Mnozí z nás zřejmě vůbec nepřemýšlejí o tom, jak prudce jedovatá látka vzniká uprostřed jejich útrob, v žaludku.
Žlázy, které se nacházejí v jeho stěně, denně vyprodukují 1,5 – 2 litry žaludeční šťávy, jež ve velkém množství obsahuje skutečně prudce jedovatou kyselinu chlorovodíkovou a rovněž i látky, které dokážou strávit bílkoviny a tuky.
Silná žíravina
Kyselina chlorovodíková je velmi silná žíravina. Jedná se o druhou nejčastěji používanou kyselinu kupříkladu v průmyslu, a to například při čištění kovů.
Neředěná pak v kombinaci s kyselinou dusičnou v poměru 3:1 vytváří směs s názvem lučavka královská, jejíž síla zcela bez problémů rozpouští zlato nebo i mimořádně odolnou platinu.
Podmínka masité stravy
Naše tělo potřebuje kyselinu chlorovodíkovou zejména vzhledem k trávení pozřeného masa. Vazivo masa nabobtnává a rozkládá na základní prvky, které lidský organismus dokáže přijmou a využít. Tato kyselina též ničí případné bakterie, kvasinky a plísně.
Žaludeční žlázy dokážou současně s touto kyselinou produkovat rovněž i hlen, který bezpečně chrání žaludeční sliznici právě před kyselinou.