Skip to content

Sladké lži: Krutá pravda o cukru

Také máte pocit, že se cukr stal z příjemné cesty, jak si osladit život, bílým jedem, který je potřeba zatratit? Cukr samozřejmě není nejzdravější potravinou, jenže domněnka, že jeho nahrazením umělými sladidly zdravě přelstíte vlastní tělo, je mylná. Ukážeme vám, jak z 0 kalorií přiberete a proč cukr není největším zlem ve sladkém světě požitků.

Sladkou chuť má člověk geneticky zakódovanou jako zdroj požitku a uklidňující vjem. I proto ji vyhledáváme – a pak si spíláme. Cukr nenechá naší mysl na pokoji vinou vysoké energetické hodnoty sladkých potravin, která je biologicky výhodná. Jenže všeho moc škodí. Vzhledem k extrémní energetické hodnotě způsobuje cukr obezitu, narušuje zubní sklovinu a jeho trávením vznikají látky překyselující organismus. A protože je člověk od přírody vynalézavý a nerad si odpírá, nahrazuje cukr umělými sladidly, ať už přírodními nebo chemickými. To je ovšem řešení formou „z bláta do louže“, i když s líbivou nálepkou 0 kalorií.

Umělá sladidla ve skutečnosti nejsou o moc zdravější, než skutečný cukr.

Vlastní tělo neošálíte

Umělá sladidla jsou ve svém důsledku větším zlem než odstrkovaný cukr. A teď není řeč o tom, že jde o chemii. Právě umělá sladidla mají na obezitu větší vliv než cukr. Víte, s čím přímo souvisí začátek epidemie obezity v USA? Právě s rozšířením umělých sladidel! Podívejme se, jak tahle zrada funguje. Dáte si lehkou limonádu, tedy nápoj čistě s umělými sladidly, a pochvalujete si, jak jste to rafinovaně obalamutili organismus. Jenže chyba lávky.

Cukrovka z náhražek

Už na jazyku tělo registruje sladkou chuť a začíná vyplavovat do krve inzulin, je připraveno na štěpení cukru. Jenže tady žádný není. Vysoká hladina inzulinu v krvi však přímo ovlivní další procesy v těle, vzniká hlad a organismus si o to, na co jste ho navnadili, prostě řekne. A po krásných 0 kaloriích se zaprášilo. Přibírání vás netrápí? Možná vás bude trápit, že takovéto inzulinové šoky bez cíle přispívají ke vzniku cukrovky.

Cukrová třtina se v USA pěstuje často. Třtinový cukr ale není zdravější, jen není dočištěný až do běla.

Zelené řešení?

Stévie sladká je mimořádná rostlina původem z Paraguaye. Její lístky mají 300krát vyšší sladivost než cukr a přitom stabilizují hladinu cukru v krvi. A právě její udržování v rovnováze je klíčem k hubnutí. Zůstává tedy jen sladká chuť bez následků a rizik. Navíc prokazatelně brání vzniku zubního kazu. Hádáme, že právě bloumáte nad tím, proč zelený zázrak dávno nenahradil cukr a umělá sladidla. Peníze.

Mocná lobby

Průmysl umělých sladidel má multimiliardové zisky ročně a stévie by jej totálně odepsala. A tak se proti ní brojí jako proti nedostatečně prozkoumané alternativě s údajně potencionálně karcinogenním vlivem. Ten ovšem nikdy nebyl prokázán a třeba v Japonsku se stévií sladí přes čtyři desetiletí bez jediného registrovaného případu negativního vlivu. Zato u oblíbeného aspartamu, který je na trhu k dispozici třeba jako Equall, bylo zjištěno, že má u laboratorních zvířat zásadní vliv na vznik a rozvoj nádorů mozku.

Stévie je bezesporu nejlepší náhražka bílého cukru. Na její rozšíření ale nejsou peníze.
Foto: wikimedia.org, shutterstock.com
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Lifestyle
Zobrazit více …