Domů     Šedá eminence Josef Fouché: Ministerskému chameleonovi nevěřil ani Napoleon I. Bonaparte
Šedá eminence Josef Fouché: Ministerskému chameleonovi nevěřil ani Napoleon I. Bonaparte

„Je to člověk, který se musí plést do všeho, co se ho týká, a hlavně do toho, co se ho netýká,“ poznamenává o svém kolegovi ministr zahraničí Talleyrand. Mistrně tak vystihne povahu člověka, který svými obratnými prsty v letech 1792–1816 tahá za nitky francouzské politiky a jako ministr přežije dokonce pět vlád. 

 Dne 21. května 1759, malá francouzská vesničkaPellerinpoblíž Nantes. „Bude to lodivod,“ prohlásí námořník Julien Josef Fouché (1719–1771), když si prohlédne svého novorozeného synka Josefa Fouchého (1759–1820).

V předpokladu, že synek půjde v jeho stopách, se ale zmýlí. Josef je fyzicky slabý, nestačil by na těžkou práci. Navíc projevuje talent pro studium. Otec proto přehodnotí svůj názor a syna dá na dráhu duchovního.

Josef se místo plaveb po širém moři se vydává studovat na univerzitu v západofrancouzském Nantes. Škola mu jde dobře, projevuje literární i vědecké schopnosti a chce se stát učitelem.  

Josef Fouché umí dokonale převlékat kabát.
Josef Fouché umí dokonale převlékat kabát.

Kat popravuje bez soudu 

Zatímco Josef vystřídá několik univerzit, v Paříži v roce 1789 propuká revoluce.

Na univerzitě v severofrancouzském Arrasu se mladík potkává s jedním z jejích vůdců, radikálním poslancem Maxmillienem Robespierrem (1758–1794). Načichne jeho myšlenkami, a když se na podzim 1790 vrací do Nantes, nikdo nevěří svým očím a uším, jaký revolucionář se z něj vyklubal. Pozornost upoutává kritickými projevy na adresu francouzského krále Ludvíka XVI. (1754–1793). Jeho strmá kariéra začíná.

V okamžiku, kdy 10. srpna 1792 padne francouzské království, horkokrevného mladého muže lidé zvolí za zástupce departmentu Loire-Inférieure v Národním konventu. Zde si vždy umí si spočítat, co je pro něj výhodné. Přikloní se na tu stranu, která je pro něj nejvýhodnější. Aktivně podporuje Robespierra. Odsuzuje Ludvíka XVI. a požaduje jeho popravu.

V Lyonu, kde působí, neváhá odstranit nepohodlné osoby. Pod jejich popravami provedenými bez soudů je podepsaný právě on, a tak se mu po straně začne říkat „lyonský kat“.  

Mazanému ministrovi nevěří ani sám Napoleon I. Bonaparte.
Mazanému ministrovi nevěří ani sám Napoleon I. Bonaparte.

Spiknutí proti bývalému příteli 

Jeho chování se ovšem nelíbí Robespierrovi. Fouché je kvůli svým praktikám v Lyonu předvolán k jakobínskému Výboru pro veřejné blaho, orgánu, který má v letech 1793-1794 ve Francii v rukou výkonnou moc a dohlíží i na soudy a popravy.

Předsedá mu právě Robespierre. Předvolání znamená skoro téměř jistě odsouzení na smrt, a to si Fouché nechce nechat líbit. Zorganizuje spiknutí.

Dopisem osloví Paula de Barrase (1755–1829), jednoho z Robespierrových odpůrců. „Robespierre sestavil seznam těch, kteří budou označeni za nepřátele republiky. Byl jsem dlouho jedním z Robespierrových lidí. Přesto je na seznamu i moje jméno.

Za Lyon, za mou snahu prospět republice proti jejím nepřátelům,“ rozhořčuje se. Zdůrazňuje, že kdo půjde proti Robespierrovi, skončí na popravišti.  

S Charlesem Mauricem de Talleyrandem-Périgordem se postarají o to, aby jejich oběť byla zatčena.
S Charlesem Mauricem de Talleyrandem-Périgordem se postarají o to, aby jejich oběť byla zatčena.

Podpoří generálův převrat 

Upozorní Barrase, že Robespierre bude svůj seznam číst 27. července 1794 v Konventu a do té doby je třeba něco podniknout. Tím dá události do pohybu. Robespierre je i se svými spolupracovníky zatčen a skončí pod gilotinou.

Přesto je Fouché nakonec za své řádění v Lyonu zatčen a odsouzen. Už v říjnu 1795 ale dostane amnestii. Pomalu ale jistě znovu navazuje zpřetrhané nitky vztahů s vlivnými osobami.

Nabízí své schopnosti Barrasovi, který je členem Direktoria (pět volených direktorů, kteří vládnou od listopadu 1795 do listopadu 1799 Francii) a ten nabídku přijímá. Roku 1798 ho jmenuje vyslancem v Cisalpinské republice v severní Itálii.

O rok později se stává ministrem policie. Když v listopadu 1799 přichystá Napoleon I. Bonaparte (1769–1821) po svém návratu z Egypta převrat, Fouché vycítí svoji příležitost a postaví se na jeho stranu. Je ale mazaný.

Má připravenou i variantu pro případ, že se převrat nepovede. Prohlášení ministra policie, které mluví o prozrazeném spiknutí generála a nutnosti ho zatknout.  

Vévoda Ludvík Henry de Bourbon Condé je popraven.
Vévoda Ludvík Henry de Bourbon Condé je popraven.

Zabrání pokusu o atentát 

Napoleon se mu odvděčí za podporu tím, že ho nechá ve funkci ministra policie. Fouché toho umí jaksepatří využít. „Za jeho působení dosáhla policie dosud nepoznané moci,“ píše francouzský historik Jean Tulard (*1933). Společně s ministrem zahraničí Charlesem Mauricem de Talleyrandem-Périgordem (1754–1838) nechá zatknout Ludvíka Henryho de Bourbon Condé (1772–1804), vévodu z Enghienu, a přesvědčí Napoleona o jeho nezbytnosti jeho popravy. „Chtěl vás zabít,“ argumentují oba.

Ti, co mne chtějí zabít, jsou hlupáci a ti, co mně před nimi ochraňují, jsou padouši,“ říká Napoleon.

Nevěří Fouchému a dokonce si myslí, že některé údajné atentáty organizuje sám ministr policie jen proto, aby dokázal, jak je policie schopná. „Založil svou reputaci na vyšetřování, které následovalo po výbuchu pekelného stroje v rue Nicaise (pokus o atentát na Napoleona 24. prosince 1800),“ tvrdí Tulard. 

 

Foto: wikipedia.org
Související články
Historie
Vůz Klementa Gottwalda se musel prodlužoval kvůli tlusté první dámě
Luxus na kolech miluje i Klement Gottwald. Po nástupu do úřadu usedá do vozů značky Daimler, které na Pražském hradě zůstaly po Edvardu Benešovi. Jenže jako správný komunista je Klement Gottwald (1896‒1953) považuje za buržoazní vymoženost. Nepřipadá v úvahu, aby v nich reprezentoval socialistické zítřky. Chová se jako stín Josifa Vissarionoviče Stalina (1878‒1953). Je tedy […]
Historie
Sežrali slavného francouzského objevitele domorodci?
Na širé moře Verrazzano vyplouvá na podzim roku 1523 se čtyřmi loděmi. 17. ledna 1524 však u mysu Fear v dnešní Severní Karolíně přistane jenom Dauphine, další dvě plavidla zničila bouře, třetí potopili Španělé. Mořeplavec Giovanni da Verrazzano (1485–1528) pluje do Nového Světa z pověření francouzského krále Františka I. (1494–1547), který by si z nově objevených zemích […]
Historie
Nankingský masakr: Sexuální týrání Číňanek japonskými vojáky patřilo léta k tabuizovaným tématům
Když je 13. prosince 1937 dobyto japonské město Nanking, japonští vojáci začnou řádit. S čínskými ženami zacházejí jako s hadrovými panenkami, vybíjí si na nich sexuální pudy. Zajatce krutým způsobem zabíjejí. Proč Japonci vraždí s takovou krutostí? Podle jejich vojenského kodexu cti je život zajatce naprosto bezcenný. Navíc Číňané jsou v početní převaze a Japonci je nechtějí […]
Historie
Tábor: Revoluční hradby a sen, který nevyšel
„To je on! Tábor!“ šeptají poutníci, když se před nimi vynoří věže a hradby na vysokém ostrohu. Míří sem z blízka i z daleka za vidinou lepšího života. Vysoký ostroh nad řekou Lužnicí a Tismenickým potokem je jako stvořený pro bezpečné sídlo. Nabízí výhled daleko do kraje a současně je ze tří stran chráněn strmými svahy a […]
reklama
zajímavosti
Tragédie nad mraky: Let kapely Lynyrd Skynyrd, který změnil rockovou historii
Když osud vzal cestou, která měla vést k hudbě, životy hudebníků se změnily v okamžiku. Příběh pádu letadla, který zastavil srdce jižanského rocku a zanechal svět v šoku. Máme nějaký problém s palivem            Tihle hoši byli od začátku průšviháři. Když už založí kapelu, tak hned několikrát změní její název. Z One percent se přes Noble Five […]
Zmije obecná: Jedem se neplýtvá!
Žádného jiného suchozemského hada nepotkáte v tolika státech světa (v tomto případě 35) a žádný také nevydrží takové teplotní výkyvy – zejména ty směrem do chladu. I proto na zmiji obecnou můžete třeba v Itálii narazit i v úctyhodné nadmořské výšce 2900 metrů. Přesto si libuje ve vyhřívání na slunci, ale ideálně v místech, kde […]
Muzea voskových figurín: Zrodila se na hřbitově!
Před vámi zamračený Jan Žižka, nedaleko vyplazuje jazyk Albert Einstein a zdáli kyne Tom Cruise. Stroj času? Jistě. I tak lze vnímat muzeum voskových figurín. Očekávání, že v době všudypřítomného videa, internetu a sociálních sítí, ztratí význam a zaniknou coby zastaralá forma zábavy, se nenaplnila. Zájem o vosková panoptika neklesá a dokonce se otevírají nová. Přitom […]
Plyšoví medvídci: Roztomilí i zatracovaní
Jen málokterá hračka se dá považovat za roztomilejší a neškodnější, než jsou plyšoví medvídci. Ale než se stanou běžnou ozdobou dětských pokojíčků, musí si své místo na slunci tvrdě vydobýt. Ozvou se dokonce hlasy, které je považují za nebezpečné pro zdravý vývoj dětí a důvod nižší porodnosti! V obchodech si dnes můžeme vybírat ze široké […]
zajímavosti
Jak jej asi neznáte: Buonarroti vynikal i jako výborný manažer
Michelangelo Buonarroti (1475-1564) nebyl jen velmi nadaným renesančním malířem, sochařem, architektem a básníkem, nýbrž i schopným a výkonným manažerem v dnešním slova smyslu, jak nám dokládají nálezy z archivů v italské Florencii a Pise. Talent umělecký i praktický Na základě objevených archivních záznamů se jednalo o postavu mimořádného všestranného nadání, kromě uměleckého tedy i praktického. […]
Olomouc: Město mnoha vůní
Co může být lákavějšího než dámě uprostřed záplavy nádherných květin nabídnout čokoládové srdce z lásky. Jen ty tvarůžky do toho nějak nepasují. Říká se, že každé město má svou specifickou vůni. O moravském město Olomouc to však neplatí. Je totiž městem mnoha vůní. Velmi odlišných a specifických. „Vůně“ tvarůžků Co: Olomoucké tvarůžky Od: 1586 Kdo […]
Česká marketingová společnost vyhlásila oficiální výsledky 19. ročníku soutěže Marketér roku 2023.
V podvečer 16. května 2024 se v příjemném klasickém prostředí Divadelního sálu Klubu Lávka s historickým rámcem Karlova mostu a působivým výhledem na Hradčany odehrálo finále soutěže Marketér roku. Večerem provázel zkušený a vtipný moderátor Karel Voříšek. Čestná prezidentka ČMS doc. Jitka Vysekalová přivítala již po devatenácté všechny hosty a zdůraznila tradiční hodnoty na kterých […]
Sladcí rivalové: Coca-Cola a Pepsi spolu soupeří už 120 let!
Klasicky červená Coca-Cola a typicky modrá Pepsi jsou dva nejznámější kolové nápoje. Rozhodnout ale, který z nich chutná lépe, je obtížné. Přesto mají oba své silné fanouškovské základny, které si rozhodně stojí za svým. A nejenom to, oba nápojový giganti se také přetahují o své místo na výsluní a jejich vzájemná rivalita dosáhla až do vesmíru! […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
O rodinu se umí manžel postarat
skutecnepribehy.cz
O rodinu se umí manžel postarat
Mezi mojí a Matějovou rodinou byla přehrada. Bydleli jsme sice, já i Matěj, v paneláku, ale rozdíly by přehlédl jen slepý. Já byla hýčkaná princezna, jezdili jsme k moři, v pokojíčku jsem měla růžové závěsy a růžový přehoz přes křesílko, snídala jsem chleba s medem nebo bábovku a měli jsme chatu u rybníka. Zato Matěj. To byl smutný případ. Děti se mu smály, že
Nové zprávy z Europy. Astrobiologové se z nich neradují
21stoleti.cz
Nové zprávy z Europy. Astrobiologové se z nich neradují
Málokteré těleso ve Sluneční soustavě je pro astrobiology tak lákavé, jako Jupiterův Měsíc Europa. Pod jeho ledovým příkrovem se totiž ukrývá oceán kapalné vody, které je zde více, než v pozemských oc
Oslavy sv. Antonína: Svatby, barvy a chuť sardinek
historyplus.cz
Oslavy sv. Antonína: Svatby, barvy a chuť sardinek
Ve stáncích na ulicích Lisabonu se během oslav svatého Antonína prodává spousta dobrot. Největší zájem je ale jednoznačně o grilované sardinky. Lidé je obvykle pojídají spolu s křupavým chlebem. Bloumají při tom městem, které vzdává hold svému patronovi a „vyhlášenému dohazovači“. Pro jeho oblíbenost se mu občas říká „světec celého světa“. Je patronem zamilovaných, cestujících
Nádherná Ivona Dadic se stala tváří hodinářské značky Norqain
iluxus.cz
Nádherná Ivona Dadic se stala tváří hodinářské značky Norqain
Ivona Dadic, rakouská sedmibojařka, má za sebou pozoruhodnou kariéru a již dosáhla mnoha milníků v atletice. Byla první Rakušankou, která se kvalifikovala na olympijský sedmiboj v roce 2012 v Londýně,
Dceřin magický prsten střeží naše rodinné štěstí
nejsemsama.cz
Dceřin magický prsten střeží naše rodinné štěstí
Když ten šperk uviděla, doslova ji uhranul. Od té chvíle se nás štěstí drželo, ale jen do té doby, než se dcera rozhodla prsten prodat. Bylo to v dobách, kdy se hranice otevřely a my se začali hrnout do světa. U nás doma jsme nebyli výjimkou. První cesta vedla do Vídně. Možná si pamětníci vzpomenou na ty slevové kupony,
Tereza Kostková je pořád stejně štíhlá
nasehvezdy.cz
Tereza Kostková je pořád stejně štíhlá
V čem spočívá tajemství dokonalé postavy herečky a moderátorky Terezy Kostkové (47)? Konečně šla s pravdou ven. Zejména divačky si vždy v průběhu televizního pořadu StarDance aneb když hvězdí tančí
Spa Hotel Děvín láká na relaxační pobyty, i na kulturu Mariánských Lázní
panidomu.cz
Spa Hotel Děvín láká na relaxační pobyty, i na kulturu Mariánských Lázní
Mariánské Lázně, město zapsané na seznamu UNESCO, jsou známé jako jedno z nejkomplexnějších lázeňských měst na světě. Toto město se pyšní čistým vzduchem, malebnými procházkami v okolních parcích a lesích a relaxačními procedurami, které poskytují novou energii a regeneraci. Spa Hotel Děvín Superior *** nabízí širokou škálu služeb pod jednou střechou. Hotel poskytuje léčebné a
Kuskus s kuřetem a zeleninou
tisicereceptu.cz
Kuskus s kuřetem a zeleninou
Zbylo vám trochu pečeného kuřecího masa od oběda? Využijte ho k přípravě dalšího pokrmu. Potřebujete 150 g pečeného kuřecího masa 1 lžíci másla 3 lžíce oleje 250 g kuskusu 1 kuřecí bujón 1
Červnový festival Pivo na Náplavce představí 40 minipivovarů
epochanacestach.cz
Červnový festival Pivo na Náplavce představí 40 minipivovarů
Pivo na Náplavce – oblíbený degustační festival zlatavého moku, na kterém nebude chybět ani redakce Epochy na cestách, se v letošním roce bude konat 14. a 15. června na Rašínově nábřeží. Účastnit se ho budou stálice i nováčci, na pravém břehu Vltavy se představí 40 zástupců českých minipivovarů. Součástí festivalu budou i stánky s jídlem,
Hledání Semiramidiných zahrad
enigmaplus.cz
Hledání Semiramidiných zahrad
Při hledání místa, kde se zahrady stvořené pro Semiramis nacházely, se archeologové nemají čeho chytit. Německá skupina archeologů pod vedením Roberta Koldeweye se na domnělé místo vydává na přelomu
Bohémský interiér s pařížským šarmem
rezidenceonline.cz
Bohémský interiér s pařížským šarmem
Zcela nový projekt, vybavený odborníky na design z LUXXU, byl promyšlen do nejmenších detailů a evokuje francouzskou klasiku s dotekem historie. Exkluzivní realizace je tak ztělesněním pronikavého kouzla a elegance půvabné metropole země galského kohouta a jejího životního stylu. Hned po vstupu do nitra charismatického bytu je téměř hmatatelně cítit vůni panujícího avantgardního stylu –
Vlkodlaci mezi námi? Příběhy o nich sahají až do starověku!
epochalnisvet.cz
Vlkodlaci mezi námi? Příběhy o nich sahají až do starověku!
Nejstarší dochovaný příklad přeměny člověka na vlka se údajně nachází v Eposu o Gilgamešovi z doby kolem roku 2100 př.nl. Dodnes však světem kolují příběhy, ve kterých slýcháváme o krvelačném vlkovi, jenž se objevil při úplňku.   Vlkodlak, jak ho nyní známe, se poprvé objevuje ve starověkém Řecku a Římě, v etnografických, poetických a filozofických