Skip to content

Facebook: Jak na zabezpečení soukromí?

Tento článek je reklamním sdělením

Každý z nás má v životě jistě mnoho přátel a kamarádů, na facebooku jich pak máme každý z nás ještě o trochu více. Mezi skutečnými přáteli najdeme ty, které vídáme jen občas, naše sousedy, kolegy apod. Opravdu chcete se všemi sdílet úplně všechno? 

Poradíme Vám pár triků, jak můžete na facebooku jednoduše spravovat své přátelé a známe a chránit si tak své soukromí.

Dnes můžete na facebooku vytvářet tzv. seznamy přátel. Stačí kliknout na záložku „Seznamy přátel“ a uvidíte základní přednastavené seznamy. Najdete zde seznamy nazvané „Blízcí přátelé“ a „Rodina“, kam si můžete přidat skutečně ty nejbližší přátelé z vašeho okolí, či rodinné příslušníky. Pro ostatní zde najdete položku „Známí“. Ta je určena pro lidi, které znáte spíše povrchně nebo třeba ne zase tak dlouho a chcete si prozatím takzvaně udržovat odstup.

A nesmíme zapomenout na seznam s názvem „Omezeno“. Nebojte se do tohoto seznamu vložit všechny, se kterými ve zkratce nechcete sdílet vůbec nic, ale zase je nechcete úplně vymazat z Vašeho seznamu přátel, třeba protože na ně nemáte jiný kontakt a nakonec by se mohl přece jen v budoucnu hodit. Nebo třeba prostě jenom nechcete, aby se Vaši kolegové z práce mohli dívat na fotky z Vaší rozverné dovolené.

Lidé, které zařadíte do seznamu „Omezeno“ uvidí váš profil stejně jako lidé, které nemáte v přátelích. Budete s nimi ale moci bez problému komunikovat. Pokud se tak chcete např. seznámit s někým, kým si nejste úplně jistí, můžete využít možnosti zařadit uživatele do seznamu „omezeno“ ihned po odeslání žádosti o přátelství. Kliknutím na ještě nepotvrzenou žádost, uvidíte jen „ Žádost se odeslala“ a když ji rozkliknete, nabídne vám to možnosti, do kterého seznamu chcete osobu přidat.

Vytvářet však můžete i své vlastní seznamy a přidávat do nich libovolné přátelé. Je důležité zdůraznit, že ti nijak nemohou odhalit, v jakém z Vašich seznamů se zrovna nalézají. Touto šikovnou pomůckou si můžete libovolně vytvářet skupiny lidí a posléze při sdílení jakéhokoliv příspěvku nastavit se kterým seznamem přátel příspěvek chcete sdílet.

Seznamy mají ale i další užitečné funkce. Do seznamu totiž nemusíte přidávat pouze lidi, ale můžete do nich přidat třeba i stránky vašich oblíbených filmů. Když pak kliknete na daný seznam, uvidíte na timeline s příspěvky stránek s filmy. Úplně stejně to samozřejmě funguje i u lidí. Když tak kliknete na seznam „rodina“, logicky uvidíte pouze příspěvky od členů Vaší rodiny.

Rozdělení přátel do seznamů je předstupněm toho, abyste mohli začít sdílet Vaše příspěvky jen s opravdu těmi, pro které jsou určeny. Dále Vám doporučujeme zamezit Vašemu označování v příspěvcích Vašich přátel, protože v takovém případě by mohlo dojít k nechtěnému prolnutí Vašich jednotlivých seznamů. Příkladem budiž třeba když Vás označí někdo z rodiny na bujarém domácím večírku a takovou fotku by tak mohl vidět i třeba Váš zaměstnavatel, byť ho máte v jiném seznamu.

Foto: archiv
Tento článek je reklamním sdělením
Právě v prodeji
Sdílej!
Další články z rubriky Zajímavosti
Zobrazit více …