Píše se rok 1860 a v malé italské obci Novara má lihovarník Gaspare Campari důvod k úsměvu. Svůj život zasvětí výrobě nápojů. A snaha nese ovoce. Právě se mu podařilo doladit chuť nápoje, který má ve vínku stát se celebritou večírků!
Budoucí hvězda večírků vznikla metodou louhování směsi hořkých bylin, aromatických rostlin a ovoce v alkoholu a vodě. Výsledný recept nakonec oslní tehdejší italskou smetánku. Z Campari se zanedlouho stává zásadní součást milánských společenských akcí.
Když Gaspareho podnik převezme jeho syn Davide, vydá se bitter konečně do světa. Davide totiž otevře výrobní závod v obci Sesto San Giovanni ležící na železniční křižovatce. Pro rozvoz nápojů nápad k nezaplacení.
Pravý bitter s jasně červenou barvou, výraznou hořkou chutí a výjimečným aroma. Campari dodnes zůstává součástí řady klasických koktejlů, mezi nimiž najdete legendární Negroni, Garibaldi, Boulevardier, Americano, Jungle Bird nebo High Society.
Dokonalé spojení však přichází již skrze zdánlivě prostou kombinaci Campari Soda. Čtyři díly Campari spolu se šesti díly sody ve sklenici naplněné ledem vám na jazyku vytvoří ohňostroj chutí a skvělý zážitek na sebe nenechá dlouho čekat.
A pokud byste rádi ochutnali něco maličko komplikovanějšího, můžete zkusit celou paletu chutí v podobě originálních drinků:
Campari Orange
Hledáte letní klasiku? Ochutnejte koktejl Campari Orange, ve kterém se harmonicky snoubí hořkost Campari s pomerančovým džusem. Můžete si ho připravit dokonce doma. A obejdete se i bez čerstvých sicilských pomerančů.
Stačí ve sklenici spojit 1 díl Campari, 3 díly čerstvě vymačkané pomerančové šťávy či pomerančového džusu, několik kostek ledu a plátek pomeranče.
Campari Spritz
Dali byste si lehký míchaný nápoj, ale přednost dáváte hořkým chutím? Vyzkoušejte Campari Spritz! Tento bratranec proslulého Aperol Spritzu vás překvapí svou osvěžující hořkostí, bublinkami a šumivým aromatem prosecca.
A navíc ho zvládnete připravit ze 3 ingrediencí za pouhé 3 minuty. Stačí ve vinné sklenici plné ledu smíchat v tomto pořadí 1 díl sody, 2 díly prosecca a 1 díl Campari. Plátek pomeranče samozřejmě nesmí chybět.
Campari Soda
Campari Soda je osvěžující koktejl, vhodný především do teplých letních dnů. Získá si vás svojí vášnivou červenou barvou a jedinečnou, neopakovatelnou chutí.
Je také jednoznačně nejoblíbenějším nápojem baru Camparino, který v roce 1915 otevřel sám Gaspare Campari. Tento lehký a nekomplikovaný drink připravíte přímo ve sklenici spojením 1 dílu Campari a 6 dílů vychlazené sody. Nakonec stačí ozdobit plátkem pomeranče.
Negroni
Milovníci silnějších koktejlů jistě dobře znají Negroni, s jedním dílem Campari, 1 dílem Cinzano Rosso a 1 dílem ginu na ledu, ozdobený plátkem pomeranče.
Negroni je nejpopulárnějším drinkem na světě – pro více než polovinu světových barů je na absolutním vrcholu.
Není proto divu, že vzniklo také velké množství variací, stejně jako událost Negroni week, při které se barmani snaží namíchat tu nejoriginálnější verzi.