Domů     Přehledně: Neuvěřitelné rekordy hmyzí říše!
Přehledně: Neuvěřitelné rekordy hmyzí říše!
15.10.2019

Hmyz patří mezi nejpočetnější skupinu živočichů, která obývá všechny suchozemské biotopy a představuje téměř polovinu všech existujících organismů na Zemi. Co jste o této početné skupině zaručeně nevěděli? 

Skupina hmyzu patří mezi nejpočetnější živočichy vůbec, v současné době známe asi milion druhů. Jeho první zástupci se na naší planetě objevili již v prvohorním siluru, před více než 400 miliony let. Jako první živočichové opustili vodu a začali žít na souši.

Ve stejné době se objevily také první suchozemské rostliny. Podle vědců začal právě hmyz se zelenými rostlinami utvářet nejstarší suchozemské ekosystémy. Také se jednalo o první skupinu živočichů, kteří začali aktivně létat.

Pravěký gigant

Jedním z největších zástupců hmyzu v historii byla obří prvohorní pravážka Meganeura monyl. Jednalo se o dravý létající hmyz, který obýval naši planetu před 300 miliony let. Rozpětí jeho křídel dosahovalo neuvěřitelných 75 centimetrů.

Vědci si proto kladli otázku, jak mohl tento hmyz dosáhnout tak obřích rozměrů. Velkou roli hrál s největší pravděpodobností vyšší obsah kyslíku v atmosféře a tlakové podmínky.

Kvůli omezené dýchací soustavě ale ve srovnání s obratlovci nedosáhl tak velkých rozměrů.

Rozpětí pravážky dosahovalo 75 cm.
Rozpětí pravážky dosahovalo 75 cm.

Nejtěžší:

Zlatohlávek goliáš (Goliathus goliathus)

Mezi nejtěžší druhy hmyzu patří hlavně brouci z čeledi Scarabaeidae. Za rekordmana je ale považován zlatohlávek goliáš, který žije v rovníkových pralesích Afriky, kde se živí hlavně mízou stromů, rostlin nebo ovocnými šťávami.

Své největší velikosti dosahují v larválním stadiu, ve kterém mívá hmotnost přes 100 gramů, dospělí brouci mají jen poloviční hmotnost.

Rekord v dospělém stadiu drží titán obrovský (Titanus giganteus), který může měřit téměř 17 cm (bez nohou a tykadel) a váží přibližně 65 gramů.

Zlatohlávek žije hlavně v rovníkové Africe.
Zlatohlávek žije hlavně v rovníkové Africe.

Nejdelší:

Phobaeticus serratipes

Mezi nejdelší hmyz na světě patří tzv. strašilky, o kterých ale máme jen velmi málo informací. Strašilky totiž vypadají jako větvičky nebo listy, takže se dají velmi snadno přehlédnout.

Unikátní jsou jejich vajíčka, která mají křidélka podobně jako semena některých rostlin a využívají ke svému rozšiřování vítr. Nejdelší jedinec byl popsán v roce 2008 a s nataženýma nohama dosáhl neuvěřitelných 56,7 centimetru.

Mnoho druhů strašilek ztratilo schopnost létat, jejich křídla jsou zkrácená nebo zcela zakrnělá. Mají ale unikátní schopnost regenerace a dokážou tak zčásti nahradit třeba i utrženou končetinu.

Nejdelší strašilka měřila 56,7 cm.
Nejdelší strašilka měřila 56,7 cm.

Nejrychlejší (na souši):

Šváb americký (Periplaneta americana)

Z více než milionu druhů je velmi těžké určit, kdo ze zástupců hmyzu dokáže při svém pohybu vyvinout nejvyšší rychlost. Na zemi patří k nejrychlejším šváb americký.

Jednomu z exemplářů byla změřena rychlost 5,4 km/h, za jednu vteřinu tak dokáže překonat 50x délku svého těla. Člověk by ve stejném poměru musel běžet rychlostí 330 km/h.

Švábi dávají přednost teplým, vlhkým prostorům, většinou se pohybují po temných místech a zákoutích. Je prokázáno, že patří mezi přenašeče nemocí. Švábi produkují chemické látky, díky kterým zůstávají pohromadě ve skupinách.

Nepopulární švábi patří k nejrychlejšímu hmyzu.
Nepopulární švábi patří k nejrychlejšímu hmyzu.

Nejrychlejší (ve vzduchu):

Australská vážka druhu (Austrophlebia costalis)

Tato australská tmavá vážka z čeledi Telephlebiidae se žlutými skvrnami na těle dokáže na krátkém úseku vyvinout rychlost až 58 km/h a zapsala se tak do Guinessovy knihy rekordů.

Aby vážka byla schopná vyvinout takovou rychlost, musí svými křídly udělat 100–150 kmitů za sekundu. Je zajímavé, že pro lepší manévrování mává vážka předními i zadními křídly současně. Rychlost z ní dělá také skvělého lovce.

Do jejího jídelníčku patří komáři nebo mouchy, které loví přímo za letu. Během jedné hodiny je tak schopna chytit a sníst až 50 mušek.

Vážka může letět rychlostí až 58 km/h,
Vážka může letět rychlostí až 58 km/h,

Nejsilnější:

Nosorožíci (Dynastinae)

Mezi nejsilnější hmyz v poměru ke svým rozměrům jsou zřejmě brouci ze skupiny Sacarbeidae. Experimentu byli podrobeni například tropičtí nosorožíci, kteří dokázali unést až 850x více, než sami váží.

Kdyby tuto hmotnost měl držet člověk, nesl by na zádech závaží o hmotnosti 70 tun. Tito brouci se dají také snadno rozpoznat charakteristickým rohem, který samci používají v zápasech se svými soupeři.

Najít je ale není snadné, patří mezi noční druhy a v přírodě se objevují pouze mezi červnem a červencem.

Nosorožíci spolu bojují podobně jako jeleni.
Nosorožíci spolu bojují podobně jako jeleni.

Nejdelší život:

Krascovití (Buprestidae)

Krascovití patří mezi největší čeleď brouků, existuje asi 15 000 popsaných druhů. Jejich larvy se živí na kořenech, kmenech a listech a jsou tak vážnými škůdci, kteří způsobují rozsáhlé škody.

Například larva severoamerického krasce Buprestis aurulenta dokáže i v nepříznivých podmínkách přežít několik desítek let.

Krascovití mohou žít i několik let.
Krascovití mohou žít i několik let.

Nejkratší život:

Jepice obecná (Ephoron virgo)

Nejkratší život prožívá ve své dospělosti jepice. Nedospělá vodní stadia mohou žít 3–4 roky, okřídlení dospělci ale mají zakrnělou trávicí soustavu a nepřijímají potravu. Proto umírají zpravidla po několika hodinách života.

Mezi dospělcem a larvou je ještě stadium subimaga, což je okřídlená larva. Toto stádium obvykle trvá jen několik minut, některé druhy se mohou v této fázi i pářit.

Okřídlení jedinci žijí jen několik hodinách.
Okřídlení jedinci žijí jen několik hodinách.

Nejplodnější:

Mšice zelená

Mšice se řadí mezi polokřídlý hmyz, který se živí paraziticky na rostlinách sáním rostlinných šťáv. Patří mezi nejplodnější organismy na světě. Množí se pohlavně nebo partenogeneticky (vajíčka se vyvíjejí bez oplození samcem).

Vylíhlé mšice jsou pak vlastně genetickými klony své matky a mohou se z ní vylíhnout biliony mšic. Nebýt jejich vysoké úmrtnosti vlivem přírodních i fyzikálních faktorů, dosáhla by hmotnost potomků jediné mšice až 822 milionů tun.

Mšice by tak pokryly celou zeměkouli souvislou vrstvou do neuvěřitelné výšky 150 kilometrů.

Během páření se může vylíhnout biliony mšic.
Během páření se může vylíhnout biliony mšic.

Nejhlasitější:

Africká cikáda (Brevisana vervis)

Přeborníci v hlasitosti jsou nepochybně samci cikád. Jejich zvuk vzniká oscilací membrán a kmitů, kterých bývá i několik set za vteřinu. Zvuk pak zesiluje rezonanční komůrka, umístěná přímo za membránami.

Tento zvuk je prý možné rozlišit až do vzdálenosti 400 metrů. Vědci z Princetonské univerzity v New Jersey měřili hlasitost, vydávanou několika tisíci jedinců.

Ve vzdálenosti 18 metrů od stromu naměřili 80–100 decibelů, což je více než například u jedoucího automobilu. Jistý druh africké cikády produkoval na vzdálenost 50 cm dokonce zvuk o síle 106,7 decibelu.

Cikáda dokáže produkovat zvuk o síle až 106,7 decibelů.
Cikáda dokáže produkovat zvuk o síle až 106,7 decibelů.

Nejnebezpečnější:

Komár rodu Anopheles

Jeden z nejobávanějších živočichů je nejspíše komár rodu Anopheles. Do tohoto rodu náleží více než čtyři sta druhů. Jedná se o nechvalně známého přenašeče parazitů rodu zimnička, každý rok totiž zabije miliony lidí v tropické Africe.

Nebezpečná je především samička komára, která se živí krví teplokrevných živočichů a rozšiřuje obávanou malárii. Nákaze přenesené komárem dodnes údajně podlehne jeden člověk každých 10 vteřin.

V subsaharské části Afriky umírá na malárii ročně 1–3 miliony lidí a až 500 milionů je každý rok infikováno.

Kvůli komárovi umírá na světě mnoho milionů lidí.
Kvůli komárovi umírá na světě mnoho milionů lidí.

Největší škůdce:

Saranče všežravá (Schistocerca gregaria)

Škody především na zemědělských produktech má na svědomí saranče všežravá, která obývá polopouštní oblasti Středního východu, Afriky a západní Asie. Za jediný den dokáže spořádat tolik potravy, kolik sama váží. Pro představu:

hejno o 50 milionech jedinců dokáže sežrat množství potravy, která by vystačila pro 2500 lidí na celý rok. Aby se ale mohla sarančata rozmnožovat, potřebují dostatek světla, denní teploty okolo 30–35 °C a výrazný noční pokles teploty.

Hejno o 50 milionech jedinců dokáže sežrat množství potravy, která by vystačila pro 2500 lidí na celý rok.
Hejno o 50 milionech jedinců dokáže sežrat množství potravy, která by vystačila pro 2500 lidí na celý rok.

Největší skokan:

Blecha obecná (Pulex irritans)

Blecha obecná byla v českých zemích i v celé Evropě mezi 14.–19. stoletím nejrozšířenějším, a také nejnebezpečnějším parazitem. Na člověka se zřejmě přenesla při domestikaci psa, nejrizikovější byl ale přenos z krys, který způsoboval velké morové rány.

Rekordy blechy drží pro své ohromující skoky.

Díky svým dobře vyvinutým stehnům a kyčlím dokáží vyvinout dostatečnou sílu ke skoku až do vzdálenosti 35 cm, čímž 130x překoná výšku svého těla a vystaví se přitom přetížení 200 G. Pro porovnání, trénovaní astronauti zvládnout 10G.

Blecha dokáže doskočit až 35 cm daleko.
Blecha dokáže doskočit až 35 cm daleko.

Nejjedovatější:

Puchýřník lékařský (Lytta vesicatoria)

Tento kovově zelený brouk produkuje jed, jehož účinky jsou srovnatelné s účinky bojové látky yperitu.

Látka kantharidin, kterou v sobě obsahuje, má ale i silné afrodiziakální účinky, proto se již od starověku používali sušení a drcení puchýřníci k výrobě různých nápojů lásky. Prášek se ale stává při větším množství smrtelným zabijákem.

Ne nadarmo byl ve starověku a středověku oblíbeným jedem travičů. Na předávkování údajně zemřel španělský král Ferdinand II. Aragonský.

Největší rozpětí křídel:

Tyza velká (Thysania agrippina)

První místo v rozpětí křídel drží noční motýl s podivným jménem tyza velká, které vědci naměřili rozpětí křídel až 33 cm. Přestože se jedná o tak velkého motýla, díky své noční aktivitě zůstává jeho život vědcům nadále ukrytý.

Dosud se tak přesně neví, jakými rostlinami se živí jeho housenky, pravděpodobně se ale jedná o listy sapanovitého dřeva. Má také dokonalé maskování. Ve chvíli, kdy svá roztažení křídla přitiskne na kmen stromu, okamžitě splyne s pozadím. Případní predátoři tak nemají šanci ho zrakem odhalit.

Tyza velká dokáže dokonale splynout s prostředím.
Tyza velká dokáže dokonale splynout s prostředím.
Foto: Shutterstock.com, wikimedia.org
Související články
Věda a technika
Proč našemu zdraví jaro někdy nevoní?
Na začátku jara se počasí mění vyloženě aprílově, i několikrát během dne. Venkovní teploty kolísají, a ta naše může kvůli takovým výkyvům začít hodně rychle stoupat. V tomto období jsme všichni mnohem náchylnější k nemocem, jarní chřipky, rýmy a obecně problémy s dýchacími cestami na náš číhají za každým rohem.   Klíč ke zdraví najdete […]
Věda a technika
Libeček: Chutná, přivolává lásku i zlepšuje zdraví
V antice se bez něj neobejdou Řekové ani Římané. Když se pak rozšíří po Evropě, libeček se pěstuje i v klášterních zahradách. Oblíbí si ho nejen léčitelé, ale také kuchaři a v gastronomii si získá stálé místo. A příznivci ezoteriky tvrdí, že vám pomůže do života přivolat lásku a další dobré věci! Mohutné, svěže zelené […]
Věda a technika
Majestátní vlk: Samotář, který miluje společnost ostatních
Les si pomalu přebírá pod správu tma, když ticho najednou přeruší táhlé zavytí. Nezůstane u jednoho a další se přidávají, rázem jde o vlčí symfonii. O několik minut později už se majestátní těla schází nedaleko tůňky. Lov právě začíná. V roce 1758 švédský přírodovědec Carl Linné (1707-1778) popíše vlka obecného, v latině mu přiřkne jméno canis lupus. […]
Věda a technika
Modelařina z Petriho misky: Kdy zvládneme poskládat embryo?
Lítý boj o přežití, nelítostný závod, na jehož konci možná čeká nový život. Jedna ze spermií se konečně spojí s vajíčkem. Za 9 měsíců se rozkřičí modrooký novorozený andílek. Zatím má ale budoucí embryo do podoby člověka a dokonce i jakéhokoliv savce pořádně daleko. Stejně, jako novinky z laboratoří. Do jaké fáze již vědci dokážou […]
reklama
věda a technika
Miniroboti zrychlí a zkvalitní výrobu piva
Česko je pivní velmocí, o tom není pochyb. Ovšem s výrobou piva je spojeno nejedno úskalí, které může práci sládků zmařit. Čeští vědci proto nyní přišli s takzvanými beerboty – minirobůtky, kteří mají výrobu piva urychlit, a zároveň zabránit tomu, aby při ní bylo znehodnoceno. Jak fungují? Tradici vaření piva přinesli do Českých zemí pravděpodobně Slované během […]
Einstein v praxi: K čemu je nám obecná teorie relativity?
Publikoval přes 300 vědeckých prací a dal lidstvu nejslavnější rovnici světa E= mc2. Dodnes patří k největším vědeckým hvězdám, ke zhmotnělé tvůrčí genialitě, protože jeho speciální teorie relativity se vpasovala mezi pilíře moderní fyziky. Před 108 lety přinesl světu její dokonalejší verzi – obecnou teorii relativity.   Teoretický fyzik Albert Einstein (1879–1955) neměl laboratoř, stačil […]
Bakterie, které opraví beton
Říká se jim extrémofilové. Většinou jde o organismy s předponou mikro, ne ale vždy. Někdy se i vyšší formy života dokážou přizpůsobit prostředím, kam se člověk nemůže ani podívat. Schopnost mikroorganismů přežít za velmi nehostinných podmínek se rozhodl využít tým Henka Jonkerse z Delftské technologické univerzity v Nizozemí, aby vytvořili beton, který se sám opravuje. […]
Musí zvýšená hladina CRP znamenat léčbu antibiotiky?
Zvýšená hladina CRP znamená nespecifický ukazatel zánětu v těle. Ale nemusí se vždy jednat o infekci a rozhodne ne vždy se musí sáhnout po antibiotikách.   Testování CRP je obzvláště v tuto roční dobu pro praktické lékaře denním chlebem. K vyšetření využívají kapilární krev – kapku krve z prstu. Pomocí pravidelně kontrolovaného přístroje mohou znát výsledek vyšetření do […]
reklama
lifestyle
Zvrhlík? Temné stránky Romana Polanského: Genialita zastíněná zločiny
Roman Polanski, uznávaný filmový režisér, prožil těžké dětství poznamenané tragédiemi druhé světové války, kdy přišel o matku a musel se skrývat před nacisty. Jeho úspěšná kariéra byla na vrcholu, když mu vražda manželky šílenou sektou Charlese Mansona obrátila život vzhůru nohama. V roce 1977 však Polanski spáchal strašný zločin – znásilnění třináctileté dívky, za což […]
Kdo odhalí tajemství „krále popu“?
Označován je za „krále popu“ a superstar 20. století. Ovšem najde se i skupina lidí, která v něm nevidí talentovaného umělce, ale někoho, kdo sexuálně obtěžoval malé děti. Ze zneužívání je dvakrát obviněn, ale soud jej v roce 2005 zprošťuje obvinění.   Zpěvákova složka prý čítá tisíce stránek. Dokumenty zahrnují soukromé zprávy vyšetřovatelů, přepisy telefonických hovorů a […]
Pád Ikony: Temné Tajemství Jimmyho Savilea. Obtěžování a znásilňování nezletilých dívek?
Jimmy Savile byl jednou z nejznámějších tváří britské televizní scény, idolizovaný pro svou práci s dětmi a rozsáhlou charitativní činnost, která mu dokonce vynesla šlechtický titul. Jeho image lidumila a baviče však měla děsivou stinnou stránku. Až po jeho smrti vyšly najevo děsivé skutečnosti – Savile zneužíval svou moc k obtěžování a znásilňování nezletilých dívek. […]
Oplétačky se zákonem těch nejslavnějších herců světa
Na stříbrném plátně či na obrazovce je obdivujeme i ve chvílích, kdy jim scénář předepíše dělat potíže, nechat se zatknout, nebo dokonce odsoudit. Jenže některé z filmových hvězd tohle zažívají na vlastní kůži i v civilním životě.   Ani největší sláva, vydělané miliony či hvězdy na chodníku slávy nejsou zárukou spořádaného života. Občas možná strážci […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Špenátové muffiny
tisicereceptu.cz
Špenátové muffiny
Že muffiny musí být jen sladké? Omyl! Báječné slané muffiny bez mouky poslouží jako teplá snídaně či pohoštění. Chutnají i studené. Potřebujete 20 g listového špenátu 100 g šunky nebo slaniny
Vyberte si jarní vůni
nejsemsama.cz
Vyberte si jarní vůni
Jestli hledáte nový parfém na jaro a nedokážete se rozhodnout, zkuste si vybrat podle jeho složení. Vyberte si takový, jenž obsahuje ingredienci, která vám nejvíc voní. Pro letošní jaro budou v kurzu složky, o nichž píšeme níže – určitě některou z nich najdete i v tom svém. Stačí si pročíst složení vybraného parfému. Citrusy Svěží vůně citrusů nabudí smysly. A když se pomeranče,
Rohlik.cz rozšiřuje „Ready to Cook“ sady. Následuje evropské trendy
iluxus.cz
Rohlik.cz rozšiřuje „Ready to Cook“ sady. Následuje evropské trendy
Evropský trh s potravinami prochází transformací díky rostoucí poptávce po vysoce kvalitních, pohodlných řešeních pro přípravu jídel. Ready to Cook sady představují ideální řešení pro moderního spotře
Záhadná mapa Piriho Reise: Důkaz o existenci Atlantidy?
enigmaplus.cz
Záhadná mapa Piriho Reise: Důkaz o existenci Atlantidy?
Když v roce 1929 nalezl německý teolog Deissmann v istanbulské knihovně starou mapu, nejspíše vůbec netušil, jak obrovský ohlas jeho nález vyvolá. Mapa totiž zobrazuje místa, která v době jejího vznik
Léčil Mikolášek prezidenty i nacisty?
historyplus.cz
Léčil Mikolášek prezidenty i nacisty?
Uprostřed noci buší komando Státní bezpečnosti na dveře vily. Po chvíli příslušníci vyvlečou ven rozespalého starého muže. Pacienti, kteří k němu zítra přijdou prosit o záchranu života, budou už na jeho pomoc čekat marně. K bylinkám má Jan Mikolášek (1889–1973) přirozený vztah už od malička. Jeho rodiče vlastní zahradnictví v Rokycanech, a tak není divu, že i on
Valašské muzeum v přírodě: Dávné tradice stále naplno žijí
epochanacestach.cz
Valašské muzeum v přírodě: Dávné tradice stále naplno žijí
Když se podíváme na lidové valašské stavby, možná nás napadne, jak jsou krásné a jaký vyvolávají přímo umělecký dojem. Pak nás možná nepřekvapí, že na počátku Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm stáli dva výtvarníci. Bratři Alois a Bohumír Jaroňkovi v Rožnově založili Uměleckovýtvarné dílny, v nichž vyráběli předměty, využívající prvků lidových tradic jako malované truhličky, gobelíny
Bude se mi ten mrtvý muž vracet ve snu stále?
skutecnepribehy.cz
Bude se mi ten mrtvý muž vracet ve snu stále?
Byla to moje vina. Nehoda, při níž zemřel člověk! Teď se mi o něm bude zdát až do smrti? Chodí se mi snad v noci mstít? Když jsem po třech letech znovu uchopil volant, proběhlo mým tělem mrazení. Znejistil jsem. Po nepříjemné autonehodě, při které jsem přišel málem o nohu, jsem v sobě konečně našel odhodlání a nasedl do auta,
Industriální styl má své kouzlo
panidomu.cz
Industriální styl má své kouzlo
Tento trend bydlení je inspirován prostředím továrních hal a průmyslových prostor. Se svou střízlivostí a sklonem k minimalismu je protipólem romantických trendů bydlení. Možná to je ale přesně to, co se vám zalíbí. Zdálo by se, že zařídit si byt v industriálním trendu bude velmi lehké. Opak je pravdou, protože musíte přísně dodržet jednotný styl,
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Žraloci na kokainu postrachem Floridy
epochalnisvet.cz
Žraloci na kokainu postrachem Floridy
Kauzu drogově závislých žraloků řeší tým odborníků z Floridy. Americký stát totiž funguje jako důležitý uzel pro obchodníky s drogami, zejména kokainem, putujícím do USA z Jižní a Střední Ameriky. A protože ne vždycky probíhá cesta podle plánu, je občas pro pašeráky bezpečnější se nákladu prostě zbavit. Hodit ho do moře.   A spolu s
Dovolená do Itálie rozpoutala u Kostkové „Itálii“?
nasehvezdy.cz
Dovolená do Itálie rozpoutala u Kostkové „Itálii“?
Po dovolené o samotě velmi toužila herečka Tereza Kostková (47) ze seriálu Jedna rodina, která takhle cestovala celé mládí. Po narození syna už o samotě nikam nevyrazila a nepovedlo se jí to ani teď
V České republice se nejčastěji zkoumají léky pro onkologicky nemocné pacienty
21stoleti.cz
V České republice se nejčastěji zkoumají léky pro onkologicky nemocné pacienty
Už přes 16 000 pacientů se v České republice zapojilo do výzkumu nových léků a očkovacích látek. Takzvaná klinická hodnocení probíhají nejčastěji v oblasti onkologie, imunologie a infekčních onemocněn