Domů     3 nejtajemnější loupeže: Podaří se je někdy vyřešit?
3 nejtajemnější loupeže: Podaří se je někdy vyřešit?

Existují loupeže, které vešly do dějin. Zločinci je totiž provedli tak důmyslně, že nikdy nebyli dopadeni. Navíc jejich akce dodnes fascinují vyšetřovatele.

Ti nemohou pochopit, jak lupičům jejich smělé plány mohly vyjít a jakým způsobem se jim tak dokonale podařilo zahladit stopy. Budou tyto zločiny někdy vyřešeny?

Není krádež jako krádež. Když se na počátku 20. století ztratí irské korunovační klenoty, ostuda sahá až do nejvyšších míst.

Poté, co ve Spojených státech amerických v 60. letech minulého století proběhne největší loupež v hotovosti všech dob, nastane všeobecná panika.

A jakmile se v médiích roku 1971 objeví zpráva o zločinci, který přepadl letadlo a unikl zdánlivě nejabsurdnějším způsobem, jakým mohl, lidé nevěří svým očím a uším. Poznejte s Enigmou tři mysteriózní, dodnes nevyřešené loupeže!

ZLOČIN V SRDCI PEVNOSTI

Loupež: ukradené irské korunovační klenoty

Kdy: červenec 1907

Kde: Dublinský hrad, Dublin, Irsko

Když je irská chlouba – odznaky vlády a moci známé jako korunovační klenoty – roku 1903 převážena do Dublinského hradu, snad každý by za bezpečnost tohoto místa dal ruku do ohně.

Před nedávnem zde byl totiž vybudován nový trezor, kde budou tyto poklady zaručeně v bezpečí. Jenže to by věci musely jít podle plánu. Komplikace nastanou hned v momentě, kdy klenoty dorazí do hradu.

Zjistí se totiž, že sejf, v němž jsou insignie uloženy, je příliš velký na to, aby prošel trezorovými dveřmi.

V Dublinském hradu byl sice vybudovaný nový trezor, ale nastaly nečekané komplikace. Foto: Jowaria-CC BY-SA 4.0
V Dublinském hradu byl sice vybudovaný nový trezor, ale nastaly nečekané komplikace. Foto: Jowaria-CC BY-SA 4.0

Arthur Vicars (1862–1921), heraldik (specialista na erby) působící na Dublinském hradě, proto rozhodne, že budou uloženy v jeho kanceláři. Sedm klíčů od dveří střeží on a jeho spolupracovníci a vrata jsou navíc chráněna západkou.

Od samotného sejfu jsou klíče dva, a i ty opatruje Vicars. Ovšem jak se brzy ukáže, skrýš, která byla zvolena, právě bezpečná není.

Národní ostuda

Dne 10. července 1907 má zemi navštívit král Velké Británie a Irska Eduard VII. (1841–1910) s královnou Alexandrou (1844–1925). Velkolepá událost je napjatě očekávána a jakákoliv chyba je nemyslitelná.

Jenže k ní bohužel dojde. Čtyři dny před návštěvou královského páru se ze sejfu v Dublinském hradu ztratí irské korunovační klenoty! Jak uvádí současný americký spisovatel a novinář J. M. Pressley:

„Naposledy byly viděny na počátku června 1907, když je Vicars ukazoval knihovníkovi. 6. července, několik dní před královskou návštěvou, bylo zjištěno, že celý set odznaků a šperků chybí.“ Jak se něco takového mohlo stát?

Věděl Vicars o celé krádeži předem? Foto: CC-George Grantham Bain Collection (Library of Congress)-Public Domain
Věděl Vicars o celé krádeži předem? Foto: CC-George Grantham Bain Collection (Library of Congress)-Public Domain

Opilec na stráži

Vyšetřování se ubírá zajímavým směrem. Je totiž známým faktem, že Vicars po nocích rád popíjí. Traduje se dokonce, že je jednoho rána nalezen ve své kanceláři se šperky kolem krku. Dostal se snad někdo do sejfu bez jeho vědomí, když byl opilý?

Anebo klenoty vyndal sám Vicars? Spekuluje se dokonce, že právě tato událost možná byla jakýmsi tréninkem neznámého lupiče. Proč ale bylo tehdejší podivné vyndání šperků ze sejfu přehlédnuto bez větší pozornosti?

„Následné vyšetřování ukázalo, že se jednalo o práci zevnitř, sejf byl otevřen klíčem,“ uvádí Pressley. Nabízí se tedy různé možnosti. Byla loupež naplánovaná některým z pracovníků Dublinského hradu? Věděl o ní snad sám Vicars? Důkazy chybí, a dopátrat se viníka je proto téměř nemožné.

Věděl o všem?

Pak ale Vicars přijde s podivným svědectvím. Za lupiče označí druhého nejvyššího velitele Dublinského zámku, Francise Shackletona (bratra známého cestovatele Ernesta Shackletona, 1874–1922).

Zároveň odmítne rezignovat na svou funkci. Věděl snad Vicars o celé krádeži předem? Umožnil její hladké provedení svému kolegovi? Pádné důkazy bohužel chybí. Shackleton je zproštěn viny a nikdo jiný za viníka označen není.

Irské korunovační klenoty se až dodnes nenavrátily. Kde je jim konec?

Poštovní dodávka vezla 1,5 milionu dolarů. Foto: Unsplash
Poštovní dodávka vezla 1,5 milionu dolarů. Foto: Unsplash

ČISTÁ MAFIÁNSKÁ PRÁCE?

Loupež: přepadení poštovní dodávky, vezoucí 1,5 milionu dolarů

Kdy: srpen 1962

Kde: Plymouth, Massachusetts, USA

Jedná se na tu dobu o největší loupež hotovosti všech dob. Dne 14. srpna roku 1962 je přepadena poštovní dodávka, která veze 1,5 milionu dolarů (asi 28,5 milionu korun) v malých bankovkách do bostonské banky ve státě Massachusetts.

Ve městě Plymouth ji zastaví dva muži v policejních uniformách. Jenže se nejedná o běžnou silniční kontrolu. Jak uvádí spisovatel J. M. Pressley: „Když dodávka zastavila, dva muži ozbrojení brokovnicemi se prodrali do kabiny.

Strážci byli odzbrojeni a spoutáni.“ Neznámí únosci sednou za volant a uhánějí neznámo kam i s vyděšenou posádkou. Asi o 40 kilometrů dále vůz opouštějí a lup překládají do několika aut. Pak již nikdo nikdy nespatří ani zločince, ani ukradené peníze. Kdo má tuto loupežnou akci na svědomí?

Byla to práce zevnitř?

Přestože se vyšetřovatelé zprvu chvástají, že dopadnout viníky nebude žádný problém, vyřešit zločin se jim nedaří. Léta na případu marně pracuje FBI (Federální úřad pro vyšetřování) i poštovní inspektoři.

Dokonce nabízejí vysokou finanční odměnu každému, kdo přinese relevantní stopu. Média spekulují o možných vinících, ale obviňují zřejmě nepravé. Po skutečných lupičích není ani památky. Byl to snad někdo „zevnitř“, kdo věděl o tom, kdy a co bude dodávka převážet?

Práce protřelých gangsterů?

Už to vypadá, že loupež zůstane věčným mystériem, ovšem když v roce 1973 vyjde kniha bostonského gangstera Vincenta Teresy (1930–1990) Můj život v mafii (My Life in the Mafia), přijde i zajímavá stopa, která vede právě k uloupeným penězům z poštovní dodávky v Plymouthu.

Teresa ve své knize totiž tvrdí, že za loupeží stál mafián John J. Kelley, který měl mít na svědomí dokonce hned několik loupežných přepadení. Kelley se proto ihned dostává pod tlak vyšetřovatelů.

„Obtěžovali mou manželku a vystrašili moje siamské kočky,“ otiskne tehdy magazín Newsweek jeho prohlášení. Najme si právního zástupce F. Lee Baileyho (*1933) a ten ho zbaví všech obvinění.

Měl loupež na svědomí opravdu Kelley a jeho gang, nebo někdo docela jiný? Proč se to policistům nikdy nepodařilo objasnit? A měla vůbec policie skutečný zájem na dopadení věhlasných a vlivných mafiánů?

JAKO ZLÝ JAMES BOND

Loupež: neznámý pachatel ukradne 200 000 dolarů

Kdy: listopad 1971

Kde: v letadle na trase Portland–Seattle, USA

Motory se rozeřvou a letadlo v americkém Portlandu odstartuje na svou cestu do Seattlu. Lidé jsou přikurtováni na svých sedadlech a očekávají rutinní let. Jenže to netuší, že na palubě s nimi je i člověk, který se zanedlouho postará o pořádný poprask.

Dan Cooper – tak se tajemný, asi pětačtyřicetiletý muž prokáže svými doklady na letišti, než nastoupí na palubu. Následně se posadí do zadní části letadla, před sedadla, která jsou vyhrazena letuškám.

Na sobě má černý oblek, bílou košili, kravatu a černé sluneční brýle. Když stroj vzlétne, vyndá z kapsy obálku a podá ji letušce za sebou. Ta se bláhově domnívá, že jí dává své telefonní číslo a vzkaz automaticky strčí do kapsy.

Jenže tajemný pasažér ji vyvede z omylu: „Slečno, myslím si, že byste se měla na ten vzkaz podívat. Mám bombu,“ říká prý Cooper, a letuška proto obálku ihned otevře. Zpráva, kterou obsahuje, jí vyrazí dech: „Ve svém kufříku mám bombu.

Použiju ji, pokud to bude nutné. Chci, abyste seděla vedle mě. Toto je únos.“

 

Plakát FBI hledající D. B. Coopera. Foto: CC-U.S. Federal Government-Public Domain
Plakát FBI hledající D. B. Coopera. Foto: CC-U.S. Federal Government-Public Domain

Mění své plány

Únos, který 24. listopadu 1971 provádí tajemný Dan Cooper (někdy uváděn rovněž jako D. B. Cooper), vejde do dějin jako jeden z těch nejsmělejších. Jeho plán je odvážný.

Nejprve letušce Tině Mucklow sdělí své požadavky – výkupné 200 000 dolarů (necelé 4 miliony korun) v neoznačených bankovkách a celkem 4 padáky. Zásilka mu má být předána na letišti v Seattlu.

Letuška jeho instrukce ihned předá dál a okamžitě je zalarmována FBI. Jelikož vyšetřovatelé netuší, co má Cooper za lubem, rozhodnou se všem jeho požadavkům vyhovět. Když letoun přistane, pasažéři a část posádky je propuštěna.

Zůstat musí pouze pilot, druhý pilot, technik a letuška Mucklow. Poté, co únosce dostane, oč žádal, přikáže znovu vzlétnout a zamíří do Mexico City. Piloti jej však upozorní, že tato destinace je za stávajících podmínek nedosažitelná.

Cooper proto rozhodne letět do bližšího Rena v Nevadě. Na co má ale ty 4 padáky? Donutí snad posádku vyskočit z letounu?

Tajemné bankovky u řeky

Když unesený Boeing 727 znovu vzlétne, přikáže Cooper posádce, aby zašla do kabiny stroje. Letuška Mucklow tehdy ještě spatří, že si únosce k zápěstí přivazuje jakési lano.

Pak si čtveřice všimne jeho snahy otevřít zadní dveře letounu, a dokonce mu nabídne pomoc. Uslyší však jen ostré „Ne!“. Následně je v kabině znát změna tlaku vzduchu a je jasné, že Cooper vyskočil ven.

Jelikož je ale v tu dobu špatné počasí, a tudíž i špatná viditelnost, nikdo únosce venku nespatří. Po tomto okamžiku jako by se po něm slehla zem, či spíše oblaka. Mohl takový manévr přežít?

Teorií o tom, zda se neznámému muži podařilo dokončit svůj plán, je mnoho. FBI se však přiklání k názoru, že Cooper svůj skok z letadla nepřežil.

V roce 1980 je u řeky Columbia River u Vancouveru (stát Washington) nalezeno 5880 dolarů, které prokazatelně pocházely z lupu. Dostaly se sem snad peníze po proudu řeky? Nebo byly na místě zanechány až po několika letech po únosu?

Vyšetřovatelé se nedokážou jednomyslně shodnout. Jisté je, že zbytek peněz nikdy objeven není, stejně jako tělo údajného Coopera či jeho padák. Kdo byl tento muž a jak nakonec dopadl?

Foto: Viz popisky
Související články
Záhady a tajemství
Kdo odhalí tajemství „krále popu“?
Označován je za „krále popu“ a superstar 20. století. Ovšem najde se i skupina lidí, která v něm nevidí talentovaného umělce, ale někoho, kdo sexuálně obtěžoval malé děti. Ze zneužívání je dvakrát obviněn, ale soud jej v roce 2005 zprošťuje obvinění.   Zpěvákova složka prý čítá tisíce stránek. Dokumenty zahrnují soukromé zprávy vyšetřovatelů, přepisy telefonických hovorů a […]
Záhady a tajemství
Hrad Bítov, místo paranormálních jevů
Umístění stavby impozantního středověkého hradu Bítov nebylo velice pravděpodobně vůbec náhodné. Pod tímto malebným šlechtickým sídlem se prý totiž křižují dvě silné linie zemské energetické mřížky… Brána do jiné dimenze? Zdejší energie zde pak údajně způsobuje skutečně zvláštní úkazy… Jeden z nejsilnějších proudů místní energie se v minulosti měl snad nacházet ještě kdesi mimo vlastní […]
Záhady a tajemství
Michail Jefremov: Neřízená střela na čtyřech kolech
Když v roce 2007 získává prestižní cenu Zlatý lev na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách ruský film režiséra Nikity Michalkova Dvanáct, je to mimo jiné i zásluhou výkonu jednoho z jeho aktérů, herce a zasloužilého umělce Michaila Jefremova (*1963). Ten má ovšem kromě toho na svém kontě desítky dalších filmů a televizních seriálů a patří […]
Záhady a tajemství
Mandragora: Skutečně odkrývá poklady a navrací mládí?
Mandragora neboli v českém jazyce pokřín obecný je bylina známá již od nejstarších dob. Této jedovaté rostlině se daří zejména ve středomořské oblasti, není tedy divu, že ji znali už ve starověkém Egyptě či Palestině. Byla velmi pravděpodobně známa jako opojný prostředek i lék. Dobře o ní věděl například středověký perský filozof a lékař Avicenna […]
reklama
záhady a tajemství
Chození po ohni: Superschopnost pro každého, nebo podvod?
„To je jen podsvícený diodama, není to horký,“ říká jeden z kluků tlačících se u monitoru. „Mají krém s nanotechnologií, maže se na chodidla,“ oponuje další. Na obrazovce běží video s přechodem po žhavých uhlících. Je to podvod? Nebo to vážně jde?    Amerika, Čína, tropické ostrovy… Odkazy na přechody rozžhaveného uhlí najdeme rozesety v […]
Vraždy pražských prostitutek: Zabíjelo záhadné monstrum?
Málokdo zřejmě ví, že Praha se v polovině 19. století děsila vraždícího přízraku pražských prostitutek, jenž původně ani nebyl považován za člověka… K první vraždě došlo na podzim roku 1836 v nevěstinci „U Zlaté Rozálie“ v Konviktské ulici. Když ráno uklízečka vešla do jednoho z pokojů, našla zde bez známek života ležet jednu z mladých prostitutek. […]
Kurt Cobain: Smrt legendy zahalena tajemstvím
Slavný frontman Nirvany, ikona grungeové hudby, tragická smrt ve 27 letech. Kurt Cobain, další z řady hvězd, které navždy zhasly v nejkrásnějším věku. Kurt Cobain (1967–1994) Kdo to byl: frontman, zpěvák, kytarista a skladatel písní skupiny Nirvana Kdy zemřel: 5. dubna 1994 Příčina smrti: průstřel hlavy brokovnicí, měl v sobě přitom smrtelnou dávku heroinu Frontman, […]
Utajované UFO v Polsku?
Polské radarové stanice zachytily 23. ledna 1959 ve 4.32 hodin ráno formaci několika neznámých letících objektů. Záhadná tělesa se pohybovala skutečně neobvykle rychle a navíc ve velké výšce… Výhrůžky očitým svědkům? Jeden z cizích objektů byl velice pravděpodobně sestřelen polskou protivzdušnou obranou. Po zásahu se měl údajně zřítit do moře nedaleko pobřeží v přístavu v […]
reklama
záhady a tajemství
Přijde konec světa v roce 2026?
Co plánujete na rok 2026? Založit rodinu? Rozjet velkou firmu? Postavit dům? Možná by bylo lepší se ještě předtím sbalit… a odjet na jinou planetu! Zmíněné datum není věštbou bláznivé kartářky, jde o výsledek vědecké rovnice! Autorem je rakouský fyzik Heinz von Foerster (1911-2002), který se po druhé světové válce přestěhuje do USA a stane […]
Nejzáhadnější místa planety: Kde na vás dýchne tajemný genius loci?
Některé najdete na každém druhém nástěnném kalendáři, jiné se stávají tak trochu pozapomenutými místy příznivců pradávné architektury nebo tajemna. Dodnes je obklopuje závoj tajemství, a ač by se mohlo zdát, že nás již na nich nic nepřekvapí, archeologové pravidelně vyrukují s nějakou novinkou.   Tacht-e Sulejmán: Od každého trochu Podle našeho kalendáře je právě 12. […]
Prokletí Kennedyů? Tajemství, tragédie a stíny moci
Klan Kennedyů, synonymem pro moc, bohatství a politický vliv, se zdá být stíhán neúprosnou kletbou. Tragédie, skandály a předčasné smrti se prolínají osudy mnoha členů slavné rodiny, vrhajíc stín na jejich zdánlivě idylický život. „Někdo tam nahoře nás nemá rád,“ povzdychl si kdysi Edward Kennedy, jeden z bratrů zavražděného prezidenta Johna F. Kennedyho. A zdá […]
Velký Roudný, svědek souboje Boha s Luciferem?
Velký Roudný se ve výšce 780 m n. m. tyčí v malebném prostředí Nízkého Jeseníku. Tato sopka, aktivní před miliony let, si v místní krajině získala výraznou dominanci. Obsahuje rozmanité druhy vulkanického materiálu, včetně čedičové lávy, která vytvořila čtyři impozantní lávové proudy na svazích vrchu. Nejdelší z těchto proudů měří až pět kilometrů. V minulosti […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Špenátové muffiny
tisicereceptu.cz
Špenátové muffiny
Že muffiny musí být jen sladké? Omyl! Báječné slané muffiny bez mouky poslouží jako teplá snídaně či pohoštění. Chutnají i studené. Potřebujete 20 g listového špenátu 100 g šunky nebo slaniny
Vyberte si jarní vůni
nejsemsama.cz
Vyberte si jarní vůni
Jestli hledáte nový parfém na jaro a nedokážete se rozhodnout, zkuste si vybrat podle jeho složení. Vyberte si takový, jenž obsahuje ingredienci, která vám nejvíc voní. Pro letošní jaro budou v kurzu složky, o nichž píšeme níže – určitě některou z nich najdete i v tom svém. Stačí si pročíst složení vybraného parfému. Citrusy Svěží vůně citrusů nabudí smysly. A když se pomeranče,
Rohlik.cz rozšiřuje „Ready to Cook“ sady. Následuje evropské trendy
iluxus.cz
Rohlik.cz rozšiřuje „Ready to Cook“ sady. Následuje evropské trendy
Evropský trh s potravinami prochází transformací díky rostoucí poptávce po vysoce kvalitních, pohodlných řešeních pro přípravu jídel. Ready to Cook sady představují ideální řešení pro moderního spotře
Záhadná mapa Piriho Reise: Důkaz o existenci Atlantidy?
enigmaplus.cz
Záhadná mapa Piriho Reise: Důkaz o existenci Atlantidy?
Když v roce 1929 nalezl německý teolog Deissmann v istanbulské knihovně starou mapu, nejspíše vůbec netušil, jak obrovský ohlas jeho nález vyvolá. Mapa totiž zobrazuje místa, která v době jejího vznik
Léčil Mikolášek prezidenty i nacisty?
historyplus.cz
Léčil Mikolášek prezidenty i nacisty?
Uprostřed noci buší komando Státní bezpečnosti na dveře vily. Po chvíli příslušníci vyvlečou ven rozespalého starého muže. Pacienti, kteří k němu zítra přijdou prosit o záchranu života, budou už na jeho pomoc čekat marně. K bylinkám má Jan Mikolášek (1889–1973) přirozený vztah už od malička. Jeho rodiče vlastní zahradnictví v Rokycanech, a tak není divu, že i on
Valašské muzeum v přírodě: Dávné tradice stále naplno žijí
epochanacestach.cz
Valašské muzeum v přírodě: Dávné tradice stále naplno žijí
Když se podíváme na lidové valašské stavby, možná nás napadne, jak jsou krásné a jaký vyvolávají přímo umělecký dojem. Pak nás možná nepřekvapí, že na počátku Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm stáli dva výtvarníci. Bratři Alois a Bohumír Jaroňkovi v Rožnově založili Uměleckovýtvarné dílny, v nichž vyráběli předměty, využívající prvků lidových tradic jako malované truhličky, gobelíny
Bude se mi ten mrtvý muž vracet ve snu stále?
skutecnepribehy.cz
Bude se mi ten mrtvý muž vracet ve snu stále?
Byla to moje vina. Nehoda, při níž zemřel člověk! Teď se mi o něm bude zdát až do smrti? Chodí se mi snad v noci mstít? Když jsem po třech letech znovu uchopil volant, proběhlo mým tělem mrazení. Znejistil jsem. Po nepříjemné autonehodě, při které jsem přišel málem o nohu, jsem v sobě konečně našel odhodlání a nasedl do auta,
Industriální styl má své kouzlo
panidomu.cz
Industriální styl má své kouzlo
Tento trend bydlení je inspirován prostředím továrních hal a průmyslových prostor. Se svou střízlivostí a sklonem k minimalismu je protipólem romantických trendů bydlení. Možná to je ale přesně to, co se vám zalíbí. Zdálo by se, že zařídit si byt v industriálním trendu bude velmi lehké. Opak je pravdou, protože musíte přísně dodržet jednotný styl,
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Žraloci na kokainu postrachem Floridy
epochalnisvet.cz
Žraloci na kokainu postrachem Floridy
Kauzu drogově závislých žraloků řeší tým odborníků z Floridy. Americký stát totiž funguje jako důležitý uzel pro obchodníky s drogami, zejména kokainem, putujícím do USA z Jižní a Střední Ameriky. A protože ne vždycky probíhá cesta podle plánu, je občas pro pašeráky bezpečnější se nákladu prostě zbavit. Hodit ho do moře.   A spolu s
Dovolená do Itálie rozpoutala u Kostkové „Itálii“?
nasehvezdy.cz
Dovolená do Itálie rozpoutala u Kostkové „Itálii“?
Po dovolené o samotě velmi toužila herečka Tereza Kostková (47) ze seriálu Jedna rodina, která takhle cestovala celé mládí. Po narození syna už o samotě nikam nevyrazila a nepovedlo se jí to ani teď
V České republice se nejčastěji zkoumají léky pro onkologicky nemocné pacienty
21stoleti.cz
V České republice se nejčastěji zkoumají léky pro onkologicky nemocné pacienty
Už přes 16 000 pacientů se v České republice zapojilo do výzkumu nových léků a očkovacích látek. Takzvaná klinická hodnocení probíhají nejčastěji v oblasti onkologie, imunologie a infekčních onemocněn