Domů     Treblinka: 870 000 duší v krematoriích
Treblinka: 870 000 duší v krematoriích
23.7.2018

Jeden z vězňů, kteří přežili šílený hon na Židy během 2. světové války Richard Glazar sepsal své memoáry pod názvem Treblinka, slovo jak z dětské říkanky. Skutečně, termín „Treblinka“ na první poslech asociuje cosi roztomilého. Avšak nic nemohlo být vzdálenější realitě.

Dne 20. ledna roku 1942 se uskutečnilo v jednom zámečku u jezera Wannsee nedaleko Berlína setkání vysokých pohlavárů nacistického Německa.

Schůze, jíž předsedal Reinhard Heydrich a mimo jiné se jí účastnil i Adolf Eichmann, se měla uskutečnit již o měsíc dříve, avšak válečné události – především německé vyhlášení války USA a boje u Moskvy – ji odložily.

Na tomto zhruba devadesátiminutovém sezení, pro které se vžil poněkud honosný název konference ve Wannsee, Heydrich odkryl nacistické plány tzv. konečného řešení židovské otázky.

Podle nich měl každý Evropan, který měl předky v židovském národě, zemřít či v „lepším“ případě být sterilizován. O půl roku později vojáci československé armády Heydricha v Praze zlikvidovali.

Nacisté na jeho počest pojmenovali kódovým označením akce Reinhard vyvraždění všech Židů na území Polska. K táborům v Chelmnu, Osvětimi a Majdanku měly přibýt další tři:

Belzec, Sobibor a Treblinka. Zatímco hrůzy tábora v Belzecu přežili pouzí dva lidé, z nichž ještě jednoho později zabili polští antisemité, běsy táborů v Treblince a také v Sobiboru jsou známy velmi přesně.

V obou z nich došlo ke vzpouře trýzněných Židů a některým z nich se podařilo z obou táborů uprchnout a válku přežít.

Budova u jezera Wannsee, kde nacisté dolaďovali podrobnosti plánovaného vyvraždění lidí s židovskou národností.
Budova u jezera Wannsee, kde nacisté dolaďovali podrobnosti plánovaného vyvraždění lidí s židovskou národností.

V Treblince, která leží asi 100 kilometrů severovýchodně od Varšavy, našlo svoji smrt 870 000 lidí. Více jich bylo jen v Osvětimi.

Většina obětí přijela do Treblinky z varšavského ghetta, ovšem mezi vězni byli lidé z celé Evropy včetně Československa. Tábor byl založen v červenci 1942 a skládal se ze dvou částí.

V té první byly ubikace pro SS, ukrajinské dozorce a také zhruba 1000 vězňů, kteří získali odklad a starali se o chod tábora. V Treblince II pak docházelo k masovým vraždám v plynových komorách… Začátkem roku 1943 transportů Židů do Treblinky výrazně ubylo.

Vězni, kteří v táboře přežívali, si byli vědomi, že pokud se činnost tábora chýlí ke konci, naplňují se i jejich dny. Kromě toho se k uvězněným lidem dostaly zprávy o porážce nacistů u Stalingradu.

To jistě na jedné straně vzbuzovalo ve vězních radost, avšak na druhé straně v nich vyvolávalo oprávněný pocit, že prohrávající Německo bude chtít své strašlivé zločiny zahladit.

Postupně se začalo vytvářet jádro hnutí odporu, ve kterém hrál důležitou úlohu i poručík československé armády Želomír Bloch.

Transport z varšavského ghetta do Treblinky.
Transport z varšavského ghetta do Treblinky.

Toto jádro se transformovalo v Organizační výbor. Ten si vytkl smělý cíl: nad oběma treblinskými tábory získat kontrolu, podpálit je a poté hromadně utéci do okolních lesů.

Na první pohled nemožná věc, vždyť proti vězňům stálo několik příslušníků SS a jim podřízené ukrajinské stráže.

Přesto se výbor pustil do práce a zkoumal možnosti, jakým způsobem by mohlo být povstání uskutečněno a dovedeno úspěšně do konce. Povstání už bylo na spadnutí, ale pak bylo z různých důvodů odloženo. Den D nastal 2. srpna 1943. Plán byl vlastně jednoduchý.

Část vězňů měla nenápadně proniknout do skladiště a odtud vynést zbraně. Ty poté budou rozděleny mezi jednotlivé povstalecké čety. Příslušníci SS budou nalákáni do různých dílen, kde je povstalci zlikvidují.

V půl páté odpoledne výbuch granátu oznámí otevřenou fázi vzpoury. Strážní Ukrajinci budou zabiti či zajati a povstalci přeruší telefonní spojení, aby si případní zbylí esesmani nemohli zavolat posily.

Poté se tábor zapálí a vězni zamíří za svobodou do okolní krajiny. Tento plán byl definitivně přijat v předvečer povstání.

„Nikdy nezapomenu na bělovlasého Ze´eva Kurlanda, nejstaršího z nás, který nás vzal se slzami v očích pod přísahu, že budeme bojovat do poslední kapky své krve za čest svého lidu,“ vzpomínal jeden z účastníků odboje Samuel Rajzman. V onen den nahrála povstalcům i náhoda.

Byl horký letní den a část Němců a Ukrajinců si vyrazila vykoupat se v nedaleké řece Bug. Po druhé hodině se vybraným členům odporu podařilo proniknout do skladišť a ukořistit zde tolik potřebné zbraně.

Povstalci tak získali několik desítek granátů, několik pistolí a kolem deseti pušek. Vězni pak zbraně položili na vozíky mezi stavební materiál a rozváželi je po táboře. Plány se však začaly kolem půl čtvrté hatit.

Povstalci si všimli, že jeden z esesmanů Hauptscharführer Küttner se v jedné z ubikací dal do řeči s jedním ze známých táborových donašečů.

A aby toho nebylo málo, Küttner záhy poté narazil na mladého vězně, který v daném místě neměl co pohledávat. Podrobil jej prohlídce a objevil u něj balíčky peněz, které měli povstalci připraveny pro život na útěku.

Esesman si mladíka okamžitě odvedl, což u členů výboru vzbudilo podezření, že při známých metodách mučení SS by nešťastný hoch mohl vše prozradit.

Povstalci se tak rozhodli k okamžité akci, byť plány ještě zdaleka nebyly dotaženy do konce a zbraně nebyly doručeny na svá místa.

Likvidace tábora po vzpouře vězňů.
Likvidace tábora po vzpouře vězňů.

Povstalci nejdříve eliminovali nejakutnější nebezpečí, když eliminovali Küttnera. Výstřel, kterým byl zasažen (avšak nikoliv zabit), posloužil jako signál k odstartování akce.

Centralizované velení bylo v tu chvíli nemožné, takže jednotlivé skupiny začaly svůj boj samy na vlastní pěst. Byl zapálen sklad benzínu, což způsobilo rozsáhlý požár a táborem se nesly burácivé zvuky explozí.

„V táboře byl mladík, který dezinfikoval a deratizoval budovy Němců a Ukrajinců. Na zádech měl nádržku s kapalinou, kterou rozprašoval.

Toho dne jí naplnil směsí chemikálií – benzínu a petroleje a postříkal tím baráky,“ vzpomínal člen hnutí odporu Kalman Teigman.

Na tuto povstaleckou jednotku zahájili z automatických zbraní palbu Ukrajinci a způsobili jí těžké ztráty. Oni i esesmani se záhy vzpamatovali z prvního šoku a zahájili protiofenzívu. Část vězňů zatím vystříhávala díry v táborovém oplocení.

„Vězňové utíkali všemi směry a vládl nepopsatelný zmatek,“ popisuje další z vězňů Samuel Willenberg. „V davu jsem zahlédl několik vyděšených Němců, pobíhajících po prostranství a kryjících se za stromy.

Ze šesti strážních věží štěkaly pušky a kulomety. Z naší strany odpovídaly řídké výstřely.“ Do povstání se zapojili i vězňové nuceně pracující ve vyhlazovací části tábora. Vedl je Želo Bloch, který sem byl před tím převelen.

Jejich situace byla o to kritičtější, protože neměli vůbec žádné střelné zbraně. Přesto se jim podařilo několik Ukrajinců odzbrojit a tím tak získat potřebné pušky. Poté povstalci utíkali k plotu, který stříhali a skrze něj utíkali za svobodou.

Bloch a někteří další kryli utíkající střelbou do doby, dokud nepadli nebo jim nedošly náboje. Z 850 vězňů, kteří se nacházeli v táboře 2. srpna 1943, se jich do povstání asi stovka vůbec nezapojila. Všichni byli zastřeleni.

Dalších zhruba 400 strážní pobili přímo v táboře, mezi nimi prakticky všechny hlavní organizátory vzpoury. Přibližně 350 se podařilo z Treblinky uniknout.

Ztráty věznitelů byly minimální, z esesmanů byl zraněn pouze Küttner, dále bylo zasaženo asi pět Ukrajinců. Ovšem proklínaná Treblinka byla v plamenech a skrze díry v plotě se svému osudu vzpírali další a další vězni.

Současný památník v Treblince.
Současný památník v Treblince.

Uprchlíci však zdaleka neměli vyhráno. Nacistům se rychle podařilo dát dohromady jednotky, které měli za úkol povstalce dostihnout. „Vrazi nás štvali palbou ze svých samopalů. Současně nás stíhalo auto, z jehož střechy pálil kulomet.

Mnozí z nás padli,“ přibližoval útěk Jechiel Reichman. Mnohým uprchlým Židům se stali osudnými nikoliv nacisté, nýbrž antisemičtí Poláci.

Ti vzbouřence mnohdy udali Gestapu či je zavraždili v přesvědčení, že u sebe ukrývají zlato.Nakonec však minimálně šedesát lidí, kteří prošli hrůzami Treblinky, se dožilo konce války.

Samotný tábor byl ještě provizorně opraven, aby na Židech z Bialystoku mohli nacisté dokonat své dílo zkázy.

Poté byl tábor zlikvidován a na jeho místě vznikla farma. Velitel tábora Franz Stangl podobně jako řada jiných vysoce postavených příslušníků SS po válce zmizel v Jižní Americe.

Spolková republika na něj vydala zatykač v roce 1960. Brazilská policie jej zatkla až o sedm let později a k údivu celého světa jej do Německa vydala. Jihoamerické země totiž kolem vydávání nacistických zločinců zpravidla dělaly spoustu cavyků.

Stangl byl shledán jako spoluviník smrti 400 000 lidí a odsouzen na doživotí. Zemřel v roce 1971 ve vězení na srdeční selhání.

Foto: wikipedia, dreamtourpoland
Související články
Historie
Kolt: Kdo sestrojil nejlepšího přítele kovbojů i zlatokopů?
Osobní zbraň v dnešní době není vůbec žádná novinka. Ale již v 16. století bylo možné vlastnit malou mušketu. Nepatřila však ještě k příliš spolehlivým střelným zbraním a její nabíjení bylo zdlouhavé. První skutečně účinná malá zbraň vzniká až v Americe v 19. století. Otec všech pistolníků? Její vynálezce Samuel Colt (1814-1862) se o vědecké […]
Historie
Je snad rod Kennedyů prokletý?
Kennedyové, prominentní americký klan, se vyznačují nejen významnými veřejnými a ekonomickými funkcemi, které zastávali od konce 19. století, ale také sérií tragických událostí, které postihly jejich členy. Proč je rodina Kennedyů stíhána jedním předčasným úmrtím za druhým? Tento kletbu provázející fenomén je třeba zkoumat z několika perspektiv. Nejznámějším z rodiny je bezesporu 35. prezident USA John […]
Historie
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
Historie
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
reklama
záhady a tajemství
Vraždy pražských prostitutek: Zabíjelo záhadné monstrum?
Málokdo zřejmě ví, že Praha se v polovině 19. století děsila vraždícího přízraku pražských prostitutek, jenž původně ani nebyl považován za člověka… K první vraždě došlo na podzim roku 1836 v nevěstinci „U Zlaté Rozálie“ v Konviktské ulici. Když ráno uklízečka vešla do jednoho z pokojů, našla zde bez známek života ležet jednu z mladých prostitutek. […]
Kurt Cobain: Smrt legendy zahalena tajemstvím
Slavný frontman Nirvany, ikona grungeové hudby, tragická smrt ve 27 letech. Kurt Cobain, další z řady hvězd, které navždy zhasly v nejkrásnějším věku. Kurt Cobain (1967–1994) Kdo to byl: frontman, zpěvák, kytarista a skladatel písní skupiny Nirvana Kdy zemřel: 5. dubna 1994 Příčina smrti: průstřel hlavy brokovnicí, měl v sobě přitom smrtelnou dávku heroinu Frontman, […]
Utajované UFO v Polsku?
Polské radarové stanice zachytily 23. ledna 1959 ve 4.32 hodin ráno formaci několika neznámých letících objektů. Záhadná tělesa se pohybovala skutečně neobvykle rychle a navíc ve velké výšce… Výhrůžky očitým svědkům? Jeden z cizích objektů byl velice pravděpodobně sestřelen polskou protivzdušnou obranou. Po zásahu se měl údajně zřítit do moře nedaleko pobřeží v přístavu v […]
Přijde konec světa v roce 2026?
Co plánujete na rok 2026? Založit rodinu? Rozjet velkou firmu? Postavit dům? Možná by bylo lepší se ještě předtím sbalit… a odjet na jinou planetu! Zmíněné datum není věštbou bláznivé kartářky, jde o výsledek vědecké rovnice! Autorem je rakouský fyzik Heinz von Foerster (1911-2002), který se po druhé světové válce přestěhuje do USA a stane […]
reklama
historie
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
Na chodbách panuje nezvyklý ruch, do pracovny rektora doléhají ostré německé povely. Rychle vstane a pohotově dokráčí před budovu, kde zmerčí, jak nacisté nakládají nebohé studenty na korbu auta. Vzduch okamžitě zaplní dunivý profesorský hlas. Cesta k úspěchu je trnitá a pořádně klikatá. Své o tom ví také Bedřich Hrozný (1879-1952). Vědec, jenž rozluští chetitské písmo, […]
Dýmějový mor: Nelítostný revolucionář
Dýmějový mor, který ve 14. století zdevastuje Evropu, lze pojmenovat různě. Ovšem nazvali byste ho revolucionářem? Asi těžko. A přece jím, svým způsobem, je. Epidemie moru, která v polovině 14. Století pustoší Evropu a Asii, vyhubí podle 75 až 200 milionů lidí, což je přibližně třetina nebo v případě druhého údaje více než polovina obyvatel. Vylidní […]
Marie Terezie: Odhalujeme tajemství slavné panovnice
Marie Terezie byla vládkyní, jež po sobě zanechala odkaz, který výrazně ovlivnil budoucnost nejen naší země. To, že zavedla například povinnou školní docházku, je všeobecně známo. Jaký byl ale osobní život této slavné panovnice? V éře, kdy svět ovládali muži, byly ženy často odsouvány na okraj dějin. Ale jedna žena se odmítla podvolit osudu, odhodlaná […]
Protržení přehrady Bílá Desná: Mocný živel proměnil okolí v sutiny
Největší přehradní katastrofa v českých dějinách se odehrála před 107 lety a vyžádala si 65 lidských životů. Ani ne rok po kolaudaci přehrady na řece Bílá Desná v Jizerských horách došlo k jejímu protržení a voda, která se z ní vyvalila do údolí, za sebou zanechala zničené domy a mrtvé. Co se tehdy v okolí […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Nenávist a intriky zkrotila růžová barva
nejsemsama.cz
Nenávist a intriky zkrotila růžová barva
Nikdy bych nevěřila, že se ta zlá holka někdy změní. Byla sobecká, povýšená, nikomu nepřála nic dobrého. Jednou změnila šatník a stal se snad zázrak. Už jako malá bývala Martina zlá a sobecká. Slyšela jsem o ní jen to nejhorší, a to nejen od spolužaček, ale i od její starší sestry Agáty. Byl to užalovaný, rozmazlený fracek. V dětství si vybrečela
Kamenné řady u Kounova: Vyzařují tajemnou energii?
enigmaplus.cz
Kamenné řady u Kounova: Vyzařují tajemnou energii?
Řady tvořené více než 2000 neopracovanými kameny s nejasným posláním jsou dnes největší megalitickou památkou Česka. A zřejmě také jednou z našich největších záhad. Jeden z nejzáhadnějších kamennýc
Měsíční kamínek splnil tajné přání?
skutecnepribehy.cz
Měsíční kamínek splnil tajné přání?
Byl to žertík, kterým jsem všechny zaskočila. Nakonec jsem ale byla zaskočena já. Splnil snad kamínek na mém krku moje slova? V  tom malém městečku na jihu Moravy jsme se ocitli s přítelem náhodou. Ten kámen na tržišti mě zaujal hned, jak jsem ho uviděla. Když jsem ho vzala do ruky, už jsem se ho nemohla vzdát.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
7 zásadních momentů v dějinách Afroameričanů: Prezident poslal proti rasistickému guvernérovi vojáky
historyplus.cz
7 zásadních momentů v dějinách Afroameričanů: Prezident poslal proti rasistickému guvernérovi vojáky
V ulicích Birminghamu v americké Alabamě je opět rušno. Nejdřív je slyšet rána a pak jako domek z karet padá k zemi jeden příbytek afroamerické rodiny. Následně je zdemolován kostel, v němž se černoši setkávají. Obyvatelé tmavé pleti v „Bombinghamu“, jak se městu v 50. a 60. letech minulého století říká, nejsou před řáděním Ku-klux-klanu v bezpečí.  
V Dubaji plánují vysadit 100 milionů stromů. Pomůže to dostatečně v kompenzaci emisí uhlíku?
iluxus.cz
V Dubaji plánují vysadit 100 milionů stromů. Pomůže to dostatečně v kompenzaci emisí uhlíku?
Připravte se na novou podobu Dubaje. Město, které již teď září jako drahokam na Blízkém východě, nyní plánuje projekt, který ho nejen povznese, ale také obohatí jeho ekosystém. Dubaj Mangroves, ambici
Zemřela herečka Simona Postlerová (†59)
nasehvezdy.cz
Zemřela herečka Simona Postlerová (†59)
V křehké tmavovlásce Simoně Postlerové (†59) byla vždy ohromná síla. Musela se rozloučit se životní láskou. Čelila i dalším vážným problémům, přesto se stále usmívala. Kdyby se vyplnil její dětský
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Časté užívání marihuany může zvyšovat riziko infarktu, naznačuje studie
21stoleti.cz
Časté užívání marihuany může zvyšovat riziko infarktu, naznačuje studie
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu ameri
Špenát: Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
panidomu.cz
Špenát: Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno