Domů     Jaká je pravda o El Doradu? Tajemná říše plná zlata možná opravdu existuje!
Jaká je pravda o El Doradu? Tajemná říše plná zlata možná opravdu existuje!

Tajemná říše plná zlata ukrytá někde hluboko v Jižní Americe po staletí přitahovala průzkumníky a odvážlivce z různých koutů světa. Ti se i přes obrovské nebezpečí prodírali do skrytých míst nezmapovaného kontinentu.

Namísto vytoužené slávy a bohatství ale okusili jen pocity zmaru a někdy i smrt. Byly jejich snahy úplně marné? Existuje vůbec nějaká přesvědčivá informace o existenci El Dorada?

El Dorado původně nebylo pojmenování místa, nýbrž osoby. Šlo totiž o přezdívku panovníka jednoho z jihoamerických domorodých kmenů.

Kmen Muisků se mezi lety 600 – 1600 ukrýval vysoko v Andách a pokaždé, když se měl chopit moci nový náčelník, bylo jeho tělo pokryto zlatem. To nemělo pro domorodce hodnotu drahého kovu, ale kovu posvátného, v němž se skrývala nadpřirozená moc.

Pozlacený vládce

Muiskové proto používali zlato pouze k výrobě náboženských předmětů a k obřadům.

Nový panovník, zcela nahý, ale rituálně posypaný zlatým prachem a ozdoben třpytivými šperky a peřím, absolvoval dlouhé iniciační obřady, které vyvrcholily plavbou na voru doprostřed posvátného jezera jménem Guatavita.

Tam za přítomnosti kmenových kněží naházel do hlubin poklady nedozírné ceny – zlaté předměty a také drahokamy, údajně především smaragdy.

Příliv dobyvatelů

Legenda o nedozírném zlatém pokladu se nesla od úst k ústům a jak už to tak bývá, ze zlatého panovníka se stalo město, pak království a následně celá zlatá říše.

Inspirováni tímto mýtem, který popsal již španělský historik Gonzalo Fernández de Oviedo na počátku 16. století a následně  v roce 1638 bogotský spisovatel Juan Rodriguez Freyle, se nejen španělští dobyvatelé, ale i mnozí další dobrodruzi pouštěli do prohledávání všech končin Kolumbie, Venezuely i částí Guyany a severní Brazílie.

Kmen Muisků nalezen!

V roce 1536 líčení bohatství El Dorada omámilo španělského dobyvatele Gonzala Jimeneze de Quesadu natolik, že se jej spolu s armádou 800 mužů vypravil do zákrut vysokých And hledat. Skutečně tam nalezl kmen Muisků a sebral mu tolik zlata, kolik jen měli.

I to ho utvrdilo v domnění, že El Dorado je na dosah. Když v květnu 1539 Gonzalo odplul zpět do Španělska, v pátrání po zlaté říši pokračoval jeho bratr Hernán Pérez de Quesada.

Pro Muisky bylo zlato posvátným kovem.
Pro Muisky bylo zlato posvátným kovem.

Neúspěch za neúspěchem

Hernán si vzal s sebou 270 španělských vojáků a začal propátrávat povodí řeky Orinoko. Expedice byla ovšem neúspěšná a poté, co vojsko dorazilo až do Quita, hlavního města Ekvádoru, a po El Doradu ani stopy, vrátilo se zpět.

V roce 1540 byl guvernérem v Quitu jmenován Gonzalo Pizzaro – nevlastní mladší bratr neblaze proslulého Franceska Pizzara, který svrhl celou inckou říši v Peru.

Domorodci útočí

Krátce po dosazení do úřadu se Gonzalo od místních dozvěděl o údolí daleko na východě, zlatem oplývající. Na nic nečekal, sestavil expedici tvořenou 340 vojáky a přibližně 4000 domorodci a postavil se do jejího čela.

Coby jeho poručík se k Pizzarovi připojil jeho bratranec a rovněž známý dobyvatel, Francisco de Orellana. Gonzalo to vzdal poté, co mnoho vojáků i domorodců po cestě zemřelo na následky opakovaných útoků nepřátelských domorodců, nemocí a hladovění.

Bratr slavného Franceska Pizzara, Gonzalo, vytvořil expedici na nalezení El Dorada.
Bratr slavného Franceska Pizzara, Gonzalo, vytvořil expedici na nalezení El Dorada.

Divoký kmen Amazonek

Stačil ovšem nařídit Orellanovi, aby pokračoval dolů po proudu řeky až k Atlantskému oceánu.

Expedice sice zlato nenašla, ale Orellana vstoupil do dějin jakožto objevitel řeky Amazonky, která dostala své jméno podle kmenu divokých bojovnic, jež na Orellanovy muže zaútočily.

I další dobrodruzi pátrali po El Doradu v okolí Amazonky – byli to baskičtí dobyvatelé Pedro de Ursúa a Lope de Aguirre v roce 1560. Cestou k Atlantiku zničili každou domorodou vesnici, na kterou narazili, ale zlatý poklad stále nikde.

Poklad na zlatém jezeře?

Zvláštní pozornosti dobyvatelů hladových po zlatě se „těšilo“ posvátné jezero Guatavita, které objevil v roce 1537 už zmíněný Gonzalo Jimenez de Quesada.

Dobyvatelé zaslepení touhou po pokladu se ho v roce 1945, v čele s Gonzalovým bratrem Hernánem, dokonce pokusili vypustit. Utvořený lidský řetěz po tři měsíce vyléval vodu z jezera za pomoci džberů.

Voda za tu dobu poklesla o tři metry a odhalila jen nevelké množství zlata – zhruba v hodnotě v přepočtu 2 000 000 korun.

Posvátné jezero Guatavita je dodnes neprobádané.
Posvátné jezero Guatavita je dodnes neprobádané.

Z podnikatele žebrákem

To bogotskému obchodníkovi Antoniu de Sepúlvedovi se v roce 1580 povedlo vytvořením obří odtokové jámy  „upustit“ jezero o neuvěřitelných 20 metrů. Mnoho z 8000 dělníků ale tehdy zkolabovalo nebo dokonce zemřelo.

Část nálezů, sestávající z rozličných zlatých šperků a zbroje, byla poslána králi Filipovi II. do Španělska. Celková hodnota objeveného zlata činila v přepočtu asi 6 000 000 korun, což bylo vzhledem k nákladům devastující.

Sepúlveda zemřel jako chudý muž, pohřben je u kostela v malém městečku poblíž jezera.

Zaplatil smrtí syna

Snad nejznámějším pátračem po El Doradu se stal Walter Raleigh. Ten se na přelomu 16. a 17. století zúčastnil dokonce dvou expedic zaměřených na objevení zlatého pokladu nedozírné ceny. Zaplatil ovšem tehdy za svou hamižnost jednu z nejvyšších cen.

Zatímco první výprava byla neúspěšná, druhou lze nazvat přímo tragickou. Při průzkumu řeky Orinoco se totiž strhla šarvátka se Španěly, během níž přišel o život Raleighův syn Watt.

Poprava známého dobrodruha

Zdrcený dobrodruh se vrátil zpět do rodné Anglie, kde bylo ale jeho jednání označeno jako nebezpečné a bezohledné.

Angličtí průzkumníci měli totiž přísně nařízeno, aby v Americe předcházeli jakýmkoli konfliktům se Španěly, protože v té době byl mír mezi oběma zeměmi velice křehký. Raleigh byl na základě rozhodnutí krále Jakuba popraven.

Walter Raleigh byl nejznámějším pátračem po El Doradu.
Walter Raleigh byl nejznámějším pátračem po El Doradu.

