Domů     Voňavá chemie kávy: Co nabudí naše chuťové pohárky?
Voňavá chemie kávy: Co nabudí naše chuťové pohárky?

Starý kávovar prská a dlouho se vzpouzí, než konečně zaplní hrnek sytě hnědou tekutinou. Po místnosti se rázem rozlije nezaměnitelná, silná vůně, která v sobě skrývá příslib nového dne. Její aroma láká lidstvo už po staletí.

V čem je ale vlastně ono pověstné kouzlo, které více než s čímkoli souvisí s pohodou?

Všechno má na svědomí obyčejná chemie. Látky obsažené v jednom jediném šálku spolu totiž souzní natolik, že se jejich spojením rozehraje hotový koncert chutí.

S naším tělem dokážou jednotlivé složky tak zacvičit, jako by přesně věděly, na jakou strunu mají zrovna zabrnkat. Je tedy vlastně úplně jedno, jaký typ preferujeme, jestli brazilskou, kolumbijskou nebo etiopskou. Pořádnou ranní vzpruhu nám totiž dokáže dát každá z nich.

Kávové plody si dávají s procesem zrání pěkně na čas. Klidně i 9–14 měsíců.
Kávové plody si dávají s procesem zrání pěkně na čas. Klidně i 9–14 měsíců.

Vytuněný doping

Největší životabudič, alkaloid, pro který by po ránu mnoho lidí „zabíjelo“, je v chemickém světě známý spíš pod názvem 1,3,7-trimethylxanthin – kofein. Jmenuje se podle rostliny Coffea arabica, tedy kávovník arabský.

Kofein je vysoce účinným stimulantem, který s naším tělem dokáže hotové zázraky. Nepřekonatelný je zejména v boji s nechtěnou ospalostí. Se zvýšením mozkové aktivity dochází i k nabuzení činnosti nadledvinek, které produkují hormon adrenalin.

Jakmile si dopřejeme slastný šálek, náš organismus s přijatým kofeinem začíná pracovat. Zejména játra mají cvičný poplach, jelikož se o slovo přihlásí enzymy, které jej začnou rozkládat na další tři metabolity.

Jedním z nich je například teofylin, který zrychluje srdeční tep a zlepšuje celkové soustředění.

Pomalu do říše snů

Za únavou, která se nás snaží zlákat do říše Morfeových snů, stojí látka zvaná adenosin, která se váže na jednotlivé receptory v našem mozku. Tím dochází ke zpomalování nervové soustavy a pocitu ospalosti.

S každým jednotlivým douškem kávy však spolehlivě kazíme její plány. Dalo by se totiž říct, že jsou s kofeinem jako den a noc. Zatímco adenosin nás dokáže spolehlivě ukolébat, kofein jeho práci většinou spolehlivě překazí.

Alespoň do té doby, než je účinek životabudiče odbourán, což trvá zhruba 6 hodin.

Ruční sběr patří stále k nejosvědčenějším a nejvyužívanějším metodám. Na velkých plantážích však hlavní slovo přebírají stroje.
Ruční sběr patří stále k nejosvědčenějším a nejvyužívanějším metodám. Na velkých plantážích však hlavní slovo přebírají stroje.

Do zbraně proti zubnímu kazu

Další alkaloid, trigonelin, který se v kávě vyskytuje, má též co nabídnout. Slouží totiž jako účinná obrana proti všemožným bakteriím, které by mohly narušit zubní sklovinu a přispět tím k tvorbě zubního kazu.

Při pražení se rozkládá, čímž vytváří kromě oxidu uhličitého a vody také aromatické sloučeniny zvané pyridiny. Jejich samotný název sice nepatří k těm nejznámějším, stojí však za sladkou a zemitou chutí.

Vynechat nelze ani kyselinu nikotinovou, která hýčká například naše trávicí ústrojí nebo nervy.

Typická nahořklá chuť

Aby se všechno netočilo jen okolo stimulace našeho mozku a slastných pocitů štěstí, je potřeba zaměřit pozornost k tomu nejdůležitějšímu – chuti. Právě ta, mezi správnými milovníky kávy, hraje roli nejdůležitější.

Kvůli ní lahodný nápoj jen tak lehounce usrkávají. Za charakteristickou chutí stojí zejména kyselina chinová a kávová, které společnými silami dokážou nasadit onu pomyslnou chuťovou korunu, zakončenou hořkým dozvukem.

Péče jako v bavlnce

Samotné pražení je jedním velkým chemickým procesem. Zrníčka podstupují pod dohledem zkušeného pražiče změnu svojí struktury v honbě za co nejlepší chutí. S kávou je to totiž stejné jako s dětmi. Neexistuje univerzální návod, který by seděl na všechny.

Jen osobitou péčí a přístupem může konzumentům ze sebe nabídnout to nejlepší. Pražič proto musí najít tu nejlepší možnou křivku pražení, za níž se skrývá ideální teplota a čas.

I přesto, že je dnes veškerá výroba směřována k moderním technologiím, bez dlouholetých zkušeností a přítomnosti lidského faktoru by se kvalitní káva jednoduše neobešla.

Samotné pražení pak funguje na principu horkého vzduchu, během kterého jsou zrna neustále promíchávána.

Karamel nebo černá noc?

Jednotlivé stupně pražení významně ovlivňují výslednou chuť kávy. Zatímco pražiči mají natolik vytříbené oko, že dokážou rozlišit i ty nejjemnější rozdíly v barvách, při běžné komunikaci se spolehnou na jednodušší a neutrálnější rozlišení.

Čím je pražení kratší, pyšní se zrnka lahodnou skořicovou barvou, a tím si nápoj zachovává více chuťových vlastností. Při konzumaci tak můžeme rozeznat ovocnou nebo karamelovou chuť, která se během tmavšího pražení postupně vytrácí. Černá zrnka „sluší“ především espressu.

Výsledný produkt podléhá důkladné kontrole baristů, pro které je kvalitní káva alfou i omegou.
Výsledný produkt podléhá důkladné kontrole baristů, pro které je kvalitní káva alfou i omegou.

Kolik kávy znáš…

K největším producentům kávy na světě patří Kolumbie, Brazílie a Indonésie. Coby konzumenti rozlišujeme pouze dva druhy kávy – arabiku a robustu. Dodnes je však těžké určit, který je vlastně chutnější. Každá z nich má své výrazné pro a proti.

Zatímco arabika má výraznější chuťovou složku a s kofeinem tak trochu šetří, robusta to má právě naopak. Unavenou mysl proto nabudí mnohem snáz. Navíc se obě liší i ve způsobu sklízení. Pro pěstitele je prvně jmenovaná obzvlášť těžkým oříškem.

První úrodu lze totiž sklidit až po 6 letech, navíc si moc nepotrpí na silná vedra. Mírné podnebí a teploty okolo 20 °C jsou akorát.

Sladký domov

Jak jinak pojmenovat světově rozšířený produkt než podle místa, odkud pochází?

Za kolébku kávy bývá označována Etiopie a v ní se nacházející oblast Kaffa, kde si má údajně všimnout prostý pasáček koz, že při přežvykování červených bobulí jsou zvířata jako divá. Keře tu v hojném počtu rostou dodnes.

Etiopie je proto jedním z největších vývozců arabiky na světě. Většina kávy se však dnes pěstuje na farmách. Podle odborníků jsou navíc místní zrnka naprostým pokladem, který si zaslouží hojná ocenění.

Původně se sice káva žvýká, dnes si však její kouzlo vychutnáváme v tekutém stavu. Historicky první kavárny začínají vznikat až na Arabském poloostrově, kam je káva převezena v období středověku.

Foto: Shutterstock.com. Článek vznikl ve spolupráci s časopisem EPOCHA.
Související články
Zajímavosti
Revoluce knihtisku: Vynález, jenž přepsal podobu Evropy i světa
V dnešní době je kniha naprostou samozřejmostí, ale před více než 500 lety šlo o vzácnost dostupnou jen vyvoleným. Běžní lidé byli od vzdělání odříznuti a Bible či jiné texty vznikaly pomalým, úmorným ručním opisováním. Evropa sice znala deskotisk přivezený z Asie, ten však byl finančně nákladný a zabral spoustu času. Až se objevil muž, […]
Zajímavosti
Slunečnice: Zlatá kráska se srdcem plným slunce
Osamělá slunečnice za plotem v zahrádce, nebo zlatá záplava na polích… Ať jsou kdekoliv, bereme je jako symbol slunečných letních dnů. Není divu, když se točí za sluncem! Jak to vlastně dokážou? A víte, že jejich semínka jsou hotovou nutriční bombou? Také umí čistit půdu, krmit ptáky i mírnit smutek! Když se řekne léto, většina […]
Zajímavosti
Když děti rodí děti: Nejmladší matce bylo 5 let
„Proč má naše dcera tak velké břicho?“ říkají si manželé z peruánské vesničky Ticrapo a raději vezmou malou Linu do nemocnice. Ukáže se však, že v břiše nemá nádor, jak se obávali, ale sedmiměsíční plod. Ve věku 5 let, 7 měsíců a 21 dnů porodí Lina Medina (*1933) císařským řezem syna. Je 14. května 1939 […]
Zajímavosti
Čtyři bizarní úzkosti – z balonků, pohledů, pátku 13. i malých otvorů!
Probírá se novou kolekcí šatů na štendru. „Hledáte něco konkrétního?“ přitočí se prodavačka. „Ano, podzimní šaty, modré,“ usměje se zákaznice. Prodavačka spiklenecky mrkne a sáhne o kus dál. Vypadá to ideálně, ale… „Tyhle ne!“ otřese se žena odporem. Zpředu mají našité tři velké knoflíky! To je něco, co trypofobik nesnese. V lékařských seznamech fobií bychom […]
reklama
lifestyle
Jak si postupně vytvořit zero-waste domácnost a přirozeně dávat věcem další šanci
Upcyklace se stává jedním z nejzajímavějších trendů moderních domácností. Nejde jenom o recyklaci, ale zároveň o chytré a kreativní využívání věcí, které by jinak skončily v odpadu. Díky upcyklaci můžete ušetřit peníze, zútulnit svůj domov a především výrazně snížit svou ekologickou stopu. Jak ale vlastně začít a co všechno obnáší zero-waste domácnost? Není to jenom […]
Jak si oblékáním vylepšit náladu: Každá barva vás naladí jinak
Obleču si něco a hned je mi líp. Říkám si, proč ne? Dopaminové oblékání je o tom, že šatník není jen o stylu, ale i o náladě. Když přijdu k ránu k skříni a sáhnu po barvě, která ve mně rezonuje.  Oblečení, které mě rozveselí, se stává malou každodenní rituální dávkou radosti a sebepřijetí. „Dneska obleču […]
Dějiny pleteniny: Od jedné jehlice ke druhé a proč očka izolují před chladem
Vlněné oblečení prochází s námi dějinami už více než tisíciletí. S první pleteninou se potkáváme už v dobách hluboko před naším letopočtem. Tehdy šlo hlavně o její praktické vlastnosti a vzhled se moc neřešil, ovšem dnes zase naopak nejde jenom o módní výstřelek. Možnost zahřát se, když venku mrzne až praští, je totiž důležitá i […]
Drew Barrymoreová a Jeremy Thomas: Šlo ženichovi jen o zelenou kartu?
„Proč jsem si ji vzal? To je přeci jasné, byla to Drew Barrymoreová a byla setsakra rozkošná,“ vysvětlí tehdy 31letý majitel jednoho z úspěšných losangeleských barů Jeremy Thomas, proč si 20. března 1994 vezme teprve 19letou protřelou hereckou divu Drew Barrymoreovou. Odkud se znají? No přeci z Jeremyho baru, kde je mladá kráska často naložená. […]
záhady a tajemství
Tajemství Svatební košile: Nejtemnější příběh z Erbenovy Kytice
V časech, kdy noc osvětloval jen plamínek lampy a lidská představivost byla plná stínů a neznáma, vznikl jeden z nejmrazivějších příběhů české literatury. Dnes nás horory zaplavují digitálními efekty a hlasitými výkřiky, přesto se Erbenovi před více než 170 lety podařilo vytvořit děs, který dokáže proniknout až do kostí — bez jediného trikového obrazu. Jeho […]
Aghóríové a jejich pro Evropany těžko pochopitelný svět: Pojídají mrtvoly a mažou se kremačním popelem
Pokud zamíříte mezi věčné ohně do svatého města hinduistů i buddhistů, Váránasí, možná narazíte i na jednoho ze zhruba 20 posledních skutečných aghóríů. Tato sekta dříve čítající stovky stoupenců se osamostatnila zřejmě již ve 14. století. Proč je kolem ní stále tolik rozruchu, když jde v podstatě o padlou slávu? Aghóríové věří, že bůh Šiva […]
Co se stalo s pokladem templářů po 13. říjnu 1307? Záhada přetrvává
Řád templářů, oficiálně nazývaný Chudí rytíři Krista a Šalomounova chrámu, vyrostl během dvou staletí z malé skupiny křesťanských bojovníků v jednu z nejmocnějších vojenských i finančních sil středověké Evropy. Založení s cílem chránit poutníky ve Svaté zemi jim postupně otevřelo cestu k obrovskému bohatství – od zlata a stříbra přes rozsáhlé pozemky až po cenné […]
Bismarck – symbol síly i zkázy. Jak skončila nejmocnější loď Třetí říše
Bismarck patřil k největším a nejmocnějším bitevním lodím, jaké kdy Německo postavilo. Jeho osud se stal symbolem pýchy i tragédie nacistického námořnictva. Na vodu byl spuštěn za osobní účasti Adolfa Hitlera a měl narušovat spojenecké zásobovací trasy. Jen o několik let později však skončil na dně moře po dramatické bitvě v Dánském průlivu. Z více […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz