Trpíte alergiemi? Neponechávejte nic náhodě a připravujte se na jaro už nyní. Víte třeba, že jako prevence vzniku senné rýmy dobře funguje jednoduchý recept, zvlhčování nosní sliznice sprejem s mořskou vodou. Správně zvlhčená sliznice mnohem snáze zvládne pylový útok.
Češi na tom nejsou, alespoň pokud jde o alergie, rozhodně příliš dobře. Podle statistik Státního zdravotního ústavu trpí alergiemi 25 % české populace? Mezi alergiky se řadí víc žen, cca 55-56 %, mužů je 44-45 %.
Alergici zároveň představují nejrizikovější skupinu obyvatel pro vznik astmatu. v České republice žije 2,5 milionů lidí trpících alergickou rýmou a jeden milion astmatiků? Nesmíme zapomenout ani na 800 tisíc lidí s atopickým ekzémem.

Začněte už nyní
Kúry zaměřené na boj s alergiemi přírodními způsoby musíte ale zkusit s větším předstihem. Chcete-li bojovat proti jarním pylovým alergiím, začněte už v zimních měsících. Nečekejte, že účinky přijdou v průběhu několika dnů, často to trvá týdny i měsíce.
Při dlouhodobějším užívání se ale výsledky projeví výrazněji. Kůže zobrazuje zdravotní stav člověka. Vnitřní problémy se zrcadlí navenek, proto vyčištění střev pomůže mnohdy zlepšit i kožní alergie.
Očistu střev přírodními bylinnými prostředky můžete poté doplnit o vně užívané přípravky, například mast s černým bezem na hojení kožních alergií. Osvědčují se také masti z černého kmínu či už zmiňovaných žampionů mandlových.
Současnou vnitřní očistou se efekt antialergického působení kožních preparátů zvyšuje.

Nepijte mléko, nejezte sladkosti
Podle čínské medicíny jsou za imunitu zodpovědné celkem tři orgány, a to plíce, ledviny a slezina. Mnohdy ale bývá obranný systém plic a ledvin nefunkční.
Čínská medicína zmiňuje v souvislosti s alergiemi i změnu jídelníčku, doporučuje vystříhat se konzumace mléčných výrobků a sladkostí. Samostatnou kapitolu tvoří i potravinové alergie, kde významné místo zastává právě kravské mléko, mezi další typické potravinové alergeny patří vaječný bílek, sója, arašídy, ryby, korýši a měkkýši, pšenice.
Českou specialitou je alergie na mák. Nejrizikovější skupinou pro vznik potravinových alergií jsou lidé s atopickým ekzémem a pylovými alergiemi.