Zatímco miliony lidí hladověly, dva z největších zločinců 20. století jedli vegetariánská jídla a jednoduché polévky. Jak vypadaly stravovací návyky Adolfa Hitlera a Josifa Stalina?
Mladá Němka Margot Wölková (1917–2014) za druhé světové války na rozdíl od mnoha jiných lidí nestrádala. Po dva roky dostávala každý den připravené jídlo, vždy vegetariánské a velmi čerstvé. Vůbec si to ale neužívala. Naopak – pokaždé se děsila, co přijde.
Byla totiž jednou z patnácti žen, které byly nuceny sloužit jako ochutnávačky pokrmů, připravených pro Adolfa Hitlera (1889–1945). Ten se totiž bál, že ho někdo otráví, a tak veškeré jeho jídlo předtím, než přišlo na jeho stůl, musel ochutnat někdo jiný.
Margot Wölková podle svých slov neměla na výběr – jejího muže už dřív odvlekli do armády a pak si auto jednotek SS přijelo i pro ni. Odvezli ji do Vlčího doupěte, bunkru v dnešním Polsku, a tam musela každý den dávat svůj život v sázku.
Všech patnáct žen prý muselo vzorek jídla, určeného pro Hitlera, sníst, a když se žádné z nich neudělalo do hodiny špatně, pokrmy putovaly dál k „vůdci“. Byly to perné hodiny, ale Wölková měla štěstí.

Adolf Hitler: Obavy a dieta
A co nacistický diktátor jedl? Obvykle se má za to, že byl vegetarián, a Wölková to potvrzuje. Mezi ingredience jeho jídel patřily například papriky, hrách nebo chřest s rýží a se salátem.
Vegetariánství nejspíš bylo důsledkem Hitlerovy ideologie, protože to považoval za součást správného árijského životního stylu, nebo reakcí na jeho zdravotní potíže, zejména plynatost a zácpu. O kuřacím vývaru se prý jednou vyjádřil, že to je „čaj z mrtvol“.
Podle slavné šéfkuchařky Dione Lucasové (1909–1971) se ale masu nevyhýbal odjakživa. Ještě před válkou chodil do její restaurace a rád si objednával nadívaná holoubata. Ke konci války pak naopak jedl už jen bramborovou kaši a vývar.
J. V. Stalin: Šikana alkoholem
Tento sovětský vrah milionů lidí, vlastním jménem Josif Vissarionovič Džugašvili (1878–1953), pocházel z Gruzie a gruzínská jídla měl v oblibě. Údajně uměl připravit celkem dobré šašliky.
Podle jeho spolupracovníka Vjačeslava Molotova (1890–1986) ale jídlu přílišný důraz nepřikládal, nechával si vařit jednoduché a neokázalé pokrmy.
V zimě mezi ně patřila masová polévka s kysaným zelím, v létě zelná polévka a po celý rok hovězí s máslem a s pohankou. Jako dezert jídal brusinkové želé a ovocný kompot.
Když pořádal oslavy, nechával připravovat tradiční gruzínská jídla a večeře trvaly klidně i šest hodin.
Svým společníkům Stalin nutil alkohol – museli se povinně účastnit dlouhých bujarých panákovacích her, které nikdo nemohl vydržet a sloužily jako rafinovaný způsob, jak hosty ponížit.

Hitler a Stalin, dva muži, kteří změnili svět k horšímu, měli překvapivě skromné stravovací návyky. Zatímco jeden se bál otravy a jedl vegetariánská jídla, druhý preferoval jednoduché pokrmy své gruzínské domoviny. Oba však dokázali být krutí nejen k národům, ale i k těm, kteří je obklopovali.