O škodlivost alkoholu není pochyb. Snad každý ví, že nadměrné pití s sebou nese řadu zdravotních i sociálních rizik. Málokdo ale zřejmě tuší, že alkohol může vyvolat i onkologická onemocnění.
Zatímco hrozbu cirhózy jater či poškození mozku si v důsledku dlouhodobé závislosti na alkoholu uvědomuje většina Čechů, o tom, že alkohol způsobuje také rakovinu, se příliš nemluví.
Nadměrná konzumace alkoholu přitom může přispět ke vzniku až devíti druhů onkologických onemocnění – rakoviny hltanu, hrtanu, jícnu, jater, tlustého střeva, konečníku, prsu, prostaty nebo slinivky břišní. (foto: nbcnews.com)
Spotřeba alkoholu stoupá
Zhoubný nádor však zdaleka nehrozí jen největším konzumentům alkoholu – značně stoupá již při relativně malém množství denně. „V období karantény máme tendenci svůj příjem alkoholu méně kontrolovat.
Ke zvýšení rizika vzniku rakoviny přitom dlouhodobě stačí spotřeba okolo pouhých 60 gramů alkoholu, tedy zhruba tři skleničky destilátu denně – to jsou pro srovnání 3 dvoudeci vína nebo 3 velká piva.
Lidí, kteří se okolo této hladiny spotřeby, nebo nad ní, pohybují, je v Česku prakticky přes milion,“ varuje adiktolog prof. Michal Miovský z Kliniky adiktologie 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice.