Domů     Emil Holub: Čech, který zmapoval Afriku!
Emil Holub: Čech, který zmapoval Afriku!
2.12.2019

Není mnoho cestovatelů s českými kořeny, kteří by se zapsali do historie tak jako Emil Holub. Původem lékař se proslavil po celém světě, ale ani tak nenašel ve své domovině úplné pochopení. Jaké nástrahy provázely Holuba na jeho cestách?

Jeden z našich nejslavnějších cestovatelů se narodil v roce 1847 v Holicích do rodiny lékaře Františka Holuba a jeho manželky Anny.

Už jako malý se zajímal o cestování, zvláště když se mu ve 13 letech dostala do ruky kniha skotského misionáře a cestovatele Davida Livingstona.

První ročník studoval na německém reálném gymnáziu v Praze, další studia absolvoval v Žatci, kde maturoval v roce 1866. Už v těchto mladých letech se hodně zajímal o přírodní vědy, kartografii a archeologii.

Jeho rodiče ale měli podmínku, že musí vystudovat medicínu. Proto na přání otce vystudoval lékařskou fakultu na Karlo-Ferdinandově univerzitě.

Holub by se bez pomoci přítele do Afriky nedostal.
Holub by se bez pomoci přítele do Afriky nedostal.

Bez peněz na cestu

Srdce ho stále táhlo do neznámých končin, přidal si tedy ještě ke studiu zeměpis, zeměměřičství, a prozíravě také kreslení. A zřejmě už tehdy tušil, jak se mu povolání lékaře bude na cestách hodit.

V kapse měl ale jen malý obnos peněz, proto se ho v roce 1872 rozhodl podpořit Vojtěch Náprstek. A tak se Emil Holub vypravil na svou první cestu do jižní Afriky.

Vyplul z anglického Southamptonu a po krátkém mezipřistání v Kapském Městě se 8. července 1872 vylodil v Port Elizabeth.

Holub pracoval jako lékař na diamantových polích.
Holub pracoval jako lékař na diamantových polích.

Lékař na diamantových polích

Zde ho přijal rakouský konzul Viktor Adler, který mu vyjednal lékařskou práci v evropských rodinách. Holub se ale za krátkou dobu přemístil do města Dutoitspan, kde začal pracovat jako lékař na diamantových polích. Léčil burské usedlíky.

Za našetřené peníze pak po osmi měsících konečně zamířil z jihu kontinentu do jeho nitra. Během svého sedmiletého pobytu podnikl tyto výpravy celkem tři.

Cestovatel se přidal k domorodému kmeni, kde získal cenné zkušenosti.
Cestovatel se přidal k domorodému kmeni, kde získal cenné zkušenosti.

Vzácný materiál

Už v březnu 1873 se přidal ke konvoji místních lovců na dvouměsíční cestu do nitra africké divočiny, kde získal drahocenné zkušenosti s domorodým bečuánským kmenem. Tyto cesty nesly honosné označení „vědecké safari“, jednalo se ale o pouhý lov pro zábavu.

Během této mise se seznamoval s africkou přírodou a vše, co vypozoroval, si pečlivě zapisoval a zakresloval do svého deníku. V té době sestavil první přírodovědnou sbírku, jež ve dvaceti bednách odeslal Vojtěchu Náprstkovi do Prahy.

K významným nálezům patří hlavně „křovácké rytiny“. Ty Holub nejen obkreslil, ale také vylámal ze skal.

Holub zakreslil velmi podrobnou mapu Viktoriiných vodopádů.
Holub zakreslil velmi podrobnou mapu Viktoriiných vodopádů.

Mapa podle kompasu

V listopadu 1873 pak prozkoumal východní okraj pouště Kalahari a dostal se až do Šošongu, centra kmene Bamangwantů. Při této expedici zakreslil pouze za pomoci kompasu velmi podrobnou mapu Viktoriiných vodopádů.

Tímto počinem se zapsal do cestovatelské historie. Při průzkumu Viktoriiných vodopádů se spřátelil s králem kmene Loziů, který se jmenoval Sipope.

Na řece došlo k nehodě a utopila se řada jeho sbírek.
Na řece došlo k nehodě a utopila se řada jeho sbírek.

Smrtelná cesta po řece

Krutý tyran si českého cestovatele velmi oblíbil a poskytl mu prostředky a materiál pro nebezpečnou plavbu po řece Zambezi. Ta ale skončila velmi nešťastně, neboť Holub i se svým domorodým doprovodem ztroskotal v peřejích.

Bohužel se s touto nehodou se utopily i jeho sbírky, řada cestovních deníků, ale také několik domorodých veslařů. Po tomto nebezpečném zážitku se rozhodl vrátit domů. Do Prahy dorazil 18. října 1879.

Po návratu začal Holub velmi aktivně publikovat.
Po návratu začal Holub velmi aktivně publikovat.

Úspěch i za hranicemi

Holub začal na území Rakouska-Uherska přednášet a velmi aktivně publikoval. Seznamoval veřejnost se svými cestovatelskými zážitky, s jihoafrickou přírodou, kulturou domorodců, ale také svým odlišným pohledem na africkou zemi.

Výsledkem se stala kniha Sedm let v jižní Africe a dočkala se uznání i u světoznámého přírodovědce Darwina. Česká společnost ale jeho cestovatelské úspěchy příliš nadšeně nepřijala.

Růžena Holubová byla velmi cennou členkou výpravy.
Růžena Holubová byla velmi cennou členkou výpravy.

Africká svatební cesta

Pro svoji druhou cestu do Afriky ale přece jen získal podporu u veřejnosti, a dokonce i u císařského dvora. V té době za ním přišla mladá Růžena Hofová, která ho poprosila o to, aby ji na příští cestu vzal s sebou. O čtyři roky později se konala svatba.

Po ní zamířil manželský pár opět do Afriky. Měli jasný plán: dostat se z jihoafrického Kapského Města napříč celou Afrikou k severu, až do Káhiry. V případě komplikací se pak měli obrátit k východu k pobřeží Indického oceánu.

Ve skupině kromě domorodých průvodců šli také další dva Češi, tři Rakušané a jeden Maďar. Na cestu do Kapského Města vypluli 22. listopadu 1883.

Na výpravě čelili cestovatelé mnoha nebezpečím.
Na výpravě čelili cestovatelé mnoha nebezpečím.

Na cestě číhá smrt

Holubova manželka Růžena ale nebyla pouhým členem expedice. Velmi rychle se naučila místní jazyky, zvládala i dlouhé pochody divokým terénem, střílení, ale i vaření z toho, co místní příroda nabízela.

Výpravu stíhalo jedno neštěstí za druhým včetně úmrtí několika jejich členů. Josef Špíral a Karel Bukač se nakazili malárií a zemřeli nedaleko Viktoriiných vodopádů.

Pošli také tažní voli, kteří sežrali jedovaté rostliny – expedice tak byla odkázána na služby ne příliš spolehlivých domorodých nosičů.

První Evropané

Další člen výpravy, Antonín Halouska, rovněž velmi vážně onemocněl a musel se vrátit domů. Emil Holub byl ale i tak prvním Evropanem, který toto území navštívil.

Dne 2. srpna 1886 bojovníci kmene Mašukulumbů přepadli Holubův tábor a zabili dalšího člena skupiny, Osvalda Söllnera. Domorodci také ukradli podstatnou část zásob, vybavení, a zničili i část sbírek a deníkové záznamy.

Tím tragédie nekončily, Ignáce Leeba napadl levhart a Holub, stejně jako jeho žena, onemocněli malárií. Výprava se přesunula na území kmene Tongů, odkud to bylo do civilizace blíž. Na konci září roku 1887 se Holubovi vrátili do Čech.

Po návratu měl velký úspěch v podobě výstav v Praze a Vídni.
Po návratu měl velký úspěch v podobě výstav v Praze a Vídni.

Velké výstavy i pád

Po svém návratu Emil Holub představil sbírku etnografických a přírodovědných exponátů, kterým se dostalo ocenění ve vědeckých kruzích v celé Evropě. A také vydal další knihu Druhá cesta po Africe – Z Kapského Města do země Mašukulumbů.

Uspořádal dvě velké výstavy, v Praze a ve Vídni, které zhlédlo neuvěřitelných 190 000 lidí. Kvůli nízkému vstupnému ale skončily obě výstavy velkou finanční ztrátou.

Většinu sbírky musel rozprodat.
Většinu sbírky musel rozprodat.

Třetí výprava už neproběhla

I přesto, že dal dohromady tak unikátní sbírku, se mu doma bohužel nepodařilo získat adekvátní prostory, kde by ji mohl vystavit. Proto ji musel nakonec rozprodat nebo darovat evropským muzeím, vědeckým institucím a školám.

V dalších letech žil a přednášel ve Spojených státech. Stále dostával nové nabídky dalších velmocí, které chtěly českého cestovatele angažovat pro nové výpravy. Všechny ale odmítal. I přesto měl naplánovanou poslední cestu do Belgického Konga.

Tu už ale nikdy neuskutečnil. Dne 21. února 1901 zemřel ve věku 54 let ve Vídni a stal se, stejně jako jeho vzor David Livingstone, cestovatelskou legendou. Inspiroval další generace objevitelů, výzkumníků a dobrodruhů.

Foto: Shutterstock.com, wikimedia.org
Související články
Lifestyle
Tuberkulóza: Módní guru, zabiják i cestovka
„Má drahá, kořím se vaší alabastrové pleti i útlému pasu. Jste ztělesněním krásy,“ šeptá obdivně mladý muž. „Oh, děkuji,“ zašeptá dívka a vykašle do kapesníčku trochu krve. Má tak rozmanité symptomy, že až do 19. století nikdo netuší, že jde o jednu a tutéž nemoc. To mění svými objevy až francouzský lékař René Laënnec (1781–1826) […]
Lifestyle
Becherovka: Likér s chutí tajemství…
Mnoho světových značek si své výrobní postupy přísně střeží. Nejinak je tomu rovněž i v případě slavné, věhlasné Becherovky Original. Říká se, že její výrobní recepturu prý vždy znají pouze dva zaměstnanci. Ti v přesném poměru míchají směs přibližně dvaceti různých bylin a koření. Celkově se její přímou výrobou údajně zabývá jen dvacet lidí, i […]
Lifestyle
Fenomén jménem televize: Když se spojily film a rádio…
Televizi zná asi každý z nás. Však v dnešní době sledováním televize tráví svůj volný čas na 40 % Čechů a v průměru u ní stráví kolem čtyř hodin denně! Jaké ale byly její začátky? Kde se vzala a kam směřuje? A jaká jsou televizní nej? Pojďme se společně podívat na jeden z nejrozšířenějších fenoménu dnešní doby. Prvotním nápadem […]
Lifestyle
Jak se rychle najíst? Kdy se konzervy a pytlíkové polévky staly levnou náhradou čerstvé stravy?
Vždycky není možné konzumovat čerstvou stravu, Někdy je prostě příliš velký spěch a musíte slupnout něco rychlého, nebo zkrátka není na vaření čas nebo chuť. V takovou chvíli přicházejí na řadu alternativy – instantní jídla nebo konzervy. Kde se vzaly?   Za prvními konzervami s jídlem stál Napoleon I. Bonaparte. Budoucí francouzský císař Napoleon I. Bonaparte (1769–1821) […]
reklama
věda a technika
Chudák malý Albert: Experiment mu způsobí strach i ze Santa Clause!
Chvíli nesrozumitelně žvatlá, pak se převalí a jeho pozornost zaměstná sněhobílá laboratorní myš. Instinktivně po ní natáhne ruce, když místnost naplní hlasitý zvuk kladiva a kovové tyče. Dítě se leká a okamžitě propuká v pláč, jenže to je jen začátek! Vědci potvrzují své hypotézy všemožnými pokusy. Zatímco ruský psycholog Ivan Petrovič Pavlov (1849-1936) moří psy, jeho […]
Proč máme škytavku?
„Škyt! Zase na mě někdo myslí!“ známou průpovídkou si lidé odůvodňují škytavku už v 17. století a říkáme to dodnes. I když dávno tušíme, že pravá příčina nejspíš bude jiná… Nádech, výdech. Dva základní a k životu nezbytné pohyby provádíme bez ustání celý cen, aniž bychom to vnímali. Přesněji nevnímáme je, dokud hladký průběh nekončeného […]
