Domů     Křižník Aurora: Nejslavnější výstřel historie byl slepý!
Křižník Aurora: Nejslavnější výstřel historie byl slepý!

Dlouhá desetiletí se věřilo, že Aurora svým výstřelem odstartovala Velkou říjnovou socialistickou revoluci a pomohla tak nasměrovat pozdější dění ve velké části světa doleva. Je to ale pravda? Jak to všechno ve skutečnosti bylo? 

Křižník Aurora patří, společně s Titanikem, korábem Santa Maria a Bludným Holanďanem, k nejznámějším lodím v dějinách.

Přestože bojoval ve třech válkách, paradoxně si jej pamatujeme hlavně kvůli jednomu výstřelu, ke kterému došlo v listopadu 1917 a který měl v Petrohradě odstartovat bolševickou revoluci.

Aurora je ale loď výjimečná také tím, že je po více než 110 letech od svého spuštění na vodu stále funkční.

Poslední ze tří křižníků

Křižník Aurora byl zkonstruován v Petrohradě mezi lety 1897 a 1903, a to v rámci programu na posílení ruského loďstva na Dálném východě. Jeho vrchním konstruktérem byl K. K. Ratnik a byl třetím, a zároveň posledním, křižníkem z tzv.

třídy Pallada (předcházely mu lodě Pallada a Diana). Kýl byl položen 4. června 1897. Loď byla spuštěna na vodu 24. května 1900 a do služby uvedena 29. července 1903. Ještě téhož roku, 8. listopadu 1903, se pak vydala právě na Dálný východ. Velením lodi byl pověřen admirál Virenius.

Výzbroj Aurory tvořilo celkem 42 různých kanonů.
Výzbroj Aurory tvořilo celkem 42 různých kanonů.

Ozbrojena až „po zuby“

Hlavní ochranu lodi představovala pancéřová paluba (o síle 50–75 mm), jejíž šikmé části zasahovaly až pod čáru ponoru.

Výzbroj lodi tvořilo 8 šestipalcových kanonů (po jednom na přídi a na zádi, zbylých šest bylo umístěno na bocích trupu), dvacet čtyři 75mm děl, osm 37mm děl a 2 kanony Baranovského. Loď také nesla torpéda a miny.

Není rovněž bez zajímavosti, že Aurora byla vybavena elektrickými měřidly značky Erich Roučka z Blanska.

Poprvé v bitvě

Aurora byla poprvé nasazena do boje v rusko-japonské válce. Dne 2. října 1904 opustila baltskou flotilu, obeplula Afriku a 14. května 1905, po osmi měsících plavby přes tři oceány, dorazila do korejských vod, aby se zde přidala k ruské flotile.

Na své nasazení nemusela dlouho čekat. Mezi 27. a 29. květnem 1905 se účastnila bitvy u Cušimy (flotile velel viceadmirál Rožestvenskij).

Flotile velel v bitvě u Cušimy admirál Zinovij Petrovič Rožestvenskij.
Flotile velel v bitvě u Cušimy admirál Zinovij Petrovič Rožestvenskij.

Unikla jen o vlásek

Bohužel, v této bitvě utrpěla ruská strana porážku a zároveň ji z celkem 38 bitevních plavidel přestála méně než polovina. Aurora byla, i přes 21 zásahů od nepřátelských lodí, mezi těmi, co se udržely na hladině a podařilo se jim dostat se z bojiště.

Během bitvy však zahynul její kapitán Jegorijev. Jeden náboj ráže 75 mm totiž zasáhl i velicí můstek a zranil většinu těch, kdo na něm stáli. Jegorijeva nahradil, bohužel též těžce poraněný, kapitán Nebolsin.

Na klidném moři

Aurora se po válce stala tréninkovým plavidlem pro kadety z ruské námořní akademie. Kromě toho během let 1907–1913 podnikla řadu zámořských plaveb.

V září 1909 se například vydala na svou druhou velkou cestu – z Baltského moře přes Severní moře a vody Atlantského oceánu plula až do moře Středozemního.

Po zastávkách na severu Afriky, ve Francii a v Itálii pak proplula Tyrhénským mořem do moří Jónského a Egejského. Během dvou let tak urazila 25 557 námořních mil a do domovského přístavu se vrátila až v srpnu 1911.

Válka je tady!

Poté přišla 1. světová válka. Aurora během ní operovala v Baltském moři. Pod vedením kapitána Butakova hlídkovala v rámci druhé brigády. Po přezbrojení se také podílela na výlovu min z moře a v roce 1916 opět sloužila výcviku kadetů.

Zvýšila se také její kapacita – z původních 422 na 723 mužů. V roce 1917 se pak v důsledku svého ukotvení v Petrohradě, kde se zdržela po opravách, ocitla ve středu revolučních událostí.

Střelba na palubě

Námořníci sloužící na Auroře sympatizovali s tamějšími dělníky, a byli tak zataženi do revolucionářské propagandy. Vztahy mezi důstojníky a posádkou lodi byly ale napjaté.

Už 12. března 1917 posádka žádala, aby důstojníci propustili tři zatčené dělníky – propagandisty. Aby vyřešili napjatou situaci, použili kapitán lodi Nikolskij a důstojník Ogranovič své služební zbraně k rozehnání shromážděného davu. Několik lidí bylo zraněno.

Říjnová revoluce

Když se pak v říjnu toho roku politická situace v Petrohradě kvůli konfliktům mezi vládou a bolševickými skupinami znovu vyhrotila, většina posádky Aurory byla na straně bolševiků.

V dalších dnech se Aurora aktivně účastnila socialistické revoluce, která vešla do dějin jako „Říjnová“.

Bronzová cedule na příďovém kanonu poté mohla hlásat, že „25. října 1917 ve 21.40 byl z příďového 152mm děla z rozkazu vojensko-revolučního výboru proveden historický výstřel – signál k útoku na Zimní palác“. (Abychom nezapomněli:

25. říjen v ruském, tedy juliánském kalendáři odpovídá 7. listopadu v našem, gregoriánském kalendáři.) Revoluce ale nemohla začít jediným výstřelem. Předcházelo jí náročné, dlouhodobé, a hlavně přísně utajené plánování.

Historici se přou, zda byl výstřel z Aurory signálem k útoku, nebo pouze symbolem.
Historici se přou, zda byl výstřel z Aurory signálem k útoku, nebo pouze symbolem.

Klíčový výstřel z děla

Faktem je, že k výstřelu došlo. Jestli byl ale opravdu signálem k útoku, nebo padl až v okamžiku, kdy už útok probíhal, není dodnes zcela jasné. Tehdejší komisař Aurory A. V. Bělyšev v dokumentárním filmu Aurora (1966) nicméně sdělil:

„V devět večer jsem byl se členy lodního výboru na velitelském můstku lodi a čekali jsme na smluvený signál z Petropavlovské pevnosti.

A když, pravda s opožděním, v devět hodin čtyřicet pět minut signalisté hlásili, že vidí červený oheň na Petropavlovské pevnosti, vydal jsem rozkaz: Z přídě na Zimní pal!“

Byl to slepý náboj!

Jedna teorie, podporovaná právě výše zmíněným filmem, říká, že první výstřel vyšel z děla Petropavlovské pevnosti a signalista jej zaznamenal jako „světlo“, jež mělo být signálem pro Auroru. Teprve na něj měla loď reagovat výstřelem.

Nešlo ovšem o výstřel na Zimní palác – jednalo se o slepou nábojnici. Mělo jít spíše o symbol a také signál jednotkám, které palác bránily, že na straně revolucionářů je i vojenská technika.

Aurora jako alma mater

V létě roku 1918, kdy v Rusku zuřila občanská válka, se Aurora přemístila do Kronštadtu a zařadila se mezi záložní plavidla. Většina posádky se odebrala do bojů nebo domů.

Po několika letech bylo ale v rámci obnovy ruského loďstva rozhodnuto, že by byla škoda využívat pro válečné účely poměrně nedávno opravenou loď. A tak Aurora opět začala sloužit kadetům.

S nimi na palubě pak podnikala plavby třeba k Murmansku, Kodani, Göteborgu nebo Oslu.

Záchrana v podobě další války

Deset let po revoluci, v roce 1927, byla loď vyznamenána Řádem rudého praporu. Bylo také rozhodnuto o její druhé opravě. Práce započaly roku 1933, ale o dva roky později byly kvůli vysokým nákladům přerušeny.

Z Aurory se stala tréninková loď bez vlastního pohonu a byla určena k vyřazení. Tím, co ji zachránilo, byla paradoxně druhá světová válka.

Hrdinně bránila Leningrad

Během druhé světové války se totiž Aurora zapojila do heroické obrany Leningradu (dnes Petrohrad). Kotvila na Něvě v přístavu Oranienbaum a stala se součástí protiletecké obrany obléhaného města, které Luftwaffe decimovalo silným bombardováním.

Později, když se Němci přiblížili k městu, Rusové demontovali část výzbroje Aurory a děla umístili na kopce jihozápadně od Leningradu.

Aurora pomáhala bránit Leningrad.
Aurora pomáhala bránit Leningrad.

Potopena v řece

Když se ale pak v září 1941 křižník dostal do nerovného souboje s německým loďstvem, podlehl a zčásti se potopil. Podle historiků tuto událost nikdo z posádky nepřežil. Zbytek zbraní byl demontován a křižník zůstal v řece až do konce války.

V prvních dvou letech po ní pak byla loď vyzdvižena ze dna a opravena. Své trvalé kotviště našla právě na řece Něvě v dnešním Petrohradu.

Z lodi se stala ikona i muzeum

V souvislosti s historickou „pravdou“ prezentovanou Sovětským svazem se z Aurory stala skutečná ikona revoluce.

Sověti ji vyzvedli na pomyslný piedestal dějin a mohutně oslavovali – její minimální úloha ve Velké říjnové socialistické revoluci byla vylíčena takovým způsobem, že si celé generace myslely následující:

„Nebýt výstřelu z Aurory, tak by revoluce vůbec nenastala.“ Roku 1957 se z křižníku stalo muzeum. První větší rekonstrukcí pak prošel v letech 1984 až 1987.

Zrekonstruované muzeum Aurora

Aurora byla v září 2014 odtažena do Kronštadtských loděnic Ministerstva obrany Ruské federace a na svém kotvišti na Něvě v Petrohradu stanula opět v létě 2016. Kromě provedení zásadní rekonstrukce trupu bylo do lodi nainstalováno moderní protipožární zařízení a také 52 bezpečnostních kamer, které střeží návštěvníky muzea.

Jak odtažení lodi, tak její vrácení na místo sledovaly tisíce diváků. Bylo pro ně obrovskou atrakcí vidět Auroru, kterak vlečena proplouvá zvedacími petrohradskými mosty…

Foto: Shutterstock.com, wikimedia.org
Související články
Záhady a tajemství
Krvavé rituály: 20 000 vyrvaných srdcí za týden
Aztékové věří, že krev je posvátná životní síla, že bohové svou krví živí Slunce, a že jediným adekvátním výrazem poděkování může být jen podobná oběť. Znehybněn pěti muži svírajícími jeho ruce, nohy a hlavu, leží na obětním kameni vytvarovaném tak, aby byl nejvýše jeho napnutý hrudník. Snaží se nedat najevo strach, přesto se chvěje a […]
Záhady a tajemství
Norimberský kostel sv. Vavřince a pověsti s ním spojené
Norimberský luterský kostel svatého Vavřince, německy Kirche St. Lorenz, gotická trojlodní bazilika z poloviny 13. století s vysokým halovým chórem z roku 1477 a dvěma věžemi v průčelí, stojí v jižní části starého města. Kostel byl vystavěn v letech 1250 až 1390 v gotickém stylu. Zazděný mnich K tomuto kostelu se váže hned několik legend […]
Záhady a tajemství
Shahmaran, příběh moudrosti, lásky, zrady i oběti
Shahmaran je fascinující mytická postava z tureckého folkloru zejména z oblasti Anatolie, která je bohatá na symboliku a nese v sobě hluboké poselství o moudrosti, lásce, obětování i následcích zrady. Milující léčitelka Zobrazována je jako napůl žena a napůl had – její tělo je od pasu nahoru ženské, zatímco od pasu dolů má hadí ocas […]
Záhady a tajemství
Tragédie na letecké přehlídce v Goussainville: Kde se tu vzal ten letoun?!
„Jen počkej, až nás uvidíš letět, tos ještě neviděl,“ zahlásí sovětský pilot Michail Kozlov směrem k anglo-francouzského týmu Concordu. Bude to právě konkurenční boj, co bude stát za smrtí celé 6členné posádky Tupoleva Tu-144, zničením několika domů, usmrcením 8 lidí na zemi (z toho 3 dětí) a 60 vážně raněným civilistům?   Možná. Ve hře […]
reklama
lifestyle
Ischemická porucha srdeční: Srdce stůně, ale bolet to vždy nemusí
Běžným příznakem ischemické choroby srdeční (ICHS) je angina pectoris. Postižený pociťuje pálení, řezání a tlak za hrudní kostí. Při úplném ucpání koronární tepny dojde asi po 20 minutách k odumření srdečního svalu v daném místě. Při poškození více než 40 % srdeční tkáně nemůže srdce dále pracovat. Rozvine se život ohrožující infarkt myokardu a může […]
Doba pařanská: Jak to všechno začalo? Katodovou trubicí…
Tradičně se hrávala se sirkami, ale použít můžete v podstatě cokoliv. Principem hry nim, která pochází pravděpodobně z Číny, je odebírání 1 až 3 věcí ze 3 hromádek o počtu 3+4+5. Kdo bere poslední, vyhraje. A bude to právě hra nim, která se stane jakýmsi pradědečkem dnešního „gamingu“. Americký matematik Raymond Moos Redheffer (1921–2005) postaví […]
Videohry po česku: Pamatujete si ještě 8bity?
„Proboha, třída plná kávovarů,“ povzdechne si útrpně partička sedmáků, když po prázdninách nakouknou do nové počítačové učebny. Škola hrdě pořídila nechvalně proslulé počítače IQ 151. Monitor? Není třeba. Hrdě je napojí k černobílým televizím Tesla.   A CDéčka nebo flasky? Ty mají ještě pěkných pár let čas. Zatím stačí magnetofon. Šla by i mechanika na […]
Vynález století? Instantní nudle!
Kalkulačka? Selfie tyč? Výčet vynálezů 20. století ze Země vycházejícího slunce by nemusel brát konce. Sami Japonci ale mají o tom nejdůležitějším z nich jasno: V průzkumech za něj označí jednoznačně instantní nudle. Není se co divit, vždyť se jich na celém světě prodá na 98 miliard porcí ročně!   Jeho jméno je Go Pek-Hok, […]
zajímavosti
Jak vznikla jména technických značek? Hořící kniha a modrý zub!
Který telefon připomíná ovoce? Jak to vyřešit, když je vaše vysněné jméno už zabrané? A proč se někdy hodí hledat inspiraci v dávné historii? Poznejte s námi další zajímavé příběhy vzniku značek, které zná dnes celý svět. Nepřátelé spojte se! Značka: BLUETOOTH Vznik: 1997 Jak připojíme sluchátka k mobilu, klávesnici k počítači nebo telefon k […]
Guarana: Zdroj energie z amazonské džungle
Indiáni z Amazonie odedávna používali tuto štíhlou liánu k povzbuzení, léčbě bolestí nebo křečí. Semena obsahující vysoké množství kofeinu i další látky se dnes užívají hlavně jako přísada do energetických nápojů a doplňků stravy. Reklamy slibují mnohé zajímavé účinky, ale v čem skutečně může guarana pomoci? Pokud byste se vydali pro rostlinu paulinii nápojnou neboli […]
10 věcí, které jste nevěděli o královně Alžbětě II.
Vždy v dokonale sladěném pastelovém kostýmku, s nezbytnou kabelkou a sršící grácií. Fascinující ženu s celým jménem Elizabeth Alexandra Mary Windsor známe zkrátka jako královnu Alžbětu II. Kdy potkala osudovou lásku, co dělala, když jí nudil oficiální rozhovor, i jakou poťouchlost jí udělal vnuk Harry? I když bylo královně 96 let, zdálo se, že oplývá aurou […]
SOPKY: Věděli jste, že…
Na světě je více než 1500 aktivních sopek. že sopky v České republice jsou staré až 65 milionů let, a že souostroví Havaj tvoří 5 sopek? A jaké další zajímavosti o sopkách tu pro vás máme? – magma je tekutá hmota s teplotou od 600 do 1200 ° C, která se pohybuje v oblasti zemského […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz