Domů     Ultimátum pro Rudolfa II.: Přijmeme ho za krále, ale musí vládnout z Prahy!
Ultimátum pro Rudolfa II.: Přijmeme ho za krále, ale musí vládnout z Prahy!
6.7.2024

Temné komnaty Pražského hradu jsou napěchovány vzácnými uměleckými kousky. Těžký samet zakrývá okna, pach plísně a zmaru dýchá ze všech koutů. Stárnoucí císař Rudolf II. (1552–1612), král český, chorvatský a uherský a arcikníže rakouský, sedí u okna a vzdychá.

Doléhají na něj těžké deprese, trpí bolestmi. Jen záře plamenů jej trošičku povzbudí.

Jenže plameny nehoří v krbu, ale venku. Záblesky probleskují skrz závěsy. Zvenčí se ozývá křik a rachocení střelby. Hřmění výstřelů z mušket je labutí písní stárnoucího monarchy.

Vpád pasovských v roce 1610 je posledním pokusem navrátit Rudolfovi všechnu moc, okleštěnou předchozími jednáními a prohrami. Jenže vojsko nedokáže překročit Vltavu a zvítězit. „Byl jsem Někdo!“ skuhrá císař. „Byl jsem největší ozdobou našeho století. A teď?

Teď jsem zrazený a opuštěný…“ Zatímco v pražských ulicích umírají lidé, císař se v mysli vrací do dob, kdy mu sluneční svit a hluk nevadily.

Rudolf II. se svými rodiči a sourozenci na obraze od Giuseppa Arcimbolda. FOTO: Kunsthistorisches Museum Wien / Creative Commons / volné dílo
Rudolf II. se svými rodiči a sourozenci na obraze od Giuseppa Arcimbolda. FOTO: Kunsthistorisches Museum Wien / Creative Commons / volné dílo

Cesta na jih

Je podzim roku 1563. Silnice jsou zablácené a vůz nehezky kodrcá. Rachocení kol a klapot kopyt přehlušuje všechny ostatní zvuky. Průvod není rozhodně malý, několik vozů, mnohem víc jezdců. Nějakých čtyři sta dvořanů se stará o pohodlí dvou chlapců.

Jedenáctiletý následník trůnu Rudolf a jeho o rok mladší bratr Arnošt (1553–1595) míří na jih. „Vánoce strávíme v Miláně,“ poučuje mladšího bratra Rudolf. „A pak do Janova a na lodích do Barcelony.

Konečně uvidíme moře.“ Ale Arnošt není z té představy nadšený. Spíš se mu stýská po rodičích. „Proč jsme vlastně museli odjet ode dvora?“

Ve jménu Boha

Ta odpověď je jednoduchá – politika. Vyhrocená politika ve vyhrocené době. Evropa se zmítá v náboženských nepokojích.

V roce 1555 je podepsán Augšpurský mír, který stanovuje pravidlo „koho země, toho víra“, ale spory mezi katolictvím a protestanstvím jsou stále silné. Válčí se ve jménu Boha, pro jeho slávu se prolévá křesťanská krev a snahu ke kompromisům projevu jen málokdo.

Jedním z těch tolerantnějších je i Rudolfův otec Maxmilián II. (1527–1576), který je sice katolík, ale díky evangelickým učitelům má pochopení o pro druhou stranu. Jenže toho se bojí jeho manželka. „Pošleš kluky do Španělska, aby se nenakazili protestantskou špínou!“

Alonso Sánchez Coello: Portrét mladého arcivévody Rudolfa. FOTO: Tomasso Brothers / Creative Commons / volné dílo
Alonso Sánchez Coello: Portrét mladého arcivévody Rudolfa. FOTO: Tomasso Brothers / Creative Commons / volné dílo

Ještě větší říše

Maxmilián dlouho odolává, ale nakonec podlehne důležitým argumentům. Španělsku vládne Filip II. (1527–1598), jeden z nejmocnějších Habsburků historie. Říká se, že nad jeho zemí slunce nezapadá. „Ale má jen jednoho syna. A ten je dementní.

Nikdy nebude následníkem,“ šeptá manželka Maxmiliánovi do ucha. Poměry na Iberském poloostrově dobře zná, vždyť Filip je její bratr.

„Ty myslíš, má paní, že by Rudolf mohl opět spojit habsburské majetky?“ Ta představa je víc než lákavá, a tak nakonec své syny na španělský dvůr vysílá.

Rudolfova sestra a budoucí španělská královna Anna na portrétu od Giuseppa Arcimbolda. FOTO: Kunsthistorisches Museum Wien / Creative Commons / volné dílo
Rudolfova sestra a budoucí španělská královna Anna na portrétu od Giuseppa Arcimbolda. FOTO: Kunsthistorisches Museum Wien / Creative Commons / volné dílo

Zlatá klec

Rudolf s Arnoštem si vydržují vlastní dvůr se stovkami sluhů. Účastní se dvorských slavností, několik hodin denně tráví v knihovně a studují nejenom jazyky, ale i historii a náboženství. Jenže ne všechno je tak prosluněné jako zahrady skvostných paláců.

Filip mladíky drží prakticky jako rukojmí a šušká se, že jeho styl zábavy je trošičku za hranou. Turnajové hry a další zápasy spíš z mladíků dělají spíše cvičené opičky než budoucí nejmocnější muže Evropy.

Termín jejich návratu je několikrát odložen, vždy pod nějakou důležitou záminkou. Nakonec se povede Maxmiliánovi vyměnit bratry za jejich sestru Annu (1549–1580), která se stane Filipovou manželkou a konečně mu porodí schopné syny. Filip už Rudolfa nepotřebuje a ten se může vrátit domů.

Budeš vládce

Hned po návratu do Vídně si ho zavolá otec. „Musíš se naučit vládnout,“ spustí hned. „Jsi můj nástupce a musíš se postarat o zemi.“ Zvlášť když dědičné habsburské země jsou tak komplikovaným soustátím.

Zejména české země, kde už od husitských válek nevládne z hlediska víry přílišný klid. A pak tu jsou i čeští stavové, kteří si během těch několika let praktického bezvládí navykli na velkou míru autonomie.

Takže Rudolf sice je následníkem, ale aby získal i českou korunu, musí to schválit i český sněm. A to je už pořádný oříšek.

Císařská koruna Rudolfa II. FOTO: Falk2 / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
Císařská koruna Rudolfa II. FOTO: Falk2 / Creative Commons / CC BY-SA 4.0

Štěpánská koruna

Je chvilku poté, co se Rudolf vrátí do Vídně, umírá uherský král a Maxmiliánovi se celkem snadno podaří prosadit, aby na tamní trůn usedl Rudolf. To císaře povzbudí, aby co nejdřív začal jednat i s českými stavy.

Na rok 1573 nechá svolat do Prahy zemský sněm, ale na místo vyšle Rudolfa. „Musíš udělat dojem, synu,“ poučuje ho.

„Když si tě oblíbí, bude tvá cesta na trůn jednodušší.“ Budoucí vládce tak poprvé navštíví hlavní město zemí Koruny české s jeho paláci a kouzelnými uličkami. Oproti západním metropolím jde o zaplivané a zapomenuté městečko, ale své kouzlo rozhodně má.

Vždycky Praha

Když jednání započnou, čeští stavové nakonec vynesou svůj požadavek:

„Bylo by dobré, kdyby Jeho Milost arcikníže Rudolf přesídlil do Prahy, aby lépe mohl dohlížet na dění v zemi, nastolit pořádek a snáz řešit všechny problémy.“ Když tuto žádost přetlumočí po návratu do Vídně, otec mu přeloží, co to Češi vlastně chtějí:

„Chtějí tě mít pod kontrolou a ovládat tě, o nic jiného nejde. Zůstaneš ve Vídni.“ Rudolf ještě nenastoupí na trůn, a už v téhle chvíli má pocit, že ho chce mít každý pod kontrolou – česká šlechta, španělský král, vlastní otec…

Hoefnagel: Praha roku 1595. FOTO: Sokoljan / Creative Commons / CC BY-SA 3.0
Hoefnagel: Praha roku 1595. FOTO: Sokoljan / Creative Commons / CC BY-SA 3.0

Královský poker

Jenže Maxmilián musí Rudolfovo nástupnictví vyjednat, aby udržel říši pohromadě. Následující rok se do Prahy vydává už sám a v plánu má prosadit synovu korunovaci.

Ví, že to nebude levné a že musí vyjednávat – otázka je, o kolik bude muset ustoupit, aby dosáhl svého. Navíc v Čechách roste náboženské napětí. Nekatolíci touží mít více svobody, protože se jim ani za mák nelíbí výsledek augšpurského míru.

Není to snadná hra a Maxmilián ji nemá rozehranou vůbec dobře. Jednání začnou chladně a ve stejném duchu pak pokračují.

Kouzlo kompromisu

„Je potřeba zvýšit daně,“ zahájí promluvu císař. „Roste turecké nebezpečí a v Uhrách je potřeba posílit pevnosti. A taky chci korunovaci pro Rudolfa, jen tak mimochodem.“ Začne několik dní drsných hádek.

Císař naslouchá stížnostem a nářkům, nabízí kompromisy, které by jej nemusely bolet, ale nakonec se ukáže, že ustoupit musí. A v ten okamžik jednání naberou jasný směr – Rudolf bude králem výměnou za uznání České konfese.

Lucas van Valckenborch: Portrét Rudolfa II. (kolem 1580). FOTO: Martino Rota / Creative Commons / volné dílo
Lucas van Valckenborch: Portrét Rudolfa II. (kolem 1580). FOTO: Martino Rota / Creative Commons / volné dílo

Ve víře je síla tvá

Tento dokument má pětadvacet článků a docela dost stránek. Ani celý jeho název nepatří k nejkratším: Vyznání víry svaté křesťanské všech tří stavův království českého Tělo a Krev Krista Pána pod obojí přijímajících.

Obsahuje konkrétní pravidla, která legalizují některé protestantské církve. Díky dohodě s jednotou bratrskou jsou z textu odstraněny odsudky radikálnějších hnutí, a vzniká tak na svou dobu dokument velmi tolerantní a umožňující soužití více vyznání vedle sebe.

Katolíci a radikální staroutrakvisté jsou zděšeni, ale Maxmilián potřebuje vyjednávat.

Slibem nezarmoutíš

Maxmilián si text přečte a navenek nedá nic najevo. „Domluvíme se. Dostanu svoje daně a korunu pro Rudolfa a za to vám schválím tu Konfesi.“ Když ale císaři podsunou dokument k podpisu, odsune jej stranou.

„Mé slovo v téhle chvíli stačí, přece si nechceme pohněvat radikální katolíky. Podepíšu, až se situace uklidní.“ Stavům tohle slovo zatím stačí, ostatně nic víc v dané chvíli nemají šanci získat. Už jenom slovní slib je víc, než v co mohli kdy doufat.

A tak nakonec souhlasí a se skřípajícími zuby přikývnou. „A uděláme to radši hned,“ kuje Maxmilián železo, dokud je žhavé. „Co třeba… za tři týdny?“

Portrét Rudolfa II. od Hanse von Aachena. FOTO: Web Gallery of Art / Creative Commons / volné dílo
Portrét Rudolfa II. od Hanse von Aachena. FOTO: Web Gallery of Art / Creative Commons / volné dílo

S korunou na hlavě

Dvaadvacátého září léta páně 1575 se rozezní v Praze snad všechny zvony. Ve Svatovítském chrámu je narváno k prasknutí. Samá honorace, draze oblečení pánové a nejmocnější mužové země.

V chrámu jsou dokonce postavené dřevěné tribuny, ale stejně se tam všichni nevejdou a postávají před chrámem.

Jakmile skončí bohoslužba, je do chrámu přiveden Rudolf II. „Teď přísaha, pane,“ napoví mu Vilém z Rožmberka (1535–1592), nejvyšší purkrabí Království českého.

A nový král musí česky, tedy jazykem, kterým nemluví a který nezná, odříkat slavnostní přísahu. Teprve pak je mu na hlavu posazena svatováclavská koruna, kterou den předtím přiveze poselstvo z Karlštejna.

Josef Mathauser: Císař Rudolf II. návštěvou u archiváře Strady. FOTO: neznámý autor / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
Josef Mathauser: Císař Rudolf II. návštěvou u archiváře Strady. FOTO: neznámý autor / Creative Commons / CC BY-SA 4.0

Novým králem

Pak před krále přestupují páni a rytíři a dotýkají se koruny a přísahají věrnost. Je to dlouhý zástup, ale před polednem je naštěstí konec ceremonií. Rudolf ještě pasuje čtyři rytíře a pak už je čas na hostinu.

Po hostině se všichni rozloučí a… a to je všechno. Rudolf se mračí. „Není to nějak ošizené?“ ptá se. Odpovědí je mu pokrčení ramen. Všem to přijde trošku zfušované. Jiné korunovace trvají třeba několik dní a provázejí je oslavy, turnaje a hry.

Tady nic, jen jeden den, který končí odpolední hostinou. Lidé jsou zklamaní a o korunovaci se mluví jako o ošizené. Maxmilián se ale necítí zklamán – jeho syn má na hlavě českou korunu a Česká konfese podepsaná není. A už nikdy nebude.

O rok později Maxmilián umírá. A Rudolf po prvních pár letech propadne nemoci, kterou současníci zvou „melancholií“, a z nadějného mladého krále se stane zahořklý muž, kterému se protiví vláda a sžírá jej deprese a pocit, že jej každý zradil…

Mrtvý Rudolf II. FOTO: neznámý autor / Creative Commons / volné dílo
Mrtvý Rudolf II. FOTO: neznámý autor / Creative Commons / volné dílo

Ikarův pád

Praha hoří, v ulicích zní střelba a stařičký Rudolf sedí u okna se zataženými závěsy, protože nemá rád světlo.

Jeho plány ztroskotaly, vpád pasovských vojsk nemůže zvrátit politickou situaci a ani se mu nepodaří pomstít se nenáviděnému bratru Matyášovi a zrádné šlechtě.

Rudolf je sužován nemocemi, trápí jej syfilis a černá mysl, která jej dokonce dožene k pokusu o sebevraždu. Nevěří nikomu – a nikdo proto vlastně nevěří ani jemu. Rudolf ještě má na hlavě korunu, ale fakticky mu už nepatří.

„Byl jsem Někdo!“ skuhrá a vzpomíná na svou korunovaci, ale není to nic jiného než nářek opuštěného a zbitého psa.

Foto: Viz popisky. Titulní foto: Web Gallery of Art / Creative Commons / volné dílo
Související články
Historie
Karel, toho jména čtvrtý i první
V prosinci 1378 se tisíce lidí spěchají rozloučit s dosud největším panovníkem Českého království a hned dva učenci si kladou za čest pronést o zesnulém uctivou řeč. Arcibiskup Jan Očko označuje nebožtíka Novým Konstantinem. Mistr ze Sorbonny Vojtěch Raňkův z Ježova mluví o Otci vlasti. Jaký ale Karel ve skutečnosti byl a jak panoval? Karel […]
Historie
Mýty opředená ornitoptéra: Slepá ulička letectví?
Místní si ťukají na čelo, co si ten podivín od Krausů zase vymyslel. „Prý kvůli tomu musel probořit kus zdi,“ šeptá jedna ze sousedek. V podomácku vyrobeném stroji se speciálními křídly urazí jen několik metrů, poté tvrdě přistává na zem. Krkolomně znějící slovo má svůj původ v řečtině, jde o složeninu výrazů pták a křídlo. Ornitoptéry totiž […]
Historie
Tchyňovražda v přemyslovské rodině: Zabili kněžnu Vikingové?
Škubnutí závojem a z úst starší ženy se ještě ozve zachrčení. Potom nastane ticho. Vrazi chvíli čekají. Co kdyby se probrala? „Je mrtvá,“ šeptnou si Tunna s Gommonem a chvatně zmizí. Svůj úkol splnili na výbornou. V přemyslovské knížecí rodině dochází k rozkolu mezi kněžnou Ludmilou (asi 860–921) a její snachou Drahomírou ze Stodor (kolem r. […]
Historie
Brutální varšavské povstání: Ulice plné mrtvých v pekle bez naděje!
Oba vyčerpaně leží v posteli, když se žena ke svému milovanému přitočí a šeptá mu do ucha: „Radši odjeď z města, něco se bude dít.“ Myslí to v dobrém, aby ho ochránila od nebezpečí. Přitom několika slovy ovlivní osud celého města, které už záhy přestane existovat. Na jedné straně nacisté, na druhé zase hrozivá budoucnost v podobě komunismu. Poláci […]
reklama
historie
Proč se Beneš se Štefánikem hádali?
TGM o M. R. Štefánikovi říká, „že dovedl lidi nadchnout; získával pro nás zájem i lásku.“ Francouzský premiér Aristide Briand v roce 1916 vydává prohlášení, že „Francie sdílí československé tužby a učiní vše, aby se Čechům dostalo samostatnosti.“ Svět se dozvídá o přání dvou národů v srdci Evropy stát se samostatnými.   Někdejší letec Milan Rastislav Štefánik […]
Záhadná epidemie, která děsila celý středověk
Říkalo se jí „oheň svatého Antonína“, protože nemocným kvůli nekróze odpadaly tkáně a zčernalé pahýly končetin vypadaly jako sežehnuté ohněm. Trvalo staletí, než se přišlo na to, že nejde o infekce, ale masové otravy. Středověká medicína neměla žádnou možnost zjistit, co se to děje a proč, tím méně zabránit podivným onemocněním, která se čas od […]
Jaká choroba skolila možného kandidáta na českého krále?
Pochází z mocného rodu. Rebel, který se stane tváří českého stavovského povstání by se býval mohl stát českým králem. Smrt ho ale dohonila dříve. Změnil by nějak chod dějin? Otázka zůstává dodnes nezodpovězená. Hlavou svého rodu, který je tehdy nejbohatším v Čechách, se Albrecht Jan Smiřický (1594–1618) stává v pouhých 20 letech. O rok později se stává vyslancem […]
Liška ryšavá Zikmund: Obyvateli Uher veleben, Čechy nesnášen!
Zatímco v Evropě, a zejména v Uhrách je mladší syn Karla IV. Zikmund (1368–1437) považován za velice schopného krále, Češi mu dlouho nemohou přijít na jméno. Vyčítají mu smrt Jana Husa i křížovou výpravu, kterou vedl proti husitům. Trvá mu tak dlouhých sedmnáct let od smrti bratra Václava IV., než je v českých zemích všeobecně přijat jako […]
historie
Václav IV. jako následník předurčený k vládnutí: Dělal všechno pro to, aby panovat vůbec nemusel
Je prosinec 1378. Mladý král Václav štve jelena a nic mu nesejde na tom, že teprve včera uložili jeho královského otce k poslednímu odpočinku. Je přece král, a to z Boží vůle, všichni ho musejí poslouchat, copak on má dřít jako kůň? Však se to nějak zařídí jako za jeho nebožtíka otce. On má svůj […]
Henry Morgan, korzár z Karibiku: Dodnes ho připomíná i známý rum
Přesné datum narození obávaného Henryho Morgana, největšího korzára 17. století, není známo. Nejprve si získal jméno jako jeden z nejvýznamnějších vůdců karibských pirátů a následně pak jako jejich nepřítel, když vstoupil do služeb Anglie a přijal úkol pirátství potlačovat. Svou kariéru Morgan započal na ostrově Tortuga, jenž v roce 1493 objevil a též i pojmenoval […]
Bitva na Bílé hoře: Vojáci berou do zaječích a důstojníci zůstanou na pivu
Je 8. listopadu 1620. Stavovské vojsko zaujme výhodné postavení na návrší. Nepřátel je sice víc, ale bez opory pražských hradeb. Jenže stavy nemají žádnou hrdinnou vlasteneckou armádu, jak se nám někdy snažili namluvit v hodinách dějepisu. Většina vojáků jsou zahraniční žoldáci. A to bude problém. Nedostali totiž svůj žold…   Když mu na hlavu posadí […]
V Rakousku-Uhersku byl milovaný i nenáviděný Masaryk odsouzen k smrti
K jeho osmdesátým narozeninám je roku 1930 přijat zákon o zásluhách T. G. Masaryka, obsahující větu „Tomáš Garrigue Masaryk zasloužil se o stát“, a je oslavován jako prezident-osvoboditel. Přitom než se stal symbolem samostatného Československého státu, byl několikrát prohlášen za vlastizrádce, a dokonce mu za to hrozila i smrt… Zpráva o vyhlášení první světové války dne 28. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz