Domů     Stručné dějiny robotů: Začínali pod párou, dnes létají do kosmu!
Stručné dějiny robotů: Začínali pod párou, dnes létají do kosmu!
10.5.2023

Mechanický pták poháněný párou, obr střežící na příkaz boha Dia ostrovní Krétu nebo legendární Golem. Roboti rozhodně nejsou jen výsadou dnešní doby. Ti první spatřili světlo světa před více než 3000 lety!

Odsouzeni k těžké dřině – zřejmě s takovým vědomím usínali lidé, kteří pracovali v minulých stoletích na polích a museli se ohánět, aby uživili sebe a přispěli k fungování evropských dvorů.

Průmyslová revoluce v 19. století však přinese jistou úlevu a naději, že těžká práce bude o něco snesitelnější. Pokrok technologií a strojů zaznamená nebývalý rozkvět.

Málokdo si tehdy asi dovede představit, jak moc budou stroje a roboty i roboti ovlivňovat takřka každou sféru naší společnosti.

Pokroková mytologie

Starověk je bájemi a mytologickými bytostmi doslova protkán. Právě ze starověkého Řecka pochází i jeden z prvních „robotů“ historie. Tváří v tvář před ním stanou Iásonovi argonauti.

Měděný obr Thálos je převyšuje mnohonásobně a na Diův příkaz jim má zabránit vstup na Krétu. Obr neváhá a využívá všech svých schopností – na argonauty šlehá oheň a s lehkostí po nich vrhá kameny. Neslavný konec slavného obra způsobí Iásonova manželka Médeia.

Ta Thálose uspí, přičemž obrovi vypadne z boku měděný hřeb. Poté vykrvácí a umírá. Fascinace neživými bytostmi ve starověkém Řecku však pokračuje a mudrcové si kromě objevování zákonů matematiky a fyziky krátí čas dechberoucími vynálezy. Proč? Důvod je jasný.

„Kdyby každý stroj vykonával práci, která mu náleží, na pouhý příkaz, nebylo by nutné, aby učni pracovali pro své mistry a otroci pro své pány,“ definuje jasně slavný Aristoteles (385 př.

n. l.–323 př. n. l.) už roku 322 před naším letopočtem, proč vlastně máme roboty vynalézat.

Doba temna

Svit starověkých civilizací a nebývalého pokroku vystřídá doba temna. Jako by se získané vědění ztratilo. Přesto ve 12. století zazáří objev kurdského strojního inženýra a řemeslníka Al-Džazárího (1136–1206).

Ten šokuje sestavením řady robotů složených z automatizovaných mašinek, které měly pomáhat v kuchyni a přehrávat hudbu.

Téměř nepropustné temno je poraženo až s příchodem další historické éry, a hlavně působením Leonarda da Vinci (1452–1519), jenž má opravdu neskromné plány na poli mechaniky.

Dle nalezených velmi podrobných náčrtů měl v úmyslu sestavení vůbec prvního humanoidního automatu, schopného otáčet hlavou a otevírat ústa. Zda se nakonec da Vinci odhodlal k sestavení tohoto přístroje, bohužel nevíme.

Mezi nejslavnější umělé bytosti patří i pražský Golem. FOTO: Philippe Semeria / Creative Commons / CC BY 3.0
Mezi nejslavnější umělé bytosti patří i pražský Golem. FOTO: Philippe Semeria / Creative Commons / CC BY 3.0

Legenda v Praze

V novověké éře ožije příběh umělé bytosti úzce spojené s Prahou, když v roce 1580 židovský rabín Jehuda Löw ben Becalel (1520–1609) uplácá z hlíny postavu, jíž dá jméno Josille (zdrobnělina jména Josef).

Golem má chránit židovské ghetto před křesťany, kteří ho opakovaně napadají. Hliněného sluhu rozhýbá vložení šému (svitku) do jeho úst a on poslouchá toho, kdo do něj šém vložil, a vykonává jím určené úkoly. Znehybněn je opět vyjmutím šému.

Postava slavného golema je dodnes obestřena tajemstvím. Rabín je údajně nucen svůj výtvor zničit a jeho ostatky ukryje na půdě pražské Staronové synagogy, kde po něm pátrá nemálo badatelů.

Jistým předělem mezi golemem a moderním pojetím inteligentních stvořeních vědy je pak románový Frankenstein z roku 1818, od jehož vzbouření je pak už jen malý krůček k pozdějším fikčním zápletkám o povstání androidů a počítačů.

Mílové kroky vědy

Bude trvat téměř dvě stě let, než se od hliněných umělých bytostí věda posune k mechanickým napodobeninám člověka.

O to větší úžas ve společnosti zavládne, když v 70. letech 18. století švýcarští mistři Pierre (1721–1790) a Henri (1752–1791) Drozové představí mechanické napodobeniny člověka.

Jejich automat Písař je například schopen napsat perem několik vět a velmi dobře napodobuje člověka. Pozdvižení z pokroku vědy pak podtrhne mechanický šachista tureckého vzezření, jejž zkonstruuje Wolfgang von Kempelen (1734–1804) z Bratislavy. Jeho šachista prý v královské logické hře jen těžko hledá přemožitele.

Svět zaujal i mechanický šachista Wolfganga von Kempelena. FOTO: Karl Gottlieb von Windisch / Creative Commons / volné dílo
Svět zaujal i mechanický šachista Wolfganga von Kempelena. FOTO: Karl Gottlieb von Windisch / Creative Commons / volné dílo

Racionalita vládne světu

století se pak vyznačuje enormní racionalitou. Zároveň je to století, kdy je poprvé použit termín kybernetika z úst Norberta Wienera (1894–1964), amerického matematika a zakladatele kybernetiky.

Jeho kniha Kybernetika aneb Řízení a sdělování u organismů a strojů se záhy stává světovým vědeckým bestsellerem. Stejný ohlas má i jeho druhá kniha Kybernetika a společnost (1950).

V ní se Wiener zabývá zejména sociologickými dopady robotizovaných technologií na lidskou společnost a filozofií moderního vědeckého poznání. Na konci 50. let světlo světa spatří první elektroničtí roboti druhé generace, kteří již fungují autonomně.

Jmenují se Elmer a Elsie. Jejich tvůrce William Grey Walter (1910–1977) z bristolského Burden Neurological Institutu ve Velké Británii je naučí rozeznávat realitu okolního světla a korigovat své pohyby podle okolních objektů a překážek.

Robota R2D2 a C3PO pozná každý fanoušek Hvězdných válek. FOTO: wikimedia / Creative Commons / volné dílo
Robota R2D2 a C3PO pozná každý fanoušek Hvězdných válek. FOTO: wikimedia / Creative Commons / volné dílo

„Vítej, umělá inteligence!“

V roce 1964 se otevřou laboratoře umělé inteligence (AI) na Massachusetts Institute of Technology (MIT) a Stanford Research Institute (SRI) ve Spojených státech amerických. Mají se zabývat využitím AI v robotice.

O 16 let později je zase zaznamenán úspěch na poli průmyslové robotiky – industrální roboti jsou vybavováni čidly hmatu a dalšími prvky teprve se rodící umělé inteligence.

Současně začíná vývoj prvního chirurgického robotického systému pro minimálně invazivní chirurgii!

Tempo vylepšování a zdokonalování nejen umělé inteligence se zrychluje každým dnem a hranice, které roboti nedokázali překonat, velmi rychle mizí.

Foto: NoahDeWald / Creative Commons / CC BY-SA 4.0, Philippe Semeria / Creative Commons / CC BY 3.0, Karl Gottlieb von Windisch / Creative Commons / volné dílo, wikimedia / Creative Commons / volné dílo
Související články
Věda a technika
Poznáte příznaky mrtvice? Až 70 % Čechů ne! A do nemocnice přijedou pozdě…
Mrtvici každý rok v Česku prodělá zhruba 25 000 lidí. Je druhou nejčastější příčinou úmrtí, i když je u nás léčba mrtvice na špičkové úrovni. Zrovna na 15. května připadá Světový den proti mozkové mrtvici. Se snížením počtu případů přitom může pomoci znalost příznaků – právě ty nezná až 70 % Čechů, a proto se […]
Věda a technika
Co potkalo planety na vesmírné cestě?
Bylo jednou jedno Slunce a mělo osm dětí. Jejich jména všichni známe. Mají ale něco společného s lidmi? I když už jsou to dnes dospělé planety, životem si nesou následky svého divokého dětství. Příběh se začíná psát před 4,6 miliardami let. Okolo právě vznikající hvězdy se vytvoří rotující prachoplynný disk. Částice v něm se začnou srážet […]
Věda a technika
Kopřiva: Otravný plevel? Ne, úžasná rostlina!
Kopřivám se vyhýbáme z logických důvodů: nestojíme totiž o popálení. Zahrádkáři jim nemohou přijít na jméno, když se rozmůžou na zahrádce. A tak by se dalo pokračovat. Jenomže kopřivy mají co nabídnout. Využití nacházejí v kosmetice i farmacii a dokonce se uplatní také v kuchyni. Podle staré moudrosti má každé popálení kopřivou přinést odolnost vůči […]
Věda a technika
Proč našemu zdraví jaro někdy nevoní?
Na začátku jara se počasí mění vyloženě aprílově, i několikrát během dne. Venkovní teploty kolísají, a ta naše může kvůli takovým výkyvům začít hodně rychle stoupat. V tomto období jsme všichni mnohem náchylnější k nemocem, jarní chřipky, rýmy a obecně problémy s dýchacími cestami na náš číhají za každým rohem.   Klíč ke zdraví najdete […]
reklama
lifestyle
Falco: Rakouský hudební fenomén s tragickým osudem
Tento článek popisuje životní cestu rakouského zpěváka a skladatele Falca, od jeho neobvyklého talentu v dětství, přes bouřlivou kariéru plnou hitů jako „Der Kommissar“ a „Rock Me Amadeus“, až po tragickou smrt při automobilové nehodě v roce 1998.   Falco, vlastím jménem Johann „Hans“ Hölzel (1957–1998), je rakouský hudebník, zpěvák a skladatel. Stal se jediným […]
Co se skrývá za záhadnou smrtí muzikanta Miroslava Berky?
Jsou tři hodiny odpoledne. Lucerna je ještě zavřená pro veřejnost, jen v uklízečky vytírají v sále podlahu, brigádníci doplňují nápoje do ledničky a ve zkušebně sedí osazenstvo kapely Olympic. Jeden její člen chybí. „Tak ještě počkáme a uvidíme,“ prohlásí frontman Petr Janda (*1942). Ale když se nic nestane, odehrají zkoušku i bez kolegy.   Odešel, nedošel Tím, […]
Rodiče Elona Muska: Nenáviděný otec a dobrodružná máma
Otec Elona Muska se jmenuje Errol Graham Musk (*1946). Errolův otec Walter Musk (1917–1986) je Jihoafričan, matka Cora Amelia za svobodna Robinsonová (1923–2011) pro změnu Britka.   Zůstanou v africké Pretorii. Errol je inteligentní student s nevídaným talentem na fyziku a matematiku. Na střední škole pomrkává po krásné spolužačce Maye. Stane se vyhledávaným inženýrem elektromechaniky […]
Dětství božské MM: Otec neznámý, matka v depresích
Gladys Bakerová zabouchne dveře a zamkne je. „Neboj se, neboj, budeme spolu,“ uklidňuje tříleté děvčátko schované ve velkém pytli. Je to únos se vším všudy. Dítko v pytli není nikým jiným, než budoucím filmovým idolem. Matka se ji právě pokouší získat od pěstounky Idy Bolenderové zpět do své péče… Ida si s chatrnými dveřmi za […]
reklama
záhady a tajemství
Kdo odhalí tajemství „krále popu“?
Označován je za „krále popu“ a superstar 20. století. Ovšem najde se i skupina lidí, která v něm nevidí talentovaného umělce, ale někoho, kdo sexuálně obtěžoval malé děti. Ze zneužívání je dvakrát obviněn, ale soud jej v roce 2005 zprošťuje obvinění.   Zpěvákova složka prý čítá tisíce stránek. Dokumenty zahrnují soukromé zprávy vyšetřovatelů, přepisy telefonických hovorů a […]
Hrad Bítov, místo paranormálních jevů
Umístění stavby impozantního středověkého hradu Bítov nebylo velice pravděpodobně vůbec náhodné. Pod tímto malebným šlechtickým sídlem se prý totiž křižují dvě silné linie zemské energetické mřížky… Brána do jiné dimenze? Zdejší energie zde pak údajně způsobuje skutečně zvláštní úkazy… Jeden z nejsilnějších proudů místní energie se v minulosti měl snad nacházet ještě kdesi mimo vlastní […]
Michail Jefremov: Neřízená střela na čtyřech kolech
Když v roce 2007 získává prestižní cenu Zlatý lev na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách ruský film režiséra Nikity Michalkova Dvanáct, je to mimo jiné i zásluhou výkonu jednoho z jeho aktérů, herce a zasloužilého umělce Michaila Jefremova (*1963). Ten má ovšem kromě toho na svém kontě desítky dalších filmů a televizních seriálů a patří […]
Mandragora: Skutečně odkrývá poklady a navrací mládí?
Mandragora neboli v českém jazyce pokřín obecný je bylina známá již od nejstarších dob. Této jedovaté rostlině se daří zejména ve středomořské oblasti, není tedy divu, že ji znali už ve starověkém Egyptě či Palestině. Byla velmi pravděpodobně známa jako opojný prostředek i lék. Dobře o ní věděl například středověký perský filozof a lékař Avicenna […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
iluxus.cz
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
Právě probíhající „Perlový týden“ překvapil fantastickým náhrdelníkem značky Mikimoto. Ten bude možné vidět až do neděle v pražském butiku v ulici Na Příkopě, následně se všemi ostatními šperky poputu
Uvařte si měkoučké karamely
panidomu.cz
Uvařte si měkoučké karamely
Nebudou se lepit na zuby a postup je velmi snadný díky jednoduchému fíglu. Nebudete potřebovat nic než běžný bílý cukr a trochu smetany. I tajná ingredience, která zaručí měkkost bonbonů, je běžná – jde o obyčejnou jedlou sodu. Tak pojďme na to! Do vyššího hrnce dejte 250 g bílého cukru a 50 ml vody. S
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Podmořský monument Jonaguni: Jde o pozůstatky bájného kontinentu Mu?
enigmaplus.cz
Podmořský monument Jonaguni: Jde o pozůstatky bájného kontinentu Mu?
Jonaguni je ostrov náležející do japonské prefektury Okinawa. Poblíž něj leží pod mořskou hladinou gigantické kamenné bloky, které připomínají obrovské terasy se schodišti vytesanými do kamene. Odhadu
Automatické mlýny: K chrámu moderní architektury patří 212 klíčů
historyplus.cz
Automatické mlýny: K chrámu moderní architektury patří 212 klíčů
Bývaly doby, kdy architekti dokázali i obyčejným funkčním továrnám vtisknout eleganci výstavných zámků. Pardubice jeden takový skvost mají, a dokonce si ho v posledních letech vycizelovaly k dokonalosti. Umění, které mele Na břehu řeky Chrudimky v Pardubicích stával mlýn už v roce 1586. Na počátku 20. století však mlynářské konkurenci v oblasti vládnou bratři Egon (1871–1932) a Karel (1879–1944) Winternitzovi,
Naše Galaxie je domovem myriád bludných světů
21stoleti.cz
Naše Galaxie je domovem myriád bludných světů
Země a jejích sedm sestřiček se od svého zrodu drží pomyslných máminých sukní. Možná se jejich orbity v minulosti měnily, možná pohltily některé ze svých sourozenců, ale z dálky Sluneční soustava půso
Pružné tělo v 50+? Je to snadné…
nejsemsama.cz
Pružné tělo v 50+? Je to snadné…
Bolí vás svaly a klouby, ládujete do sebe pilulky tišící bolest, a nic nezabírá? Chce to změnu… Vyčleňte si jen pár minut denně na protažení celého těla, a budete se cítit jako znovuzrozená. Protažení trapéz Tento cvik můžete provádět vsedě i vestoje, dodržet musíte jen zcela rovná záda. Jednou rukou přitáhněte hlavu k rameni, druhé rameno se
Tagliatelle s bazalkovým pestem
tisicereceptu.cz
Tagliatelle s bazalkovým pestem
Tagliatelle představují dlouhé široké nudle. Seženete je v každém supermarketu. A nejlépe chutnají právě s pestem. Ingredience 1 balení těstovin tagliatelle dvě hrsti čerstvé bazalky 6 lžic ol
Když může Prachař, koketuje i ona
nasehvezdy.cz
Když může Prachař, koketuje i ona
Herečka Sara Sandeva (26) ze seriálu Jedna rodina to s Jakubem Prachařem (40) zřejmě nemá jednoduché! Že by jí už docházela trpělivost? Ještě než se dali dohromady, říkalo se, že není krásné ženy, k
Musím zachránit manželství!
skutecnepribehy.cz
Musím zachránit manželství!
Krásně jsme si žili, v klidu a pohodě. Vůbec by mě nenapadlo, že se můj život najednou zvrátí do nejistoty a emocí. Můj manžel Petr je velmi šikovný zahradník. Proto se před pěti lety rozhodl, že si založí firmu, aby měl ještě nějaké peníze ke klasickému platu navíc. Jsme manželé už mnoho let. Zamilovali jsme
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
epochalnisvet.cz
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
Bizarní skandál na začátku tohoto roku otřásá židovskou komunitou v New Yorku. Pod historickou synagogou je objeven tajný podzemní tunel vedoucí do suterénu prázdného obytného domu. O jeho původu a účelu se hned po odhalení rozhoří divoké spekulace. Sloužil k obchodování s dětmi nebo k jiným nezákonným činnostem, jak tvrdí konspirační teoretikové?   V polovině
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
epochanacestach.cz
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
Pohádková krása zrcadlená ve vodní hladině! Vodní hrady a zámky zrcadlící se na hladině bývaly nedobytnými baštami i pohodlnými luxusními šlechtickými sídly a dnes jsou perlami české krajiny, za kterými putují statisíce turistů. A snad nejvýraznější mezi nimi je zámek Červená Lhota. Jméno podle ďábelské legendy Pro to, aby se jejich tvrz změnila ve vodní,