Domů     Zákoutí neurogastronomie: Sluch je nejlepší kuchař
Zákoutí neurogastronomie: Sluch je nejlepší kuchař
11.6.2024

Že výběr hudby ovlivní náš kulinářský zážitek, asi nikoho nepřekvapí. Zákazníci například v restauraci utratí až o 10 % víc, pokud na pozadí hraje klasika. Hlasitá hudba zase zvyšuje prodej soft-drinků a při poslechu hudby rychlé rychleji jíme.

Sluchové vjemy se ale také zcela zásadně podílejí na tom, jak nám samotné jídlo chutná.

 

Když přijde řeč na mdlá jídla, většině lidí se vybaví pokrmy servírované na palubě letadel. Za špatnou pověstí jídla podávaného aerolinkami přitom stojí víc faktorů než jeho samotná chuť.

Vysoká nadmořská výška sice ovlivňuje dutiny a tím i čich a chuť, roli ale hrají také okolní hluk.

Zatímco v knihovně se úroveň hluku pohybuje kolem 30 db (decibelů) a u běžné konverzace přibližně 60 db, uvnitř Airbusu 747 během letu se dá naměřit až 90 db, což je někde mezi sekačkou na trávu a motorovou pilou.

V tak hlučném prostředí je podle vědců lidská schopnost vnímat specifické chutě zásadně narušena, zejména u chutě sladké a slané.

Proto letecké společnosti jako British Airways začaly experimentovat se zvýšením obsahu chuti umami ve svých pokrmech, která je údajně méně ovlivnitelná okolním hlukem.

Není to jen samotným jídlem. Chuťovému zážitku na palubách letadel nepřispívá ani hlučné prostředí. FOTO: Unsplash
Není to jen samotným jídlem. Chuťovému zážitku na palubách letadel nepřispívá ani hlučné prostředí. FOTO: Unsplash

Nepřeslechněte jídlo

Lidské ucho je překvapivě citlivé. Rozezná například změny ve viskozitě tekutiny a změnách teploty – proto běžně nedělá problém se zavázanýma očima poznat, zda se od sklenice nalévá studená nebo horká voda.

Za účelem studia lidského mozku a jeho vnímání toho, co jíme a pijeme, vznikly relativně nové vědecké obory: neurogastronomie a gastrofyzika.

Jedním z klíčových vědeckých pracovišť v tomto směru je Crossmodal Research laboratory v oddělení experimentální psychologie na Oxfordské univerzitě, kde působí i profesor Charles Spence.

K oboru se dostal prostřednictvím studie, za kterou v roce 2008 společně s Maxem Zampinim obdržel kontroverzní IG Nobelovu cenu. Ta se každoročně uděluje za vědecký výzkum, který nejprve rozesměje, až poté přinutí k zamyšlení.

Profesor Spence tehdy najal 200 dobrovolníků ochotných ve jménu vědu celý den pojídat bramborové chipsy. Během jídla jim přehrával modifikované zvuky křupání, některé hlasitější, jiné tlumenější.

„Zjistili jsme, že čistě jen zvýšením tónů vysokých frekvencí můžeme brambůrky subjektivně učinit až o 15 % křupavější a čerstvější,“ uvedl profesor Spence. Chuť kterou vnímáme, tak skutečně ovlivňuje zvuk, který u toho slyšíme.

Lidské ucho dokáže rozeznat změny ve změnách teploty. FOTO: Unsplash
Lidské ucho dokáže rozeznat změny ve změnách teploty. FOTO: Unsplash

Hořko-sladká symfonie

Chytré implementování zvuku do pokrmu proto dokáže ovlivnit i jeho chuťové atributy – úroveň sladkosti, trpkosti, nebo kyselosti, subjektivně vnímané strávníkem.

Ve studii z roku 2010 s 34 dobrovolníky tým profesora Speceho zjistil, že testovaní docela konzistentně přiřazovali základní chutě ke specifickým hudebním nástrojům.

Nízko položené žesťové tóny například párovali s hořkou a umami chutí, zatímco sladkost i slanost přiřazovali k vyšším tónům. Vědci následně vytvořili sérii 40sekundových hudebních skladeb a přehráli je 20 dobrovolníkům během pojídání hořké čokolády.

Podle předpokladu, lidé u mlsání poslouchající hudbu se sladkými „konotacemi“ cukrovinku vnímali jako sladší, a totéž platilo i obráceně.

Foto: Viz popisky. Náhledové foto: Unsplash
Související články
Věda a technika
Neohrožená Bertha Benzová: Při první dálkové jízdě automobilem riskovala všechno
Automobil to v počátcích neměl snadné. Lidé se kočáru bez koní báli a připadal jim nespolehlivý a zbytečný. O opaku se je rozhodla přesvědčit Bertha Benzová, žena jednoho z prvních konstruktérů. Na voze sedí dobře oblečená dáma a dva mladí chlapci. Ale kde mají koně? Přestože kočár nic netáhne, s vrčením a boucháním se šine ulicí. Lidé se na něj nevěřícně dívají a někteří […]
Věda a technika
Katastrofa se šťastným koncem: Posádka Apolla 13 téměř zmrzne!
Rutinně zkontroluje displeje. V houstonském řídícím centru to tentokrát nehučí jako v úlu, naopak nálada je poklidně ospalá. Inženýr v pravidelných intervalech navazuje spojení s astronauty a zdá se, že vše proběhne hladce. Noční můra udeří až za pár hodin. Posádku ve složení Jim Lovell (*1928), John Swigert (1931-1982) a Fred Haise (*1933) čeká náročná mise, mají totiž dosednout […]
Věda a technika
Vítejte na Měsíci v roce 2075!
Nad Mořem klidu po 350 hodinách zapadá Slunce. Nasedněte do vodíkového transportéru a po dálnici ze zpevněného regolitu se vraťte do příbytku. Uvnitř můžete sundat skafandr, z okna zamávat svítící zeměkouli a jít spát… Jsme na Měsíci a píše se rok 2075. Uplynulo více než 50 let od chvíle, kdy lidstvo poprvé stanulo na jiném […]
Věda a technika
Od šarlatánství k vědě: Těžké začátky meteorologie
Meteorologie v polovině 19. století prošla významnou proměnou. Stala se organizovanou veřejnou službou, ovlivňující chod celého státu, od zemědělství po veřejnou bezpečnost. Jedinou její chybičkou bylo, že se na předpovědi nedalo vůbec spoléhat. To se mělo změnit až s příchodem první světové války. Po Velké Británii zahájily činnost národní meteorologické služby také v dalších státech světa a […]
reklama
záhady a tajemství
Pražské Loretánské náměstí: Bezbožná Drahomíra, starobylé stély či hrob upírky?
Legenda praví, že když přes dnešní pražské Loretánské náměstí prchala Drahomíra po zavraždění syna Václava a míjela rotundu sv. Matouše, pohanská kněžna začala spílat modlícímu se vozkovi. V tu chvíli se prý otevřela země a bezbožná kněžna zmizela i s koňmi a kočárem v bezedné propasti… Drahomířin sloup Na tomto místě byl prý postaven takzvaný […]
Mystika drahých kamenů: Jejich magičnost lidé cítili odjakživa
Tajemný třpyt drahokamů okouzloval člověka odedávna. Nemalou měrou k tomu přispěla i velmi stará víra v magickou, uzdravující, obšťastňující a osvěcující moc drahých kamenů. Pro svoji výjimečnost a vzácnost bývaly symbolem bohatství a moci. Síla drahých kamenů byla využívána v léčitelství a magii kultur celého světa. Starověká tradice se přenesla také do středověkého myšlení. Zatímco u starověkých autorů se […]
Saint Germain: Nesmrtelný génius nebo jen geniální kecal?
Opravdu se osobně znal s Ježíšem i Kleopatrou? Byl to cestovatel v čase? Nebo je nesmrtelný? Anebo je to jen geniální podvodník? Pokud existuje člověk, který je ztělesněným tajemstvím, pak je to bezpochyby dobrodruh, který se do historie zapíše jako Hrabě Saint Germain. Vynoří se z neznáma Jeho skutečné jméno dones nikdo nezná. Stejně tak […]
Ivan Luťanský: Stále neodhalené tajemství smrti okouzlujícího darebáka
Svým vzhledem byl jako stvořený pro role krásných princů z pohádek. Než však mohl přejít k charakterním rolím mužů středního věku, z jeviště, stříbrného plátna i televizních obrazovek se navždy ztratil.   Na základní škole žáka Ivana Luťanského příliš nebaví učení, ale zkoušky divadelního kroužku, kam dochází od svých jedenácti let, nikdy nevynechá. Také dbá na fyzickou přípravu […]
věda a technika
Není akné jako akné: Zpozorněte zejména v létě
Kromě běžného akné, které se vyskytuje především v době puberty v důsledku prudkých hormonálních změn, existuje však též takzvané kosmetické akné, které vzniká v důsledku používání některých mastných krémů. Často se tak děje ve snaze zamaskovat již vzniklé vřídky. Stejně tak, jako některé kosmetické prostředky mohou situaci s akné zhoršit, existují pak samozřejmě i takové, […]
6 nejbizarnějších vozidel
Kabina, sedačky, volant a nejčastěji 4 kola. Auta či vozidla však nemusejí vypadat vždy takto! Jaké nejbláznivější nápady vznikly v hlavách designérů a techniků, ale nakonec se neujaly? 1/ Přidat kola! OctoAuto (1911) Na počátku 20. století jsou silnice samá díra. Auto se špatně ovládá a kola dostávají zabrat! „Čtyři jsou málo,“ domnívá se americký […]
Zázračné helium: Proč nám mění hlas?
Zatmění Slunce roku 1868. Událost, kterou si nemůže žádný hvězdář nechat ujít. Francouzský astronom Pierre Janssen (1824–1907) není výjimkou. Jako první si všimne žluté spektrální linie. Neznámý prvek dostane jméno po bohu Slunce, Héliovi. Potrvá ještě 27 let, než skotský chemik William Ramsay (1852–1916) izoluje plynné helium na Zemi. Dost by se podivil, jak se […]
Pozor na ně! 3 nejjedovatější rostliny u nás
Skočec obecný (Ricinus communis) je oblíbená okrasná rostlina. Jeho semena obsahují prudký jed ricin a alkaloid ricinin. Smrtelná dávka pro dospělého člověka je 15 až 20 semen, pro dítě pouhých 3 až 5. Pokud semena sníte, zprvu budete mít příznaky podobné chřipce. Poté dojde k poškození sleziny, ledvin a jater. Zubatá vám zaklepe na dveře […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Ručky jako nejjemnější hedvábí
nejsemsama.cz
Ručky jako nejjemnější hedvábí
Jak se říká, ruce o člověku prozradí všechno. Aby vám neudělaly ostudu, zkuste o ně pečovat pomocí malých bylinkových zázraků. Regenerují, zjemňují a zklidňují. Ruce pak budou jako znovuzrozené. Jojoba čínská hojí Z jojoby čínské je nejlepší za studena lisovaný olej. Je hypoalergenní a obsahuje pěsticí a hojivé látky. Postará se o různé kožní problémy včetně
Snaží se jí Petruchová zničit kariéru?
nasehvezdy.cz
Snaží se jí Petruchová zničit kariéru?
Jakmile mladičká moderátorka Veronika Petruchová (29) nastoupila na Novu, údajně měla jediný cíl. Chtěla postupně vyštípat Lucii Borhyovou (46) a stát se hvězdou televizního zpravodajství. Dobře tot
Vykradači hrobů si odnesli kusy těl! Chystají je pro rituály voodoo?
enigmaplus.cz
Vykradači hrobů si odnesli kusy těl! Chystají je pro rituály voodoo?
Přes 100 otevřených rakví a desítky poházených znetvořených těl nebožtíků, jimž kdosi během jediné noci usekal hlavy a odstranil některé vnitřní orgány. Tento hrůzný pohled se na podzim roku 2012 nask
Nepostradatelné mýdlo: Kdy jsme se začali mydlit?
epochalnisvet.cz
Nepostradatelné mýdlo: Kdy jsme se začali mydlit?
Naši předkové nemají k dispozici moderní technologie, které by jim usnadnily život. Nezbývá jim, než se více rozhlížet kolem sebe a všímat si i maličkostí. Třeba když si opékají maso: kdyby je zajímalo jen to, jak se dobře najíst, výroba mýdla by se zřejmě vyvíjela jinak.   Mýdlo totiž pravděpodobně vznikne jako vedlejší produkt opékání
Utekla jsem před sousedem
skutecnepribehy.cz
Utekla jsem před sousedem
Už když se k nám do domu přistěhoval, byl hned s každým kamarád. Moje kamarádka na něm mohla oči nechat. Mě upřímě děsil. Před deseti lety jsem si žila spokojeně a nehodlala jsem na tom nic měnit. Mé vztahy s muži nikdy za nic moc nestály a rozhodně pro mě žádný nikdy nic dobrého neudělal. Tak jsem
Dovolená s domácími mazlíčky ve Falkensteiner Hotels & Residences
iluxus.cz
Dovolená s domácími mazlíčky ve Falkensteiner Hotels & Residences
Domácí zvířata jsou našimi nejlepšími přáteli a milovanými členy rodiny. Jejich bezpodmínečná láska, neochvějná věrnost a nakažlivá radost činí každý okamžik lepším. Není divu, že je chceme zapojit do
Italský slaný koláč
tisicereceptu.cz
Italský slaný koláč
Koláč můžete podávat teplý i studený. Ingredience 600 g hladké mouky 2 dcl olivového oleje ¼ lžičky soli Na náplň 1,5 dcl oleje 1 cibule 600 g špenátu 10 vajec 130 g parmazánu 500 g
Stínicí prvky zvyšují uživatelský komfort
rezidenceonline.cz
Stínicí prvky zvyšují uživatelský komfort
Jsou nejen praktickým doplňkem, který chrání před slunečním zářením, teplem a nežádoucími pohledy, ale podílejí se rovněž na estetických kvalitách interiéru: dotvářejí totiž celkový vzhled a výslednou atmosféru obytného prostoru. Vnitřní i vnější stínicí prvky zvyšují soukromí a zároveň dodávají interiéru styl a eleganci. K jejich dalším přednostem patří zvýšení akustické a tepelné izolace místností,
162 let Sokola: Bez nich bychom tohle (asi) nepsali
21stoleti.cz
162 let Sokola: Bez nich bychom tohle (asi) nepsali
Vedla je velká myšlenka z dob antického Řecka. Několik významných osobností se obklopilo dalšími a založili tělovýchovný spolek, který dorostl do obřích rozměrů s dalekosáhlými důsledky. [caption
Les prospívá jako lázně
panidomu.cz
Les prospívá jako lázně
Že je v lese blaze, víme všichni. Vědce ovšem zajímalo proč přesně. Zjistili, že důvodů je vícero. Klesá hladina stresového hormonu Proto cítíme v lese takovou psychickou úlevu. Zklidňuje se zrychlený pulz, polevují úzkosti a psychické napětí. Díky tomu pociťujeme i příliv energie, o níž nás stresová reakce jinak obírá. A to není vše, podle
5x Čechoslováci proti Japoncům: Se Spojenci strádali v zajetí i při pochodech smrti
historyplus.cz
5x Čechoslováci proti Japoncům: Se Spojenci strádali v zajetí i při pochodech smrti
Japonsko kapitulovalo. Velitel tábora ve Fukuoce nechává shromáždit všechny zajatce. „Válka skončila, nyní jsme všichni přátelé!“ oznámí jim stručně. K žádnému masakru vězňů na poslední chvíli nedojde. „Tím to skončilo…, sebral vojáky, kteří nás hlídali, a zmizeli,“ líčí Karel Aster, který padl do japonského zajetí v roce 1942 při obraně Filipín.   Potomci emigrantů, uprchlíci z Protektorátu
Kolo jako fenomén: Výstava v trutnovské galerii EPO1 propojuje cyklistiku a současné umění
epochanacestach.cz
Kolo jako fenomén: Výstava v trutnovské galerii EPO1 propojuje cyklistiku a současné umění
Ztvárnění bicyklů a jejich role v životě člověka představuje výstava Jízda v Centru současného umění EPO1 v Trutnově ve spolupráci s platformou Sport in Art. Výstava nabízí díla více než čtyř desítek umělců několika generací. Expozice láká na díla sochařů, instalace nebo výtvarné umění. Monumentálně pojatá výstava v prostorách bývalé elektrárny bude nejrozsáhlejší přehlídkou, jaká