Domů     Doba chytrých veverek a padajících vlasů. Co jste netušili o podzimu?
Doba chytrých veverek a padajících vlasů. Co jste netušili o podzimu?
21.9.2021

Někdo ho miluje, někdo nesnáší. O období, kdy příroda po dlouhé letní party zklidňuje tempo a pomalu se chystá ke spánku, panuje řada mýtů i zajímavých příběhů.

Připomeňte si ty nejznámější.

1/ Kdy vlastně začíná?

Letos se dočkáme 22. září ve 21 hodin a 21 minut. Jiný rok může první podzimní den připadnout na 23. září, výjimečně i na 21. nebo 24.

Jednodušší je řídit se polohou Země – podzim zkrátka začíná v okamžiku, kdy se Slunce dostane do přesné linie s nebeským rovníkem (zemským rovníkem promítnutým na oblohu) a nastává rovnodennost.

Skutečně tehdy trvá den i noc stejně dlouho? Ne tak docela! I když střed Slunce je nad horizontem přesně 12 hodin, my vidíme zářivý kotouč už ve chvíli, kdy vyleze pouhý okraj. Stejně tak při západu nám zmizí horní lem Slunce až pár minut po jeho středu.

A díky ohybu paprsků spatříme světlo naší hvězdy dokonce i malou chvíli před tím, než vyleze onen první kousek! Čím déle od rovníku se nacházíme, tím je náš den během rovnodennosti delší. Jde však jen o minuty.

2/ Listy barvy nemění!

Kde se bere ta temně červená, zářivě oranžová či elegantně žlutá? Byly tu pořád, jen konečně dostaly šanci se ukázat v celé své krátce!

Na listech totiž pomalu skládá zbraně jindy nejmocnější chlorofyl. Zelené barvivo, díky němuž rostliny zachycují energii ze Slunce, už není zapotřebí – s ubývajícím množstvím světla ustává i fotosyntéza a květiny se ukládají ke spánku.

Vládu přejímají flavonoidy, karotenoidy či antokyany, které stromy rozzáří všemi barvami. Za některé odstíny mohou i cukry, hromadící se na listech s klesající teplotou.

Listy na podzim nemění barvy, spíš jen svlečou zelený kabát. Foto: StockSnap / Pixabay.
Listy na podzim nemění barvy, spíš jen svlečou zelený kabát. Foto: StockSnap / Pixabay.

3/ Doba padání

A proč ty nádherně zbarvené listy nakonec spadnou ze stromu? V zimě se do půdy nevsakuje tolik srážek a stromy by je nezvládly všechny zásobovat vodou. S úbytkem slunečního záření začnou tedy produkovat hormon, který podpoří růst buněk mezi listy a větvemi. List je zkrátka donucen odpadnout na zem!

Není však čeho litovat. I kdyby se na podzim stromy neobnažily, všechny listy, zmrzlé a uvadlé, by to beztak spadly během zimy.

4/ Den, kdy unesou Persefónu

V řecké mytologii podzim začíná smutně a romanticky. Bůh podsvětí Hádés se zamiluje do dcery nejvyššího boha Dia a bohyně úrody Démétry, krásné Persefóny!

Přestože Zeus slíbí Hádovi svou dceru za ženu, ona ani její matka nic netuší a Hádés Persefonu v netušenou chvíli unese!

Když utrápená Démétra dceru nenachází, ze zoufalství a šíleného hněvu se rozhodne zničit veškerou úrodu na zemi. Teprve, když se Persefóna vrátí (a podle dohody s Hádem se bude vracet každý rok), začne zase jaro.

Padá vám na podzim více vlasů než obvykle? Tělo se zbavuje těch, které se v létě držely zuby nehty. Foto: katyandgeorge / Pixabay.
Padá vám na podzim více vlasů než obvykle? Tělo se zbavuje těch, které se v létě držely zuby nehty. Foto: katyandgeorge / Pixabay.

5/ Děti štěstěny?

Také jste se narodili na podzim? Podle seriózní studie vědců z univerzity v Chicagu máte nadprůměrnou šanci, že se dožijete 100. narozenin! Ze zhruba 1500 stoletých lidí zahrnutých do průzkumu se jich minimálně třetina narodila v některém z podzimních měsíců.

A rozhodně to není náhoda! Měsíc narození určuje, jaké prostředí bude ovlivňovat vyvíjející se plod v děloze. Nebo poté křehké miminko v prvních týdnech po narození.

Podle výzkumů jsou také děti podzimu v průměru vyššího vzrůstu. Možná proto, že matka v těhotenství přes léto vstřebávala hodně vitamínu D. Výsledkem je statnější postava a pevnější kosti.

Ani tím bonusy nekončí! S datem narození od září do listopadu jste dostali do vínku i předpoklady k lepším studijním výsledkům. A tedy i vyššímu vzdělání. I když jsou prý závěry britských vědců jednoznačné, důvod zatím nikdo netuší…

6/ Libido stoupá

Podle dlouhodobých statistik Facebooku právě na podzim velké množství lidí vymění na profilu status „nezadaný“ za „ve vztahu“. Oproti tomu k nejvíce rozchodům dojde během léta.

Podle psychologů právě příchod chmurného a chladného počasí podvědomě vede lidi k tomu, aby si byli blíž. A v nejvíce depresivní zimě málokdo chce být sám.

Rovněž hladina testosteronu je jak u mužů, tak i žen, na podzim vyšší než v jiné části roku. S ním roste sebevědomí, odvaha, chuť riskovat ale i sexuální touha. Muži často vnímají ženy jako atraktivnější, něž jim připadaly v létě. A nejsou sami.

Pro řadu zvířat právě na podzim nastává období páření, u některých dochází k růstu pohlavních znaků.

7/ Nepřijdeme o vlasy?

Na podzim nepadá jen listí. Ve větším množství i naše vlasy! Potvrzují to švýcarští dermatologové, dlouhodobě sledující vlasy stovek mužů a žen.

Tělo nejspíš potřebuje dohnat proces přirozené obnovy – v létě se snažilo udržet vlasy na hlavě, aby měla ochranu proti slunci.

Veverkám se právě na podzim zvětší jistá část mozku! Foto: tpa / Pixabay.
Veverkám se právě na podzim zvětší jistá část mozku! Foto: tpa / Pixabay.

8/ Méně infarktů a více kil

Na jaře změnou času ztrácíme jednu hodinu a trpíme nevyspáním. Na podzim však těch 60 ztracených minut dostaneme zpět, což je pro naše zdraví hotovým balzámem!

Podle lékařského časopisu New England Journal of Medicine se Američanům například přihodí nejméně infarktů za rok právě v pondělí následujícím po víkendu, kdy se hodina přičítala.

Na druhou stranu zas s příchodem podzimu máme větší tendenci tloustnout! Pokles vitamínu D mimo jiné způsobuje, že tuk se hůře odbourává a tvoří tak „zimní“ zásoby v těle.

9/ Veverky jsou chytřejší!

Veverky mají na podzim pěkně napilno. Schovávají si oříšky a semínka na stovkách různě rozprostřených míst, aby se dostatečně zabezpečily na zimu.

Všechny ty skrýše vymyslet a ještě pak na žádnou nezapomenout ale není jen tak – veverka potřebuje, aby jí to zatraceně dobře myslelo!

A skutečně, konkrétně u veverek popelavých je dokázáno, že mají na podzim oproti zbytku roku až 15% větší hipokampus, centrum v mozku starající se o paměť či emoce.

10/ Podzimní záře

Co se stane, když se mrak nabitých slunečních částic srazí s magnetickým polem naší planety? Část jich tento ochranný štít odrazí zpět do vesmíru, část si ale schlamstne pro sebe a stáčí po spirálách směrem k magnetickým pólům země.

Když tyto částice reagují s atmosférou, vznikají úchvatné polární záře! Za jejich sledováním se vydejte ideálně okolo podzimní rovnodennosti (anebo i té jarní). Díky pozici Země vzhledem ke Slunci k nám solární vítr pronikne snáz a efekt je silnější!

Polární záře na podzimní rovnodennost patří k těm nejúchvatnějším zážitkům. Foto: WikiImages / Pixabay.
Polární záře na podzimní rovnodennost patří k těm nejúchvatnějším zážitkům. Foto: WikiImages / Pixabay.
Foto: Úvodní foto: Valiphotos / Pixabay 1 – 4: Pixabay
Související články
Věda a technika
Bakterie, které opraví beton
Říká se jim extrémofilové. Většinou jde o organismy s předponou mikro, ne ale vždy. Někdy se i vyšší formy života dokážou přizpůsobit prostředím, kam se člověk nemůže ani podívat. Schopnost mikroorganismů přežít za velmi nehostinných podmínek se rozhodl využít tým Henka Jonkerse z Delftské technologické univerzity v Nizozemí, aby vytvořili beton, který se sám opravuje. […]
Věda a technika
Musí zvýšená hladina CRP znamenat léčbu antibiotiky?
Zvýšená hladina CRP znamená nespecifický ukazatel zánětu v těle. Ale nemusí se vždy jednat o infekci a rozhodne ne vždy se musí sáhnout po antibiotikách.   Testování CRP je obzvláště v tuto roční dobu pro praktické lékaře denním chlebem. K vyšetření využívají kapilární krev – kapku krve z prstu. Pomocí pravidelně kontrolovaného přístroje mohou znát výsledek vyšetření do […]
Věda a technika
Vzkříšení pratura: Z vyhynulého zvířete se stane poklad
Naši předkové ho znali dobře, vyskytoval se v přírodě zhruba ve stejném počtu jako jelen. Ale lidská činnost způsobila, že se tento obrovský tvor postupně z přírody vytratil a stal se jen vzpomínkou. Vědci se však rozhodli tento stav změnit a moderními postupy se pokusili vrátit pratura zpět na svět. Toto mohutné zvíře s impozantními […]
Věda a technika
Plastická chirurgie a váleční veteráni
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořených vojáků je dožít v ústraní a zahalení. Pak ale přichází lékař, který jim navrátí naději. Objev anestezie, sepse a dezinfekce v 19. století spustily skutečný rozvoj v oblasti plastické chirurgie. Tohle […]
reklama
zajímavosti
Měsíc lidem skutečně prospívá…
Již římský císař Tiberius si údajně nechával stříhat vlasy jen v dorůstající fázi Měsíce. Předcházel tak prý vypadávání vlasů a urychloval jejich růst… Skutečně je náš souputník Měsíc pro život důležitý? Bohatší úroda Na základě „měsíční teorie“ je kupříkladu dřevo stromů kácených v zimě před úplňkem skutečně prokazatelně kvalitnější a výsev semen ve správné měsíční […]
Boříme mýty: Slunečnice se neotáčí za sluncem!
Pořád se to říká, všichni to známe…, ale pravda to rozhodně není! Jak tyto mylné představy vznikly a proč jim pořád tolik lidí věří? Bez čepice zaručeně prochladneme, moč dezinfikuje rány a po kávě hned poběžíme na záchod. Dětem nedávejte moc sladkostí, nebo se promění v divokou zvěř. Co z toho platí? Nic! Mýtus č. […]
Jak by měla vypadat kancelář budoucnosti?
Poslední globální kancelářská revoluce proběhla v sedmdesátých letech a zdá se, že nastává další. Je čas podívat se na nejnovější trendy, které se týkají práce mnoha kancelářských profesí. Těmi, které se věnují informačním technologiím počínaje, právníky, projektanty a redakcemi konče. Poslední globální kancelářská revoluce se sice rodí v Německu, ale do světa se jako novátorský koncept rozšíří […]
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
reklama
věda a technika
ISS: Spadne do Tichého oceánu?
Jediná trvale obydlená vesmírná stanice, a to od 2. listopadu roku 2000. Našli bychom ji na naší nízké oběžné dráze ve výšce přibližně 400 kilometrů. Ač to tak astronautům ani nepřijde, má rychlost 27 720 kilometrů v hodině a Zemi tak obíhá zhruba v 92minutové periodě.   Standardně je tu 7 lidí, kteří se mění […]
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
Za sklem se tísní desítky lidí, někteří nadšeně vytahují mobily a zběsile fotí. Na druhé straně si v klidu vysedává robustní pandí samec. S nezájmem chroupá bambus, když mu potrava dojde, stačí se převalit na bok a natáhnout pracku. Život pandy má do akčnosti hodně daleko. Když se řekne panda velká, většině populace okamžitě vytane na mysl […]
Kolt: Kdo sestrojil nejlepšího přítele kovbojů i zlatokopů?
Osobní zbraň v dnešní době není vůbec žádná novinka. Ale již v 16. století bylo možné vlastnit malou mušketu. Nepatřila však ještě k příliš spolehlivým střelným zbraním a její nabíjení bylo zdlouhavé. První skutečně účinná malá zbraň vzniká až v Americe v 19. století. Otec všech pistolníků? Její vynálezce Samuel Colt (1814-1862) se o vědecké […]
Problém jménem akné: Pomůže klid i lepší skladba jídelníčku
Acne vulgaris (česky trudovitost, případně trudovina), běžně nazývané akné, je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a vůbec nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Nejméně jednou v životě akné postihne 85 až téměř celých 100 procent lidí. Akné je nejběžnější během puberty; obtěžuje více než 85 procent mladistvých a často bohužel přetrvává až do dospělosti. Příčinou […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zámek Březolupy: Skutečně krutého zámeckého pána odnesl samotný ďábel?
enigmaplus.cz
Zámek Březolupy: Skutečně krutého zámeckého pána odnesl samotný ďábel?
Zámek Březolupy najdeme ve Zlínském kraji v okrese Uherské Hradiště. První zmínka o zdejší vsi pochází z padělané listiny z roku 1261, avšak existence vsi v té době je již zřejmě reálná. Část vsi daro
Vybral si mě upovídaný duch, bylo mu smutno
nejsemsama.cz
Vybral si mě upovídaný duch, bylo mu smutno
Potkala jsem ji v našem domě a pozvala ji na víno. Myslela jsem, že to je nová podnájemnice. Vřele jsme spolu klábosily. Pak se ale vytratila… Za krásných letních večerů se ráda procházím zahradou, pozoruju noční oblohu a poslouchám všechny tajemné zvuky přírody. Dům, který jsme před pěti lety koupili, je velký a v krásném prostředí. Je to stará vila
Slehla se po ní zem! Co Brodská léčí nyní?
nasehvezdy.cz
Slehla se po ní zem! Co Brodská léčí nyní?
Není to poprvé, co čelí herečka Tereza Brodská (55) ze seriálu ZOO vážným zdravotním problémům, které ji zcela vyřadily z práce. Zdálo se, že z prodělaného zápalu plic už se dostala, ale křehké zdra
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
epochanacestach.cz
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
Vydavatelství RF Hobby vás zve na největší motoristická prodejní a kontraktační výstavu Autosalon na výstavišti v Lounech. Věříme, že sluneční paprsky dají vyniknout nablýskanosti a kráse automobilů. Nebudou chybět motorky, čtyřkolky, skútry a obytné vozy. Ve stejném termínu, tedy od 17. do 19. května 2024 zde také probíhá výstava pro celou rodinu. Výstava Rodina a volný čas
Nový monobrand butik IWC na Madison Avenue
iluxus.cz
Nový monobrand butik IWC na Madison Avenue
V srdci New Yorku, na proslulé Madison Avenue, rozšířil švýcarský hodinářský gigant IWC Schaffhausen svou přítomnost otevřením nového vlajkového obchodu. Nový butik, umístěný na prestižní adrese 64
Zabijácké mykózy jsou na vzestupu
21stoleti.cz
Zabijácké mykózy jsou na vzestupu
Jako by nestačil návrat starých známých infekcí, začaly se objevovat nové. A nejsou bezzubé, podle odhadů umírá na zdánlivě nenápadné mykózy celosvětově dvakrát více nemocných než před 10 lety. [
O nočním dušení nemusíte vědět
panidomu.cz
O nočním dušení nemusíte vědět
Je to opravdu tak, že o výpadcích dýchání při chrápání nemusíte vůbec vědět. Jen se budíte nevyspalí a unavení. Tento jev se nazývá syndrom spánkové apnoe a je dost nebezpečný. Chrápete? Možná ano, ale ani to nevíte. Někdo se dokonce vlastním chrápáním vzbudí. A někomu o tom řekne partner. Chrápání je sice nepříjemné, hlavně pro
Měsíc: Ráj pro těžaře!
epochalnisvet.cz
Měsíc: Ráj pro těžaře!
Dlouhou dobu byl Měsíc pro lidstvo jen na míle vzdálenou stříbrnou koulí na obloze. Jenže pak Neil Armstrong 21. července 1969 udělá „malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo“ a od té chvíle začne být tato jediná známá přirozená družice Země vcelku lákavou destinací.   K tomu, aby se na Měsíc přestěhoval člověk natrvalo,
Vybral si mě upovídaný duch, bylo mu smutno
skutecnepribehy.cz
Vybral si mě upovídaný duch, bylo mu smutno
Potkala jsem ji v našem domě a pozvala ji na víno. Myslela jsem, že to je nová podnájemnice. Vřele jsme spolu klábosily. Pak se ale vytratila… Za krásných letních večerů se ráda procházím zahradou, pozoruju noční oblohu a poslouchám všechny tajemné zvuky přírody. Dům, který jsme před pěti lety koupili, je velký a v krásném prostředí. Je to stará vila
Zlato posledního inku nespasilo?
historyplus.cz
Zlato posledního inku nespasilo?
Na náměstí do Cajamarcy dorazí početné procesí, v jehož středu se blyští zlatá nosítka. „Zastavte,“ rozkáže incký vládce Atahualpa a přimhouří oči. Vtom se však městem rozlehnou výstřely z mušket. „Za svatého Jakuba!“ vykřikne Francisco Pizarro. Inkové se dají okamžitě na útěk a nechají svého krále napospas Španělům. Na čele velkého inky Huayna Capaca (†1527) se lesknou
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Banánový koláč
tisicereceptu.cz
Banánový koláč
Tento lahůdkový koláč můžete připravit i do chlebíčkové formy. Na vysypání formy se dá použít mletý kokos, mleté ořechy i strouhanka. Ingredience 4 vejce 200 g moučkového cukru 1 banán 2 lžíc