Domů     Jiří Dvořák: Pomstychtivý stařík útočil kyselinou, nastražil bombu a zastřelil úřednici
Jiří Dvořák: Pomstychtivý stařík útočil kyselinou, nastražil bombu a zastřelil úřednici
22.4.2024

Na jedné straně je to inteligentní člověk. Na straně druhé jeho veškeré znalosti a zkušenosti přebíjejí emoce. Zloba, nenávist, touha po pomstě. A tak se jednoho dne vydá na vražednou výpravu. Má seznam smrti, který začne naplňovat.

Když se tento kluk narodí, dostává jméno a příjmení, které u nás má svého času kdekdo. Jmenuje se Jiří Dvořák. O jeho dětství a mládí se toho zatím ví pramálo. V 70. letech se má odstěhovat do Německa. Opustit bratra a matku.

Dva roky nato odlétá do Kanady, pak pro změnu do USA. Tam prý pracuje pro jednoho ze dvou největších světových výrobců letecké techniky. V 90. letech se však vrací zpátky do vlasti.

Zlé jazyky tvrdí, že za velkou louží „prošustroval“ spoustu peněz na burze, přišel o práci a domů se vrátil stejně chudý, jako když kdysi odjížděl. Bohatší je ovšem o znalosti a zkušenosti.

Vše začalo neopětovaným zájmem o kolegyni v práci. FOTO: Freepik
Vše začalo neopětovaným zájmem o kolegyni v práci. FOTO: Freepik

Zamiluje se do své kolegyně

Snaží se proto prorazit na českém trhu. Jednou nějakým speciálním programem, potom zase dalšími patenty. Podle jeho bratra trpí Dvořák jakýmsi bludem geniality. Cítí se prý nadřazený nad ostatními. S rodinou nevychází nejlépe. Vlastně spíš skoro vůbec.

Někdy v roce 2012 či 2013 si sežene nový „job“. V Odoleně Vodě nedaleko Prahy jej zaměstná největší letecký výrobce v Česku, firma Aero Vodochody. Muž dělá konstruktéra přípravků.

V práci se zakouká do kolegyně Michaely K. Přitom ji prakticky nezná. Nejprve jí píše zprávy plné romantických vyznání. Když na ně tahle vdaná matka dvou dětí nereaguje, přitvrdí. Píše samé vulgarity a výhrůžky.

A tím si srdce žádné ženy nezíská. Naopak.

Seznam smrti začíná

V roce 2015 se tak rozjede pomyslný vlak, který už nikdo nedokáže zastavit. Michaela hledá pomoc před Dvořákem u vedení. Ukazuje celou korespondenci. Vedení konstruktéra upozorňuje na jeho zcela nevhodné chování.

Možná i proto se v této době Dvořák pouští do sporu s vedením společnosti. Netrvá to dlouho a dostává výpověď. Je přesvědčen, že za všechno může Michaela. A tohle mu už nikdo nevyvrátí. Bývalý konstruktér jde ještě dál.

Začne bývalého zaměstnavatele pomlouvat, kudy chodí. Na internet dává videa na konto společnosti. Jsou plná hany a urážek. V roce 2016 žádá o podporu v nezaměstnanosti.

Úřednice, paní Lenka, mu ji nepřizná a vyřadí jej ze seznamu uchazečů o práci. Dvořák má v tu ránu dalšího nepřítele. Tuhle ženu! Vyhrožuje jí. Schytá za to pokutu.

Zločinec i jeho oběť pracovali ve stejné firmě. FOTO: DeeMusil / CC BY-SA 3.0.
Zločinec i jeho oběť pracovali ve stejné firmě. FOTO: DeeMusil / CC BY-SA 3.0.

Pár dnů před soudem to začne

Rok nato už stojí Dvořák před soudem. Jeho někdejší zaměstnavatel žádá spravedlnost. Nenechá se beztrestně urážet. A tak Dvořák dostává desetiměsíční podmínku a zákaz zveřejňovat další hanlivá videa a texty. To ale nedodrží.

V červnu 2017 je Dvořákovi schválena podpora v nezaměstnanosti a dostává doplatek 100 000 korun. Nad kdysi uznávaným mužem se stahují mračna. Svoji bývalou firmu stále uráží a pomlouvá, přes všechna varování a nové a nové šance.

A tak soudkyně nařídí na 28. června 2021 zasedání. Dvořákovi hrozí 10měsíční vězení. K tomu však nedojde. Tři dny před plánovaným stáním spouští tehdy 67letý muž učiněné peklo.

Polije ženu kyselinou

V pátek 25. června 2021 odpoledne přijíždí na kole k budově Aero Vodochody. V termohrnku má mít kyselinu sírovou o koncentraci 96 procent. Čeká na Michaelu. Jakmile ji zahlédne, zaútočí. Žena se stihne otočit, žíravina jí tak zasáhne nohy.

Dvořák z místa mizí, jeho první oběť skončí v nemocnici. Naštěstí přežije. Po útočníkovi začíná pátrat policie. Míří k němu domů. Do pronajatého bytu v pražské Libni.

To však ještě netuší, že má Dvořák problém i s Renátou K., majitelkou onoho bytu. Neplatil nájem a dostal výpověď. Před svým odchodem všechny místnosti totálně zdemoloval a do komory nainstaloval nástražný výbušný systém.

Když v sobotu policisté procházejí bytem, ozve se ohlušující rána. Jednomu z policistů poškodí exploze sluch, jinak se nikomu nic vážného nestane. Muži zákona se později sluch spraví.

Donést kamkoli kyselinu je celkem snadné. FOTO: Ondřej Mangl / CC / volné dílo
Donést kamkoli kyselinu je celkem snadné. FOTO: Ondřej Mangl / CC / volné dílo

Vraždí na úřadu práce

Policisté se marně snaží Dvořáka vypátrat. Jako by se do země propadl. Až v úterý 29. června o sobě dá vědět. A to tím nejhorším možným způsobem. Hodinu před polednem vchází do pobočky úřadu práce v Bělehradské ulici v centru Prahy.

Zaklepe na kancelář, v níž sedí matka dvou dětí Lenka. Žena, která mu nepřiznala finanční pomoc, když ji kdysi potřeboval. Úřednice otevře. Dvořák neřekne ani slovo. Několikrát vystřelí a pak odchází. Na místo se sjíždějí záchranáři.

Vážně zraněné oběti ale už nikdo nepomůže. Ještě téhož dne odpoledne policisté Dvořáka zatýkají. Po vraždě se sice převlékl, snažil se tak maskovat, bylo mu to ale pramálo platné.

Policejní zásah v Praze 2 po střelbě na Úřadu práce. FOTO: Albert Horáček. Creative Commons / CC SA 4.0
Policejní zásah v Praze 2 po střelbě na Úřadu práce. FOTO: Albert Horáček. Creative Commons / CC SA 4.0

Nenávidí opravdu hodně lidí

Pokud by však strážcům zákona proklouzl mezi prsty, útočil by nejspíš dál. Podle policie měl totiž jakýsi seznam smrti. Byla na něm jeho rodina, úředníci, bývalí kolegové, pracovníci orgánů činných v trestním řízení.

Dvořák se má nejprve přiznat a litovat pouze policisty, který to „schytal“ za majitelku bytu v Libni. Během následujících dní ale asi poněkud pookřeje. Když se rozhoduje o jeho vazbě, mluví jen o lidech, kteří se ho měli dotknout.

Říká, že je justice zkorumpovaná a vytřela si s ním otvor. Muž v taláru jej posílá do vazby. Při odchodu Dvořák ještě stihne počastovat státní zástupkyni výrokem: „Chcípni, ty ropucho.“

Do objektivů ukazuje prostředníčky

O rok později, 27. června 2022, vede Dvořáka eskorta k pražskému městskému soudu. Šedesátníkovi hrozí doživotí. Obžalovaný tvrdí, že je nevinný. A kdyby jeden nevěděl, co udělal, možná by mu to i uvěřil.

Šedovlasý vyhublý muž s brýlemi na očích, rouškou přes ústa. Zdá se, že by kuřeti neublížil. Jenže to se skutečně jenom zdá. Na otázku soudce, zda chce vypovídat, reaguje: „Tento soud drze pohrdá zákony, porušuje je.

Je to parodie.“ A v podobném duchu pokračují také další stání. Na přítomné novináře pořvává věty jako: „Jdi do prd***, ty zkur****ne.“ Do objektivů ukazuje prostředníčky. Dvořáka tak soudce opakovaně vykazuje z jednací síně.

Vrchní soud v Praze potvrdil vrahovi doživotní trest. FOTO: VitVit / CC BY-SA 4.0
Vrchní soud v Praze potvrdil vrahovi doživotní trest. FOTO: VitVit / CC BY-SA 4.0

Ve vězení stráví zbytek života

Znalci mluví o Dvořákovi jako o narcistním a paranoidním muži. Státní zástupkyně zase připomíná, že útoky předem plánoval.

Zbraň prý koupil už někdy v roce 2015. Když dá předseda senátu Kamil Kydalka obžalovanému prostor k závěrečné řeči, Dvořák pronese: „Pokud bych měl tomuto zkorumpovanému soudu přednášet svoji závěrečnou řeč, tak ta by měla jenom jednu větu.

Přednášet závěrečnou větu tomuto soudu je to samé, jako kdybych házel perly sviním.“ Kydalka zdůrazní, že takto se ve společnosti nikdo chovat nebude. A je jedno, kolik mu je let.

„Tohle se snad nedělo ani na Divokém západě,“ poukazuje soudce na Dvořákovy zločiny a pošle jej na doživotí za mříže. V prosinci 2022 tohle rozhodnutí zpečetí také Vrchní soud v Praze.

Foto: Foto: Viz popisky. Úvodní foto: Albert Horáček / Creative Commons / CC SA 4.0
Související články
Svět zločinu
Tim Lambesis: Prosím, zabijte moji ženu!
Kromě skutečných fajnšmekrů se běžní milovníci tvrdé hudby někdy tak úplně nevyznají v jejích druzích. Zasvěceným je však jasné, že žánr zvaný metalcore spojuje prvky punku a metalu. A také moc dobře vědí, o kom je řeč, když se vysloví jméno kapely As I Lay Dying a jejího frontmana, zpěváka Tima Lambesise (*1980). Kapela se […]
Svět zločinu
Shelley Malil: Žárlivec s kuchyňským nožem
Jak velká je pravděpodobnost, že se hollywoodská hvězda stane z chudého chlapce z rybářské osady kdesi v jižní Indii? Malý Shelley Malil (*1964) se nemůže vynadívat na obrazovku jediné televize, kterou ve vesnici mají, a zapřísahá se, že se stane slavným hercem. Podaří se mu to, ale jednou se proslaví ještě něčím jiným. Mezi lékaři […]
Svět zločinu
Brutální mordy ve vesničce Klučov: Trojnásobného vraha chytili po letech díky DNA
Nevypadá  jako protřelý kriminálník. Připomíná spíš zmateného pijana po dlouhém flámu. Rozhodně nejde o žádného verbálního sprintera. Vyjadřuje se pomalu, zdlouhavě. Často se dívá kamsi do prázdna. Přesto čelí obvinění z brutální trojnásobné vraždy. Jaro roku 1990 je v plném proudu. Plnými doušky si ho užívají i obyvatelé malé obce Klučov na Kolínsku. Ve stavení […]
Svět zločinu
Heparinový vrah poslal na onen svět sedm pacientů!
Pacient v bezvědomí tiše oddechuje. Nevnímá, že k němu právě přišel zdravotník a do kapačky mu cosi píchl. Je to heparin, snižující srážlivost krve. Brzy nato je na oddělení poplach. Muž silně krvácí. To už ale vrah leží doma s nohama na gauči.  Jen málokdo v České republice nezná jméno Petr Zelenka. Pokud si někdo […]
reklama
svět zločinu
Charles Manson: Psychopatický vůdce sekty
Charles Manson byl charismatický, ale psychopatický vůdce sekty „Rodina“, která v 60. letech 20. století terorizovala Kalifornii. Manson byl zodpovědný za vraždu Sharon Tate a dalších devíti lidí a jeho zločiny dodnes šokují a fascinují svět. Mansonův život Charles Manson se narodil v roce 1934 v Cincinnati ve státě Ohio. Jeho matka byla prostitutka a […]
Pedofil Marc Dutroux: Osamělý muž toužil po náklonnosti dětí
Odhalení belgického pedofila, únosce a vraha Marka Dutrouxe patřilo ve své době k největším šokům v Evropě. Jeho případ je nejen odpudivým příběhem brutálního násilí, ale odhaluje i mnoho pochybení při vyšetřování. Belgický chlapec Marc Dutroux má od narození všechny podmínky k tomu, aby z něj vyrostl slušný člověk. Pochází z učitelské rodiny, kam se […]
Natascha Kampuschová: Příběh unesené dívky
Psychopat Wolfgang Priklopil ji unesl, když jí bylo pouhých deset let. Roky ji držel v temné kobce, bil ji a znásilňoval. Nataschu se mu přesto úplně zlomit nepodařilo a ona od něj po osmi a půl letech utekla. Co prožívala v domě svého únosce?  Je krátce po sedmé hodině ráno 2. března 1998 a desetiletá Natascha Kampuschová […]
Vrah Ladislav Hojer: Monstrum si oblíbilo slavného kriminalistu
Mnozí policisté jen mrkají překvapením, když ze sebe maniak sype obhroublé vtípky a výrazy typu: „Ubral jsem jí kyslík!“ Rád přihodí i své motto, které zní: „Když se ocas postaví, mozek se mi zastaví.“ Přitom na první pohled ten chlap vypadá, že neumí do pěti počítat. Se ženami mu to moc nejde. Kámen úrazu pro […]
reklama
svět zločinu
Kdo odhalí tajemství „krále popu“?
Označován je za „krále popu“ a superstar 20. století. Ovšem najde se i skupina lidí, která v něm nevidí talentovaného umělce, ale někoho, kdo sexuálně obtěžoval malé děti. Ze zneužívání je dvakrát obviněn, ale soud jej v roce 2005 zprošťuje obvinění.   Zpěvákova složka prý čítá tisíce stránek. Dokumenty zahrnují soukromé zprávy vyšetřovatelů, přepisy telefonických hovorů a […]
Václav Mrázek: Postrach ze severních Čech se ukájel střelbou z pistole
Rozhodně se nenarodí se stříbrnou lžičkou v puse. Někdo by řekl, že když se sudičky sešly 22. října 1925 u kolébky Václava Mrázka, předurčily mu naprosto opačný start do života. Navzdory rozšířené představě o blahobytu první republiky, Mrázkova rodina živoří v chudobě. Hoch má celkem 11 sourozenců. Uživit tolik krků není snadné za žádných okolností. V […]
Oplétačky se zákonem těch nejslavnějších herců světa
Na stříbrném plátně či na obrazovce je obdivujeme i ve chvílích, kdy jim scénář předepíše dělat potíže, nechat se zatknout, nebo dokonce odsoudit. Jenže některé z filmových hvězd tohle zažívají na vlastní kůži i v civilním životě.   Ani největší sláva, vydělané miliony či hvězdy na chodníku slávy nejsou zárukou spořádaného života. Občas možná strážci […]
Pekelný démon Klaus Kinski: Sexuální predátor na výsluní slávy
„Byl to tyran. Sotva si vzpomínám, že bychom někdy seděli společně u stolu,“ říká o svém otci herečka Nastasja Kinská s dodatkem, že kdyby byl naživu, nejraději by ho viděla za mřížemi. Její starší sestra je ale ještě odvážnější: Přizná, že byla obětí  jeho chtíče.   Slavní herci, režiséři, baviči září před nebo za kamerou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Průlomová studie: Mezi autoimunitními poruchami a defekty zubní skloviny existuje souvislost
21stoleti.cz
Průlomová studie: Mezi autoimunitními poruchami a defekty zubní skloviny existuje souvislost
Mezinárodní výzkumný tým, jehož součástí byli vědci z Českého centra pro fenogenomiku a laboratoře transgenních modelů nemocí Ústavu molekulární genetiky AV ČR v centru BIOCEV, odhalil nové poznatky o
Odstavený vlak lákal ke spánku
skutecnepribehy.cz
Odstavený vlak lákal ke spánku
Vlak měl zpoždění, a tak jsem si zkrátila čekání v odstaveném vagonu. Usnula jsem a probral mě vlak, když se dal do pohybu. Vracela jsem se pozdě večer od kamarádky, čekala mě ještě cesta vlakem. Na setmělém nádraží jsem se dozvěděla, že má nemalé zpoždění. Byla mi zima a únavou jsem pomalu ani neudržela hlavu. Měla jsem náročný den,
7 tipů, jak probudit metabolimus
nejsemsama.cz
7 tipů, jak probudit metabolimus
Zrychlit metabolismus při hubnutí je snazší, než si myslíte. To je cesta, jak začít hubnout a zhubnout! Jak tedy zrychlit metabolismus, aby více spaloval? Po třicítce u žen klesá rychlost metabolismu o pět procent. To znamená pomalejší spalování a zvyšování váhy. Ale nemusí tomu tak být. Existují způsoby, jak metabolismus nastartovat a znovu dostat do vyšších obrátek. Existuje hned sedm tipů, které
Hostina z lesa
iluxus.cz
Hostina z lesa
Restaurant Deer v Michalské ulici, jen pár kroků od Staroměstského náměstí, se těší velké oblibě. Příjemný interiér, profesionální servis a dechberoucí pokrmy, které připravuje šéfkuchař Lubomír Dolej
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Pád Antiochie: Křižáci si město podmanili díky lsti
historyplus.cz
Pád Antiochie: Křižáci si město podmanili díky lsti
Nepřestali doufat, že dokážou Antiochii vyhladovět. Bohemund z Tarentu však s názorem ostatních křižáckých velitelů nesouhlasí. Věří, že mohou město dobýt mnohem dříve a pohodlněji – lstí. Normanský dobrodruh neztrácí čas a mezi obránci získává spojence, který křižákům pomůže dostat se za hradby! Do Byzantské říše vtrhli ve druhé polovině 11. století z východu seldžučtí
Ať se to jen blýská!
panidomu.cz
Ať se to jen blýská!
Otisky prstů, šmouhy a kapky vody dokáží výrobky z kovu nevzhledně změnit. Čas od času je proto potřeba je důkladně očistit. Zkušené hospodyňky vědí, že na nežádoucí skvrny, které se objevují na okrasných dekoracích, úchytkách či nádobí, často pomáhá ocet, citronová šťáva či roztok jedlé sody. Měď *Koupelna Pokud máte v koupelně měděné vybavení, zřejmě
Evropští šamani současnosti: Kde se s nimi můžete potkat?
epochalnisvet.cz
Evropští šamani současnosti: Kde se s nimi můžete potkat?
Šaman jako prostředník mezi světem nadpřirozena a lidmi nás spojuje s nejstaršími obdobími prehistorie. Z hlediska geografie byl šamanismus původním náboženstvím sibiřských národů. Brzy se však dostává i do našich končin, třeba do Uher, kde se i v pozdním středověku nacházeli šamani-táltosové. Existují a působí na našem kontinentu dodnes? Muž oslovovaný jako táltos právě odložil malý bubínek,
Bábovka se zakysanou smetanou
tisicereceptu.cz
Bábovka se zakysanou smetanou
Vláčná bábovka se hodí jako zákusek po nedělním obědě nebo jako sváteční snídaně. Potřebujete 4 vejce 1 hrnek cukru krupice 2 hrnky polohrubé mouky 1 prášek do pečiva 1 kelímek (200 g) zakys
Naberte inspiraci na jižní Moravě
epochanacestach.cz
Naberte inspiraci na jižní Moravě
Kraj, který proslavilo skvělé víno, honosné hrady a romantické zámky. Malebnou krajinou se vine nespočet cyklostezek a turistických cest. Pokud už znáte Pernštejn i Vranov nad Dyjí a zahrady lednického zámku jste prošli křížem krážem, přijeďte letos za novinkami a neobjevenými skvosty. Jižní Morava si jich má nepřeberně, nudu nepoznáte! Že víno ochutnáte jen o
Lovci duchů v ČR: S kým se jim podařilo navázat kontakt?
enigmaplus.cz
Lovci duchů v ČR: S kým se jim podařilo navázat kontakt?
Takzvaní lovci duchů se rozhodně nevyskytují pouze v hororových filmech. Své vyšetřovatele nadpřirozených jevů má i Česká republika a mnoho z nich je na svých lovech pravidelně úspěšných. Co nebo koho
Touží Denisa Nesvačilová po miminku?
nasehvezdy.cz
Touží Denisa Nesvačilová po miminku?
Stále nemůže najít toho pravého. Hvězda seriálu ZOO Denisa Nesvačilová (32) byla naposledy vášnivě zamilovaná do scenáristy Petra Kolečka (40), ale ten jí bohužel zlomil srdce. Herečka se však svého s