Skip to content
reklama
reklama

Chutný středověk: Česká chasa si k obědu dopřávala až tři chody

Ve středověku se lidé v Čechách mají dobře, s výjimkou dob válek a hladomorů. V jídle nouzí netrpí. Dokonce i chudina má na jídelníčku zelí či hrách nebo kroupy, občas i sýry, polévku, mléko a maso.

Zkrátka nepřijdou ani vězni, kteří se dostanou do žaláře za méně závažné delikty, například kvůli dluhům. Mají nárok na chleba, necelé dva litry piva a také dvě teplá jídla za den. Obvykle odsouzencům servírují k obědu hrách společně s kusem masa, při večeři potom hrách vymění za zelí a opět doplní masem.

Pečení chleba ve středověku bylo důležitou součástí života. Chléb tvořil složku potravy.
Pečení chleba ve středověku bylo důležitou součástí života. Chléb tvořil složku potravy.

Jí se dvakrát denně

Blíží se desátá hodina, když hospodyně svolává stolovníky k obědu. Na stole se ocitne velký hrnec polévky zvané odvářka. Hospodyně z něj poctivě rozděluje do talířů jednotlivé porce. Jenže to zdaleka není všechno.

Čeká je ještě miska vařeného hrachu posypaného nasekanou dobromyslí a omaštěného slaninou. Na závěr všichni zhltnou pořádný krajíc chleba a kus pečeně. Musí se dobře nakrmit, protože dalšího jídla se dočkají až pozdě odpoledne mezi čtvrtou a šestou hodinou.

Jí se totiž pouze dvakrát denně. Snídaně se objevuje až ve Francii v době vlády krále Ludvíka XIV. (1638–1715) a odsud se šíří dál Evropou.

Francouzský král Ludvík XIV. naučil Evropany snídat. Do té doby se u nás jedlo pouze dvakrát denně.
Francouzský král Ludvík XIV. naučil Evropany snídat. Do té doby se u nás jedlo pouze dvakrát denně.

Dvorská čeleď se má nejlépe

Ve středověku a na začátku novověku si selská a tovaryšská chasa nežije špatně. „V řádu mlynářských tovaryšů z roku 1601 stojí, že má mlynář dávat zaměstnancům k obědu i k večeři vždy po třech jídlech – polévku, vaření s kusem masa a kus chleba,“ potvrzuje současná česká historička Magdalena Beranová. Ještě lépe než zaměstnanci sedláků a řemeslníků se ale má dvorská čeleď, ta dostane dokonce čtyři chody! Jedním z nich je maso, například hovězí dršťky nebo volské hlavy. Typický český jídelníček tvoří od středověku až do třicetileté války (1618–1648) hlavně chléb, luštěniny, tedy hrách a kroupy, ryby, různé obilné kaše, ovoce a pivo.

Za vlády císaře Rudolfa II. se prostí lidé živí hlavně chlebem, pivem a masem.
Za vlády císaře Rudolfa II. se prostí lidé živí hlavně chlebem, pivem a masem.

Národ živí chléb, pivo a maso

„Pro měšťany v 15. – 16. století se za skromné a přiměřené považovalo takovéto jídlo: jedno jídlo vařené, jedno pečené se salátem, pak ještě jedno jídlo, posléze sýr nebo moučník,“ píše Beranová. Svým hostům pražské hospody většinou nabízely na jídelníčku polévku, okořeněné maso z polévky, slepici s kořením, masové pečeně, hrách a také sýr.

Prostí lidé větší výběr nevyžadují. „Lid obecný nejvíce chlebem, pivem a masem živ jest a o lahůdky, pernatou zvěř mnoho nestojí,“ říká zpráva z roku 1605 sepsaná pro habsburského císaře Rudolfa II. (1552–1612).

Foto: wikimedia.org
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Záhadný incident s UFO v Zimbabwe
enigmaplus.cz

Záhadný incident s UFO...

Připomínat na začátku hlavních školních prázdnin...
Výtečný srnčí guláš
panidomu.cz

Výtečný srnčí guláš

Zimní jídlo podle našeho gusta vyzkoušejte!...
Čaroděj, který se vyznal v logaritmech
enigmaplus.cz

Čaroděj, který se vyznal...

Být považovaný za čaroděje, neznamená...
Volva dvou světů: Milionové auto a auto za miliony
21stoleti.cz

Volva dvou světů: Milionové...

I ve 21. století existují...
Její manžel už si užívá se svou milenkou!
nasehvezdy.cz

Její manžel už si užívá se...

Po necelých 13...
PODĚBRADSKÁ CYKLOSTEZKA
epochanacestach.cz

PODĚBRADSKÁ CYKLOSTEZKA

Město Poděbrady a jeho...
Pozvání do interiérové krajiny
rezidenceonline.cz

Pozvání do interiérové krajiny

Barcelonský byt je ojedinělý útulnými zákoutími,...
Nakradli si vojáci revoluční Francie zbraně?
epochalnisvet.cz

Nakradli si vojáci revoluční...

„Budeme hlasovat!“ rozhodnou muži, jakmile...
Skvělé hovězí po burgundsku
tisicereceptu.cz

Skvělé hovězí po burgundsku

Pomalu pečené hovězí na červeném víně...
Toleruje mu milenky, aby zachránila jejich manželství?
nasehvezdy.cz

Toleruje mu milenky, aby...

Po boku ADÉLY...
Výjimečný společník pro letní dny: Šampaňské Mumm Ice Xtra na ledu
iluxus.cz

Výjimečný společník pro letní...

Mumm Ice Xtra představuje jedinečnou interpretaci s...
Pochopila jsem, že zkouška žárlivosti se nevyplácí
skutecnepribehy.cz

Pochopila jsem, že zkouška...

Byla to moje nejlepší...