Kdo dosedne na Měsíc? Je tu velký souboj dvou miliardářů
Po dekádách útlumu, kdy se kosmické bádání zaměřovalo na vysílání sond a na zkoumání orbity nebo nejbližších planet, jsme se dostali do éry nových vesmírných závodů. Tentokrát však mezi sebou kromě velmocí soupeří také soukromé firmy. Která bude mít navrch? Zatímco ještě pár let nazpátek se nejčastěji skloňovalo jméno amerického podnikatele Elona Muska (⃰1971) a […]
Skutečně existuje jarní únava?
Dny jsou konečně delší, slunce začíná pěkně hřát, tráva se zelená, ptáci zpívají… a vy byste nejraději ani nevylézali z postele! Přepadla vás hrozná lenost! Anebo je to trochu jinak? Jarní únava může někdy působit jako hloupá výmluva. Zkrátka se vám nechce nic dělat. Pokud ale z pocitu vyčerpání máte závratě, nejste schopni se na […]
reklama
lifestyle
5x nejstarší jídla světa: Ládovali se prdelačkou už bojovníci starověké Sparty?
Banda mužů usedne po tvrdé práci k ohni. Z torny vytáhnou chleba. Je starý – a tvrdý tak, že se ani nedá užvýkat. Nevadí! Proto je tu acquacotta. A bude to právě tento pokrm, kterému vděčíme za pohádkovou sekerkovou polévku.     Pekelně ostrá kaše harrisa Na pultech obchodů můžete někdy vidět harissu či harísu […]
3x bourání v matičce Praze: Nepomohou ani protesty
Má kapacitu přes 2000 míst. Jde o největší synagogu v Praze a jednu z největších na světě. Řeč je o Vinohradském templu, postaveném v novorenesančním slohu s maurskými prvky. 14. února 1945 bohužel dostane zásah při spojeneckém bombardování.   Nacisté blokují jeho hašení, i tak by ale mohl být ještě opraven. Přesto je, přes protesty […]
Tamales: Lahůdka stará přes 10 000 let
Kukuřičnou mouku uvaříte v pořádně osoleném kuřecím vývaru, do kterého přisypete anýz. Přidáte lžíci vepřového sádla a za chvíli máte hotové základní těsto. A teď už je to na vás.   Jste přesvědčení masoteriáni? Pak přidejte kuřecí, vepřové, hovězí nebo rovnou od každého kus. Chuť zvýrazněte chilli papričkami, případně dodejte zeleninu, měkký sýr a olivy. […]
Chutná pečeně, pestrá strava a placky jako fast food jsou známé už v pravěku a starověku
Máte pocit, že pravěcí a starověcí lidé to v kuchyni moc neuměli? Mýlíte se. Už tenkrát se řadili k labužníkům, kteří si dovedli vyrobit zajímavé a chutné pokrmy. Kulinářské tradice se rodily už tenkrát. Středoevropani a nejenom oni už v pravěkých dobách uměli připravit chutné jídlo pro své hladové žaludky. Vlastně prazáklad dnešní kuchyně si neseme od té […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Knihovna ve virtuální realitě je skutečná
21stoleti.cz
Knihovna ve virtuální realitě je skutečná
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen
První pivovary u nás vyrůstaly v klášterech
historyplus.cz
První pivovary u nás vyrůstaly v klášterech
Znavený mnich se opile olízne. Trochu přebral, jenže tahle várka piva se opravdu povedla. Tíží ho výčitky svědomí, na paměti má varovná slova biskupa. Zítra ale všechno dožene. Modlitbám se bude věnovat s ještě větší intenzitou než jindy.   Zpracování chmele na zlatavý mok se jako první u nás ujímají kláštery. „Protože měly vlastní výrobu piva,
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
O lásku svých rodičů jsem musela bojovat
skutecnepribehy.cz
O lásku svých rodičů jsem musela bojovat
Naši začali mluvit o rozvodu. Byla jsem rozmazlený jedináček a představa, že by se mi najednou zhroutil domov, byla pro mě zničující. Když mi naši opatrně naznačili, že se budou rozvádět, zhroutil se mi svět. Pocit jistoty splaskl jako propíchnutý balonek. Ještě nikdy v životě jsem se necítila tak mizerně. Nevěřila jsem svým uším. Nevěřila jsem, že to
Mapinguari: Je nestvůra s tlamou na břiše jen mýtus?
epochalnisvet.cz
Mapinguari: Je nestvůra s tlamou na břiše jen mýtus?
Fascinující amazonská džungle nemusí skrývat jen dosud neznámé rostliny a „běžná“ zvířata. Možná se v ní potlouká tvor, se kterým byste se rozhodně setkat nechtěli. Podle některých popisů připomíná Bigfoota a i když jde podle všeho o legendu, reálný předobraz toto monstrum zřejmě opravdu má!   Pohybuje se prý pomalu a nenápadně a většinou zůstává
Nepečený dort s malinami
tisicereceptu.cz
Nepečený dort s malinami
Tvaroh můžete nakombinovat s ricottou nebo také řeckým jogurtem. Ovoce použijte podle sezony nebo podle toho, jaké máte u vás doma rádi. Ingredience Na 1 kulatou formu 300 g kakaových sušenek
DS PENSKE představuje nový „kabát“ své formule pro E-Prix v Monaku
iluxus.cz
DS PENSKE představuje nový „kabát“ své formule pro E-Prix v Monaku
Světový šampionát ABB FIA Formula E se jako obvykle zastaví v Monaku. A pro tento sedmý ročník slavného závodu se společnosti DS Automobiles a PENSKE AUTOSPORT rozhodly oslavit prestiž a půvab proslul
Vepřová žebírka glazovaná pivem
nejsemsama.cz
Vepřová žebírka glazovaná pivem
Žebra můžete podlévat jak černým pivem, tak světlým ležákem. Ingredience na 6 porcí: 500 ml černého piva 2 kg vepřových žeber 1 lžíce sójové omáčky 1 lžička uzené papriky 1 lžíce olivového oleje sůl barevný pepř Postup: Vepřová žebra omyjte, osušte a rozdělte na větší díly tak, aby se vám porce vešly do pekáče. Připravte si směs, kterou budete
Roštejn: Hrad rozkvetlý jako růže
epochanacestach.cz
Roštejn: Hrad rozkvetlý jako růže
Je to už sedm století, co na skalnatém kopci v Javořických vrších vzniklo lovecké sídlo pánů z Hradce. O své přežití do dnešních časů musel sice bojovat, ale ten boj vyhrál a patří mezi perly celého kraje. Podle pověsti si pán zdejšího kraje zatoužil vystavět na skále hrad, ale nedostávalo se mu peněz. Upsal proti duši ďáblu,
5 tipů, jak ukázat krásu dřeva
panidomu.cz
5 tipů, jak ukázat krásu dřeva
Dřevo je nesmírně příjemný a oblíbený materiál, přitom jeho krásu někdy zbytečně zakrýváme. Zde je pět inspirací, jak ji naopak co nejvíce ukázat. Ze starých dřevěných rámů se dá vytvořit jednoduchá konstrukce, která se báječně hodí jako opora pro kytice ze suchých rostlin. Suché traviny (a právě tak suché květy) v ní dokonce vypadají lépe
Skončila Nesvačilová se zlomeným srdcem?
nasehvezdy.cz
Skončila Nesvačilová se zlomeným srdcem?
Chvíli se zdálo, že je Denisa Nesvačilová (32) znovu šťastná. Jenže bohužel má asi opět srdce na cáry. Románek s pohledným kolegou podle všeho nevyšel. Měl se k ní chovat jako princezně, zahrnovat
Pozor na noční pohled z okna!
enigmaplus.cz
Pozor na noční pohled z okna!
Odedávna existuje celá řada lidových pověr. Ty skutečně nejděsivější z nich se pak většinou týkaly temné části dne, tedy noci. Lidé pevně věřili, že za tmy se nemá vycházet z domu a není ani dobré dív