Konec pátrání

Kolik drahocenností se z bahna jezera Guatavita celkově podařilo vytáhnout není jasné, ale jedno je jasné: nálezy nestačily ani na zaplacení obrovských nákladů. K úplnému vyprázdnění Guatavity nikdy nedošlo a jeho střed zůstal nedotčený.

V roce 1965 vyhlásila kolumbijská vláda jezero za kulturní dědictví a jakékoli vykopávky jsou tedy od té doby již nepřípustné. Zdá se, že bájné El Dorado zůstane nadále živé jen v pověstech a písních.

Foto: Shutterstock.com, wikimedia.org
Související články
Záhady a tajemství
Co se skrývá za záhadnou smrtí muzikanta Miroslava Berky?
Jsou tři hodiny odpoledne. Lucerna je ještě zavřená pro veřejnost, jen v uklízečky vytírají v sále podlahu, brigádníci doplňují nápoje do ledničky a ve zkušebně sedí osazenstvo kapely Olympic. Jeden její člen chybí. „Tak ještě počkáme a uvidíme,“ prohlásí frontman Petr Janda (*1942). Ale když se nic nestane, odehrají zkoušku i bez kolegy.   Odešel, nedošel Tím, […]
Záhady a tajemství
Kdo odhalí tajemství „krále popu“?
Označován je za „krále popu“ a superstar 20. století. Ovšem najde se i skupina lidí, která v něm nevidí talentovaného umělce, ale někoho, kdo sexuálně obtěžoval malé děti. Ze zneužívání je dvakrát obviněn, ale soud jej v roce 2005 zprošťuje obvinění.   Zpěvákova složka prý čítá tisíce stránek. Dokumenty zahrnují soukromé zprávy vyšetřovatelů, přepisy telefonických hovorů a […]
Záhady a tajemství
Hrad Bítov, místo paranormálních jevů
Umístění stavby impozantního středověkého hradu Bítov nebylo velice pravděpodobně vůbec náhodné. Pod tímto malebným šlechtickým sídlem se prý totiž křižují dvě silné linie zemské energetické mřížky… Brána do jiné dimenze? Zdejší energie zde pak údajně způsobuje skutečně zvláštní úkazy… Jeden z nejsilnějších proudů místní energie se v minulosti měl snad nacházet ještě kdesi mimo vlastní […]
Záhady a tajemství
Michail Jefremov: Neřízená střela na čtyřech kolech
Když v roce 2007 získává prestižní cenu Zlatý lev na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách ruský film režiséra Nikity Michalkova Dvanáct, je to mimo jiné i zásluhou výkonu jednoho z jeho aktérů, herce a zasloužilého umělce Michaila Jefremova (*1963). Ten má ovšem kromě toho na svém kontě desítky dalších filmů a televizních seriálů a patří […]
reklama
záhady a tajemství
Mandragora: Skutečně odkrývá poklady a navrací mládí?
Mandragora neboli v českém jazyce pokřín obecný je bylina známá již od nejstarších dob. Této jedovaté rostlině se daří zejména ve středomořské oblasti, není tedy divu, že ji znali už ve starověkém Egyptě či Palestině. Byla velmi pravděpodobně známa jako opojný prostředek i lék. Dobře o ní věděl například středověký perský filozof a lékař Avicenna […]
Chození po ohni: Superschopnost pro každého, nebo podvod?
„To je jen podsvícený diodama, není to horký,“ říká jeden z kluků tlačících se u monitoru. „Mají krém s nanotechnologií, maže se na chodidla,“ oponuje další. Na obrazovce běží video s přechodem po žhavých uhlících. Je to podvod? Nebo to vážně jde?    Amerika, Čína, tropické ostrovy… Odkazy na přechody rozžhaveného uhlí najdeme rozesety v […]
Vraždy pražských prostitutek: Zabíjelo záhadné monstrum?
Málokdo zřejmě ví, že Praha se v polovině 19. století děsila vraždícího přízraku pražských prostitutek, jenž původně ani nebyl považován za člověka… K první vraždě došlo na podzim roku 1836 v nevěstinci „U Zlaté Rozálie“ v Konviktské ulici. Když ráno uklízečka vešla do jednoho z pokojů, našla zde bez známek života ležet jednu z mladých prostitutek. […]
Kurt Cobain: Smrt legendy zahalena tajemstvím
Slavný frontman Nirvany, ikona grungeové hudby, tragická smrt ve 27 letech. Kurt Cobain, další z řady hvězd, které navždy zhasly v nejkrásnějším věku. Kurt Cobain (1967–1994) Kdo to byl: frontman, zpěvák, kytarista a skladatel písní skupiny Nirvana Kdy zemřel: 5. dubna 1994 Příčina smrti: průstřel hlavy brokovnicí, měl v sobě přitom smrtelnou dávku heroinu Frontman, […]
reklama
věda a technika
Poznáte příznaky mrtvice? Až 70 % Čechů ne! A do nemocnice přijedou pozdě…
Mrtvici každý rok v Česku prodělá zhruba 25 000 lidí. Je druhou nejčastější příčinou úmrtí, i když je u nás léčba mrtvice na špičkové úrovni. Zrovna na 15. května připadá Světový den proti mozkové mrtvici. Se snížením počtu případů přitom může pomoci znalost příznaků – právě ty nezná až 70 % Čechů, a proto se […]
Co potkalo planety na vesmírné cestě?
Bylo jednou jedno Slunce a mělo osm dětí. Jejich jména všichni známe. Mají ale něco společného s lidmi? I když už jsou to dnes dospělé planety, životem si nesou následky svého divokého dětství. Příběh se začíná psát před 4,6 miliardami let. Okolo právě vznikající hvězdy se vytvoří rotující prachoplynný disk. Částice v něm se začnou srážet […]
Kopřiva: Otravný plevel? Ne, úžasná rostlina!
Kopřivám se vyhýbáme z logických důvodů: nestojíme totiž o popálení. Zahrádkáři jim nemohou přijít na jméno, když se rozmůžou na zahrádce. A tak by se dalo pokračovat. Jenomže kopřivy mají co nabídnout. Využití nacházejí v kosmetice i farmacii a dokonce se uplatní také v kuchyni. Podle staré moudrosti má každé popálení kopřivou přinést odolnost vůči […]
Proč našemu zdraví jaro někdy nevoní?
Na začátku jara se počasí mění vyloženě aprílově, i několikrát během dne. Venkovní teploty kolísají, a ta naše může kvůli takovým výkyvům začít hodně rychle stoupat. V tomto období jsme všichni mnohem náchylnější k nemocem, jarní chřipky, rýmy a obecně problémy s dýchacími cestami na náš číhají za každým rohem.   Klíč ke zdraví najdete […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
iluxus.cz
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
Právě probíhající „Perlový týden“ překvapil fantastickým náhrdelníkem značky Mikimoto. Ten bude možné vidět až do neděle v pražském butiku v ulici Na Příkopě, následně se všemi ostatními šperky poputu
Uvařte si měkoučké karamely
panidomu.cz
Uvařte si měkoučké karamely
Nebudou se lepit na zuby a postup je velmi snadný díky jednoduchému fíglu. Nebudete potřebovat nic než běžný bílý cukr a trochu smetany. I tajná ingredience, která zaručí měkkost bonbonů, je běžná – jde o obyčejnou jedlou sodu. Tak pojďme na to! Do vyššího hrnce dejte 250 g bílého cukru a 50 ml vody. S
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Podmořský monument Jonaguni: Jde o pozůstatky bájného kontinentu Mu?
enigmaplus.cz
Podmořský monument Jonaguni: Jde o pozůstatky bájného kontinentu Mu?
Jonaguni je ostrov náležející do japonské prefektury Okinawa. Poblíž něj leží pod mořskou hladinou gigantické kamenné bloky, které připomínají obrovské terasy se schodišti vytesanými do kamene. Odhadu
Automatické mlýny: K chrámu moderní architektury patří 212 klíčů
historyplus.cz
Automatické mlýny: K chrámu moderní architektury patří 212 klíčů
Bývaly doby, kdy architekti dokázali i obyčejným funkčním továrnám vtisknout eleganci výstavných zámků. Pardubice jeden takový skvost mají, a dokonce si ho v posledních letech vycizelovaly k dokonalosti. Umění, které mele Na břehu řeky Chrudimky v Pardubicích stával mlýn už v roce 1586. Na počátku 20. století však mlynářské konkurenci v oblasti vládnou bratři Egon (1871–1932) a Karel (1879–1944) Winternitzovi,
Naše Galaxie je domovem myriád bludných světů
21stoleti.cz
Naše Galaxie je domovem myriád bludných světů
Země a jejích sedm sestřiček se od svého zrodu drží pomyslných máminých sukní. Možná se jejich orbity v minulosti měnily, možná pohltily některé ze svých sourozenců, ale z dálky Sluneční soustava půso
Pružné tělo v 50+? Je to snadné…
nejsemsama.cz
Pružné tělo v 50+? Je to snadné…
Bolí vás svaly a klouby, ládujete do sebe pilulky tišící bolest, a nic nezabírá? Chce to změnu… Vyčleňte si jen pár minut denně na protažení celého těla, a budete se cítit jako znovuzrozená. Protažení trapéz Tento cvik můžete provádět vsedě i vestoje, dodržet musíte jen zcela rovná záda. Jednou rukou přitáhněte hlavu k rameni, druhé rameno se
Tagliatelle s bazalkovým pestem
tisicereceptu.cz
Tagliatelle s bazalkovým pestem
Tagliatelle představují dlouhé široké nudle. Seženete je v každém supermarketu. A nejlépe chutnají právě s pestem. Ingredience 1 balení těstovin tagliatelle dvě hrsti čerstvé bazalky 6 lžic ol
Když může Prachař, koketuje i ona
nasehvezdy.cz
Když může Prachař, koketuje i ona
Herečka Sara Sandeva (26) ze seriálu Jedna rodina to s Jakubem Prachařem (40) zřejmě nemá jednoduché! Že by jí už docházela trpělivost? Ještě než se dali dohromady, říkalo se, že není krásné ženy, k
Musím zachránit manželství!
skutecnepribehy.cz
Musím zachránit manželství!
Krásně jsme si žili, v klidu a pohodě. Vůbec by mě nenapadlo, že se můj život najednou zvrátí do nejistoty a emocí. Můj manžel Petr je velmi šikovný zahradník. Proto se před pěti lety rozhodl, že si založí firmu, aby měl ještě nějaké peníze ke klasickému platu navíc. Jsme manželé už mnoho let. Zamilovali jsme
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
epochalnisvet.cz
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
Bizarní skandál na začátku tohoto roku otřásá židovskou komunitou v New Yorku. Pod historickou synagogou je objeven tajný podzemní tunel vedoucí do suterénu prázdného obytného domu. O jeho původu a účelu se hned po odhalení rozhoří divoké spekulace. Sloužil k obchodování s dětmi nebo k jiným nezákonným činnostem, jak tvrdí konspirační teoretikové?   V polovině
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
epochanacestach.cz
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
Pohádková krása zrcadlená ve vodní hladině! Vodní hrady a zámky zrcadlící se na hladině bývaly nedobytnými baštami i pohodlnými luxusními šlechtickými sídly a dnes jsou perlami české krajiny, za kterými putují statisíce turistů. A snad nejvýraznější mezi nimi je zámek Červená Lhota. Jméno podle ďábelské legendy Pro to, aby se jejich tvrz změnila ve vodní,