Domů     Jak Češi zkvalitnili výrobu cukru
Jak Češi zkvalitnili výrobu cukru
16.7.2021

Mezi vynálezci z českého rybníčku je mnoho takových, jež se zapsali nejen do českých dějin, ale také do těch světových. I v oboru cukrovarnictví lze nalézt význačné osobnosti.

Ve 30. letech 19. století začaly v Čechách vznikat první cukrovary. V 60. letech a počátkem 70. let se cukrovarnictví začalo prosazovat výrazněji. Foto: Myriams-Fotos / pixabay
Ve 30. letech 19. století začaly v Čechách vznikat první cukrovary. V 60. letech a počátkem 70. let se cukrovarnictví začalo prosazovat výrazněji. Foto: Myriams-Fotos / pixabay

Hugo Jelínek (1834-1901) vystudoval strojírenství, ale v centru jeho zájmu byla také chemie. Rodák ze západních Čech tak začal od roku 1861 pracovat cukrovaru v pražských Vysočanech, který patřil farmaceutovi a podnikateli Bedřichu Freyovi (1800-1879).

Freyův cukrovar postavený v empírovém stylu byl vůbec prvním průmyslovým podnikem v obci. Výroba zahrnovala přítomnost hydraulických lisů a Frey jako první v Čechách používal parní pohon. V továrně byl později zaměstnán i Freyův syn Bedřich Frey ml.

(1835-1901), který s Jelínkem navázal spolupráci. Cílem, k němuž během 60. let oba muži směřovali, byla snaha zvýšit účinnost výroby cukru, aby byla efektivnější. Ale jak to provést?

Řešení bylo nalezeno v roce 1863, a sice takové, že zkusili aplikovat zcela novou metodu čištění cukrové šťávy.

Během let 1868-1873 bylo založeno 86 nových cukrovarů (jen v roce 1971 jich vzniklo na 30), 69 z nich bylo rolnických. Množství cukrovarů se v tomto období až zdvojnásobilo a jejich počet se pohyboval okolo počtu 157. Foto: Humusak / pixabay
Během let 1868-1873 bylo založeno 86 nových cukrovarů (jen v roce 1971 jich vzniklo na 30), 69 z nich bylo rolnických. Množství cukrovarů se v tomto období až zdvojnásobilo a jejich počet se pohyboval okolo počtu 157. Foto: Humusak / pixabay

Staré nahrazeno novým

Dosavadní proces výroby spočíval v „proplachování“ cukerného roztoku vápenným mlékem a až poté oxidem uhličitým (CO2), nová metoda postup zkvalitnila a nahradila tak, že oba procesy probíhaly zároveň.

Technologie se setkala s obrovským úspěchem a oba muži tak pozvali na závěrečné veřejné předvedení přes 200 hostů, jež se pohybovali v cukrovarnickém průmyslu. Tato metoda se do dějin zapsala jako Frey-Jelínkova saturace a našla uplatnění v mnoha cukrovarech.

Bez malé bílé kostky cukru si mnoho lidí nedokáže představit svůj den. V kávě či čaji se cukr rozpouští, a nápoj tak dochucuje. Foto: ulleo / pixabay
Bez malé bílé kostky cukru si mnoho lidí nedokáže představit svůj den. V kávě či čaji se cukr rozpouští, a nápoj tak dochucuje. Foto: ulleo / pixabay

Se svým talentem se ve světě netratil

Jelínek se díky svým úspěchům zviditelnil a jeho aktivity se značně rozšířily. Emil Škoda (1839-1900) nadaného chemika zaměstnal ve svých závodech v Plzni.

Mimo jiné založil Jelínek společně s bratry Prokopovými lihovar a továrnu na lisované kvasnice, byl také předsedou Staroplzeneckého akciového pivovaru a stál i u zrodu České západní společnosti.

Nechtěl se ale příliš odklonit od svých plánů, jež spočívaly v rozšíření pěstování cukrové řepy poblíž Plzně. Zjistil totiž, že půda, která se využívala pro pěstování zelí, nabízí vhodné podmínky i pro cukrovou řepu.

Od sedláků, které se snažil v rámci své kampaně přesvědčit, vybral peníze a nechal postavit Rolnický akciový cukrovar, jenž byl prvním ryze českým podnikem v Plzni. Cukrovar svůj provoz zahájil v listopadu 1869.

Za jejím vynálezem stál Jacob Christoph Rad (1799-1871), který si nápad nechal roku 1843 patentovat. Foto: Humusak / pixabay
Za jejím vynálezem stál Jacob Christoph Rad (1799-1871), který si nápad nechal roku 1843 patentovat. Foto: Humusak / pixabay

Úspěchy kolikrát nepřicházejí hned

Každý úspěch musí být vyvážen i nějakým tím neúspěchem. Řepa v okolí Plzně disponovala nízkou cukernatosti a nebyl jí dostatek. Jelínek surovinu musel dovážet z daleka, což se podepsalo na ceně a podnik se dostal do finančních potíží.

Poslední kapkou byl rakouský státní bankrot roku 1873. Cukrovarník byl nucen ustoupit, podnik byl prodán v dražbě a Jelínek poté odjel do Ruska, kde se stal centrálním ředitelem osmi cukrovarů, řídil také první technickoobchodní zastoupení Škodových závodů v Kyjevě.

Zájem o jeho plzeňské stroje byl nebývalý, Jelínek během pár let obdržel objednávky od asi dvaceti ukrajinských cukrovarů. V roce 1890 se vrátil zpět do své rodné vlasti. Huga Jelínka skolila roku 1901 mrtvice, pohřben je na Olšanských hřbitovech v Praze.

Foto: Úvodní foto: shixugang / pixabay, Foto 1, 2, 3 a 4 - pixabay
Související články
Historie
Vzpomínky na život jako z pohádky. Osud trojice dětí Františka Ferdinanda d´Este
Zvedne hlavu směrem k majestátní věži. Okamžitě jí proběhnou hlavou vzpomínky, jak si tu hrála se svými bratry. Ta doba už je ale dávno pryč, teď v jejím bývalém domově vládnou úplně jiné pořádky. Časy Rakouska-Uherska už zkrátka patří do minulosti. Ten den obrátí vzhůru nohama prakticky celé dějiny následník rakousko-uherského trůnu František Ferdinand d´Este (1863–1914) zamíří […]
Historie
Od gladiátorů po jezdecké akrobaty: Fascinující historie cirkusu
Cirkusy provázejí lidstvo po staletí – od krvavých římských her až po okázalé show plné akrobacie a kaskadérských kousků. Jak se z antických arén stala manéž plná barev a hudby? A proč někteří lidé cirkusy milují, zatímco jiní je odmítají? Antický circus: Popravy určené k pobavení Dávnou historii cirkusu můžeme vystopovat až do antiky. „Circus“ […]
Historie
Stolování v minulosti: Mohamed miloval maso
Někdo miluje maso, jiní dává přednost dokonale vyvážené nebo sladké chuti, další polévkám a plnému břichu a někdo nemůže existovat bez kuřecího. Pojďte s námi ochutnat ke stolu slavných osobností v dějinách. Tentokrát navštívíme proroka Mohameda. Máte v oblibě maso? V tom případě si u stolu islámského proroka Mohameda (570–632) pochutnáte. „Obětujte v průběhu svátku Eid al-Adha (ukončení poutě do […]
Historie
Titanic: Příběh zkázy, který stále fascinuje svět
14. dubna 1912 se navždy zapsal do historie jako den, kdy nejluxusnější parník své doby, Titanic, narazil do ledovce a navždy zmizel v temných hlubinách Atlantiku. Jeho tragický osud dodnes vyvolává otázky: Mohlo se katastrofě předejít? A co všechno se ještě můžeme dozvědět z trosek, které pomalu mizí v mořských hlubinách? Lokalita: přibližně 600 kilometrů jižně […]
reklama
věda a technika
Kladivo a pírko na Měsíci: Jak Apollo 15 potvrdilo Galileiho teorii
V roce 1971 provedli astronauti Apolla 15 jednoduchý, ale revoluční experiment. Na povrchu Měsíce pustili současně geologické kladivo a sokolí pírko. Výsledek? Oba předměty dopadly ve stejný okamžik, čímž potvrdily Galileiho teorii z 16. století. Proč byl tento pokus tak důležitý a co nám říká o gravitaci? Lidé se snaží zkoumat zákonitosti fungování vesmíru už […]
Voda ve vesmíru: Jak si astronauti myjí vlasy?
Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se voda chová zcela jinak než na Zemi. Místo toho, aby tekla, vytváří dokonalé koule, které volně poletují prostorem. Jaké další fascinující vlastnosti má voda v mikrogravitaci a jak se s ní astronauti každodenně potýkají? Vodní koule ve vesmíru Voda se ve vesmíru, respektive v prostředí mikrogravitace, které panuje na […]
Nos jako osobní identifikátor
Lidský nos dokáže rozlišit bilion různých vůní a každý z nás má svůj unikátní pachový otisk. Proč je naše osobní vůně stejně jedinečná jako otisk prstu a jak tento dokonalý biologický systém funguje? Vůně každého člověka je jedinečná. Stejně jako otisk prstu. Tento fakt využívají nejen psi při rozpoznávání lidí, ale podle nejnovějších výzkumů ho […]
Psychologická zrcadla: Jak Rorschachův test odhaluje naše skryté já
Jednou z nejznámějších psychologických testovacích metod je Rorschachův test, který vznikl před více než stoletím. Můžou osově souměrné barevné kaňky pomoci odhalit, co nás trápí nebo jací jsme? Netopýr? Netopýr s děravými křídly? Můra? Maska? Vydlabaná dýně na Halloween? Ženská postava bez hlavy? Válečná loď a její odraz na hladině? Anděl? Dva lidé útočící na třetího uprostřed? […]
reklama
historie
Krysí stezky: Jak nacisté prchali do Jižní Ameriky
Italské kláštery, chorvatské přístavy a argentinské úřady – objevte fascinující trasy, po kterých unikali nejhledanější nacističtí zločinci do bezpečí jihoamerických diktatur. Tyto takzvané „krysí stezky“ představovaly složitou a často utajovanou síť kontaktů a logistické podpory, která umožnila stovkám, možná i tisícům pachatelů hrůzných zločinů druhé světové války uniknout před spravedlností spojeneckých mocností. Fenomén útěku nacistických […]
Gurmáni: Kardinál Richelieu miloval čokoládu, jeho praprasynovec nadšeně propagoval majonézu
Máte rádi čokoládu a majonézu? Tabulkovou nejspíš ano, jenže než se zrodí v téhle podobě, musíte ještě chvíli počkat. Teď jsme teprve na počátku 17. století, takže máme na mysli zatím jenom tu tekutou. Kakaové boby přiváží do Evropy španělský conquistador Hernán Cortés (1485–1547). Jenže nápoj z nich připravený připadá Španělům hořký a nějakou dobu trvá, než […]
Jak se zrodila knížka: Od tabulky a svitku ke složkám
Potřebu zaznamenávat svoje převratné myšlenky a předávat je dalším generacím má lidstvo už od pradávna. Od té doby, co se dokážeme mezi sebou dorozumívat, rozvíjí se první pokusy o zápisy. Kdy se zrodila první knížka a jak získala dnešní podobu? Tentokrát nebudeme zkoumat, které literární dílo je první – často se uvádí Epos o Gilgamešovi […]
Napoleon I. Bonaparte zakazoval svým kuchařům vedlejší příjmy
Francouzi jsou známí labužníci, jeden z těch nejproslulejších je ale původem Korsičan. To ovšem nic nemění na tom, že si nechává servírovat vybrané delikatesy. Hádáte, koho máme na mysli? Ano, řeč je o francouzském císaři Napoleonovi I. Bonapartovi (1769–1821). Jeho oblíbený kuchař Lebeau je expert na paštiky a pečivo a Napoleonu Bonapartovi dělá, co mu na […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz