Skip to content
reklama
reklama

Kaviár: Z čeho se vyrábí delikatesa pro labužníky?

Velká hala hotelu Sheraton šumí tichým hovorem. Uprostřed obrovský stůl prohýbající se lahůdkami. Najednou se otevřou dveře a vstupuje pět číšníků s velkými tácy. Nastává nekontrolovatelný úprk ke stolu.

Postarší dáma je sražena na zem. Co se děje? Bude se podávat výtečný kaviár – gastronomické zlato.

To jste to s tím zlatem trochu přehnali, řeknete si. Ale kdepak! Počítejte s námi: cena jednoho kilogramu toho nejlepšího kaviáru (almazu), který koupíte v Londýně v House & Prunier na Picadilly vás přijde na 25 tisíc USD (489.

000 korun). Trojská unce zlata (32,151g) se prodává za cca 1200 USD (11.400 korun). Velký rozdíl tu nenajdete. Připomeňme si, že kilogram kaviáru stojí více, jak nová Škoda Octavia 1.9 TD. No, nekupte to!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ruský kaviár se chlubí stále nejlepší kvalitou.

Co to je vlastně kaviár?

Kaviár se nazývají rybí jikry, nebo chcete-li vajíčka. Ty se konzervují v soli jejíž množství by u těch nejkvalitnějších kaviárů nemělo přesáhnout 7%. Jikry se získávají z vaječníků rybích samic. Pravý kaviár se získá pouze ze samic tří druhů jeseterů.

Nejlepší, ale i nejdražší je kaviár zvaný almaz, což znamená v ruštině – diamant. Jde o kaviár z belugy, která ale musí být starší sta let. Kuličky mají bílou barvu, a čím je ryba starší, tím je její kaviár bělejší a jeho chuť vytříbenější.

caviar-red-caviar-salmon-spoon
Červený kaviár bývá získáván z lososovitých ryb.

Nejslavnější poutník moří

Pravý kaviár se získává z jesetera. Tato ryba je starší než dinosauři, byla tu o 250 miliónů let dříve, než se objevil člověk. Nejkvalitnější kaviár pochází z ryb, které se podaří ulovit tak tři dny před třením.

Ačkoliv na světě existuje dvacet čtyři druhů jeseterů, pravý kaviár se získává pouze ze tří z nich: belugy, osetry a sevrugy. Beluga – Vyza velká (Huso, huso) je největší, dosahuje délky čtyř metrů a váhy až osmi set kilogramů.

Kaviár z tohoto jesetera byl vždy považován za nejlahodnější a Cena je bohužel, závratná.

index
Nejkvalitnější kaviár pochází z Vyzy velké.

Loví většinou pytláci

V současné době patří prvenství světové produkce kaviáru Íránu. Logika je jasná, zatímco v Rusku došlo k rozpadu kaviárového monopolu, který řídil stát, Íránci pracují organizovaně. Každého uloveného jesetera nahrazují novým.

Rok co rok vypouští do Kaspického moře 24 milionů nových ryb. Přestože dvě třetiny jeseterů žijí u ústí řeky Volhy, produkuje Rusko málo kaviáru. Ptáte se proč? „Pouhých deset procent jde oficiální cestou.

Zbývajících 90 procent jde na konto pytláků a obchodníků na černém trhu,“ prohlásí astrachaňský gubernátor Alexandr Žilkin. Kdysi Sověti střežili výrobu kaviáru se stejnou pečlivostí jako svůj vesmírný program.

Teď to neřídí nikdo.

Bolshaya River, Kamchatka, Russia: Ivan Larina and Zeb Hogan with two Dolly Varden by the river. The catch is small compared to previous years. (Photo Credit: © NGT)
Lososy na Kamčatce často loví pytláci.

Kaviár je ilegálním platidlem

Sovětské stavby velkých přehrad zmenšily životní prostor jeseterům a zárověň snížily i kvalitu vodního království. Ve vodě chybělo velké množství živných látek, naopak přibylo toxického odpadu z továren.

Když však Sověti v šedesátých letech minulého století zjistili, že je produkce kaviáru výrazně ohrožena, začali budovat umělé líhně a začali zavádět přísnou regulaci rybolovu. Vzhledem k nedávno fungujícím gulagům si málokdo dovolil nastolená pravidla porušit.

Za posledních let vlády Sovětů mizely tuny kaviáru cestami černého obchodu. Kaviár se stal ilegálním platidlem, uznávaným prostředkem k uplácení. Chcete lístek na premiéru v Bol’šom Těatre? Propadli jste u zkoušky?

Policie vám sebrala řidičský průkaz? Kaviár vše zařídí.

Foto: de.wikipedia.org, cz.forwallpaper.com, rybicky.net, www.chytej.cz
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Lifestyle
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Skončí celý vztah tragicky?
nasehvezdy.cz

Skončí celý vztah tragicky?

Krásná Dáda (66), která okouzlila...
Ve Varech se to může stát
iluxus.cz

Ve Varech se to může stát

Společnost Philip Morris jako partner 56. ročníku...
Pozvání do interiérové krajiny
rezidenceonline.cz

Pozvání do interiérové krajiny

Barcelonský byt je ojedinělý útulnými zákoutími,...
Nedokáže mi asi odpustit
skutecnepribehy.cz

Nedokáže mi asi odpustit

Všichni děláme v životě chyby....
Zapečené filé se zeleninovou krustou
tisicereceptu.cz

Zapečené filé se...

Ingredience 2 ks velkých brambor 2 mrkve 8...
Monumentální stavba pod drobnohledem
21stoleti.cz

Monumentální stavba pod...

Jak byli Mayové zdatnými architekty, dokazuje...
Cicada 3301: Kdo vytvořil nepřekonatelnou šifru?
enigmaplus.cz

Cicada 3301: Kdo vytvořil...

Šifra, která je dnes známá jako Cicada 3301 a...
Výtečný srnčí guláš
panidomu.cz

Výtečný srnčí guláš

Zimní jídlo podle našeho gusta vyzkoušejte!...
Připraví ji Pecháčková o kariéru?
nasehvezdy.cz

Připraví ji Pecháčková...

Herečka Eva Burešová (28) byla...
Zjevení v Montichiari: Promlouvala k ženě Panna Marie?
enigmaplus.cz

Zjevení v Montichiari:...

Italské zdravotní sestře se za jejího života více než...
Frank Abagnale: Konec nejslavnějšího podvodníka v dějinách?
epochalnisvet.cz

Frank Abagnale: Konec...

Vydával se za pilota, lékaře i právníka a vydělal...
ZA DOBRÝM PIVEM V JIŽNÍCH ČECHÁCH
epochanacestach.cz

ZA DOBRÝM PIVEM V JIŽNÍCH...

Pivní stezky, na kterých se...