Domů     Kam zmizel D. B. Cooper i s tučným výkupným?
Kam zmizel D. B. Cooper i s tučným výkupným?
5.4.2024

Dne 24. listopadu 2021 uběhlo přesně 50 let od okamžiku, kdy muž označovaný jako B. D. Cooper nastoupil do letadla Boeing 727 s bombou v kufříku. Požádal o výkupné a čtyři padáky. Když je obdržel, vyskočil za letu z letadla a nikdo už o něm nikdy neslyšel. Mohl seskok přežít?

Je den před svátkem Díkůvzdání, 24. listopadu 1971, krátce po 14. hodině.

Elegantní pětačtyřicátník v mokasínech, černém kabátě, tmavém obleku a bílé košili s černou kravatou, na níž se skví perleťová spona, přistoupí s kufříkem v ruce k přepážce Northwest Orient v Portlandu v Oregonu, aby si koupil letenku do Seattlu ve Washingtonu. V Boeingu 727-200 na letu 305 usedá na sedadlo číslo 18 C.

Nikdy nevyřešený únos letadla
Nikdy nevyřešený únos letadla

Místo záletníka únosce

Krátce po vzletu podává letušce Florence Schaffnerové obálku se vzkazem. Ta za její obsah mylně považuje telefonní číslo osamělého obchodního cestujícího.

A tak ji muž, jenž si letenku koupil v hotovosti na jméno Dan Cooper, šeptem upozorní, ať si vzkaz přečte. Na lístku stojí: „Ve svém kufříku mám bombu. Použiju ji, pokud to bude nutné. Chci, abyste seděla vedle mě.

Toto je únos.“ Zároveň přednese své požadavky. Žádá 200 000 USD (což odpovídá dnešnímu 1,3 milionu dolarů, tedy asi 30 milionům korun) v neoznačených dvacetidolarových bankovkách a dva sety padáků, dva hlavní a dva záložní.

200 000 dolarů a čtyři padáky

Obojí má být předáno na letišti Seattle – Tacoma International Airport, kde bude zároveň dotankováno palivo pro další let. Letuška o situaci informuje pilota Williama Scotta, který informace předá letové kontrole.

Ta se spojí s FBI a vedením společnosti Northwest Orient (dnes Northwest Airlines). Její ředitel nařizuje pilotovi, aby s únoscem spolupracoval. Letuška zároveň prověřuje, zda je bomba pravá.

Cooper otevírá kufřík, v němž se nacházejí dvě červené nálože, velká baterie a dráty, což letušku přesvědčí. Poté jí únosce nařídí, aby vzkázala pilotovi, že nemá přistávat, dokud nebudou připravené peníze a padáky.

Cooper otevírá kufřík, v němž se nacházejí dvě červené nálože. FBI / Creative Commons / volné dílo, Clint Groves / Creative Commons / GFDL 1.2,, U.S. Federal Government / Creative Commons / volné dílo
Cooper otevírá kufřík, v němž se nacházejí dvě červené nálože. FBI / Creative Commons / volné dílo, Clint Groves / Creative Commons / GFDL 1.2,, U.S. Federal Government / Creative Commons / volné dílo

Bourbon se sodou, prosím

Do splnění požadavků krouží letadlo nad oblastí Puget Sound. Ostatním cestujícím je sděleno, že je to kvůli menší technické závadě na letadle. Cooper si na hnědé, hluboko posazené oči nasadí sluneční brýle a popíjí bourbon se sodou a kouří. Je velmi klidný.

Podle letušky se muž vysoký asi 178 cm a vážící kolem osmdesáti kilo chová velmi mile, dokonce požaduje, aby na palubu bylo po přistání v Seattlu dopraveno jídlo pro posádku.

Únosce zná místní terén, ze vzduchu rozliší Tacomu a ví, že na leteckou základnu McChord je to z ní jen 20 minut jízdy autem.

Plnění požadavků únosce

Mezitím dávají agenti FBI dohromady požadovanou částku a sériová čísla bankovek si pečlivě poznamenávají. Padáky požaduje Cooper civilní, nakonec se je podaří sehnat v místní parašutistické škole.

V 17:24 oznamuje řízení letového provozu pilotovi, že jsou Cooperovy požadavky splněny a letadlo může přistát. V 17:39 dosedne letadlo se zataženými okny, aby se jeho posádka nestala cílem ostřelovače, na ranvej.

Dojde k předání výkupného i padáků, následně pak Cooper umožňuje všem 36 cestujícím a dvěma letuškám opustit letadlo.

Na jeho palubě zůstanou vedle únosce jen dva piloti, letuška Tina Mucklowová a palubní inženýr. FBI / Creative Commons / volné dílo, Clint Groves / Creative Commons / GFDL 1.2,, U.S. Federal Government / Creative Commons / volné dílo
Na jeho palubě zůstanou vedle únosce jen dva piloti, letuška Tina Mucklowová a palubní inženýr. FBI / Creative Commons / volné dílo, Clint Groves / Creative Commons / GFDL 1.2,, U.S. Federal Government / Creative Commons / volné dílo

Jasně dané instrukce

Na jeho palubě zůstanou vedle únosce jen dva piloti, letuška Tina Mucklowová a palubní inženýr. Tankování trvá déle, než je zvykem, což Coopera znervózní, a proto vyhrožuje odpálením bomby.

Když je hotovo, zadá Scottovi přesné požadavky pro další let: Kurz na Mexico City, rychlost 320 km/h, nadmořská výška 3000 metrů. Zároveň mu zakáže natlakovat kabinu a zatáhnout podvozek.

Pilot odhaduje, že další dotankování bude potřeba provést po 1600 km v Renu v Nevadě, s čímž Cooper souhlasí. Zároveň požaduje, aby letoun vzlétl s otevřenými zadními výstupními dveřmi a vysunutým schodištěm, což však není možné.

Pachatel vyskočí za letu

Po vzletu požádá Cooper letušku, aby mu ukázala, jak otevřít dveře na zadní schodiště, poté posílá celou posádku do kokpitu. Cooper se probírá padáky a tašku s penězi si uvazuje kolem pasu.

Následně pocítí posádka změnu tlaku vzduchu, což značí otevření zadních dveří. Ve 20:13 dojde k pohybu ocasní části letadla vzhůru poté, co z něj Cooper vyskočí. Stíhačky, které letadlo nenápadně pronásledují, ho ale v hustém dešti vůbec nezaznamenají.

Posádka dle instrukcí neopouští kokpit, takže na to, že únosce už není na palubě, přijde až ve 22:15 po přistání v Renu.

Mohl pachatel seskok přežít?

Další den se rozbíhá rozsáhlé pátrání v oblasti poblíž sopky svaté Heleny, kde Cooper zřejmě opustil letadlo. Je ale marné. Zároveň jsou podnikům, které provádějí velké převody hotovosti, jako banky, kasina či dostihy, sdělena sériová čísla bankovek.

A slíbena odměna 1 000 dolarů za nalezení jediné. Pachatel však zůstává neodhalen. Začíná se proto spekulovat o tom, zda mohl Cooper skok z letadla vůbec přežít. V noci panovaly teploty kolem -9 °C, vál silný vítr a on byl jen v obleku.

Další den se rozbíhá rozsáhlé pátrání v oblasti poblíž sopky svaté Heleny, kde Cooper zřejmě opustil letadlo. FBI / Creative Commons / volné dílo, Clint Groves / Creative Commons / GFDL 1.2,, U.S. Federal Government / Creative Commons / volné dílo
Další den se rozbíhá rozsáhlé pátrání v oblasti poblíž sopky svaté Heleny, kde Cooper zřejmě opustil letadlo. FBI / Creative Commons / volné dílo, Clint Groves / Creative Commons / GFDL 1.2,, U.S. Federal Government / Creative Commons / volné dílo

Střípky informací

Na základě indicií zjišťuje policie o pachateli několik zajímavých informací. Díky posádce letadla zná jeho přibližnou podobu, výšku, věk i váhu.

Jméno, na které si koupil letenku, odkazuje na belgického komiksového hrdinu, který je známý i v Kanadě, odtud tedy mohl únosce pocházet. Jméno D. B. Cooper je jeho zkomoleninou, které se dopustil tisk.

Cooper má nějaké zkušenosti s létáním, neboť umí rozeznat město ze vzduchu a věděl, že se dají za letu otevřít zadní dveře Boeingu 727 z prostoru pro cestující, o čemž neměla tušení ani většina jeho posádek.

Nezkušený parašutista

Na druhou stranu není zkušeným parašutistou, vybral si starší ze dvou primárních padáků a nepoznal, že jeden ze záložních je nefunkční. Navíc žádný profesionál by nevyskočil z letadla při hustém dešti a bez jediného zdroje světla na dohled.

Ani tyto informace ale k odhalení pachatele nevedou.

Nic na tom nemění ani tří balíčky bankovek z výkupného, které na pláži Tena Bar, asi 14 km od Vancouveru ve Washingtonu, nalezne během dovolené osmiletý Brian Ingram, ani nález štítku s pokyny pro vysunutí zadních schodů 727 na trase uneseného letu.

Nepomohla ani únoscova DNA

Na palubě letadla zajišťuje policie ihned po únosu několik stop, částečné otisky prstů, kravatu, sponu a dva ze čtyř padáků. V roce 2007 se jí dokonce podaří získat částečný vzorek Cooperovy DNA z jeho kravaty, kterou nechal v uneseném letadle.

Ve stejném roce zpřístupňuje FBI nikdy nezveřejněné nákresy a informace k případu ve snaze najít nové svědky. Ani to ale neznamená žádný posun ve vyšetřování. V roce 2016 tak policie případ definitivně uzavírá. Pachatel zůstává neznámý.

Padák z pouzdra DB Coopera. FOTO: FBI / Creative Commons / volné dílo
Padák z pouzdra DB Coopera. FOTO: FBI / Creative Commons / volné dílo

Důsledky únosu

Cooperův počin nicméně znamená konec neomezeného a nekontrolovaného cestování komerčními aerolinkami, od roku 1973 začíná FAA (Federální letecká správa) v USA požadovat, aby letecké společnosti prohledávaly všechny cestující a jejich zavazadla.

U všech letadel Boeing 727 je nainstalována tzv. Cooperova pojistka, která brání otevření zadních dveří zevnitř letadla během letu. Zároveň je nainstalován průzor do dveří všech kokpitů.

Kdo všechno mohl být D. B. Cooper?

John List (1925–2008)

V roce 1971 je považován za jednoho z hlavních podezřelých v únosu letadla, jeho věk, vzhled i tělesná konstituce se totiž shodují s Cooperovým popisem.

Navíc si tři dny před vraždou vlastní matky vybral z jejího účtu totožnou sumu, jakou si Cooper odnesl na výkupném.

Richard McCoy Jr. (1942–1974)

V dubnu 1974 se dopouští podobného kousku jako Cooper, když v Denveru v Coloradu unese Boeing 727 na letu 855 United Airlines. Poté, co dostane výkupné ve výši 500 000 dolarů, vyskočí z letadla. Následně je zatčen a odsouzen k 45 letům ve vězení.

Z věznice uprchne, ale o tři měsíce později je zabit při přestřelce s FBI. Cooperově popisu ale neodpovídá, navíc jeho parašutistické schopnosti výrazně převyšují ty Cooperovy.

Pachatel neznámý. Clint Groves / Creative Commons / GFDL 1.2
Pachatel neznámý. Clint Groves / Creative Commons / GFDL 1.2

Kenneth Christiansen (1926–1994)

Od roku 1944 působí u armády, je vycvičen jako výsadkář. Následně pracuje jako mechanik a stevard u Northwest Orient. I když je menší a lehčí než Cooper, je stejně jako on levák a má zálibu v bourbonu a cigaretách. Krátce po únosu si pořídí dům.

Po jeho smrti na rakovinu v roce 1994 po něm zůstane velká hotovost. Policie ale odhalí, že dům byl na hypotéku a peníze pocházejí z prodeje půdy.

Duane L. Weber (1924–1995)

Válečný veterán druhé světové války si odpykává několik trestů za vloupání a padělání. Jako podezřelého ho uvádí vlastní manželka, které se měl přiznat na smrtelné posteli, že je D. B. Cooper.

Ona vzkazu nejprve nerozumí, ale pak si jméno vyhledá a spojí si ho s noční můrou, která manžela často pronásledovala, o skoku z letadla a otiscích prstů, které zanechal na „zadních schodech“.

Weberovy otisky se ale neshodovaly s těmi Cooperovými nalezenými na jeho kravatě.

Lynn Doyle Cooper (1931–1999)

Z toho, že je D. B. Cooper, ho obviňuje v roce 2011 jeho neteř Marla. Den po únosu se totiž vrací domů v zakrvavené košili, prý v důsledku autonehody. Navíc přímo miluje komiksového hrdinu Dana Coopera, stránkami komiksů si zdobí zdi. Žádné přímé důkazy proti němu ale neexistují.

Úvodní foto: Clint Groves / Creative Commons / GFDL 1.2, zbytek viz popisky
Související články
Svět zločinu
Bankovní loupež bez jediného výstřelu
Je deštivý nedělní večer. Na dveře domu bankovního úředníka Chrise Warda zabuší policisté. „Co se děje?“ vykoukne Ward ze dveří. Není gangster ani podvodník, uniformovaných mužů se nebojí. Ale měl by, protože na něj vzápětí míří zbraň. „Chcete ještě někdy vidět svou rodinu živou? Tak nás teď budete na slovo poslouchat.“  Nasednou do automobilu a […]
Svět zločinu
Krvelačné zrůdy ze Slovenska: Rigo, Svitek, Slovák
Se svými obětmi nemají slitování. Jejich agrese a úchylky nad nimi získávají moc. Jen bezvládné zkrvavené tělo je dokáže plně uspokojit. Neváhají usmrtit dítě, mladou dívku, ba ani stařenku. Neštítí se ani rozřezání vlastních dětí včetně plodu vytrženého z lůna matky. To jsou slovenská monstra.   Ondrej Rigo: Ponožkový vrah souložil s mrtvými, zatkli ho bez ponožek Je […]
Svět zločinu
Děsivý případ Ivana Roubala: Krmil prasata lidským masem?
Na okraji šumavské obce Čachrov se nachází polorozpadlý statek. Obestírá jej mnoho legend. Říká se, že kdo se sem nastěhuje, brzy zemře, anebo se alespoň zblázní. Ale ani jedna z takových historek se nevyrovná příběhu sériového zabijáka, který zde započne své řádění. Hodný statkář. Strýc odvedle. Monstrum bez zábran. Ivan Roubal (*1951) má mnoho tváří. […]
Svět zločinu
Spartakiádní vrah znásilňoval, vraždil, okrádal
Čeká na příležitost. Když už je zjevné, že se žena blíží k domu, kde bydlí, „lov“ začíná. Napadne ji zezadu a odtáhne ji za oplachtovanou dodávku. Provazem ji škrtí tak dlouho, dokud jeho oběť neztratí vědomí. Nelíbí se mu, a tak se spokojí s jejími věcmi. Během totalitní historie Československa se tělovýchovná slavnost nazývaná spartakiáda stala pomyslnou […]
reklama
zajímavosti
Boříme mýty: Slunečnice se neotáčí za sluncem!
Pořád se to říká, všichni to známe…, ale pravda to rozhodně není! Jak tyto mylné představy vznikly a proč jim pořád tolik lidí věří? Bez čepice zaručeně prochladneme, moč dezinfikuje rány a po kávě hned poběžíme na záchod. Dětem nedávejte moc sladkostí, nebo se promění v divokou zvěř. Co z toho platí? Nic! Mýtus č. […]
Jak by měla vypadat kancelář budoucnosti?
Poslední globální kancelářská revoluce proběhla v sedmdesátých letech a zdá se, že nastává další. Je čas podívat se na nejnovější trendy, které se týkají práce mnoha kancelářských profesí. Těmi, které se věnují informačním technologiím počínaje, právníky, projektanty a redakcemi konče. Poslední globální kancelářská revoluce se sice rodí v Německu, ale do světa se jako novátorský koncept rozšíří […]
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
reklama
věda a technika
Plastická chirurgie a váleční veteráni
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořených vojáků je dožít v ústraní a zahalení. Pak ale přichází lékař, který jim navrátí naději. Objev anestezie, sepse a dezinfekce v 19. století spustily skutečný rozvoj v oblasti plastické chirurgie. Tohle […]
ISS: Spadne do Tichého oceánu?
Jediná trvale obydlená vesmírná stanice, a to od 2. listopadu roku 2000. Našli bychom ji na naší nízké oběžné dráze ve výšce přibližně 400 kilometrů. Ač to tak astronautům ani nepřijde, má rychlost 27 720 kilometrů v hodině a Zemi tak obíhá zhruba v 92minutové periodě.   Standardně je tu 7 lidí, kteří se mění […]
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
Za sklem se tísní desítky lidí, někteří nadšeně vytahují mobily a zběsile fotí. Na druhé straně si v klidu vysedává robustní pandí samec. S nezájmem chroupá bambus, když mu potrava dojde, stačí se převalit na bok a natáhnout pracku. Život pandy má do akčnosti hodně daleko. Když se řekne panda velká, většině populace okamžitě vytane na mysl […]
Kolt: Kdo sestrojil nejlepšího přítele kovbojů i zlatokopů?
Osobní zbraň v dnešní době není vůbec žádná novinka. Ale již v 16. století bylo možné vlastnit malou mušketu. Nepatřila však ještě k příliš spolehlivým střelným zbraním a její nabíjení bylo zdlouhavé. První skutečně účinná malá zbraň vzniká až v Americe v 19. století. Otec všech pistolníků? Její vynálezce Samuel Colt (1814-1862) se o vědecké […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Krásy skalních měst – Česká republika
nejsemsama.cz
Krásy skalních měst – Česká republika
Toužíte prozkoumat svět mohutných pískovcových věží, skalních stěn a krásných soutěsek? Skalní města jsou cílem mnoha turistů od nás i ze zahraničí. Kam zaplatíte vstupné, a kde můžete krásy přírody obdivovat zdarma? Pravčická brána Nejkrásnějším útvarem zdejší přírody a Národního parku České Švýcarsko je Pravčická brána, která se nachází asi 15 km od Děčína. Rozpětí celého oblouku má neuvěřitelných 26,5
Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky
iluxus.cz
Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky
Sklářský designer, výtvarník a malíř skla František Jungvirt se ve své nové sběratelské sérii uměleckých váz přenesl do zvířecí říše. Vybrané kusy z jeho stávajících kolekcí Garden a Trifid aktuálně z
Jindřich II. & Diana z Poitiers: Milenka dostala darem korunovační klenoty
historyplus.cz
Jindřich II. & Diana z Poitiers: Milenka dostala darem korunovační klenoty
V očích krále Františka I. se zračí zoufalství. „Copak vy jste mého syna někdy viděla veselého?“ otočí se na hraběnku Dianu z Poitiers. Pohledná Francouzka se jen lišácky usměje. „Nechte to na mně, Sire. Udělám ho svým rytířem,“ slíbí mu nakonec. Tento úkol splní nade vše očekávání. Princ Jindřich (1519–1559) se do půvabné vdovy, která je o
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
epochalnisvet.cz
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
Společnost HTC VIVE úspěšně nasadila headset HTC VIVE Focus 3 na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Jde o první headset pro duševní zdraví, který dokáže bez problémů každodenně pomáhat veliteli šestiměsíční mise Andreasi Mogensenovi z Evropské vesmírné agentury se zvládáním dlouhého odloučení od Země i blízkých. Nyní přichází další fáze testů, tentokrát zaměřená na udržení kondice a
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Da Vinciho Vitruviánský muž: Je nejslavnější kresba světa šifrou?
enigmaplus.cz
Da Vinciho Vitruviánský muž: Je nejslavnější kresba světa šifrou?
Po celém světě najdeme šifry. Pokrývají zdi prastarých chrámů, stránky tajemných a nepochopených knih a v některých případech jsou schované i v malbách a jiných uměleckých dílech. To je i případ Vitru
Uršula Kluková: Jsem profesionální kmotra aneb Hroby slavných popáté
panidomu.cz
Uršula Kluková: Jsem profesionální kmotra aneb Hroby slavných popáté
Známý divadelník, fotograf a někdejší spoluzakladatel legendárního Kladivadla v těchto dnech pokřtil už pátý díl své pozoruhodné encyklopedie „Malý průvodce po hrobech velkých“, mapující místa posledního odpočinku slavných osobností českých dějin. Jak už napovídají koláže fotografií na všech pěti dílech, nejde jen o dějiny dávné, ale i ryze současné. Protože, jak říká sám autor: „Jde
Je těžké stát se andělem, někdy si to zkuste
skutecnepribehy.cz
Je těžké stát se andělem, někdy si to zkuste
Z rozvodu mě vyléčila až opravdová láska. Znovu jsem se vdala a můj druhý muž byl tak báječný, že jsem se po jeho boku změnila k lepšímu. Když mě Pavel opustil, nějakou dobu jsem se domnívala, že to nepřežiju. Samozřejmě že mě všichni ujišťovali, že na to se neumírá, že se dám dohromady, že to spraví jenom čas.
Muzeum v přírodě Zubrnice: Nejmladší skanzen zachraňuje staré tradice
epochanacestach.cz
Muzeum v přírodě Zubrnice: Nejmladší skanzen zachraňuje staré tradice
Oblast Sudet měla po druhé světové válce tu smůlu, že odtud většina původních obyvatel se vztahem k regionu musela odejít. Nepříznivě se to projevilo na stavu krajiny i na architektonických památkách. Najednou se o ty po staletí opečovávané skvosty neměl kdo starat a nikomu na nich nezáleželo. Lidové stavby začaly chátrat, ale staleté dědictví naštěstí nezmizelo
Novinky ze světa rychlovlaků
21stoleti.cz
Novinky ze světa rychlovlaků
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chc
Pečená kořenová zelenina s medem
tisicereceptu.cz
Pečená kořenová zelenina s medem
Zeleninu si vyberte podle chuti nebo toho, co máte zrovna doma k dispozici. Potřebujete 1,5 kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer, dýni, pastinák, batáty, červenou řepu…) 1 palici česneku
Proč je Sabina Remundová na všechno sama?
nasehvezdy.cz
Proč je Sabina Remundová na všechno sama?
Diváci znají Sabinu Remundovou (51) jako ráznou státní zástupkyni ze seriálu Případy 1. oddělení. V soukromém životě by se ale ráda o někoho opřela. Bohužel je však na řadu věcí sama. Její manžel,