Skip to content
reklama
reklama

Na střídmost se moc nedbá: Za vlády Jagellonců se poprvé snídalo

„Vstávat v šest, obědvat v deset, večeřet v šest, uléhat v deset, budeš žít desetkrát deset (let),“ vzniká už na konci středověku jednoduchý, ale trefný a výstižný návod na pravidelný zdravý životní styl.

Moc velký úspěch ale zřejmě nemá, protože jeden mravokárný spis z 15. století jízlivě upozorňuje, že sotva se venkovský člověk vrátil krátce před polednem z kostela, už prý „zasedl ke stolu a plnil si břicho a proléval hrdlo až do pozdního večera“. Zkrátka hodoval, když k tomu měl čas a příležitost. Církvi se to moc nelíbí, propaguje skromnost i v jídle.

blank
Polední jídlo v době vlády Jagellonců se podobalo dnešním palačinkám. FOTO: pixabay

Oblíbený sladký koláč

Co dobrého si dopřeje člověk v době vlády Jagellonců v 15. století u nás? Oběd třeba začíná koláčem ušlehaným z mléka a vajec, smaženým na pánvi a posypaným rozinkami, mandlemi či anýzem naloženým v cukru.

Jde o něco podobného jako dnešní palačinky a jistě se vám sbíhají sliny už během tohoto líčení. Na druhou stranu je nasnadě, že z takové stravy příliš mnoho živin nezískáte.

blank
Rodina se sejde kolem stolu, aby se pořádně nabaštila. FOTO: https://wellcomeimages.org/indexplus/image/V0040154.html/Creative Commons/CC BY 4.0

Ranní jídlo oželí

Večeře bývají bohatší. Venkovanům přes den vyhládne a spořádají klidně krajíc chleba, polévku či hrachovou kaši, dál kus masa nebo jablko a sýr a zají to opět chlebem. Hlavně v létě se někdy, zatím ovšem spíše výjimečně, jí i ráno.

Vůbec poprvé se tak setkáváme se snídaní, která bývá lehčí a studená. Jí se chléb s kaší a pije se mléko. Většinou ale lidé ranní jídlo oželí, poprvé se jí až během dopoledne, obvykle právě kolem zmiňované desáté hodiny.

Pravidelné snídaně se obvykle stávají až záležitostí 18. století.

Foto: Creative Commons, pixabay, Úvodní fotografie: Neznámý autor/Creative Commons/Public domain
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Jak čaruje fata morgána?
epochalnisvet.cz

Jak čaruje fata morgána?

Fata morgána je fascinující jev, opředený řadou mýtů....
Medové chilli brambory
tisicereceptu.cz

Medové chilli brambory

Pikantní varianta je skvělá samotná i jako příloha....
Potápky Prim pro ty, kdo se nebojí výzev
iluxus.cz

Potápky Prim pro ty, kdo se...

Svět ticha, jen modrá hlubina a vy. Objevování...
Pohoří Smrčiny: Po stopách J. W. Goetha
epochanacestach.cz

Pohoří Smrčiny: Po stopách...

Oblast skal na okraji...
Bude svatba, nebo další zklamání?
nasehvezdy.cz

Bude svatba, nebo další...

Už jednou měla Eva...
Reminiscence zlaté jazzové éry
rezidenceonline.cz

Reminiscence zlaté jazzové éry

V blízkosti slavného kasina,...
Je libo garsonku, nebo 3+1?
21stoleti.cz

Je libo garsonku, nebo 3+1?

3D tisk ušel za několik málo let...
Vrátil se ke své bývalé manželce
skutecnepribehy.cz

Vrátil se ke své bývalé...

Když jsem se seznámila se...
UFO má zájem nejen o velmoci, ale i o evropské ministáty
enigmaplus.cz

UFO má zájem nejen o velmoci,...

Občas by se mohlo zdát, že UFO má zájem...
Skutečné Čelisti: Žraločí sériový zabiják rozpoutá v New Jersey peklo!
enigmaplus.cz

Skutečné Čelisti: Žraločí...

Žralok bílý patří právem k nejobávanějším...
Umění cestovat nalehko
panidomu.cz

Umění cestovat nalehko

Chystáte se na několikadenní dovolenou a...
Pošle partnera na mateřskou?
nasehvezdy.cz

Pošle partnera na mateřskou?

Už za pár dnů se z EVY...