„Nevypnul ho, to je hrůza. Takovou škodu mi způsobit,“ rozčílí se Rodolphe Lindt, když přijde jednoho pondělního rána roku 1879 do své továrny na čokoládu. Kvůli roztržitosti jednoho z učňů jel stroj celý víkend.
Ke svému nemalému překvapení ale Rodolphe nevidí v nádobě spálený škvarek, nýbrž hladkou hmotu. Ochutná ji a ústa se mu vzápětí roztáhnou do spokojeného úsměvu.
Rodolphe Lindt (1855–1909), syn lékárníka z Bernu, experimentuje s čokoládou, která je tehdy tvrdá. Musí se opatrně žvýkat, jinak si na ní lidé vylámou zuby.
Přesto Rodolphe nepřestává doufat, že se mu jednoho dne podaří tajemství měkké čokolády objevit. V roce 1879 koupí bývalou továrnu na čokoládu a zkouší všechny možné postupy. Neodradí ho ani posměšky bernských občanů.
Na hmotě, kterou vyrobí, se usazuje bílý povlak. „Co je to?“ vykřikne vyděšeně Rodolphe. Auguste Lindt, jeho bratr, je lékárník stejně jako jejich otec. Vezme proto vzorek do laboratoře k analýze.
Rozzuřený ředitel
„Je to naprosto neškodný tuk,“ uklidní Rodolpha. Bratři dál dumají, jak čokoládu zjemnit. Co třeba přidat kakao?
Úspěchu se ale dočkají ve chvíli, kdy už to vůbec nečekají. V jejich továrně pracují i učni a jeden má na starosti stroje na míchání čokoládové hmoty. Jednou v pátek ale odchází narychlo a zapomene stroj vypnout. Míchačka jede naplno celý víkend.
Jakmile to Rodolphe v pondělí ráno zjistí, začne zuřit. Jenže když se podívá do nádoby, nemá před sebou spálený tvrdý škvarek, ale lesklou hmotu. Ochutná a čokoláda se mu rozplývá na jazyku.
Tvůrce odhaluje své tajemství
Přichází první objednávky. Jenže jak zvládnout výrobu v malé a zastaralé továrně? Lindt odmítne nabídku prodat své výrobní tajemství za tři miliony marek.
Setkává se ale s bohatým švýcarským cukrářem Rudolfem Sprüngli-Ammannem (1816–1897), který s otcem Davidem v roce 1845 založil v Curychu cukrářskou dílnu.
Právě jim své tajemství nakonec odhalí a zrodí se tak čokoládovna Lindt-Sprüngli.
Rodinný recept se neprozrazuje
Sprüngliho syn Johann Rudolf investuje v roce 1899 do stavby Lindtovy nové továrny v Kilchbergu u Curychu. Výrobu zde založí na konšování, dlouhém míchání čokoládové hmoty.
Přijít na kloub rodinnému receptu na výrobu sladké lahůdky se dodnes snaží spousta lidí, ale marně. Roli v něm hraje obsah kakaového másla i způsob a délka míchání.