Domů     Rekordmani mezi rostlinami: Fascinující nej rostlinné říše
Rekordmani mezi rostlinami: Fascinující nej rostlinné říše
21.4.2024

Znáte je? Nejmenší a největší rostliny světa, rostliny s nejdelšími listy, největšími květy či nejdelším jehličím, nebo třeba nejstarší rostlinu, jejíž věk je téměř pět tisíc let?  Představujeme vám rekordmany z říše rostlin, seznamte se.

Obrovsky rozmanitý svět rostlin nás obklopuje v každém koutu světa. Rostliny nám i zvířatům poskytují potravu a kyslík, bez kterého bychom také nemohli žít.

Zajišťují nám ale třeba i stavební materiál – dřevo, oděvní látky – len a bavlnu, nebo léky vyráběné z bylin.

Rostlinná říše je nenahraditelná a ohromující, ať už se jedná o oku neviditelnou nejmenší rostlinu na světě, nebo naopak nejvyšší strom, tyčící se k nebi do výšky přes 100 metrů.

Bambus je nejrychleji rostoucí rostlinou na světě. FOTO: pxfuel
Bambus je nejrychleji rostoucí rostlinou na světě. FOTO: pxfuel

Rychlý jako bambus

Tak by mohlo znít pořekadlo mezi rostlinami. Bambus, mezi který se řadí množství rodů trav z čeledi lipnicovitých, vyznačujících se dřevnatými stébly, je totiž nejrychleji rostoucí rostlina na světě.

Za jeden jediný den dokáže vyrůst až o 91 centimetrů. Bambus je zároveň největší travinou na světě, některé druhy dokážou vyrůst do výšky téměř 50 metrů.

Stébla bambusu jsou dutá a využívají se jako materiál pro konstrukci staveb, výrobu nástrojů, nábytku, ale i papíru či oblečení. Kromě toho jsou bambusové výhonky součástí mnoha asijských pokrmů.

Obři rostlinné říše

Nejmohutnějším stromem na světě je sekvojovec obrovský. Tomuto stromu se právem přezdívá mamutí strom – může totiž vážit až přes 2000 tun. Jen hmotnost jeho kmene se odhaduje na 1256 tun.

Roste v kalifornském Národním parku Sequoia, který nejvíce proslavily právě lesy sekvojovců obrovských, zejména Obří les (Giant Forest). V tomto lese najdeme pět z deseti největších stromů na světě, pokud jde o objem dřeva.

Tím vůbec největším v Obřím lese je strom Generál Sherman. Objem jeho kmene je 1487 m³, což z něj dělá největší strom, co do objemu, na světě. Vysoký je přibližně 84 metrů a starý asi 2300 až 2700 let.

Pojmenován je po generálu americké občanské války Williamu Tecumsehu Shermanovi (1820–1891).

Král mezi stromy

Sekvojovce jsou sice nejmohutnější stromy, nedosahují však výšky sekvojí. Mezi vůbec nejvyšší stromy na světě patří sekvoj vždyzelená.

Mimochodem, název stromu „sekvoj“ byl odvozen od jména náčelníka indiánského kmene Čerokíjů Sequoyaha (asi 1770–1844), který je tvůrcem indiánského písma.

Sekvoje se dnes vyskytují jen na území USA, konkrétně na pobřeží jižního Oregonu a v Kalifornii. V Redwoodském národním parku v severní Kalifornii najdeme nejvyšší žijící strom na světě – byl objeven v roce 2006, měří takřka 116 metrů a nese jméno Hyperion.

Ke stromu je dnes omezen přístup, aby nedošlo k jeho poškození. Ještě v polovině 19. století tu pravděpodobně rostly sekvoje vysoké až 144 metrů, v období kalifornské zlaté horečky však byly velké plochy lesů vykáceny.

Sekvoj vždyzelená patří mezi nejvyšší stromy na světě. FOTO: Brian Gratwicke/Creative Commons/CC BY 2.0
Sekvoj vždyzelená patří mezi nejvyšší stromy na světě. FOTO: Brian Gratwicke/Creative Commons/CC BY 2.0

Menší než bakterie

Na rozdíl od obřích a majestátních sekvojí je nejmenší rostlina na světě pouhým okem neviditelná.  Jednobuněčná kulovitá zelená řasa Ostreococcus tauri je totiž velká jen cca jednu tisícinu milimetru, a je tedy menší než mnohé bakterie.

Tato jednobuněčná zelená řasa patří do jedné z nejstarších skupin, nazvané Prasinophyceae. Nejmenší řasa je součástí mořského planktonu, a hraje proto důležitou roli v ekosystému.

Mořský fytoplankton se totiž podílí z velké části na celkové fotosyntetické aktivitě planety, tvorbě biomasy a koloběhu uhlíku na Zemi. Miniaturní řasa byla objevena v roce 1994 v laguně Thau u francouzského pobřeží.

Podmořská louka

Vůbec největší organismus na Zemi najdeme rovněž v moři. Porost mořské trávy posidonie jižní se rozprostírá na dně australské Žraločí zátoky na rozloze neuvěřitelných 200 km² – tedy téměř takové plochy, jakou zaujímá město Ostrava.

Fakt, že jde o jednu rostlinu, potvrdilo zkoumání genetického materiálu těchto řas. Vzorky z oblastí vzdálené 180 km od sebe prokázaly stejný genetický původ.

Celých 200 km² řasy vzniklo z jediné rostliny pomocí podzemního šíření podobně jako v případě trávníků. Celá podmořská louka je tedy jedna jediná rostlina, která na dně oceánu rostla asi 4500 let. Objevena byla přitom relativně nedávno – na jaře loňského roku. Své rodové jméno posidonie má tato tráva od starořeckého boha Poseidona.

Třímetrový květ

V zahradách vídeňské univerzity vykvetla v květnu loňského roku největší květina světa – zmijovec titánský. Tato květina pochází původně z indonéského ostrova Sumatra. V zemi má hlízu, ze které každý rok vyroste buď list, anebo květenství.

Ve Vídni si museli počkat tři roky, než jim ukázala svůj rekordně velký květ. Zájem o jeho spatření byl obrovský, a to navzdory tomu, že květenství zmijovce titánského, které je vysoké až tři metry, vydává odporný zápach.

Ti, kdo chtěli tento prapodivný květ spatřit, si zároveň museli pospíšit – zmijovec totiž kvete jen 72 hodin. V letech, kdy nekvete, vytvoří jediný list. Ten dorůstá do výšky kolem pěti metrů a připomíná strom.

Vědci zmijovec popsali poprvé v roce 1878 a v současnosti je zařazen mezi ohrožené druhy.

Velikost květu zmijovce je skutečně úctyhodná. Ne nadarmo zní jeho celý název zmijovec titánský. FOTO: Lothar Grünz/Creative Commons/Volné dílo
Velikost květu zmijovce je skutečně úctyhodná. Ne nadarmo zní jeho celý název zmijovec titánský. FOTO: Lothar Grünz/Creative Commons/Volné dílo

Starý jako Metuzalém

Nejstarší neklonální rostlina na světě na svoji výjimečnost upozorňuje už svým jménem – je jí borovice dlouhověká.

Vůbec nejstarší z těchto borovic rostou v kalifornském pohoří White Mountains a vyznačují se velkou snášenlivostí k extrémním přírodním podmínkám. Oficiálně nejstarší je borovice dlouhověká, stará neuvěřitelných 4855 let.

Za svůj úctyhodný věk si vysloužila jméno Metuzalém, odkazující na jednoho z deseti patriarchů z První knihy Mojžíšovy, Metuzaléma, který se podle Bible dožil 969 let. Kvůli její ochraně drží americká lesní správa přesné umístění této borovice v tajnosti. Nachází se však mezi 2900 a 3000 metry nad mořem.

Tlusťoch mezi stromy

Titulem stromu s nejtlustším kmenem se může pyšnit tisovec, který roste u kostela v mexickém městečku Santa María del Tule.

Slavnému tisovci se proto říká tulský strom a denně přicházejí do malého města davy turistů, aby tohoto jedinečného velikána spatřili na vlastní oči. Obvod kmene tulského stromu dosahuje neuvěřitelných 44 metrů, jeho průměr pak činí 14 metrů. Pro srovnání:

nejmohutnější český strom Vejdova lípa nedaleko Klášterce nad Orlicí má obvod kmene 13,5 metru. Významný je tulský strom i svou výškou 35 metrů, přesto je širší než vyšší.

Jeho stáří se velmi obtížně stanovuje, usuzuje se však, že se pohybuje v rozmezí 1100 až 2000 let.

Kam až sahají kořeny?

Strom Boscia albitrunca, známý jako pastýřský strom, na první pohled ničím zvláštním nevyniká. Jeho výjimečnost se skrývá pod zemí, jelikož jeho kořeny sahají neuvěřitelně hluboko.

Tento chráněný strom pochází z Jižní Afriky, má výrazný robustní bílý kmen často s pruhy hrubé, tmavě zbarvené kůry. Je to jeden z nejdůležitějších krmných stromů pro zvířata v Kalahari. Může dorůst až do výšky deseti metrů, ale většinou je menší.

Zato kořeny má mnohem delší. Exemplář tohoto stromu, nalezený v Kalahari v roce 1974, měl kořeny sahající do hloubky 68 metrů, což z něj činí rostlinu s nejhlubšími známými kořeny, které byly dosud nalezeny.

Pojmenován je po francouzském botanikovi Louisi Boscovi, který žil na přelomu 18. a 19. století.

Boscia albitrunca skrývá svůj poklad v podzemí - obrovské kořeny, které sahají do neuvěřitelné hloubky. FOTO: Gideon Cornie Odendaal/Creative Commons/CC BY-SA 4.0
Boscia albitrunca skrývá svůj poklad v podzemí – obrovské kořeny, které sahají do neuvěřitelné hloubky. FOTO: Gideon Cornie Odendaal/Creative Commons/CC BY-SA 4.0

Dlouhý jako vagon

Také rostlinu s nejdelšími listy najdeme v Africe. Jedná se o palmu rafie, která je rozšířena zejména v rovníkové Africe, v menší míře pak v tropické Africe a na Madagaskaru.

Rod rafie zahrnuje 20 druhů palem – jedna z nich, Raphia regalis, je pak známá nejdelšími listy v rostlinné říši, které dosahují délky až 25 metrů (rekordní list byl dlouhý 25,11 metrů), tedy asi jako vagon.

Raphii regalis najdeme v Angole, Kamerunu, Konžské republice, Gabonu a Nigérii. Jeho přirozeným prostředím jsou subtropické nebo tropické vlhké nížinné lesy.

Rafie mají velký ekonomický význam zejména pro místní obyvatelstvo – z mladých listů se získávají vlákna, která slouží například k výrobě provazů. Z rostlin se také získává sladká šťáva, která je zkvašována na palmové víno.

Ochrana před požáry

Palma rafie má nejdelší listy, a který jehličnan má potom nejdelší jehličí? Je to opět jedna z borovic, konkrétně borovice bahenní. Délka jejích jehlic dosahuje až 45 centimetrů – jsou tedy delší než kovové jehlice na pletení.

Borovice bahenní je náročná na teplo, pochází z jižních oblastí USA. Díky svým dlouhým jehlicím je velmi odolná vůči požárům – dlouhé travinovité jehličí se při požáru kroutí tak, aby chránilo koncový pupen, a silná kůra stromu dobře izoluje od horka.

Ještě v polovině 20. století byla borovice bahenní velmi rozšířená, vlivem kácení lesů se však její rozlohy dramaticky snížily a dnes patří k ohroženým druhům stromů.

Jed, nebo kosmetický olej?

Náš řebříček rostlinných „nej“ uzavřeme nejjedovatější rostlinou na světě – za tu je považován skočec obecný. Jeho semena obsahují jeden z nejsilnějších rostlinných toxinů na světě – ricin.

Svou jedovatostí předčí 6000x kyanid a neexistuje na něj protijed.

Pro dospělého člověka je smrtelná dávka 15–20 semen, dítěti jich stačí jenom 3–5. Skočec pochází ze severovýchodní Afriky a jihozápadní Asie a navzdory své jedovatosti se u nás s oblibou pěstuje jako okrasná rostlina.

Povařením ve vodě ale semena svou jedovatost ztrácejí a vyrábí se z nich oblíbený kosmetický produkt – ricinový olej.

Foto: viz popisky, úvodní fotografie: pxfuel
Související články
Věda a technika
Hlubiny: Skutečná mekka zvláštností
Hlubiny skryté lidským očím v letošním roce vydaly další svědectví o mimořádných živočiších, mořští biologové dokázali popsat celkem šestnáct dosud neznámých druhů hlubinných ryb rodu Anoplogaster, jež fungují na stejném principu jako vesmírné černé díry – neodrážejí prakticky vůbec žádné světlo. Vědci to zjistili tak, že se jednoho z nově objevených živočichů snažili vyfotografovat. Ryba […]
Věda a technika
30 let od objevu Ardi: Evoluce převyprávěná kostmi
Její ostatky zadupala do země někdy na sklonku třetihor stáda hrochů. Za dalších 4,4 milionů let se stala nejpodivněji vypadající fosilií zástupce lidské vývojové linie, který byl do té doby nalezen. Objev tohoto dávného hominida, připomínajícího hybrida lidoopa, opice a člověka, obrátil na ruby většinu toho, co vědci věděli o rané evoluci člověka. Jak napsal […]
Věda a technika
Extrasmysly, které nám příroda nedala
Fakt, že stojíme na vrcholu pomyslného žebříčku evoluce, ještě neznamená, že nám příroda dala vždy to nejlepší, co vytvořila. O řadě smyslových schopností, kterými obdařila vývojově jednodušší tvory, se nám může jenom zdát. Nedokážeme toho hodně. Nevidíme polarizované světlo a nemáme senzory pro infračervené záření, ačkoliv jsou pro řadu druhů hmyzu nebo hadů běžné. A […]
Věda a technika
Hyperaktivní Slunce: Budou superbouře a polární záře častější?
V květnu patřil obzor polárním zářím, které se v podobné intenzitě opakují jednou za 500 let. Zatímco se svět kochal, naše planeta čelila nejsilnější geomagnetické bouři za více než 20 let. Podle vědců šlo ale jen o ochutnávku toho, co nás čeká v nejbližších letech. Žhavme foťáky, chraňme elektroniku, Slunce se dostává do ráže. Mezi 3. a 9. […]
reklama
svět zločinu
Satanismus v Peru: Děti zmasakrovaly vlastní matku
Tři sourozenci z Peru se dopustili nepochopitelného zločinu. Pod vlivem satanistických rituálů zavraždili svou vlastní matku a její tělo znetvořili. Podle jejich výpovědi je k činu navedl hlas z nebes. Sourozenci vykuchají stařenku společně Jedné noci, když se převrací v posteli, slyší hlas jako ze záhrobí: „Ty jsi vyvolená, je to tvoje povinnost.“ Přisvědčí na znamení […]
Mexický pár prodává mrtvoly jako krmivo pro psy!
Manželský pár se prochází po ulicích mexického Ecatepecu. Na první pohled působí ti dva docela normálně. Pozornému chodci ale neunikne, že jejich kočárek je pořádně těžký a pod svým nákladem se doslova prohýbá. Místo načechrané peřinky jsou v něm rozřezané části lidských těl. Příšerné odhalení učiní muži zákona v říjnu 2018. Dva mexické manžele sledují už delší […]
Trio zločinců natočilo hromadné znásilnění: Šokující případ z Illinois
V prosinci 2014 otřásl Illinois brutální čin, kdy Eric Cruz a jeho dva komplice natočili hromadné znásilnění ženy, která byla omámená uspávací drogou. Tři mladíci, kteří patřili k místnímu gangu, byli po svém dopadení v roce 2015 odsouzeni k dlouhým letům ve vězení. Trio kumpánů propaguje svůj gang Teprve 27letý Eric Cruz z města Eglin […]
Psí detektiv pomohl dopadnout uprchlého řidiče
Osmiletý služební pes Bart hrál klíčovou roli při dopadení uprchlého řidiče, který se po honičce schoval v kanalizaci. Díky jeho čichu se podařilo zločince vypátrat a zadržet. Silničního piráta vyčmuchá služební pes O vzrušení nemají nouzi ani policisté na severní Moravě. Například na sklonku května 2018 musejí nastoupit do akce členové zásahové jednotky v Ostravě-Porubě. […]
zajímavosti
Jak vznikla jména technických značek? Hořící kniha a modrý zub!
Který telefon připomíná ovoce? Jak to vyřešit, když je vaše vysněné jméno už zabrané? A proč se někdy hodí hledat inspiraci v dávné historii? Poznejte s námi další zajímavé příběhy vzniku značek, které zná dnes celý svět. Nepřátelé spojte se! Značka: BLUETOOTH Vznik: 1997 Jak připojíme sluchátka k mobilu, klávesnici k počítači nebo telefon k […]
Guarana: Zdroj energie z amazonské džungle
Indiáni z Amazonie odedávna používali tuto štíhlou liánu k povzbuzení, léčbě bolestí nebo křečí. Semena obsahující vysoké množství kofeinu i další látky se dnes užívají hlavně jako přísada do energetických nápojů a doplňků stravy. Reklamy slibují mnohé zajímavé účinky, ale v čem skutečně může guarana pomoci? Pokud byste se vydali pro rostlinu paulinii nápojnou neboli […]
10 věcí, které jste nevěděli o královně Alžbětě II.
Vždy v dokonale sladěném pastelovém kostýmku, s nezbytnou kabelkou a sršící grácií. Fascinující ženu s celým jménem Elizabeth Alexandra Mary Windsor známe zkrátka jako královnu Alžbětu II. Kdy potkala osudovou lásku, co dělala, když jí nudil oficiální rozhovor, i jakou poťouchlost jí udělal vnuk Harry? I když bylo královně 96 let, zdálo se, že oplývá aurou […]
SOPKY: Věděli jste, že…
Na světě je více než 1500 aktivních sopek. že sopky v České republice jsou staré až 65 milionů let, a že souostroví Havaj tvoří 5 sopek? A jaké další zajímavosti o sopkách tu pro vás máme? – magma je tekutá hmota s teplotou od 600 do 1200 ° C, která se pohybuje v oblasti zemského […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz