Domů     Karel, toho jména čtvrtý i první
Karel, toho jména čtvrtý i první
4.10.2024

V prosinci 1378 se tisíce lidí spěchají rozloučit s dosud největším panovníkem Českého království a hned dva učenci si kladou za čest pronést o zesnulém uctivou řeč. Arcibiskup Jan Očko označuje nebožtíka Novým Konstantinem.

Mistr ze Sorbonny Vojtěch Raňkův z Ježova mluví o Otci vlasti. Jaký ale Karel ve skutečnosti byl a jak panoval?

Karel IV. a Blanka z Valois. FOTO: Diligent / CC / volné dílo
Karel IV. a Blanka z Valois. FOTO: Diligent / CC / volné dílo

Karel IV. přichází na svět v květnu roku 1316 v domě U Kamenného zvonu na dnešním Staroměstském náměstí a je pokřtěn zprvu jako Václav po patronu českých zemí. Stává se ale doslova rukojmím rozepří svých rodičů.

Do svých sedmi let je vězněn na Křivoklátě a Lokti, nejprve v hradním sklepení, později na hradě jako takovém.

Po dosažení sedmého roku života ho s sebou otec Jan bere do Francie, čímž ho sice izoluje od matky, ale na druhou stranu mu také hodně dává.

Kromě budoucí manželky Blanky z Valois a nového jména Karel si kralevic odnáší nejen příbuzenské vazby na francouzské krále, ale také obsáhlé vzdělání.

„Jako mávnutím kouzelného proutku se ocitl v centru soudobého luxusu a přepychu, o jakém mohl obyčejný středověký člověk pouze snít.

Dostalo se mu zde vynikajícího vzdělání, cizími jazyky počínaje a znalostí Bible, církevních otců a tak dále konče.“ doplňují historici František Čechura a Václav Žůrek. Poznává také význam pařížské Sorbonny.

Stanislav Hudeček: Princ Karel v bitvě u San Felice v roce 1332. FOTO: Anatol Svahilec / CC / volné dílo
Stanislav Hudeček: Princ Karel v bitvě u San Felice v roce 1332. FOTO: Anatol Svahilec / CC / volné dílo

První bitva

Ve čtrnácti letech je Karel povolán i s manželkou do lucemburského hrabství, kde se má ujmout správy země. Teprve zde prý oba manželé začínají žít jako opravdový pár. V úřadování dohlíží nad Karlem jeho prastrýc – arcibiskup Balduin.

Jan zatím v severní Itálii válčí za udržení svých držav – tzv. Lucemburskou signorii, takže musí povolat Karla na pomoc. Ten příliš nehledí na mravný a počestný manželský život a užívá si života pravými doušky, jak je u mladých i dnes zvykem.

Nepřátelé se ho tu pokoušejí otrávit a on jen o vlásek uniká díky své zbožnosti, protože se před snídaní zdrží na mši.

Prodělává také svou první bitvu u San Felice a prokazuje nebývalou odvahu, když bojuje i zraněn a padá pod ním kůň, než se nepřátelé dají na ústup. Na konci bitvy (ale možná také před ní – pozn. red.) je proto pasován s mnoha dalšími účastníky na rytíře.

V Itálii se také setkává po dlouhé době s českými rytíři a po rozhovoru s nimi se dožaduje u otce o uvolnění, aby se mohl vrátit do Čech.

Pražané vítají králevice Karla před Újezdskou branou 30. října 1333 (Česko-moravská kronika, 1868). FOTO: (1.06 MB) Anatol Svahilec / CC / CC BY-SA 4.0
Pražané vítají králevice Karla před Újezdskou branou 30. října 1333 (Česko-moravská kronika, 1868). FOTO: (1.06 MB) Anatol Svahilec / CC / CC BY-SA 4.0

Do Čech

Jan svoluje a Karel se po deseti letech vrací domů. Brzy po návratu je z něj potvrzením otce moravský markrabě. Rodný jazyk podle svého vlastního životopisu zapomněl, ale nevadí, rychle se učí a umí už latinsky, francouzsky a německy.

Musí dát ale doma všechno dohromady, vykoupit zastavené hrady a statky a zpočátku ani nemá kde hlavu složit.

„Toto království jsme nalezli tak zpustošené, že jsme nenašli jediný hrad svobodný, který by nebyl zastaven se všemi královskými statky, takže jsme neměli, kde bychom přebývali, leč v měšťanských domech jako jiný měšťan,“ vzpomíná Karel.

Z domu U Kamenného zvonu a budovy purkrabství řídí opravy Pražského hradu. Zároveň posílá pro Blanku. Té musí později i zajistit příjmy jako řádné královně, protože jí tchán dosavadní přísun peněz odepře, takže princezna musí zastavit své šperky.

Římským králem

V roce 1341 je z markraběte mladší král, v roce 1344 povyšují s otcem pražské biskupství na arcibiskupství a ve stejné době zakládá Karel katedrálu sv. Víta. Konečně v roce 1348 má Praha vlastní univerzitu a mladý Lucemburk zakládá i Nové Město.

Mezitím se toho hodně stane u nás i v Evropě. Císař Římské říše se vadí s papeži, a když na svatý stolec v Římě usedne Karlův někdejší učitel Pierre de Rosieres jako papež Klement VI., je rozhodnuto.

Vládce Svaté říše římské je exkomunikován a svatý otec důsledně žádá kurfiřty, že novým králem a císařem by měl být jeho někdejší žák a chráněnec Karel Lucemburský. Když se na levém břehu Rýna setkávají říšští kurfiřti, český kralevic vyhrává volbu o dva hlasy.

Jeden patří jeho otci a jeden prastrýci, arcibiskupu trevírskému. Než může být princ korunován, musí s otcem vyrazit do války ve Francii. A do poslední otcovy bitvy.

Slepý král umírá na bojišti v sebevražedném útoku proti anglickým pozicím u Kresčaku a jeho nástupce spěchá domů v přestrojení, aby nepadl do zajetí někdejšího exkomunikovaného císaře Ludvíka Bavora.

Císař Karel klade základní kámen k hradbám Nového města Pražského 26. března 1348 (Česko-moravská kronika, 1868). FOTO: Anatol Svahilec / CC / CC BY-SA 4.0
Císař Karel klade základní kámen k hradbám Nového města Pražského 26. března 1348 (Česko-moravská kronika, 1868). FOTO: Anatol Svahilec / CC / CC BY-SA 4.0

Císařský trůn

Po svém návratu je princ urychleně korunován na českého krále. Stane se tak v září 1347 a vše se koná ve spěchu. Karel Lucemburský jako římský král IV. a český toho jména I. spěchá do boje s Bavorem.

Kdesi u Domažlic ale Lucemburka zastihuje zpráva, že nepřítel je po smrti. V šumavských hvozdech neodolal honu na medvědy a snad kvůli mrtvici nebo infarktu spadl z koně a zlomil si vaz. Cesta k římské korunovační jízdě, aby se z Karla stal císař, je volná.

Karel musí ještě urovnat poměry v Říši, udělat z nepřátel spojence a získat si nové. Staví Karlštejn pro uložení říšských klenotů i k vlastnímu odpočinku.

Po smrti Blanky z Valois pojímá za manželku Annu Falckou a posléze Annu Svídnickou, obě čistě z politických a dynastických důvodů. Se třetí manželkou vykoná rovněž korunovační jízdu do Říma.

Nechává se pomazat na císaře a přebírá i lombardskou železnou korunu. Jeho moc a sláva roste. Z Prahy je najednou evropské centrum – sídlo římského císaře.

Karel IV. s Annou Svídnickou vjíždí roku 1355 do Říma ke korunovaci. FOTO: Jedudedek / CC / volné dílo
Karel IV. s Annou Svídnickou vjíždí roku 1355 do Říma ke korunovaci. FOTO: Jedudedek / CC / volné dílo

Otec vlasti

Brzy poté král a císař zakládá proslavený Karlův most – tehdy ještě zvaný Kamenný –, a naše území rozšiřuje o Dolní Lužici, Braniborsko a sní o tom, že jeho mladší syn bude uherským a polským králem.

Vládne doslova z kočáru a sedla koně, neboť jezdí po Čechách i cizině prakticky neustále. Odpočívá jen na Karlštejně, kde se věnuje lovu a modlitbě. Ne vždy se mu ale daří.

Rád by vodní vytvořil kanál spojením Labe a Vltavy, ale i když by se peníze našly, jeho sen o nárůstu obchodu v českých zemích je nereálný. O křížové výpravě proti Turkům ani neuvažuje, ví, že se Evropa je příliš rozhádaná na takový podnik.

O papežském schizmatu se dozvídá pouhý měsíc před smrtí a už s tím nemůže nic dělat. Umírá 29. listopadu 1378 na zápal plic. A jek je to s jeho přízviskem? Na jeho pohřbu si bere slovo profesor pařížské univerzity mistr Vojtěch Raňkův z Ježova.

„Ten ve své latinsky pronesené řeči označil Karla IV. titulem, který v souvislosti s ním vešel do dějin: Pater patriae – Otec vlasti.“ uzavírá současný publicista Jan Bauer.

Věnceslav Černý: Smrt Karla IV. v roce 1378. FOTO: Jedudedek / CC / volné dílo
Věnceslav Černý: Smrt Karla IV. v roce 1378. FOTO: Jedudedek / CC / volné dílo

 

Foto: Viz popisky. Titulní foto: FOTO: Ejdzej / CC / volné dílo
Související články
Historie
Mýty opředená ornitoptéra: Slepá ulička letectví?
Místní si ťukají na čelo, co si ten podivín od Krausů zase vymyslel. „Prý kvůli tomu musel probořit kus zdi,“ šeptá jedna ze sousedek. V podomácku vyrobeném stroji se speciálními křídly urazí jen několik metrů, poté tvrdě přistává na zem. Krkolomně znějící slovo má svůj původ v řečtině, jde o složeninu výrazů pták a křídlo. Ornitoptéry totiž […]
Historie
Tchyňovražda v přemyslovské rodině: Zabili kněžnu Vikingové?
Škubnutí závojem a z úst starší ženy se ještě ozve zachrčení. Potom nastane ticho. Vrazi chvíli čekají. Co kdyby se probrala? „Je mrtvá,“ šeptnou si Tunna s Gommonem a chvatně zmizí. Svůj úkol splnili na výbornou. V přemyslovské knížecí rodině dochází k rozkolu mezi kněžnou Ludmilou (asi 860–921) a její snachou Drahomírou ze Stodor (kolem r. […]
Historie
Brutální varšavské povstání: Ulice plné mrtvých v pekle bez naděje!
Oba vyčerpaně leží v posteli, když se žena ke svému milovanému přitočí a šeptá mu do ucha: „Radši odjeď z města, něco se bude dít.“ Myslí to v dobrém, aby ho ochránila od nebezpečí. Přitom několika slovy ovlivní osud celého města, které už záhy přestane existovat. Na jedné straně nacisté, na druhé zase hrozivá budoucnost v podobě komunismu. Poláci […]
Historie
Proč se Beneš se Štefánikem hádali?
TGM o M. R. Štefánikovi říká, „že dovedl lidi nadchnout; získával pro nás zájem i lásku.“ Francouzský premiér Aristide Briand v roce 1916 vydává prohlášení, že „Francie sdílí československé tužby a učiní vše, aby se Čechům dostalo samostatnosti.“ Svět se dozvídá o přání dvou národů v srdci Evropy stát se samostatnými.   Někdejší letec Milan Rastislav Štefánik […]
reklama
záhady a tajemství
Zázračný obraz v polském opatství: Skutečně byl přenesen z Rimini?
Polské opatství Krzeszów leží přibližně dvacet kilometrů od našich hranic s Polskem. Jedna ze zdejších záhad se váže k mariánské ikoně, která se nachází pod velkým oltářním obrazem. Záhada přenesení obrazu Jedná se o obraz Panny Marie Milosti v Krzeszówě. Ten dal také pravděpodobně chrámu latinský název Gratiae Sanctae Mariae. Nikdo neví, jak přesně se […]
To neuhádnete: Víte, kdo začal s vykopávkami Sfingy?
Nasucho polkne. Sice je neomezeným vládcem říše sahající od Nubie až po východní část Středozemního moře, jenže ho pronásleduje bolest zubů a dásní, dědičná epilepsie a navíc má gynekomastii, tedy zduření prsou. Polední slunce neúprosně žhne a mladý Thutmose IV. (u moci asi 1401/1391–1388 př. n. l.) pod provizorním přístřeškem a obklopen otroky usíná. „Rozjímej […]
Věštby královny ze Sáby
„Vidím město veliké, jehož sláva hvězd se dotýká,“ volá jedna. „Prahu pak Pán nad jiná města potrestá. Ohněm a hroznou povodní zkázu vezme a nepřítel zhoubu dokoná. Její rozvaliny zarostou borovím a hložím, kuny a lišky budou tu pelešiti,“ tvrdí druhá. A teď babo raď. Proroctví jsou oblíbená. Nacházíme je v nejstarších světových textech a stejně […]
Herkulova věž, poslední římský maják dochovaný do dnešních dnů
Torre de Hércules, Herkulova věž, patří k nejvýznamnějším památkám galicijského přístavního města La Coruňa na severozápadě Španělska. Jedná se o velmi starý, avšak doposud funkční maják, který byl podle legendy vytvořen bájným hrdinou Herkulem. Dokonce se jedná o jediný antický maják, který se nám dochoval ve funkčním stavu. Jde tak o nejstarší funkční maják na […]
věda a technika
Klíč k úspěšnému oplodnění? Důkladná znalost vajíček
Dosud bylo pochopení jejich detailní struktury a fungování opomíjeno. To se teď mění. Kliniky asistované reprodukce se v poslední době zaměřují na pochopení vnitřní struktury ženského vajíčka. To, jak vajíčko (oocyt) vypadá zevnitř, podobně jako jeho genetika významně ovlivňují úspěšnost léčby neplodnosti. Lidská vajíčka stále ještě nebyla dostatečně prozkoumána. Nejvíc zmapovaný je problém nerovnoměrného rozložení chromozomů, […]
Může se ryba utopit?
I zdatní plavci mohou mít namále, když třeba v nečekané situaci nemohou plavat. Jak je to ale s rybami, pro které je voda domovem a plavání tou nejpřirozenější činností? Svět ryb je vůbec plný záhad a otázek. Přemýšleli jste třeba někdy o tom, jestli stále jen plavou, nebo si také najdou čas na spánek? Anebo […]
RTG, CT, MRI – Jak vznikly život zachraňující přístroje?
Jen chvilka o samotě ve speciálně upravené místnosti, a pacient se dozví svoji diagnózu. „Zázračné“ přístroje rozpoznají vše, od zlomené kosti, přes pokažený zub až po nádorová onemocnění. Diagnostika je dnes klíčem k léčbě. Kdo ale stojí za vynálezy nenahraditelných přístrojů? Krystalky platnatokyanidu barnatého, ležící na stole v tmavé laboratoři, se při každém elektrickém výboji ve skleněné […]
Řeka Eufrat: Je kolébka civilizace na pokraji zániku?
Před tisíci lety pomůže k rozvoji prvních zemědělských společností na světě a v Bibli je Eufrat dokonce zmíněn jako jedna ze čtyř řek, které zavlažují zahradu Eden. I dnes jsou na něm závislé miliony lidí. Ale zdá se, že by nemuselo trvat dlouho, než řeka Eufrat zcela vyschne. A to budí velké obavy! Může se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz