Domů     Francouzského krále Ludvíka XVI. pošle na gilotinu prostý lid: Všichni žádají jeho smrt!
Francouzského krále Ludvíka XVI. pošle na gilotinu prostý lid: Všichni žádají jeho smrt!

Na náměstí je zaplněn každičký centimetr. Nikdo si nechce nechat ujít popravu krále. Pravidelný rytmus bubnů zrychluje a dává tušit, že se blíží konec. Konec jedné éry a starého pořádku.

Horké letní dny roku 1789 se promění v krvavá jatka. Francouzská společnost je na nohou, všichni mají co říci. Za horizontem se rýsuje nová Francie – otevřená diskusi, svobodná a lidská. Jen je potřeba skoncovat s tou starou, a to rázně.

Bez milosti a zaváhání. Osobnosti vykřikují, národ a kati berou činy do svých rukou.

Cesta k trůnu

Ludvík XVI. (1754–1793) přijde na svět 23. srpna 1754 ve Versailles jako třetí dítě Ludvíka Ferdinanda Bourbonského (1729–1765) a Marie Josefy Saské (1731–1767). Veškeré vzdělání týkající se budoucího panování je orientováno na Ludvíkova staršího bratra.

Málokdo by si pomyslel, že osud bude mít tentokrát tak vrtkavou ruku. Když je Ludvíkovi pouhých šest let, jeho starší bratr a budoucí král zemře, čímž se před šestiletým chlapcem otevřou zcela nové vyhlídky.

Králem se má stát až po svém otci, je tedy dost času jej na panování řádně připravit. Štěstěna se ale od francouzského dvora odvrací znovu a o pár let později, když je Ludvíkovi jedenáct, otec zemře a chlapec se tak stane přímým nástupcem po svém dědečkovi.

Domluvený sňatek

Mezitím se stihne oženit. Pověstnou obratnou sňatkovou politikou Marie Terezie (1717–1780) vedle budoucího krále Francie v květnu roku 1770 stane krásná, leč trochu marnivá Marie Antoinetta (1755–1793).

Marie Terezie si od tohoto svazku slibuje hodně, ovšem s nenávistí, kterou její dcera u dvora vyvolá, nepočítá. Manželé spolu později zplodí celkem čtyři děti – dva syny a dvě dcery. O idylickém manželství však vůbec nelze hovořit.

Povahy Ludvíka a Marie Antoinetty (1755–1793) jsou zcela odlišné a málokdy najdou společné téma k hovoru.

Lidé se na hlavu bez těla nemohou vynadívat.
Lidé se na hlavu bez těla nemohou vynadívat.

Nepovedené kralování

Zámek ve Versailles se stává trnem oku obyčejným občanům. Prostopášný život Ludvíkových předků se podepsal na státní pokladně. Když Ludvík nastoupí v roce 1774 na trůn, monarchie je finančně a hospodářsky na dně.

Mladý král se nechce se situací smířit a spolu se svými rádci se dá do jejího řešení. Zruší „zbytečné“ úřady, omezí finance putující na armádu, mají být zavedeny daně také pro šlechtu, král chce také zrušit robotu a cechy. Dojde k obnovení parlamentu.

Reformy se ale nesetkají s příliš pozitivním ohlasem a ve společnosti začne klíčit semínko nespokojenosti s Ludvíkovým panováním.

Král bez schopných rádců

Ač se francouzský král snaží situaci vyřešit, vše jde proti němu. Je obklopen zkompromitovanými ministry, kteří se nerozpakují slabého panovníka bez potřebných zkušeností obejít a nechat napospas nespokojenému lidu. Na 5. května 1789 svolá král shromáždění.

Tehdy třetí stav ještě neusiluje o rozvrat monarchie. Přítomní jsou prozatím vzdělanci, právníci a spisovatelé žádající nápravu křivd z minulosti. Pod tlakem událostí však začnou zástupci lidu stupňovat své požadavky.

Zahrady Palais-Royal se promění v arénu neúnavných řečníků, jejichž ostrým názorům naslouchají obyčejní poddaní. Stále častěji se ozývá naříkání hladovějících žen na pařížských trzích. Bída a utrpení chudiny jsou všudypřítomné.

Pompa a okázalost se nenosí

Ludvík XVI. bohužel sklízí to, co jeho předkové zaseli a on dokonal. Lidem žijícím v neúnosné bídě se příčí královský přepych a okázalost dvora.

Možná i to je důvod, proč si stále více získávají oblibu politici, kteří dekadenci Versailles kritizují, i když jsou ještě ve výrazné menšině. Maximilien Robespierre (1758–1794), Jean Paul Marat (1743–1793), Georges Danton (1759–1794).

Právě ti, kteří později reformní hnutí pod rouškou humanismu a sociální spravedlnosti přemění v krvavou lázeň jakobínské diktatury. Po nadějích 5. května přijde všeobecné rozčarování.

Zástupci třetího stavu si uvědomí, že ekonomická situace Francie je zcela neudržitelná. Dluhy jsou enormně vysoké, zemi navíc sužuje kritická neúroda, bují kriminalita, prostituce a bezdomovectví. Je tedy naprosto jasné, že reformy musejí být mnohem zásadnější.

Pod gilotinou skončí po králi i revolucionářská legenda poslanec Pierre Vergniaud. „Revoluce je jako bůh Saturn, také požírá své děti,“ prohlásí a jeho slova se skutečně naplní.
Pod gilotinou skončí po králi i revolucionářská legenda poslanec Pierre Vergniaud. „Revoluce je jako bůh Saturn, také požírá své děti,“ prohlásí a jeho slova se skutečně naplní.

Nepochopení majetných

Zasedání neprobíhají zrovna tak, jak si situace žádá. I přes Ludvíkovu snad upřímnou snahu najít východisko z nastalé situace, narážejí zasedání na panovníkovu ješitnost a hluboce zakořeněný pocit nadřazenosti, jenž mu byl vštěpován odmalička.

Král ani jeho rádcové tedy celou situaci absolutně nepochopí, špatně si ji interpretují a každé zasedání ztroskotá na tom samém bodě – na králově přezíravém chování.

Nenechají se obalamutit

Reakce třetího stavu na sebe nenechá dlouho čekat. Zástupcům začíná být jasné, že Ludvík XVI. a jeho královská rada svolávají generální stavy z donucení, aby lidem takzvaně zavřeli ústa, ale o požadovanou změnu v podstatě nejde.

Zástupci zjistí, že král plánuje pouze zneužít třetí stav k tomu, aby přinutil Francouze k větší daňové poslušnosti. Vytuší, že si panovník nepřeje zavedení svobody a demokracie.

Že se v podstatě pokouší jen o fintu, jak vyřešit žalostný stav státních financí, ale přitom ponechat vše při starém.

Rodinná tragédie

Do komplikovaného sledu událostí třaskavých letních měsíců ještě zasáhne tragédie. Dvůr se 4. června zahalí do černé a Ludvík je jako u vytržení. Běsní jako raněné zvíře.

Před malou chvílí vydechl naposled jeho teprve sedmiletý syn, následník trůnu dauphin Ludvík Josef (1781–1789). Podlehne komplikacím vrozené deformace páteře, žeber a plic, které mu znemožní dýchání.

Lid sice králi ještě provolává slávu, ale kromě Ludvíka všichni tuší, že je to začátek konce.

Postupná proměna

Mezitím se z generálních stavů stává Národní shromáždění a bere pevně do rukou otěže počínající revoluce. Z poradního orgánu se stává parlament podporovaný veřejností. Lid se chápe své historické příležitosti a už se jí nikdy nepustí.

14. července projede společností nový elektrizující akt. Populární ministr a reformátor Jacques Necker (1732–1804) je odvolán. Kolem Paříže se začíná shromažďovat královská armáda, jež má potlačit možnou rebelii.

Naproti tomu král na své vladařské povinnosti naprosto rezignuje. Smrt syna jej zasáhne tak hluboce, že se nervově zhroutí a uzavře se do sebe.

Nechá za sebe činit důležitá rozhodnutí nejkonzervativnější palácovou kliku vedenou bratry a královnou Marií Antoinettou.

Na Bastilu!

Následky arogantní provizorní vlády na sebe nenechají dlouho čekat. Mezi obyčejným lidem začíná doutnat mnohaletý pocit křivdy a v podstatě už chybí jen titěrný impulz k tomu, aby se zažehl ohromný plamen revoluce.

Když pak někdo odhodlaným hlasem na lavičce Palais Royal zvolá „Na Bastilu!“, najednou se tisíce hlav skutečně otočí k feudální pevnosti, symbolu kapetovské dynastie, jež musí padnout.

Nesejde na tom, že v Bastile je uvězněno jen sedm lidí, je potřeba ji dobýt a pokořit, stejně jako starý pořádek a monarchii.

Nepovedený útěk

Marie Antoinetta zběsile cpe všechny své šperky do truhlice a žalostně u toho naříká. „Nemůžu je tam dostat všechny,“ pronese k Ludvíkovi, kterého zrovna tento problém nechává naprosto chladným.

Nakonec se podaří a královna svou největší radost pošle do bezpečí. Připravit na cestu se musí i ona s králem a dětmi. Obavy o život jsou namístě a pokus o útěk je v Ludvíkových očích to jediné, jak se může i s rodinou zachránit.

Cestují hlavně večer, aby nedošlo k prozrazení. Osudová chyba přijde, když se zastaví v hostinci nedaleko města Varennes.

„Tati, tati, já toho pána znám,“ tahá malé děvčátko za kabát poštmistra Jeana-Baptista Droueta a porovnává podobiznu na minci s tváří cizího muže. Vrtkavá náhoda. Ludvík je prozrazen, zatčen a převezen i s rodinou zpět do Paříže. Tady jej nekompromisně sesadí z trůnu a prohlásí jej za vlastizrádce.

Rozsudek smrti

Celá královská rodina je pak odsunuta do pařížského Templu. Dny se táhnou a vřava venku značí, že konec rozhodně nebude mírumilovný.

V konventu právě probíhá dramatické vystoupení mladíka s náušnicí v uchu, člena Národní gardy, jenž zfalšoval svůj věk, aby mohl aktivně ovlivňovat běh událostí. Louis de Saint-Just (1767–1794) pronáší jeden ze svých plamenných projevů. Nikdo ani nedutá.

Všichni sledují zapálení mladého muže pro věc. „Král musí buď vládnout, nebo zemřít. Nic mezi tím,“ hřímá z tribuny. „Král je vinen už jen tím, že vládne, protože nelze panovat bez viny. Každý král je uzurpátor, tyran a samozvanec.

Král nemůže stanout před řádným soudem. Král může stanout tváří v tvář jediné spravedlnosti a tou je lid, jehož je toto shromáždění zmocněncem. Verdikt záleží na vás.

Na vás záleží, jak nás budou posuzovat naši potomci,“ odsoudí Ludvíka XVI. de facto k smrti. „Bude sťat gilotinou,“ zní oficiální rozsudek konventu.

Poslední večeře

Král se dozví o svém nevyhnutelném osudu pouhý den před popravou. Všemi silami se snaží získat více času, aby se mohl rozloučit se svými blízkými, ale věznitelé jsou neoblomní. Čeká jej poslední večeře.

Ta je mu naservírována 20. ledna 1793. Nedostane nůž ani vidličku z obavy, aby se nepokusil o sebevraždu. Je mu dovoleno se vyzpovídat ze svých hříchů a naposledy se rozloučit s Marií Antoinettou a svými dětmi.

Následujícího rána Ludvík sepíše poslední vůli a zúčastní se krátké mše. Zanedlouho už jej v kočáru za zvláštních bezpečnostních opatření vezou na popraviště. Jakmile je kočár na dohled, dav zaburácí. Všichni chtějí vidět zrádce národa!

Překvapivě statečný

U ďábelského ostří už čeká pověstný kat Charles-Henri Sanson (1739–1806). Navzdory prvotním zprávám, že král situaci nezvládl a snažil se obměkčit dav pláčem a prosbami o život, Ludvík vystoupí z kočáru naprosto v klidu a vyrovnaný.

Nesnaží se klást žádný odpor. Sanson mu kapesníkem sváže ruce za zády, opatrně rozepne límec u košile a ostříhá vlasy. „Byl tak vyrovnaný a klidný, že nás to všechny šokovalo,“ napíše popravčí později.

Pomalu jde ke gilotině, kde na něj odsouzený čeká. Ludvík se najednou osmělí. „Umírám nevinný,“ vykřikne do davu. Pak pohlédne na Sansona. „Nedopustil jsem se ničeho, z čeho jsem obviněn. Jen doufám, že má krev navrátí Francii štěstí,“ řekne mu.

Víc nestihne. Bubny ohlašují blížící se konec. Všichni ztichnou. Šum rozrazí jen švih ostří gilotiny, které se neúprosně blíží k Ludvíkově šíji. Tupá rána a konec.

Mistr popravčí zdvihne královu hlavu a několikrát s ní obejde pódium, aby lidé ukojili svou trochu zvrácenou zvědavost.

Oslavovaná smrt

Ludvíkův skon je davem bujaře oslavován a jeho tělo potupně pohřbeno v neoznačeném hrobě. Hlava je zřízenci umístěna k nohám panovníka. Teprve až v lednu roku 1818 dojde k přemístění královských ostatků do baziliky Saint-Denis.

O rok později je panovníkova hrobka doplněna na přání jeho bratra mramorovou sochou v klečící podobě.

Marii Antoinettu dovedou na gilotinu 16. října 1793. Královým konzervativním bratrům se podaří uprchnout do zahraničí, později rozhodnutím Vídeňského kongresu usednou na trůn jako Ludvík XVIII. a Karel X. Smrt panovníka z rukou lidu otřese ostatními monarchiemi.

Členové šlechtických rodů se obávají, aby nebyly plameny lidového povstání rozdmýchány i v dalších zemích.

Foto: Shutterstock
Související články
Historie
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
Historie
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
Na chodbách panuje nezvyklý ruch, do pracovny rektora doléhají ostré německé povely. Rychle vstane a pohotově dokráčí před budovu, kde zmerčí, jak nacisté nakládají nebohé studenty na korbu auta. Vzduch okamžitě zaplní dunivý profesorský hlas. Cesta k úspěchu je trnitá a pořádně klikatá. Své o tom ví také Bedřich Hrozný (1879-1952). Vědec, jenž rozluští chetitské písmo, […]
Historie
Dýmějový mor: Nelítostný revolucionář
Dýmějový mor, který ve 14. století zdevastuje Evropu, lze pojmenovat různě. Ovšem nazvali byste ho revolucionářem? Asi těžko. A přece jím, svým způsobem, je. Epidemie moru, která v polovině 14. Století pustoší Evropu a Asii, vyhubí podle 75 až 200 milionů lidí, což je přibližně třetina nebo v případě druhého údaje více než polovina obyvatel. Vylidní […]
Historie
Marie Terezie: Odhalujeme tajemství slavné panovnice
Marie Terezie byla vládkyní, jež po sobě zanechala odkaz, který výrazně ovlivnil budoucnost nejen naší země. To, že zavedla například povinnou školní docházku, je všeobecně známo. Jaký byl ale osobní život této slavné panovnice? V éře, kdy svět ovládali muži, byly ženy často odsouvány na okraj dějin. Ale jedna žena se odmítla podvolit osudu, odhodlaná […]
reklama
lifestyle
Problém jménem akné: Pomůže klid i lepší skladba jídelníčku
Acne vulgaris (česky trudovitost, případně trudovina), běžně nazývané akné, je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a vůbec nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Nejméně jednou v životě akné postihne 85 až téměř celých 100 procent lidí. Akné je nejběžnější během puberty; obtěžuje více než 85 procent mladistvých a často bohužel přetrvává až do dospělosti. Příčinou […]
Všechno musí dolů: Striptýz jako rituál, neřest i umění
Lascivní, pružné pohyby těla. Svůdný pohled, mnohoslibný úsměv. Napětí v sále by se dalo krájet, obecenstvo nedočkavě čeká na to, až půvabná tanečnice odloží všechny své svršky. Všechno trvá nekonečně dlouho! Když nakonec dopadne na zem i poslední kousek látky, mezi diváky vypukne bouře nadšení. Tak jako mezi zápasem okresního přeboru a utkáním špičkových týmů […]
Přežijí extrémy! Globální kolaps? Preppeři jsou připraveni!
Jsou šílení, nebo stojí nohama na zemi o něco pevněji než my ostatní? V kanystrech mají připravenou vodu, v komoře trvanlivé jídlo a cukr, v garáži batoh sbalený na cestu neznámo kam. Někteří mají i podzemní kryt. Tohle jsou preppeři (z anglického prepare – být připraven). Zabývají se přežitím v extrémních podmínkách. Jsou připraveni na […]
Asketismus jako protipól bezuzdného chování?
Náboženství a víra provázejí lidstvo již od pradávna. Dodržovat pravidla určená církvemi však často není vůbec jednoduché a zkrotit vlastní mysl je zřejmě jedním z nejobtížnějších úkolů… Myšlenka asketismu byla inspirována starověkou řeckou školou stoiků, kteří tvrdili, že bychom měli popírat své nižší smyslové touhy, aby se naše duše mohla osvobodit. Stoikové se učili potlačovat […]
reklama
svět zločinu
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se […]
Zabila své dva životní partnery. Tomu druhému uřízla hlavu!
Na usedlosti je rušno. Kolem domu i v něm se pohybují technici a vyšetřovatelé. Přijede i soudní lékař. Málem uklouzne na náledí. Pohlédne na popel, kterým je posypaná cesta. Vtom ho zamrazí. Všimne si, že v popelu jsou úlomky kostí. Na ten hrůzný zážitek nikdy nezapomenou. Kdo? Cestující, kteří jedou 9. prosince 1964 ranním vlakem […]
Únosy dětí v Argentině: Děsivý přelom 70. a 80. let
Rodí nahé, ve špíně, spoutané a se zavázanýma očima. Ne, to není nějaký perverzní horor. To je Argentina na přelomu 70. a 80. let. Takhle tu zacházejí se svými oponenty. Junta nemá ani slitování s jejich dětmi. Prohlásí je za sirotky a odložené caparty, aby je přenechali svým důstojníkům a loajálním podporovatelům. Po smrti kontroverzního […]
Matej Čurko: Slovenského kanibala vzrušovala chuť lidského masa
Mladá dívka dorazí na smluvené místo. Asi má radost. Konečně se jí splní její dlouhodobé přání a odejde z tohoto světa. Už se nemusí marně pokoušet o sebevraždu. Internetový kat a kanibal to udělá za ni. Jméno Matej Čurko (*1968) možná některým lidem nic moc neřekne. Jiným třeba vytane na mysli slovenský hudebník z televizního […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Rozcvička pro paměť
panidomu.cz
Rozcvička pro paměť
Trénovat, trénovat, trénovat… To jsou tři nejdůležitější způsoby, jak si i do vysokého věku uchovat svěží mozek a perfektní paměť. A existují i další. Náš mozek má jednu unikátní vlastnost. Je plastický. Co to znamená? Nedávné studie jasně prokázaly, že se mozek vyvíjí i v dospělosti, a to prakticky až do posledního dne života. To bylo
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
enigmaplus.cz
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
Rituální vraždy a lidské oběti bohům jsou charakteristické pro mnohé kultury v pravěku. Ale lze na ně narazit i v moderní době. Tradice rituálních vražd je u některých kultů stále živá a neodradí ji a
Nazar: Oko proti zlých pohledům
epochalnisvet.cz
Nazar: Oko proti zlých pohledům
Modrá, bílá, světlemodrá, tmavomodrá. Co je to za podivnou duhu? Na mysli máme nazar neboli oko zla. Prý jednoduchý návod na to, jak přežít veškerou závist a zlobu okolního světa! V modrých očích některé kultury vidí zlo. Například Turci, ale i Řekové. Když mezi ně, typicky hnědooké, přicházejí ze severní Evropy nositelé očí blankytných,
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
historyplus.cz
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
Přesily se nezaleknou. V bitvě u slezské Lehnice 20 000 mongolských lučištníků na koních roku 1241 rozpráší třicetitisícové vojsko křesťanů. V Evropě diví kočovníci, kteří se přemísťují z místa na místo závratnou rychlostí, vyvolají paniku.   Rychlí a nezávislí Proženou se celou Asií jako vítr. Denně mohou urazit až 160 kilometrů. Za takovou rychlost mongolští
Řezy s drobenkou
tisicereceptu.cz
Řezy s drobenkou
Ještě předtím, než nanesete na těsto tvarohovou náplň, potřete ho džemem. Ingredience Na těsto 300 g hladké mouky 150 g změklého másla 1 vejce 100 g cukru 1 lžička nastrouhané citronové k
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
21stoleti.cz
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu, respektive původního státního podniku V
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Vynutí si Krejčíková svatbu?
nasehvezdy.cz
Vynutí si Krejčíková svatbu?
Jsou už mnoho let zasnoubeni, přesto se krásná Aneta Krejčíková (32) veselky stále nedočkala. Povídá se, že už toho má dost a rozhodla se jednat. Jednou už se prý blondýnka ze seriálu Ulice se svým p
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
iluxus.cz
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
Už téměř 35 let představuje hodinářství Koscom synonymum pro spolehlivost a kvalitu v oblasti péče o hodinky, a to nejenom mechanické. S blížícími se oslavami výročí se vedení společnosti rozhodlo svo
Nepečený borůvkový cheesecake
nejsemsama.cz
Nepečený borůvkový cheesecake
Sladkost, kterou budete muset připravovat každou neděli. Ingredience: ● 130 g sušenek (Lotus, Club nebo Bebe) ● 60 g másla ● 500 g mascarpone ● 200 g sýru Philadelphia ● 200 g vysokotučné smetany ● 120 g moučkového cukru ● 200 g borůvek (nebo jiného bobulového ovoce) Postup: Rozdrťte sušenky. Můžete je dát do igelitového sáčku a paličkou je nadrtit nebo vám pomůže kuchyňský robot. Nadrobno
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
skutecnepribehy.cz
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina