Historie adventu sahá až do 5. století do Itálie. Původně trval tento předvánoční čas šest i více neděl. Advent, tak jak jej známe dnes, se ustálil až mezi 10. a 12. stoletím.
Také jeho pojímání bylo různé, zatímco na Západě byl chápán jako příprava na narození Páně, v Galii znamenal příchod Kristův. Tento čas byl posvátným časem klidu a rozjímání…
Jeho symbolem je neodmyslitelně adventní věnec, který se poprvé objevil v 19. století v německém Hamburku.
Váže se k němu legenda, kdy mladý student teologie Johann Henrich Wichern, který byl zároveň vychovatelem v sirotčinci, vyrobil na základě neustále se opakujících dotazů dětí – kdy už budou Vánoce – prvního předchůdce adventního věnce – dřevěné kolo, kde bylo 19 malých červených svíček a 4 velké bílé svíce.
Děti ve všední den a v sobotu zapalovaly vždy jednu červenou a v neděli bílou svíci a díky tomu věděly, za jak dlouho vytoužené Vánoce nastanou. Nápad se uchytil a rychle se začal šířit.
Poprvé byl věnec pro veřejnost vystaven v kostele v Cáchách, ale měl už jen 4 svíce – v této podobě si zachoval svou dnešní podobu.
Není špalda jako špalda
Zkuste knoflíky s hladkou špaldovou moukou, která jim dodá jemnou oříškovou chuť a aroma. „Špaldovou mouku používám rád, dodává pečivu jemný oříškový nádech a rozehraje další chutě.
Je ale potřeba pohlídat si její kvalitu, abychom neplatili vyšší cenu za obyčejnou pšenici,“ vysvětluje Josef Maršálek, cukrářský mistr a autor receptu.
Špalda je prastarý druh pšenice. Není šlechtěná, a proto si zachovává vysoký obsah minerálů a dalších zdraví prospěšných látek.
Pěstování je náročnější a vypěstuje se jí méně než pšenice seté, která se používá na výrobu klasické pšeničné mouky, takže mouka ze špaldy je výrazně vzácnější. Tomu samozřejmě odpovídá i její cena.
Jenže na pultech českých obchodů lze najít i sáčky, ve kterých je obyčejná pšeničná mouka, někdy doplněná o trochu špaldové.
Proto je potřeba dát si při výběru pozor. Do doby, než budou i pro špaldovou mouku platit podobná pravidla jako například pro šunku a jiné masové výrobky, můžete se orientovat alespoň zčásti podle obalu.
Pokud na něm výrobce uvádí informaci o přítomnosti genomu pšenice seté, je pravděpodobné, že balení nebude obsahovat pouze kvalitní nešlechtěnou špaldu. Dalším vodítkem je cena výrobku.
Špalda je totiž cenná surovina právě z důvodu své nešlechtěnosti, protože jen tak si zachová své původní vlastnosti. Šlechtěním tyto vlastnosti ztrácí a přibližuje se běžné pšenici seté.
Naším tipem jsou špaldové mouky tradiční značky Babiččina volba, která má ve svém portfoliu dvě – hladkou a celozrnnou.
Obě procházejí přísným testováním v nezávislé certifikované odborné laboratoři a při jejich posledním testování bylo naměřeno množství pšenice špaldy na úrovni více než 95 %, což je aktuálně maximální možné detekovatelné množství.
Pistácie a oříšky s blahodárnými vlastnostmi
Při slovu pistácie si většina lidí vybaví jejich typickou zelenou barvu a mírně nasládlou chuť. Pistácie jsou plody řečíku pistáciového a lidstvo je pěstuje už více než pět tisíc let. Ne však pouze pro jejich chuť.
Pistáciové oříšky jsou méně kalorické než jiné ořechy, vynikají vysokým obsahem aminokyselin a pyšní se řadou vitamínů, minerálů a složek, které jsou příznivé pro lidské zdraví.
Minerály, které pistácie obsahují jsou mimo jiné mangan a hořčík, jež jsou důležité pro správné fungování nervové soustavy.
Ingredience na 40 kusů sádlových knoflíků s pistáciemi:
Těsto:
• 230g hladké špaldové mouky Babiččina volba
• 150g cukru krupice
• 150g kvalitního sádla
• 30g pistáciové mouky
• 20g pistáciové pasty
• 1g mletého kardamomu
• 1g soli
Náplň:
• 100 g bílé čokolády
• 100 g pistáciové pasty
Na dokončení:
• 50 g pistácií
Postup:
Do mísy navážíme všechny ingredience včetně sádla a pistáciové pasty a rychle a krátce zamícháme do těsta. Ihned tvarujeme kuličky o velikosti 10 g a odkládáme je na plech s papírem na pečení dále od sebe.
Pomocí obráceného konce vařečky nebo menší skleničky do nich uděláme důlek, poté vložíme do vyhřáté trouby na 160° na horkovzdušný program pečeme asi 15 až 20 minut do velmi světle zlatavé barvy, do křehka. Po vyjmutí necháme vychladnout.
Ve vodní lázni opatrně rozpustíme bílou čokoládu a poté vymícháme dohladka společně s pistáciovou pastou. Malou kávovou lžičkou či zdobícím sáčkem bez trubičky nanášíme porci této pistáciové směsi na povrch vychladnutých knoflíků. Ještě před zatuhnutím je dozdobíme nahrubo sekanými pistáciemi.