Domů     Královny těstovin: Odkud se vzaly špagety?
Královny těstovin: Odkud se vzaly špagety?
31.5.2023

Mouka, sůl, voda a někdy i vejce. To je vše, co nám stačí na jejich výrobu. Větší věda nastane, až se octnou na talíři. Že je správné jíst špagety vidličkou a lžící? Italové by pozdvihli obočí – k čemu ta lžíce? Však je Itálie kolébkou těstovin… Anebo ne?

Červené cihlové budovy, krásné věže, okouzlující historické centrum Piazza Maggiore. To je italská Boloňa. Co jiného si tu dát k obědu, než boloňské špagety? Jenže ouha.

Slavná boloňská omáčka se jí všude možně, milují ji ostatní evropské státy, Američané, Australané a domůžete se jí dokonce v některých místech Oceánie… Ale v Itálii budete mít s objednávkou problém.

Dát si ale můžete tradiční tagliatelle al ragù, podobně, jako klasické lasagne – často také nabízené s touto omáčkou.

Kolébka těstovin? Itálie to není…

Odkud vlastně pocházejí těstoviny? Odpověď se zdá být jasná. Který jiný kus světa by měl být jejich kolébkou, než právě Itálie? Jenže ani tohle neplatí.

Vedle filozofie, demokracie, historiografie, matematických principů a olympiády vděčíme starověkému Řecku i za těstoviny. Právě tady se sušilo na slunci první těsto, které se poté trhalo a vařilo.

O těstovinách a jejich přípravě se můžeme dočíst již v Apiciově knize, unikátní starověké římské kuchařce zkompilované pravděpodobně ve 4. století. I díky ní víme, že Římané převezmou od Starých Řeků gastronomické otěže. Už těstoviny netrhají, ale krájí.

A pokud bychom za těstoviny uznali i listy těsta určené ke smažení, víme o nich už od římského básníka Quinta Horatia Flaccuse (65–8 př. n. l.).

Dlouhé černé vlasy jí padají pod pás, jemnými prsty vyrábí předlouhé těstoviny. Slavný kupec a cestovatel Marco Polo (1254–1324) se od toho výjevu nemůže odtrhnout – a rozhodne se, že tyhle neskutečně dlouhé nudličky musí dovézt do Evropy.

Na ten pohled nezapomene, ani když se po 17leté službě u Kublaj-chána (1215–1294) sídlícího v Pekingu v roce 1295 konečně vrátí do Benátek. Proslýchá se (a dočtete se to i v některých knihách), že je to právě on, kdo Itálii představí špagety.

Komu vděčíme za
Komu vděčíme za „import“ špaget? Foto: Pixabay

Je to jen hoax?

První informace o těstovinách v Itálii skutečně pocházejí ze 13. až 14. století. Znamenalo by to, že těstoviny pocházejí z Číny? Rýžová velmoc totiž nudle zná – roku 2006 dojde k objevu 4000 let starého osídlení nedaleko hranic s Tibetem.

A pokrm v misce schovaný jako starověký vzkaz pod třemi metry zeminy přepisuje dějiny. „S Polem špagety ale nepřicestovaly.

Tahle teze je nová – rozšířila se až ve 30. a 40. letech,“ vyvrací teorii uznávaná anglická spisovatelka kuchařek a kulinářská historička Jane Grigsonová (1928–1990).

Za „polovskými těstovinami“ stojí magazín Macaroni Journal vydávaný Asociací potravinářského průmyslu, který je chce propagovat v USA.

Těstoviny se dostávají do každodenního jídelníčku a přečíst si o nich můžeme i v souboru sta novel o lásce Dekameronu Giovanniho Boccaccia (1313–1375).

Skvěle se skladují a rychle připravují, a tak se podílejí dokonce i na objevných plavbách do Nového světa a dalších Evropany neprobádaných cípů naší planety. Italové si naplno zamilují těstoviny až v 17. století a udělají z nich národní pokrm.

Vzniká tu světově první továrna na jejich výrobu. A jak si vedou těstoviny u nás?

Roku 1884 se narodí budoucí československý prezident Edvard Beneš (1884–1948), v Brně je zahájen provoz parní tramvaje a v Boršově nad Vltavou je založen závod bratří Zátků – první česká továrna na těstoviny.

Vyznat se v těstovinách je vyšší dívčí. Foto: Pixabay
Vyznat se v těstovinách je vyšší dívčí. Foto: Pixabay

Věčné hádky o jména

Vyznat se v těstovinách je dnes vyšší dívčí. Hádáte se někdy, jak se nějaké neobvyklé těstovině řekne? Často mají pravdu všechny strany. Vždyť je dnes uznáváno na 310 forem s více jak 1300 pojmenováními!

Například středně velké semolinové těstoviny připomínající mušli, cavatelli, mají 28 pojmenování. Nejjednodušší to mají špagety. Jejich název je značně nadnárodní. To s jejich blízkými příbuznými, makaróny, je to už horší.

Jde v podstatě o dutou špagetu, ale pokud si je objednáte v USA, dostanete obyčejná kolínka.

A kde se tedy vzaly špagety? Jejich kořeny musíme hledat na Sicílii ve 12. století. Nudle sem možná dopraví severoafričtí Berbeři, kteří největší ostrov Středozemního moře dobudou. Těstoviny se tu ztenčí a místní je protáhnou do nevídané délky.

A protože je k Itálii Sicílie připojena až v roce 1860, můžeme směle říct, že ať se už na Sicílii vzali nudle odkudkoliv, s největší pravděpodobností se zrodí špagety právě zde. Dnešní 30centimetrové a zhruba 2 milimetry tlusté špagety by jim byly k smíchu.

Původní špagety se totiž natáhly přes celý stůl a výjimkou nebyly ani delší kousky.

Skoro jako moutouzek! Foto: Pixabay
Skoro jako moutouzek! Foto: Pixabay

Pohankové vzkříšení

Provázek nebo motouzek. Tak bychom mohli říkat špagetám v češtině. Výraz spaghetti je totiž množným číslem italského spaghetto, zdrobněliny slova spago, což v překladu znamená právě šňůra nebo motouz.

Většina špaget je z bílé pšeničné mouky, Italové dávají přednost semolině, což je krupice umletá z tvrdozrnné pšenice. V semolinových těstovinách najdete vitamíny, ale také železo, draslík, vápník a zinek. Oproti klasickým těstovinám i lépe zasytí.

Na výsluní se vrací také před staletími oblíbené pohankové těstoviny. Na čas upadnou pod jeviště gastronomických dějin, aby je trend zdravé výživy a velký počet bezlepkářů zase úspěšně vzkřísil. Poobědvat můžete ale i kukuřičné, rýžové nebo cizrnové špagety.

Těstoviny v průměru obsahují 31 procent sacharidů (z většiny škrob) a 6 procent bílkovin, maličko manganu a naprosté minimum tuku.

Pokud si chcete vyrobit domácí špagety, pravděpodobně nemusíte ani utíkat na nákup – recepty se různí, na některé si vystačíte i bez vajíčka. Vaječné jsou ovšem chutnější.

Z jednoho žloutku, 90 gramů hrubé mouky a špetky soli vyválejte maximálně 2 milimetry tlusté těsto. Nechte uschnout a poté nakrájejte strojkem nebo nožem. Pokud máte silnější špagety, jde o spaghettoni, pokud tenoučké, tak o capellini. Dobrou chuť.

Foto: Pixabay
Související články
Lifestyle
Podprsenka: Od mučivého korzetu k osvobozujícímu designu
Dokud ženy nosily korzety, a že to trvalo hezkých pár století, nemohly volně dýchat a měly jeho vinou i jiné, velmi vážné zdravotní problémy, jako například poškození vnitřních orgánů. Korzet zkrátka není nic, do čeho byste se dnes chtěly dobrovolně nasoukat. Naštěstí se našly průkopnice i muži, kteří se postarali o to, aby ženy mohly […]
Lifestyle
Rychlé jídlo a rychlé peníze! Příběhy fastfoodových řetězců
Otevření pobočky je na spadnutí, když se ale vydá na úřad – uslyší zamítavou odpověď. Plány mu zkazí malý podnik jménem Burger King kdesi na jihu Austrálie. Okamžitě se vydá na cestu, jenže majitelé ochranné známky požadují příliš vysokou kompenzaci, a tak volí jiné řešení – změnu názvu! Do zlata osmažené hranolky, maso skrývající se […]
Lifestyle
Pračka: Od dřiny k chytré domácnosti – jak se proměnilo praní
Průkopnickým vynálezem, který osvobodil ženy od dřiny v domácnosti, byla nepochybně pračka. První mechanický britský model vznikl už v roce 1691 a od 18. století se množily pokusy o jeho inovaci. Dnes nám pračky usnadňují život do té míry, že si ani nedokážeme představit, jaké to bylo prát prádlo ručně. Od ručních klik k prvním […]
Lifestyle
Neobvyklá řemesla: Vonné tyčinky a pestrobarevné umění východu, které voní mystikou
Vonná, doutnající tyčinka s pronikavou vůní, je pro nás často synonymem orientální exotiky. Něčím, co evokuje daleké země a tajuplné rituály. Setkáváme se s nimi v čajovnách, jógových studiích nebo v orientálních obchodech, kde nenápadně doutnají a jejich charakteristická kořeněná vůně prosycuje místnost. Ale víte, k čemu slouží v zemích svého původu? A jak se […]
reklama
zajímavosti
Lechuguilla: Podzemní království krystalů a vápencových záclon
V poušti Nového Mexika, hluboko pod povrchem, se skrývá jeskyně Lechuguilla – místo, které svou krásou a jedinečností bere dech. Sádrovcové lustry, křišťálově čistá jezera a neuvěřitelné krápníkové formace vytvářejí iluzi podzemního království, jako by ho stvořily pohádkové bytosti. Tato jeskyně, objevená teprve nedávno, je jednou z nejvíce nedotčených a chráněných na světě. Vápencové záclony, […]
Těstoviny: Cesta tisíciletími od prosta k symbolu luxusu
Jsou jednoduché, ale zároveň nekonečně rozmanité. Těstoviny. Pokrm, který se po tisíce let vyvíjel z obyčejné mouky a vody, aby dobyl kulinářský svět a stal se miláčkem žebráků i králů. Jejich původ je zahalen tajemstvím, které nás provede od starověké Číny přes Střední východ až do srdce Itálie. Připravte se na fascinující příběh o tom, […]
Vavřín: Pocta pro vítěze i ceněné koření
V obchodě si ho kupujeme v podobě nenápadných suchých listů, které přidáváme při vaření do různých jídel. Samotná dřevina má přitom vznešenost nejen v názvu, ale také ve své historii. Uctívají ji panovníci i umělci, neobejdou se bez ní dokonce ani ve slavné delfské věštírně. A může podpořit zdraví! Vavřínové věnce známe jako poctu pro […]
Dá se zemřít ze smíchu?
Některé vtipy či situace jsou opravdu hodně legrační. Že se smějeme na celé kolo, za břicho popadáme, končíme pod stolem…, ale můžeme se někdy smát natolik, že z toho zemřeme? Bohužel ano! Řecký filozof Chrýsippos ze Soloi (3. stol. př. n. l.) pořádá v Athénách hostinu pro přátele. Stoly jsou plné jídla, všichni se dobře […]
lifestyle
Bodie: Mrtvé město zlata, hříchu a zločinu, kde se zastavil čas
Stovky „městeček duchů“ jsou rozesety po Spojených státech jako památka na období zlaté horečky, ale žádné není tak známé a zachovalé jako Bodie. Toto kdysi největší a nejmodernější městečko v Kalifornii, plné zlata, peněz, hříchu a krve, prožilo jen tři roky slávy, než se propadlo do desítek let úpadku. Dnes, jako národní historická památka, vypadá, […]
Fobie: Když se strach stane ochromující pastí
Mít strach je přirozené a je to důležitý mechanismus pro naše přežití. Chrání nás před reálnými hrozbami a nebezpečím. Co se ale stane, když se strach vymkne kontrole a stane se nelogickým, paralyzujícím stavem, který nám brání v běžném životě? Pak už nemluvíme o obyčejné obavě, ale o fobii – úzkostné poruše, která může mít […]
Globální dominance Applu: Od iPhonu po Českou republiku v reklamách
Dnešní Apple je globálním gigantem, jehož hodnota přesahuje bilion dolarů a jehož produkty, v čele s iPhonem, dominují trhu. Cesta od raných počítačů k dnešnímu postavení nebyla vždy přímočará, ale neustálá inovace a strategické marketingové kroky zajistily Applu trvalý úspěch. Zjistěte, jak se Apple stal nejhodnotnější společností na světě a jak se jeho vliv projevuje […]
Panarea a kulinářské poklady Sicílie: Od luxusních jachet po arancini
Liparské ostrovy nejsou jen o sopečných kráterech a sirných výparech. Mezi sedmi vulkanickými perlami Středomoří se skrývá i ostrov Panarea, který je často nazýván „druhým Santorini“ a láká společenskou smetánku svými luxusními jachtami a průzračnými zátokami. Ale je to právě bohatá kulinářská tradice Sicílie, mateřské pevniny, která přidává Liparským ostrovům další rozměr. Od unikátních arancini […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz