Skip to content
reklama

Majestátní lovec z džungle

Orel opičí (Pithecophaga jefferyi) patří k nejvzácnějším a nejohroženějším ptákům na celém světě a obývá poslední zbytky filipínských pralesů. Rozpětí jeho křídel dosahuje úctyhodných 250 centimetrů.

Přestože jeho potravu tvoří také veverky, cibetky, plazi a jiní ptáci, známý je skrze lov opic, díky čemuž získal i své jméno. Foto: Olyngo / Creative Commons / CC-BY-SA-2.0

Přestože patří mezi největší dravce světa, jeho dny se pomalu chýlí ke konci. Tento opeřený endemit žije pouze na Filipínách, konkrétně pouze na ostrovech Mindanao, Luzon, Samar a Leyte, kde obývá horské pralesy a loví v korunách stromů.

Část jeho potravy, přestože ne tu hlavní, tvoří opice, díky čemuž získal své pojmenování. Hmotnost tohoto impozantního ptáka se pohybuje mezi 4,5-8 kilogramy a délka těla přesahuje 1 metr.

Stejně jako i další orli i tento druh obývá skutečně rozsáhlá teritoria, jeden pár orlů opičích ke své obživě potřebuje plochu minimálně 10 tisíc hektarů lesa, což v současné době probíhající deforestace planety bývá leckdy problém.

Ptáci tak nemají dostatek jídla, v důsledku čehož hynou.

blank
Evoluce na filipínských ostrovech, bez dalších predátorů, učinila z orlů dominantního lovce v tamních pralesích. Foto: Materialscientist / Creative Commons / PD-PhilippinesGov

Podle posledních dostupných údajů v současné době přežívá ve volné přírodě jen přibližně 800 orlů opičích, což z nich tvoří skutečné rarity. Ze zhruba 400 párů orlů opičích jich zhruba celá jedna polovina žije jen na ostrově Mindanao, zbytek je rozmístěn na dalších třech ostrovech.

Orli opičí jinde než v deštném pralese hnízdit nedokážou a ani nejsou schopni sehnat potravu. Na možnost jejich vyhubení bylo poukázáno již v roce 1968 a v roce 1969 byl zahájen první výzkum zaměřený na podmínky ochrany orla opičího, situace se ale do dnešních dnů příliš nezlepšila.

blank
V současné době probíhají pokusy o množení orla opičího v zajetí, jeho přírodní prostředí se však zmenšuje hodně rychle. Budoucnost druhu je tak značně nejistá. Foto: Ramon FVelasquez / Creative Commons / CC-BY-SA-3.0
Foto: Úvodní foto: Olyngo / Creative Commons / CC-BY-SA-2.0
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Věda a technika
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články