„Odborný kuchařský kalendář na rok 1944 nastupuje svou cestu do českých domácností již po třiatřicáté,“ píše Kamila Hejdová v úvodu receptáře, který je „upravený každým rokem dle poměrů doby a úspor, které nám zvláště letos válka ukládá.“ Obsahuje jídla, která hospodyňka dokáže připravit z válečných přídělů.
Využívá hlavně ječnou mouku, brambory, jáhly a ovesné vločky. Z toho se dá uvařit všechno počínaje polévkami, přes knedlíky až po karbanátky nebo buchty.
„Nezasvěceným se ani nezdá, co se dá i v nynější době dobrého z materiálu dříve přehlíženého vykouzliti,“ dodává autorka. Hospodyňky se o kalendář perou. Mladým dělnicím pracujícím v továrnách pro blaho třetí říše totiž chybí znalosti dobrých hospodyněk. Než je načerpaly od svých maminek, musely do zbrojovek.
Poslouží i jáhly
Proto se německý Ženský úřad snaží mladým hospodyňkám pomáhat, a to i kuchařskými kalendáři s radami, jak vařit z mála surovin. Jako novoroční jídlo se servíruje třeba nepravá rýže:
„Jáhly přebereme, spaříme dvakrát vařící vodou, osmažíme na trošce cibule a dáme vařit do polévky.
Chutnají jak sekaná rýže.“ Při přípravě ovocného krému z napodobeniny šlehačky doporučuje vařit ve vodě cukr s citronovou šťávou, přidat trochu studené vody a dvě lžíce jemné krupice. Po desetiminutovém povaření odstavit a půl hodiny šlehat do pěny. Pro lepší chuť prý lze zašlehat i lžíci marmelády.
Zákusky bez vajec a tuku
Klasickou přílohu tvoří bramborová kaše nastavovaná krupkami. Správná hospodyňka si poradí i s omezenými příděly masa a místo něj podává rodině třeba hrachové karbanátky s kvasnicemi.
Dokonce i mlsalové nemusí oželet nedělní zákusek, i když kuchty a koláče se často připravují bez vajec a tuku. Kdo ale chce, může si spravit chuť nádivkou z nepravého tvarohu:
„1 žloutek utřeme se 7 dkg cukru, přidáme 20 dkg vařených, studených strouhaných brambor, citronovou kůru a šťávu a z 1-2 bílků pevný sníh.“ Protektorátní hospodyňka dokáže i z ničeho vykouzlit lahůdku, po které se celá rodina olizuje…
Recept na falešné řízky podle hospodyňky z roku 1944
Co budete potřebovat: ¼ kg strouhané housky, 2 vejce, lžičku hořčice, lžíci tuku, několik snítek petrželky, cibuli, kyselou okurku, zbytek zeleniny nebo v lepším případě kousek masa. Nať petrželky nasekejte nadrobno, cibuli pokrájejte na kostičky.
Kyselou okurku nasekejte na malé kousíčky. Vše vsypte do misky. Přidejte strouhanou housku, dvě vejce, lžičku hořčice a lžíci tuku.
Pokud máte zbytek zeleniny nebo kousek masa třeba z předešlého dne, nakrájejte také na kousíčky a přidejte k ostatním ingrediencím. Směs osolte, opepřete a promíchejte. Uplácejte z ní šest řízků a osmažte na pánvi.