Domů     Zázrak v Zeitounu: Pannu Marii vyhlížely statisíce lidí
Zázrak v Zeitounu: Pannu Marii vyhlížely statisíce lidí
15.2.2024

Něco takového svět v uplynulých dvou tisíci letech křesťanské historie nezažil. V káhirské čtvrti Zeitoun v Egyptě se po tři roky zjevovala Panna Marie. Zázrak se odehrával přímo na rušné ulici opakovaně několik let, a to před zraky tisíců a tisíců lidí.

Údajně jej zachytili fotografové i kamery, komentovali ho politici. Církev byla zdrženlivá, vědecká vysvětlení nejsou přesvědčivá.

Bylo úterý 2. dubna 1968. Jedenatřicetiletý muslimský mechanik Farouk Mohamed Atwa právě se svými kolegy skončil směnu. Když kolem půl deváté večer vycházel z garáže autobusového depa, podíval se na katedrálu přes ulici a zděsil se.

Na nejvyšším místě kopule koptského kostela Panny Marie v káhirském Zeitounu stála žena v bílém. Měl strach, že chce skočit dolů, volal na ni a prosil, ať to nedělá. Rozruch přitáhl dav. Pak ženu zalilo jasné světlo.

Vystoupala do vzduchu, vznášela se nad střechou katedrály a žehnala lidem pod ní. Na nebi se objevily holubice. A pak, jen tak, žena zmizela. Zázrak byl v prvních dnech k vidění každou noc, později frekvence opakování slábla.

Údajná fotografie zjevení Panny Marie v Zeitounu. FOTO: Unknown author/Creative Commons/Public Domain
Údajná fotografie zjevení Panny Marie v Zeitounu. FOTO: Unknown author/Creative Commons/Public Domain

Policie: Je to podvod

Týden na to, 9. dubna, se zjevení objevilo znovu, ale jen na několik minut. Je to propracovaný podvod, tvrdila policie. A zahájila rozsáhlé pátrání v okolí pětadvaceti kilometrů. Co hledala? Zdroj světla pro zjevení – třeba projektor. Nic ovšem nenašla.

Dokonce nechala v celé čtvrti vypnout pouliční osvětlení, v okolí kostela byly vykáceny všechny stromy.

Další tři roky se Panna Marie údajně nad katedrálou nechávala spatřit znovu a znovu. I několikrát za týden. Scénář byl obdobný. Vždy za ticha, pokaždé v noci. Obraz se přitom různil.

Někdy se za velikého světla zjevovala Marie v náruči s Ježíškem, jindy prý se svatým Josefem a mladičkým Ježíšem – postavou dvanáctiletého chlapce. Zjevení navíc obklopovaly další světelné úkazy.

Podle svědků bylo vidět něco jako „světelní ptáci“ nebo „sprcha diamantů“. Ta se seskupovala do tvaru kříže.

Zázračná uzdravení

Jak tomu bývá, mariánská zjevení podle svědectví provázela i zázračná uzdravení. Prvním překvapeným byl mechanik Farouk, který na Pannu Marii na střeše upozornil. Zachránila ho prý před amputací zaníceného prstu. A přidávali se další, jež znenadání chodili, viděli či slyšeli.

Zprávy o zjevení, které se opakuje každou noc, vyvolaly nadšení. Každý večer na Bohorodičku čekaly davy oddaných křesťanů, muslimů, Židů i nevěřících. V ulicích bývalo až čtvrt milionu nadšených a okouzlených lidí.

A místní měli často čas zaběhnout domů pro svoji rodinu, když záhadná postava vydržela na místě déle.

Lidé byli přesvědčeni, že to byla opravdu Panna Marie a dokonce prý konala zázraky. FOTO: pxfuel
Lidé byli přesvědčeni, že to byla opravdu Panna Marie a dokonce prý konala zázraky. FOTO: pxfuel

Když postavíš chrám, vrátím se

Poslední zaznamenané vystoupení se odehrálo 29. května 1971. Bohorodička byla údajně viděna, jak drží olivovou ratolest – symbol míru. Mimochodem – Zeitoun v arabštině znamená „olivový“. A teď pozor.

Samotný chrám Panny Marie byl postaven v roce 1923 také díky zjevení. Jedné noci měl majitel pozemku Tawfik Khalil Ibrahim sen. Panna Maria mu řekla, aby jí postavil kostel v Zeitounu – právě na místě, kam se Svatá rodina dostala při svém útěku do Egypta.

Bohorodička slíbila, že se v kostele objeví za čtyřicet let. Svůj slib plnila. Trvalo to ovšem o něco déle.

Křesťané a muslimové se modlili společně

„Věříme v tebe, svatá Marie! Svědčíme o tobě, svatá Marie!“ Každé zjevení provázelo volání i pláč neskutečného množství lidí. Chrám obklopovali ze všech stran. Muslimové klečící na modlitebních kobercích recitovali z Koránu verše, jimiž uctívali svatou Marii.

Další vyznávali úctu ve společných modlitbách s katolíky, kopty a protestanty. Takové společné modlitby příslušníků různých vyznání svět dosud nezažil!

Zatímco Vatikán se i přes rychlé informace od skupiny řádových sester, která zjevení viděla, rozhodl držet odstup, představitel koptské ortodoxní církve v Alexandrii, papež Kyrillos VI., brzy zahájil vyšetřování.

A už 5. května 1968 uznal: zjevení bylo skutečné! I egyptská vláda vyšetřovala. A překvapivě i ta veřejně uznala, že zjevení jsou skutečná. Stejně se nakonec vyjádřil i Vatikán.

Papež Koptské pravoslavné církve Kyrillos VI. po vyšetřování uznal zjevení za opravdový zázrak. FOTO: Coptic Church/Creative Commons/Public Domain
Papež Koptské pravoslavné církve Kyrillos VI. po vyšetřování uznal zjevení za opravdový zázrak. FOTO: Coptic Church/Creative Commons/Public Domain

Přírodní jev, nebo plán?

Egypt na tom v době, kdy údajně přišla Marie, nebyl zrovna nejlépe. Většina obyvatel byli muslimové, a ačkoliv koptská ortodoxní církev pochází právě z Egypta, byla v hodně nepoměrné menšině. Utlačovaná, diskriminovaná, čelící i násilným útokům.

Navíc tu ještě před několika měsíci bouřila Šestidenní válka s Izraelem (5.–10. června 1967), ve které země přišla o Sinajský poloostrov a další území. V místě bouřily emoce na obou stranách, lidé měli strach. Blízký Východ zachvátil zmatek.

A do tohoto chaosu přišel zázrak… I to je důvod, proč skeptici zeitounským zjevením Panny Marie dodnes nevěří a označují je za podvod.

Skeptici: Lidé potřebovali zázrak

Skeptické badatele nepřesvědčilo nic. Tvrdí, že k zázraku v Zeitounu vedla obrovská kolektivní touha a víra lidí, zažehnutá neznámými bezvýznamnými světelnými zdroji. A mluví o kolektivní halucinaci.

Ať už je to jakkoli, jisté je jedno. Egypt tou dobou dýchal pro Pannu Marii a nebylo důležité, kdo je muslim, Žid, Kopt či katolík. A v každé rodině se dodnes najde někdo, kdo nevídaný zázrak viděl na vlastní oči.

Svět pak obletěla řada knih věnujících se tomuto zjevení, některé už mají za sebou opakovaná vydání – například publikace novináře Francise Johnsona, nazvaná Když miliony viděly Pannu Marii.

Foto: viz popisky, úvodní fotografie: pxfuel
Související články
Záhady a tajemství
Mandragora: Skutečně odkrývá poklady a navrací mládí?
Mandragora neboli v českém jazyce pokřín obecný je bylina známá již od nejstarších dob. Této jedovaté rostlině se daří zejména ve středomořské oblasti, není tedy divu, že ji znali už ve starověkém Egyptě či Palestině. Byla velmi pravděpodobně známa jako opojný prostředek i lék. Dobře o ní věděl například středověký perský filozof a lékař Avicenna […]
Záhady a tajemství
Chození po ohni: Superschopnost pro každého, nebo podvod?
„To je jen podsvícený diodama, není to horký,“ říká jeden z kluků tlačících se u monitoru. „Mají krém s nanotechnologií, maže se na chodidla,“ oponuje další. Na obrazovce běží video s přechodem po žhavých uhlících. Je to podvod? Nebo to vážně jde?    Amerika, Čína, tropické ostrovy… Odkazy na přechody rozžhaveného uhlí najdeme rozesety v […]
Záhady a tajemství
Vraždy pražských prostitutek: Zabíjelo záhadné monstrum?
Málokdo zřejmě ví, že Praha se v polovině 19. století děsila vraždícího přízraku pražských prostitutek, jenž původně ani nebyl považován za člověka… K první vraždě došlo na podzim roku 1836 v nevěstinci „U Zlaté Rozálie“ v Konviktské ulici. Když ráno uklízečka vešla do jednoho z pokojů, našla zde bez známek života ležet jednu z mladých prostitutek. […]
Záhady a tajemství
Kurt Cobain: Smrt legendy zahalena tajemstvím
Slavný frontman Nirvany, ikona grungeové hudby, tragická smrt ve 27 letech. Kurt Cobain, další z řady hvězd, které navždy zhasly v nejkrásnějším věku. Kurt Cobain (1967–1994) Kdo to byl: frontman, zpěvák, kytarista a skladatel písní skupiny Nirvana Kdy zemřel: 5. dubna 1994 Příčina smrti: průstřel hlavy brokovnicí, měl v sobě přitom smrtelnou dávku heroinu Frontman, […]
reklama
věda a technika
Vzkříšení pratura: Z vyhynulého zvířete se stane poklad
Naši předkové ho znali dobře, vyskytoval se v přírodě zhruba ve stejném počtu jako jelen. Ale lidská činnost způsobila, že se tento obrovský tvor postupně z přírody vytratil a stal se jen vzpomínkou. Vědci se však rozhodli tento stav změnit a moderními postupy se pokusili vrátit pratura zpět na svět. Toto mohutné zvíře s impozantními […]
Plastická chirurgie a váleční veteráni
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořených vojáků je dožít v ústraní a zahalení. Pak ale přichází lékař, který jim navrátí naději. Objev anestezie, sepse a dezinfekce v 19. století spustily skutečný rozvoj v oblasti plastické chirurgie. Tohle […]
ISS: Spadne do Tichého oceánu?
Jediná trvale obydlená vesmírná stanice, a to od 2. listopadu roku 2000. Našli bychom ji na naší nízké oběžné dráze ve výšce přibližně 400 kilometrů. Ač to tak astronautům ani nepřijde, má rychlost 27 720 kilometrů v hodině a Zemi tak obíhá zhruba v 92minutové periodě.   Standardně je tu 7 lidí, kteří se mění […]
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
Za sklem se tísní desítky lidí, někteří nadšeně vytahují mobily a zběsile fotí. Na druhé straně si v klidu vysedává robustní pandí samec. S nezájmem chroupá bambus, když mu potrava dojde, stačí se převalit na bok a natáhnout pracku. Život pandy má do akčnosti hodně daleko. Když se řekne panda velká, většině populace okamžitě vytane na mysl […]
reklama
záhady a tajemství
Utajované UFO v Polsku?
Polské radarové stanice zachytily 23. ledna 1959 ve 4.32 hodin ráno formaci několika neznámých letících objektů. Záhadná tělesa se pohybovala skutečně neobvykle rychle a navíc ve velké výšce… Výhrůžky očitým svědkům? Jeden z cizích objektů byl velice pravděpodobně sestřelen polskou protivzdušnou obranou. Po zásahu se měl údajně zřítit do moře nedaleko pobřeží v přístavu v […]
Přijde konec světa v roce 2026?
Co plánujete na rok 2026? Založit rodinu? Rozjet velkou firmu? Postavit dům? Možná by bylo lepší se ještě předtím sbalit… a odjet na jinou planetu! Zmíněné datum není věštbou bláznivé kartářky, jde o výsledek vědecké rovnice! Autorem je rakouský fyzik Heinz von Foerster (1911-2002), který se po druhé světové válce přestěhuje do USA a stane […]
Nejzáhadnější místa planety: Kde na vás dýchne tajemný genius loci?
Některé najdete na každém druhém nástěnném kalendáři, jiné se stávají tak trochu pozapomenutými místy příznivců pradávné architektury nebo tajemna. Dodnes je obklopuje závoj tajemství, a ač by se mohlo zdát, že nás již na nich nic nepřekvapí, archeologové pravidelně vyrukují s nějakou novinkou.   Tacht-e Sulejmán: Od každého trochu Podle našeho kalendáře je právě 12. […]
Prokletí Kennedyů? Tajemství, tragédie a stíny moci
Klan Kennedyů, synonymem pro moc, bohatství a politický vliv, se zdá být stíhán neúprosnou kletbou. Tragédie, skandály a předčasné smrti se prolínají osudy mnoha členů slavné rodiny, vrhajíc stín na jejich zdánlivě idylický život. „Někdo tam nahoře nás nemá rád,“ povzdychl si kdysi Edward Kennedy, jeden z bratrů zavražděného prezidenta Johna F. Kennedyho. A zdá […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Stal se inkvizitorem klášterní kuchař?
historyplus.cz
Stal se inkvizitorem klášterní kuchař?
Strachy se před ním třese celé Španělsko. Židé nebo muslimové, kteří konvertovali ke křesťanské víře, si před ním nemůžou být jistí. Jako podezřelí se mu však jeví i někteří katolíci. Tomás de Torquemada v honbě za kacíři nedělá rozdíly… Překvapení v rodině Už jako velmi mladý vstoupil do dominikánského kláštera v kastilském Valladolidu. Složil řeholní
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
epochanacestach.cz
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
Vydavatelství RF Hobby vás zve na největší motoristická prodejní a kontraktační výstavu Autosalon na výstavišti v Lounech. Věříme, že sluneční paprsky dají vyniknout nablýskanosti a kráse automobilů. Nebudou chybět motorky, čtyřkolky, skútry a obytné vozy. Ve stejném termínu, tedy od 17. do 19. května 2024 zde také probíhá výstava pro celou rodinu. Výstava Rodina a volný čas
Kytarista legendárních Slayer nabízí na prodej své království v Las Vegas
iluxus.cz
Kytarista legendárních Slayer nabízí na prodej své království v Las Vegas
Kerry King, ikonický kytarista legendární thrash metalové kapely Slayer, která si během let vybudovala pověst díky své syrové a temné hudbě, uvedl nedávno na trh svůj luxusní dům v Las Vegas. Cena? Př
Mleté maso v pikantní omáčce
tisicereceptu.cz
Mleté maso v pikantní omáčce
Nejlépe chutná s čerstvě opečeným chlebem, rýží nebo mexickou tortillou. Suroviny 250 g hovězího mletého masa 1 velká cibule 150 g konzervovaných červených fazolí 150 g konzervované kukuřice
Vyhýbá se Vacula svatbě jako čert kříži?
nasehvezdy.cz
Vyhýbá se Vacula svatbě jako čert kříži?
Ačkoli působí na první pohled herec ze seriálu Zlatá labuť Adam Vacula (36) jako suverénní a sebevědomý muž, ne vždy to platí. Říká se, že vítězka soutěže MasterChef Česko Veronika Beskydiarová (30)
Kytičky v uších vás rozzáří
panidomu.cz
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu),
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
epochalnisvet.cz
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
Společnost HTC VIVE úspěšně nasadila headset HTC VIVE Focus 3 na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Jde o první headset pro duševní zdraví, který dokáže bez problémů každodenně pomáhat veliteli šestiměsíční mise Andreasi Mogensenovi z Evropské vesmírné agentury se zvládáním dlouhého odloučení od Země i blízkých. Nyní přichází další fáze testů, tentokrát zaměřená na udržení kondice a
Lidožravý strom z Madagaskaru: Uctívají ho domorodci dodnes?
enigmaplus.cz
Lidožravý strom z Madagaskaru: Uctívají ho domorodci dodnes?
Zda na světě existují rostliny, které dokáží být nebezpečné pro člověka, to již po staletí zjišťují nejrůznější badatelé. Jednou ze zatím neobjasněných legend je i ta o lidožravém stromě, který má číh
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Záhada těhotenského mozku: Roste, nebo ubývá?
21stoleti.cz
Záhada těhotenského mozku: Roste, nebo ubývá?
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se
Citronové bábovičky
nejsemsama.cz
Citronové bábovičky
Vláčné citronové bábovičky z jemného těsta s citronovou polevou jsou prostě ideální a osvěžující dezert. Potřebujete: ✿ 4 vejce ✿ 1 vanilkový cukr ✿ 150 g cukru krupice ✿ 1 citron ✿ 200 g hladké mouky ✿ 1/2 prášku do pečiva ✿ 60 ml oleje Poleva: ✿ 1 lžíci citronové šťávy ✿ 1 lžíci horké vody ✿ 100 g moučkového cukru 1. Oddělte žloutky od bílků.
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
skutecnepribehy.cz
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
Byla jsem člověk, který sahal hned po lécích a vyhledával lékaře. Léčitelům jsem nevěřila. Proto jsem si nejspíš musela vzít za muže včelaře. O koníčku mého druhého manžela jsem neměla dlouho ani ponětí. Až po tříleté známosti, když jsem začala trpět strašnými bolestmi hlavy, jej prozradil. Měla jsem těch nemocí mnoho už od dětství, byla jsem zhýčkané