Domů     Panenka Barbie: Umělá kráska vzbuzuje nadšení i kontroverzi
Panenka Barbie: Umělá kráska vzbuzuje nadšení i kontroverzi
26.2.2023

Jestli je někdo důkazem, že věk je jen číslo, tak ona. Těžko najdete šedesátnici, která vypadá tak skvěle. A nepotřebuje k tomu žádné zázračné omlazující krémy, ani chirurgické zákroky. Stačí jí plast.

Je jí 64 let. Tolik času již uplynulo od prvního uvedení panenky Barbie na trh. Hračkářský průmysl začne dobývat ve slušivých černobílých pruhovaných plavkách, zpočátku ovšem sklízí spíše skeptické pohledy.

Barbara Millicent Robertsová, jak zní její celé oficiální jméno, ale všem vytře zrak. V mnoha ohledech se stane průkopnicí, za sebou má ale i pár kontroverzních momentů.

Dcera touží při hraní po svobodě

V 50. letech minulého století sleduje Američanka Ruth Handlerová (1916–2002) se zamyšleným výrazem svou malou dcerku Barbaru, jak si hraje s panenkami.

V drtivé většině jde o plastové kopie novorozených miminek nebo malých dětí, v jejichž obklopení se dívenka může proměnit tak maximálně v jejich matku nebo chůvu. A tak si začne sama z papíru vystřihovat siluety dospělých žen, na které si vyrábí oblečky.

Teprve s takovými papírovými panenkami má konečně na výběr – může být čímkoliv, stejně jako kohokoliv udělat z nich. Ruth si uvědomí, že s pomocí dcery právě našla díru na trhu.

No a protože její manžel Elliot (1916–2011) je shodou okolností spoluzakladatelem hračkářské společnosti Mattel, o to, kdo její nápad zrealizuje, si nemusí dělat starosti.

Každou minutu se prodá více než 100 panenek Barbie. Foto: pixabay
Každou minutu se prodá více než 100 panenek Barbie. Foto: pixabay

Předlohou Němka

Při vymýšlení podoby se částečně inspiruje panenkou, kterou zahlédne během své návštěvy Švýcarska v roce 1956. Jmenuje se Lilli, je německé výroby a vznikne na základě komiksové postavy nespoutané, ctižádostivé zlatokopky a exhibicionistky, využívající muže pro svůj prospěch.

Jde proto spíše o sběratelský kousek než hračku pro děti. Ruth je z ní ale nadšená. Koupí hned tři a ihned poté se s pomocí designéra Jacka Ryana (1926–1991) dá do jejího předělávání na panenku vlastní.

Pojmenuje ji Barbie po dceři a její vznik prosadí navzdory pochybnostem nejužšího vedení Mattelu, včetně vlastního manžela. Ruth ale ví, co dělá.

Útlý pas a ňadra dmoucí

Barbie se pro veřejnost oficiálně zrodí 9. března 1959. Tehdy je poprvé předvedena hračkářskému průmyslu na mezinárodním veletrhu hraček v New Yorku. Okamžitě vzbudí obrovskou pozornost. Tu ovšem zpočátku doprovázejí spíše rozpaky.

Ano, její ručně šité černobílé pruhované plavky vypadají opravdu parádně. Zaujme i možnost pořídit si ji ve dvou verzích – jako blondýnu nebo brunetu.

Co naopak budí pochybnosti, jsou její nerealistické proporce – maličké nožky, útlý pas, okrouhlý bok a ňadra dmoucí. „Takhle přece skutečná žena nevypadá. Malé holčičky budou mít kvůli ní zkreslenou představu o ženském těle,“ zní jedna z výtek.

Vyzkouší si nejrůznější profese. Foto: pixabay
Vyzkouší si nejrůznější profese. Foto: pixabay

Tohle nemůže fungovat!

Je pravda, že podle výzkumu amerických odborníků z roku 2013 by Barbie s těmito proporcemi v reálném životě chodila po čtyřech a nebyla by schopná zvednout svou, ke zbytku těla nepřiměřeně velkou hlavu.

V těle by také měla místo jen na polovinu jater a pár centimetrů střev. Zato mozky by se jí do hlavy vešly možná i dva. „V téhle podobě, s tak nerealistickým a zároveň vyzývavým vzhledem nemůže na trhu fungovat,“ kroutí hlavou skeptici.

V tu chvíli ale vytáhne Ruth z rukávu další trumf – televizní reklamu, tehdy průkopnický způsob jak oslovit dětské zákazníky.

Barbie & Ken

Ke spolupráci neosloví nikoho menšího než samotného Walta Disneyho (1901–1966). Tomu se nejdřív představa reklamy v televizního pořadu Mickey Mouse Club moc nezdá. Když ale Ruth zachrastí měšcem s půl milionem dolarů, neodváží se ji odmítnout.

Vydělají na tom oba. Disney dostane tučný šek a Ruth, respektive její Barbie, skrze televizní obrazovky obří pozornost její cílové skupiny – dětí. Jen během prvního roku výroby se nové panenky, stojící 3 dolary, prodá kolem 350 000 kusů!

To je ale teprve začátek. Postupně kolem Barbie vyroste fiktivní svět, fungující na stejném principu, jako ten skutečný.

První výrazný zásah do něj se uskuteční už v roce 1961, kdy Barbie dostane přítele Kennetha Seana Carsona (pojmenovaném po synovi Ruth), známého ale spíše jen jako Ken.

Průkopnice v oblasti ženských práv

Barbie se pro malé holčičky stane znakem svobody. S ní se mohou vtělit do koho chtějí. Stejně jako ona. Je symbolem nezávislosti a posílení postavení žen. Ve svém světě boří zažité stereotypy a milníky dřív, než se tak stane v realitě.

Na začátku 60. let, v době, kdy si ženy v USA ještě nemohou sami otevřít bankovní účet, si Barbie pořídí svůj první dům snů. Čtyři roky předtím, než se člověk poprvé projde po Měsíci (20. července 1969), tam stoupne svou plastovou nožkou.

Jako astronautka ve slušivém skafandru ukazuje dívkám, že mohou dosáhnout ke hvězdám. V rámci boje proti rasové diskriminaci dostane Barbie v roce 1968 afroamerickou kamarádku Christie. Jde o jednu z vůbec prvních černých panenek.

Některé Barbie umí dokonce i zpívat. Foto: pixabay
Některé Barbie umí dokonce i zpívat. Foto: pixabay

Více než 200 životů

O rok dříve se poprvé promění v celebritu, britskou modelku Twiggy (*1949). Jde o začátek dlouhé řady panenek, vyrobených tak, aby připomínaly nějakou slavnou osobnost. V roce 1973 se Barbie vydá zachraňovat životy na operační sál jako chirurg.

A to v době, kdy je toto povolání ve valné většině doménou mužů. Od roku 1992 také v každém volebním roce kandiduje na amerického prezidenta, respektive prezidentku. V současnosti už má na svém kontě více než 200 kariér.

Kromě jiného je pilotkou, novinářkou nebo hasičkou. Ne všechny kroky, které její výrobci udělají, jsou ale brány pozitivně.

Jak zhubnout? Nejez!

V roce 1965 vzbudí například svraštělá obočí Barbie, ke které je v krabici přiložena sada vah, nastavených na 50 kg, doplněná návodem jak zhubnout. Ten je postaven na jediném pokynu: „Nejez!“.

Negativní ohlas má i mluvící Barbie z roku 1992, která má kromě jiného v zásobě i frázi: „Hodina matematiky je těžká.“ Proti tomu se ohradí američtí pedagogové s tím, že věta vzbuzuje předsudky a odrazuje dívky od studia matematiky.

Mattel frázi nakonec z panenek odstraní a těm, kteří si Barbie již pořídili s ní, nabídne výměnu hračky.

Foto: pixabay Tit Foto: pixabay
Související články
Zajímavosti
Jak vznikla jména technických značek? Hořící kniha a modrý zub!
Který telefon připomíná ovoce? Jak to vyřešit, když je vaše vysněné jméno už zabrané? A proč se někdy hodí hledat inspiraci v dávné historii? Poznejte s námi další zajímavé příběhy vzniku značek, které zná dnes celý svět. Nepřátelé spojte se! Značka: BLUETOOTH Vznik: 1997 Jak připojíme sluchátka k mobilu, klávesnici k počítači nebo telefon k […]
Zajímavosti
Guarana: Zdroj energie z amazonské džungle
Indiáni z Amazonie odedávna používali tuto štíhlou liánu k povzbuzení, léčbě bolestí nebo křečí. Semena obsahující vysoké množství kofeinu i další látky se dnes užívají hlavně jako přísada do energetických nápojů a doplňků stravy. Reklamy slibují mnohé zajímavé účinky, ale v čem skutečně může guarana pomoci? Pokud byste se vydali pro rostlinu paulinii nápojnou neboli […]
Zajímavosti
10 věcí, které jste nevěděli o královně Alžbětě II.
Vždy v dokonale sladěném pastelovém kostýmku, s nezbytnou kabelkou a sršící grácií. Fascinující ženu s celým jménem Elizabeth Alexandra Mary Windsor známe zkrátka jako královnu Alžbětu II. Kdy potkala osudovou lásku, co dělala, když jí nudil oficiální rozhovor, i jakou poťouchlost jí udělal vnuk Harry? I když bylo královně 96 let, zdálo se, že oplývá aurou […]
Zajímavosti
SOPKY: Věděli jste, že…
Na světě je více než 1500 aktivních sopek. že sopky v České republice jsou staré až 65 milionů let, a že souostroví Havaj tvoří 5 sopek? A jaké další zajímavosti o sopkách tu pro vás máme? – magma je tekutá hmota s teplotou od 600 do 1200 ° C, která se pohybuje v oblasti zemského […]
reklama
věda a technika
Hlubiny: Skutečná mekka zvláštností
Hlubiny skryté lidským očím v letošním roce vydaly další svědectví o mimořádných živočiších, mořští biologové dokázali popsat celkem šestnáct dosud neznámých druhů hlubinných ryb rodu Anoplogaster, jež fungují na stejném principu jako vesmírné černé díry – neodrážejí prakticky vůbec žádné světlo. Vědci to zjistili tak, že se jednoho z nově objevených živočichů snažili vyfotografovat. Ryba […]
30 let od objevu Ardi: Evoluce převyprávěná kostmi
Její ostatky zadupala do země někdy na sklonku třetihor stáda hrochů. Za dalších 4,4 milionů let se stala nejpodivněji vypadající fosilií zástupce lidské vývojové linie, který byl do té doby nalezen. Objev tohoto dávného hominida, připomínajícího hybrida lidoopa, opice a člověka, obrátil na ruby většinu toho, co vědci věděli o rané evoluci člověka. Jak napsal […]
Extrasmysly, které nám příroda nedala
Fakt, že stojíme na vrcholu pomyslného žebříčku evoluce, ještě neznamená, že nám příroda dala vždy to nejlepší, co vytvořila. O řadě smyslových schopností, kterými obdařila vývojově jednodušší tvory, se nám může jenom zdát. Nedokážeme toho hodně. Nevidíme polarizované světlo a nemáme senzory pro infračervené záření, ačkoliv jsou pro řadu druhů hmyzu nebo hadů běžné. A […]
Hyperaktivní Slunce: Budou superbouře a polární záře častější?
V květnu patřil obzor polárním zářím, které se v podobné intenzitě opakují jednou za 500 let. Zatímco se svět kochal, naše planeta čelila nejsilnější geomagnetické bouři za více než 20 let. Podle vědců šlo ale jen o ochutnávku toho, co nás čeká v nejbližších letech. Žhavme foťáky, chraňme elektroniku, Slunce se dostává do ráže. Mezi 3. a 9. […]
záhady a tajemství
Krvavé rituály: 20 000 vyrvaných srdcí za týden
Aztékové věří, že krev je posvátná životní síla, že bohové svou krví živí Slunce, a že jediným adekvátním výrazem poděkování může být jen podobná oběť. Znehybněn pěti muži svírajícími jeho ruce, nohy a hlavu, leží na obětním kameni vytvarovaném tak, aby byl nejvýše jeho napnutý hrudník. Snaží se nedat najevo strach, přesto se chvěje a […]
Norimberský kostel sv. Vavřince a pověsti s ním spojené
Norimberský luterský kostel svatého Vavřince, německy Kirche St. Lorenz, gotická trojlodní bazilika z poloviny 13. století s vysokým halovým chórem z roku 1477 a dvěma věžemi v průčelí, stojí v jižní části starého města. Kostel byl vystavěn v letech 1250 až 1390 v gotickém stylu. Zazděný mnich K tomuto kostelu se váže hned několik legend […]
Shahmaran, příběh moudrosti, lásky, zrady i oběti
Shahmaran je fascinující mytická postava z tureckého folkloru zejména z oblasti Anatolie, která je bohatá na symboliku a nese v sobě hluboké poselství o moudrosti, lásce, obětování i následcích zrady. Milující léčitelka Zobrazována je jako napůl žena a napůl had – její tělo je od pasu nahoru ženské, zatímco od pasu dolů má hadí ocas […]
Tragédie na letecké přehlídce v Goussainville: Kde se tu vzal ten letoun?!
„Jen počkej, až nás uvidíš letět, tos ještě neviděl,“ zahlásí sovětský pilot Michail Kozlov směrem k anglo-francouzského týmu Concordu. Bude to právě konkurenční boj, co bude stát za smrtí celé 6členné posádky Tupoleva Tu-144, zničením několika domů, usmrcením 8 lidí na zemi (z toho 3 dětí) a 60 vážně raněným civilistům?   Možná. Ve hře […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz