Domů     Harmonizujte své čakry!
Harmonizujte své čakry!
17.10.2024

Jste vyčerpaní, unavení, na nic nemáte náladu? Možná máte zablokovaná energetická centra – čakry. Každá čakra se pojí s určitou konkrétní částí našeho těla, a to v závislosti na tom, kde přesně leží.

Ovlivňuje nejen orgány a orgánové soustavy, ale také žlázy, hormonální a nervový systém, naše smysly a také naše emoce, prožívání, vnímání a myšlení.

Zablokování čaker může přinést negativní fyzické nebo duševní příznaky. Například zablokovaná krční čakra se projeví na vyjadřovacích schopnostech, zatímco čelní čakra souvisí s bolestí hlavy a migrénami.

V principu existují dvě cesty, jak čakry pročišťovat, léčit a harmonizovat. První cestou je vyladění čaker pomocí frekvence vibrací, na kterých se harmonicky fungující čakry ve své přirozenosti vyskytují.

Tuto frekvenci můžeme najít například v hudbě, drahých kamenech, éterických olejích nebo v barevném spektru. Druhou cestou je mentální práce s čakrami, tedy různé meditace a práce s dechem.

Meditující mladá žena s čakrami
Meditující mladá žena s čakrami

První čakra – kořenová

Kořenová čakra se nachází ve spodní části páteře, mezi pohlavními orgány a konečníkem. Jak její název napovídá, spojuje nás se zemí a uzemňuje nás.

Pokud je kořenová čakra otevřená a v rovnováze, budete se cítit bezpečně, klidně a šťastně, pokud je však zablokovaná či v nerovnováze, můžete cítit úzkost, zlobu nebo strach.

Pro odblokování kořenové čakry vyrážejte na dlouhé procházky do přírody a pokud je to jen trochu možné, choďte naboso.

Opakujte si mantru LAM, která se pojí s první čakrou, a vezměte si na pomoc také drahé kameny, konkrétně granát, onyx, červený jaspis, hematit nebo rubín.

Rubín není nejlevnější pomocník.
Rubín není nejlevnější pomocník.

Druhá čakra – sakrální

Sakrální čakra se nachází v oblasti podbřišku. Pojí se s našimi emocemi, kreativitou a sexualitou. Jestliže je sakrální čakra otevřená, jsme kreativní, tvořiví a máme bohatou fantazii. Navazujeme smysluplné a naplňující vztahy s ostatními lidmi.

Zablokovaná sakrální čakra v nás vyvolává pocity nejistoty, nízkého sebevědomí a emoční nestabilitu. Jak odblokovat sakrální čakru? Probuďte svou kreativitu a tvořivost – kreslete, pište nebo vyšívejte.

Harmonizaci druhé čakry pomáhají také drahé kameny (například tygří oko), aromaterapie (ylang-ylang) a opakování mantry VAM.

Třetí čakra – solar plexus

Třetí čakra se nachází v oblasti pupku. Pojí se s naším sebepojetím, sebevědomím a vlastní identitou. Je centrem naší osobní moci a umožňuje nám rozvíjet náš potenciál.

Zablokovaná třetí čakra vede k nízkému sebevědomí, vzniku negativních myšlenkových konstruktů, ztrátě svobodné vůle a motivace, ztrátě odvahy. Jak ji odblokovat?

Zaměřte se na své silné stránky, smýšlejte o sobě pozitivně, naučte se mít rádi sami sebe i se všemi svými chybami a pěstujte v sobě zdravé sebevědomí.

S úsměvem jde vše lépe.
S úsměvem jde vše lépe.

Čtvrtá čakra – srdeční

Srdeční čakra se nachází ve středu hrudníku. Jak její název napovídá, srdeční čakra nám umožňuje dávat a přijímat lásku, a to jak od ostatních lidí, tak i od nás samých. Zablokovaná srdeční čakra nám neumožňuje navazovat vztahy založené na lásce a důvěře.

Nedokážeme se sblížit s druhými lidmi a naše vztahy ničí žárlivost, závist, nedůvěra. Sebeláska je základním aspektem, který vám umožní vyléčit svou srdeční čakru. S tím se pojí také umění odpouštět – sobě i ostatním lidem.

Dalším krokem na cestě k otevření srdeční čakry je láskyplný fyzický kontakt – úsměv, objetí, polibek.

Pátá čakra – krční

Krční, pátá čakra se nachází v oblasti hrdla, kde pomáhá zlepšovat komunikační dovednosti. Pomůže vám lépe vyjádřit vaše myšlenky, ale vylepší také schopnost naslouchat ostatním.

Podobně jako při harmonizaci druhé čakry vám pomůže, když probudíte svou kreativitu a tvořivost. Snažte se své myšlenky, pocity a emoce, které nedokáže vyjádřit slovy, projevit skrze kreativní činnost – namalujte je, zazpívejte je nebo je vyjádřete pohybem.

Aktivovat pátou čakru vám pomohou také kameny (například modrý achát nebo akvamarín).

Čištění čakry při józe
Čištění čakry při józe

Šestá čakra – třetí oko

Tato čakra je šestá a nachází se mezi obočím na čele. Její barva je indigová a je velmi důležitá, jelikož dokáže zvýšit naši jasnozřivost a empatii. Jak odblokovat čakru třetího oka?

Pokuste se znovu napojit na svou intuici – například formou automatického malování nebo automatického psaní. Velmi vhodná je meditace, při které nasloucháte své duši.

Sedmá čakra – korunní

Korunní čakra se nachází na temeni hlavy. Představuje zdroj osvícení a duchovního spojení s našimi vyššími bytostmi a s vesmírnou energií. Pokud je sedmá čakra nevyvážená nebo zablokovaná, způsobuje deprese, nudu, frustraci a chamtivost.

Odblokovat korunní čakru vám pomůže kadidlový olej. Dejte si několik kapek do misky s vařící vodou, přikryjte si hlavu i misku ručníkem a vdechujte vonné silice, které se odpařují.

Zdroje informací: cs.wikipedia.org, sarahstudio.cz, flexitylife.cz
Titulní foto: Freepik, 2. FOTO: Freepik, 3. FOTO: Ser Amantio di Nicolao / Creative Commons / CC BY-SA 2.0, 4. až 5. FOTO: Freepik
Související články
Záhady a tajemství
Bájný pták ulama: Jeho skřek zvěstuje smrt!
Noční cejlonskou džunglí se nese křik. Zpočátku připomíná řev člověka bojujícího o život, poté vysoké skučení neznámé zvěře. Skřekot vychází podle místních ze zobáku bájné ptačí kreatury zvané ulama či prostě ďábelský pták. Nejde o líčení milosti, ulama se ozývá i dnes. Jak vypadá? Těžko říct, popisy se liší. Víme, že není příliš velký a […]
Záhady a tajemství
Velká pyramida v Cholula: Jaká ukrývá tajemství?
Muž pozvedá ruce k nebi. Po předloktí mu stékají kapky krve, v rukou drží stále ještě tlukoucí srdce. Pozvedá je ke slunci, které pálí a žhne, a díky oběti bude svítit ještě dlouho. Následně usekne hlavu, která se skutálí z vrcholku pyramidy až na zem. Zůstává za ní krvavá stopa, krev prýštící z krku oběti stéká po schodech. Ještě […]
Záhady a tajemství
Pátrání po zázračných zbraních třetí říše
O zázračných zbraních třetí říše se špitá, že jsou vděčnou konspirační teorií i bezmála mytickým nesmyslem. A v mnoha případech je to pravda. Ale pak je tu skutečný první nasazený letoun s proudovým motorem Messerschmitt Me 262 Schwalbe. Nacisté se mohou pochlubit i prvním proudovým bombardérem na světě: Arado Ar 234 Blitz. Ten je navíc […]
Záhady a tajemství
Hádanka ze starověku: Jak vypadala Sfinga, když byla nová?
Jak asi mohla vypadat Sfinga v době, kdy ji šlo označit za dokončenou? Nejspodnější část jejího těla –včetně nohou – tvoří pevnější skála.   Zvířecí tělo až po krk je ovšem z měkčího vápence, který dostane se staletími řádně zabrat. To vrstva, ze které je vytesána hlava, je zase o dost tvrdší. Pokud jde tedy […]
reklama
svět zločinu
Inspirace seriálovým Dexterem: Krvavé tajemství pronajaté garáže
Režíruje vydařený fanouškovský film Star Wars: Secrets of the Rebellion, za sebou má studium na Severoalbertském institutu technologií a maluje si reálnou kariéru filmaře. Kromě režie zvládá i scénáristiku, podepsaný je pod komedií Day Players (Denní hráči)…   Roku 2001 se ožení, ale manželství zkrachuje. Mark Andrew Twitchell (*1979) si poté zřídí malé studio v […]
Brutální epileptik v opilosti skalpuje svého spolubydlícího
Opilecká hádka se zvrtne a muži přistane na tváři facka. To se ještě nikdy nestalo. A ani nestane, o to už se postará. O pár okamžiků později stojí v kaluži karmínové krve a na zemi leží zohavená mrtvola – skalpovaná a udupaná. Není nad víkend na venkově. I mnozí z nejzatvrzelejších Pražanů jezdí ve volné […]
Odhalená noční můra: Sériového vraha Miroslava Stehlíka dostihla spravedlnost
Případ sériového vraha Miroslava Stehlíka, který v 80. letech terorizoval Prahu. Díky odvaze jedné z jeho obětí a důkladné práci vyšetřovatelů byl dopaden a odsouzen k trestu smrti. Osudnou se mu stane dávná školní fotografie Píše se 31. srpna 1983, když Stehlík ve Strašnicích napadne Evu Č. (28). Pod obvyklou pohrůžkou použití ostré zbraně ji […]
Charles Whitman a jeho lov na lidi: Příběh jednoho z nejhorších masakrů v americké historii
Charles Whitman, ozbrojený až po zuby, proměnil věž texaské univerzity v pevnost. Jeho krvavá msta si vybrala desítky obětí. Jeho čin dodnes zůstává jednou z nejtemnějších kapitol amerických dějin. Krvavá mise se rozbíhá naplno O chvíli později se zabiják střetne s mladým párem, Cheryl Bottsovou a Donem Waldenem. Jejich vzpomínky na panorama města okamžitě vyblednou […]
reklama
lifestyle
Tipy pro získání energie
Hlídejte si pitný režim, to je náš první tip. Už mírná dehydratace ovlivňuje výkon, soustředění i pocity. Denně byste měli vypít asi 30 ml nápojů na kg hmotnosti. Pijte vodu, třeba s citrónem a mátou. Dobře poslouží také čaje, v létě s ledem. Pít byste měli průběžně celý den, nečekejte na žízeň a nedohánějte pití večer. […]
Když se objeví žaludeční vředy
Špatná strava, nadměrný stres, časté užívání léků nebo zákeřná bakterie. Tohle všechno může způsobit žaludeční vředy, které není radno podceňovat. Alespoň jednou v životě žaludeční vřed potrápí každého desátého Čecha. Žaludeční vředy jsou chronické vředové onemocnění s častým výskytem akutních obtíží, nejčastěji na jaře a na podzim. Žaludeční vředy jsou zánětlivé onemocnění postihující oblasti trávicího […]
Jaké aktivity vám dodají energii?
Energie je nedostatkové zboží. Jak ale řešit její absenci, kterou doprovází únava, špatná nálada a životní pesimismus? Zdravý pohyb a hudba Ranní protažení a cvičení je nejlepším receptem na dobrou náladu a doplnění hladiny energie. Stačí dvacet minut intenzivní sportovní aktivity a jste připraveni čelit všemu, co si na vás den připraví. Každá tělesná aktivita […]
Relaxační techniky ke zmírnění stresu
Stres je nevyhnutelnou součástí života a je nesmírně důležité naučit se ho zvládat, protože škodí našemu tělu i duši. Řízená vizualizace Jde o vytváření podrobných obrazů hezkých věcí v mysli. Slouží k rozptýlení a přesměrování pozornosti od příčiny stresu. Studie z roku 2012 potvrdila, že vizualizace pomáhá snižovat hladinu vnímaného stresu. Sedněte si na pohodlné […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz