Domů     Kde se odhalují vesmírná tajemství? Hluboko pod Alpami!
Kde se odhalují vesmírná tajemství? Hluboko pod Alpami!
6.6.2018

Alpská krajina je bezesporu jednou z nejkrásnějších oblastí, kterými se Evropa může pochlubit.

Proto až nepatřičně zní, že pod panenskou přírodou na francouzsko-švýcarských hranicích se ukrývá výkřik moderní techniky, zařízení, které pomáhá odhalovat dosud neobjasněné záhady fyziky. Známý Velký hadronový urychlovač.

Urychlovač zvaný LHC (Large Hadron Collider) je v současnosti největším urychlovačem částic na světě, i když Číňané slibují, že do roku 2025 postaví zařízení ještě mohutnější.

LHC vybudovala jej Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN) pod pohořím Jura na francouzsko-švýcarských hranicích poblíž Ženevského jezera.

Tunel není umístěn vodorovně, ale má mírný sklon, protože tehdejší technologie nebyly schopny zajistit hloubení tunelů skrz některé horniny.
Tunel není umístěn vodorovně, ale má mírný sklon, protože tehdejší technologie nebyly schopny zajistit hloubení tunelů skrz některé horniny.

Rekordní teplota, antihmota, Higgsův boson a další dosud nepoznané částice, s tím vším by si vědci nemohli potřást rukou, kdyby nebylo Velkého hadronového urychlovače.

Urychlovač umožňuje vyslat proti sobě dva paprsky částic (protonů či iontů), při jejichž vzájemném střetu poté vznikne sprška nových částic, které poté experti důkladně zkoumají.

Urychlovač byl uveden do provozu v roce 2008. V roce 2013 byl na dva roky odstaven a dočkal se modernizace a s ní souvisejícího dvojnásobného zvýšení výkonu.

„Výjimečné na LHC není jen energie srážek, ale také počet kolizí za sekundu, který je rovněž vyšší, než umožňoval jakýkoli jiný urychlovač v historii,“ přibližuje David Newbold z univerzity v Bristolu, který se podílí na zdejších experimentech.

LHC je instalován v kruhovém tunelu o obvodu 27 kilometrů v hloubce 50–150 m pod zemí.
LHC je instalován v kruhovém tunelu o obvodu 27 kilometrů v hloubce 50–150 m pod zemí.

Srážky částic v urychlovači mohou podle vědců vytvořit podmínky existující jen několik zlomků vteřiny po vzniku vesmíru. Hlavní součástí LHC je kruhový tunel, který je umístěn 50 až 150 metrů pod zemí.

Ten LHC zdědil po svém předchůdci, urychlovači LEP (Large Electron-Positron Collider).

V tunelu, jenž byl připraven již v roce 1980, probíhá speciální potrubí o délce 26 659 metrů, kde mají částice naprostý klid ke své práci v podobě vzájemných kolizí. Ani vzduch je tu neruší, vládne zde téměř absolutní vakuum.

Když automobil narazí do zdi, důsledky mohou být fatální, ale když se dva vozy čelně srazí při jízdě, je katastrofa zajištěna. Energie dvou protijedoucích vozů se totiž sčítá.

A u částic je to stejné, pokud se srazí při tempu blížícímu se rychlosti světla, vzniklá kinetická energie je obrovská. V urychlovači LHC vzniká při srážkách 100krát vyšší energie, než kdyby částice šly pouze „hlavou proti zdi“.

Proud částic v potrubí řídí a urychluje soustava přibližně 9600 magnetů různých druhů a vlastností. Elektromagnety musejí vytvořit velmi silné pole, proto je tekuté hélium ochlazuje jen necelé dva stupně nad absolutní nulu.

Při této teplotě dosáhne slitina nobia a titanu, z níž jsou magnety vyrobeny, takzvané supravodivosti, tedy stavu, při kterém kladou protékajícímu elektrickému proudu téměř nulový odpor.

Částice v urychlovači je samozřejmě nutné sledovat. K tomu slouží čtyři hlavní a dva vedlejší detektory. Mezi nejdůležitější zaznamenávané charakteristiky sekundárních částic patří dráha letu, jejich rychlost, hmotnost, elektrický náboj a energie.

Členství v CERNu otevírá českým vědcům dosud netušené možnosti.
Členství v CERNu otevírá českým vědcům dosud netušené možnosti.

Částice nevstupují do velkého okruhu ihned, nejdříve je čeká trénink v menších přidružených urychlovačích. Tam se rozehřejí na správnou provozní teplotu. Poté se rozdělí do dvou proudů a vstoupí do světel ramp uvnitř hlavního urychlovače.

V tu chvíli jsou částice už v takové ráži, že dosáhnou rychlosti rovnající se 99,9999991 % rychlosti světla. A tak za pouhou jedinou vteřinu oběhnou celý okruh jedenáctkrát.

Pokud nějaký experiment trvá deset hodin, částice urazí stejnou vzdálenost, jako by se vydaly ze Země na cestu k Neptunu.

Částice jsou nejen rychlé, ale také velmi malé. Pravděpodobnost srážky je nepatrná, zajistit kolizi je stejně obtížné, jako proti sobě vystřelit dvě jehly ze vzdálenosti 10 kilometrů tak, aby se srazily čelně. Přesto, jak již bylo zmíněno, o kolize zde nakonec není nouze.

Statisticky připadá na každých 200 000 000 000 částic pouze 20 střetnutí, oba proudy se však střetnou mnohokrát, takže každou vteřinu dojde k asi 600 000 000 srážkám.

V LHC lze vytvořit mnohem vyšší teplotu, než jaká vládne na Slunci.
V LHC lze vytvořit mnohem vyšší teplotu, než jaká vládne na Slunci.

Mezi největší úspěchy urychlovače LHC bezesporu patří potvrzení existence Higgsova bosonu. Životnost této éterické částice je téměř neměřitelná, badatelé mohou pozorovat jen stopy po ní. Jde o čas o délce ve zlomcích sekundy (10-23 sekundy).

Za takovou dobu by částice, letící rychlostí světla, stihla překonat vzdálenost sotva o délce průměru jádra atomu. Přesto by se bez Higgsova bosonu současné modely fyziky rozpadaly, či by badatelé docházeli k nesmyslným závěrům.

Objev Higgsova bosonu znamenal pro vědu vyřešení jedné z jejích zásadních otázek, jímž bylo doplnění skládačky tzv. standardního modelu. Ukazuje se však, že tato částice by mohla posloužit i jako odrazový můstek k vyřešení dalších dosud nevyřešených problémů. Mezi ně patří i záhady související s temnou energií.

V urychlovači byla také navozena nejvyšší teplota. Srážkami jader atomu olova zde fyzikové vytvořili miniaturní ohnivé koule o teplotě 10 000 000 000 stupňů Celsia. To je milionkrát větší výheň, než jaká panuje uprostřed Slunce.

„Při těchto teplotách se taví dokonce i protony a neutrony,“ jásal spoluautor výzkumu David Evans z Birminghamské univerzity ve Velké Británii. I tento pokus souvisel s navozením podmínek, jaké vládly krátce po vzniku vesmíru.

V LHC badatelé rovněž pozorovali antihmotu, když zde zachytili 38 antiatomů antivodíku. LHC je nyní v nejlepších letech a nejlepší kondici, takže i v budoucnu můžeme očekávat řadu překvapivých objevů pocházejících z jeho lůna.

Foto: Symmetry Magazine, Técnico Lisboa - Universidade de Lisboa, NASA, CERN
Související články
Věda a technika
Pozemní křižník Ratte: Otesánek na třech pásech
Adolf Hitler (1889–1945) se probírá štosem nákresů. Největší z evropských firem, německá Friedrich Krupp AG Hoesch-Krupp, pečlivě prozkoumala ukořistěné těžké sovětské tanky. A vůdce chce stroj ještě lepší, větší, jaký ještě po zemi nejezdil. Megatank. Do oka mu padne Landkreuzer P. 1000 Ratte neboli Krysa. Megalomanie prvního muže říše plesá. Tento bitevní křižník opatřený třemi […]
Věda a technika
Největší vynálezy v dějinách lidstva
Věděli jste, že myšlenka, že Země obíhá kolem Slunce, byla považována za bláznivou? Přesto právě tento objev zásadně změnil naše chápání vesmíru. Ponořte se s námi do historie největších vědeckých objevů. Roku 3500 př. n. l. bylo objeveno kolo, jeho vynález je spojován se Sumery a Asyřany. Před jeho objevem byli lidé značně omezeni v tom, […]
Věda a technika
Dobývání vesmíru: Astronautky versus astronauti
Do vesmíru dnes míří lidé z celého světa, a to téměř bez ohledu na to, jakého jsou pohlaví. Přesto je však často nutné přihlédnout k tomu, že se jejich těla a zdravotní předpoklady liší. V čem jsou největší rozdíly?   Astronautka Ženy trpí s postupujícím věkem méně ztrátou sluchu a nemají sklon ke ztrátě sluchu v levém uchu. […]
Věda a technika
Sonické dělo: Zvuk, který zabíjí. Nebo ne?
Dav se pohne kupředu. Uši zaléhají od vykřikovaných hesel. Někdo má v rukou transparenty, jiní rovnou hole. Policejní kordon složený z těžkooděnců se najednou rozestoupí. Proti demonstrantům stojí americké zařízení LRAD (Long Range Acoustic Device). Pruh protestujících se najednou válí na zemi a chytá se za hlavu, další, který stojí jen pár metrů vedle, tu […]
reklama
záhady a tajemství
Hádanka ze starověku: Jak vypadala Sfinga, když byla nová?
Jak asi mohla vypadat Sfinga v době, kdy ji šlo označit za dokončenou? Nejspodnější část jejího těla –včetně nohou – tvoří pevnější skála.   Zvířecí tělo až po krk je ovšem z měkčího vápence, který dostane se staletími řádně zabrat. To vrstva, ze které je vytesána hlava, je zase o dost tvrdší. Pokud jde tedy […]
Hrůza i ochrana, to je tajemná postava z tureckého folkloru…
Gûlyabâni, v turecké mytologii legendární bytost, která se objevuje v celé řadě příběhů a mýtů, zobrazuje obě strany jedné mince. Symbolizuje totiž údajně jak strach, tak i ochranu… Fyzicky je Gûlyabâni popisován jako obrovský ghúl s dlouhým plnovousem, který se po nocích toulá krajinou a děsí lidi, zejména pak prý noční cestovatele. Některé varianty příběhu […]
Perchta z Rožmberka: Její duch střeží rodový majetek
„Vysvoboď mne od těchto zlých lidí a budeš míti zásluhu, jako bys duši z očistce vysvobodil,“ žádá Perchta jednoho ze svých bratrů. Ubohá žena netuší, že nenalezne svůj klid ani po smrti. Rodové hrady a zámky obchází její duch! „Ne!“ vykřikne Perchta, dcera Oldřicha II. z Rožmberka, když ji v roce 1449 chtějí provdat za […]
Ukrývá v sobě Velká sfinga v Gíze tajné tunely?
Protáhne se malým otvorem a zužující se chodbou pokračuje s petrolejkou dál, do hlouby sochy. Klesá níž, pod úroveň země, kde si může vybrat směr. Dá se tím, který vypadá, že povede nejdál…   Musí odstranit několik kamenů závalu a pak se tisíciletí zapomenutou chodbou dostane až do útrob Velké neboli Chufuovy pyramidy! Najde se […]
reklama
zajímavosti
Jak se zahřívají tučňáci? Tohle je jejich přirozené topení v Antarktidě
Tučňák císařský. Pozoruhodné zvíře, které je původním druhem Antarktidy a současně také nejvyšším a nejtěžším ze všech tučňáků. Umí toho spoustu, ovšem německého fotografa Stefana Christmanna, který se specializuje na divokou přírodu, nedávno zaujala hlavně jeho schopnost se zahřát. Císařští tučňáci se na mrazivé prostředí a vodu adaptují už pěknou řádku století. Jejich tělo si […]
Postrach jménem lavina. Jak vzniká a jak se jí vyhnout?
Bílá pokrývka každoročně láká spoustu lidí k zimním sportům. Na zasněžených svazích může ale číhat i smrtelné nebezpečí – laviny. Ve světě si ročně vyžádají desítky obětí a na rozdíl od mnoha jiných přírodních hrozeb se vyskytují i v Česku. Jak lavina vzniká, jak se jí v horách vyhnout a co dělat, když vás zasáhne? Údolí Biały Jar na […]
Věděli jste, že…? Zajímavosti, které vás ohromí
Konečně pátek! Pojďte si jej zpříjemnit výběrem zajímavostí z vědy, který jsme pro vás připravili. Týkají se běžného života nás všech. Proč je nejlepší spát za úplné tmy? Světelné podmínky při spánku jsou velice důležité pro jeho kvalitu. Čím větší tmu si totiž zajistíte, tím více hormonu s názvem melatonin vaše tělo vyplaví. A není […]
Ledňáček, létající drahokam
Ledňáček říční, který je jen o něco málo větší než vrabec, dostal svůj český název zřejmě pod vlivem jeho německého pojmenování „Eisvogel“, tedy v překladu do českého jazyka doslova „ledový pták“. Jeho pojmenování velice pravděpodobně souvisí rovněž i se skutečností, že ledňáčci kladou vejce ještě za velice chladného počasí. Létající drahokam Vzhledem ke svému výraznému […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz