastů. Topná tělíska se mu ale neustále přehřívají. Super přístroj kvůli tomu nejde vůbec na dračku. Kombinace ze slitin niklu a chromu umíchaná v roce 1905 vytvoří půdu pro komerční topinkovač General Electric.

Čtyři topná tělíska a mřížky tvoří cennou trofej, kterou si americké hospodyňky závidí. Vystřelení topinky a její přistání na nazdobeném talířku s sebou přináší 30.–40. léta, kdy už ve všech domácnostech pulzuje elektřina a na pultech vyčkává krájený toastový chléb.

Konec spáleným prstům při opékání chleba dá první topinkovač Alana MacMasterse.

Ohřívací vlny (1946)

Boucháme v nich popcorn, rozmrazujeme maso a studené polotovary probouzíme teplem k životu. A to všechno stisknutím tlačítka. K objevení mikrovlnky ale paradoxně přispěje čokoláda! Americký vědátor Percy Spencer (1894–1970) totiž bez ní nedá ani ránu, když se mu ale jednou při práci s magnetronem promění tabulky v kakao, svitne mu myšlenka.

Světem tehdy doznívají poslední válečné výstřely, a jakmile utichnou, už klepe na dveře patentového úřadu a elektrický ohřívač jídla patentuje. O rok později pod záštitou firmy RaytheonCorp představuje 340 kilové monstrum vysoké 1,8 metru s cenovkou 5000 dolarů (dnes zhruba 1 264 424 korun).

Na svou nynější, skladnou velikost se smrskne až na počátku „šedesátek“, kdy je komerční boom v USA v plném proudu. Jedinou zemí, které leží mikrovlnná novinka těžce v žaludku, je SSSR, zdejší vláda má totiž strach o zdraví svých obyvatel.

Do našich končin se spása všech kuchařinek i milovníků rychlých večeří dostává ve velkém až po sametové revoluci.

Rozmrazujeme v ní potraviny, děláme poprcorn, ohříváme. Mikrovlnky jsou oporou domácnosti.
Foto: Shutterstock.com, Wikipedia.org
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Lososová pomazánka
panidomu.cz

Lososová pomazánka

Jemná chuť lososího masa dává pomazánce...
Zaprodala se? Čím si vydělává na živobytí?
nasehvezdy.cz

Zaprodala se? Čím si vydělává...

Dvojnásobná maminka ANDREA...
Může Jupiterův měsíc Europa ukrývat život?
enigmaplus.cz

Může Jupiterův měsíc Europa...

Planetárního obra Jupitera obíhá 79 známých...
Gratinované brambory
tisicereceptu.cz

Gratinované brambory

Jednoduchý recept na vynikající zapékané...
Tajemství pokladu v Jablonném: Kletba falešných filmařů
enigmaplus.cz

Tajemství pokladu v Jablonném:...

Objasnění záhady stříbrného pokladu...
Zapomene na Zounara a najde si osudovou lásku?
nasehvezdy.cz

Zapomene na Zounara a najde...

Už dlouho Martina Randová (49)...
Starší muž mě přivedl k rozumu!
skutecnepribehy.cz

Starší muž mě přivedl...

Narodila jsem se jako...
Komfortní bezbariérový koráb v piniovém háji
rezidenceonline.cz

Komfortní bezbariérový koráb...

Jedním z hlavních rozhodnutí architektů při...
Novinky v IPL epilaci od Braunu, pro ženy i muže
iluxus.cz

Novinky v IPL epilaci od...

Už jste slyšeli kouzelné zaklínadlo letních...
Ráj pro romantiky? Zanzibar!
epochanacestach.cz

Ráj pro romantiky? Zanzibar!

Také se v této...
24 000 let staré organismy nalezené zmrzlé na Sibiři se mohou stále rozmnožovat
21stoleti.cz

24 000 let staré organismy...

Říkají mu „evoluční skandál“....
Žádné „bolení hlavy“, ale závažné neurologické onemocnění
epochalnisvet.cz

Žádné „bolení hlavy“, ale...

Už tě zase bolí hlava? Ne, mám migrénu!...